Příspěvekod Nemo » pon zář 16, 2024 4:40 pm
Ahoj všem. Po mnoha letech jsem znovu na tomto fóru. Někomu by se ale i po letech mohly hodit informace jak postupovat při stavbě člunu z PP, tj. Polypropylénu. Především musí jít o svařitelný plast. Pozor, nejde lepit.
1/ PP desky umožňují stavbu pouze rozvinutelných tvarů, stejně jako překližka. Nelze je ohýbat současně podél a napříč, ale vždy jen jedním směrem.
2/ Řezat je musíme na malé otáčky, protože se po zahřátí lepí na pilový list.
3/ Před "svařováním" spoje obrousíme, tedy mírně zdrsníme a srazíme hrany spojů, kam vtlačíme PP drát během "svařování".
4/ Samotné svařování neprobíhá jako u svařování kovů. PP drát se nerozpouští a nezalévá svařovaný spoj, jako je to u kovů. Svařované místo po nastavení správné teploty změkne, povrch se částečně nataví spolu se svařovacím PP drátem, který se pak do svařovaného místa vtláčíte silou tak, aby se molekuly spojily. Při vyšší než správné teplotě se PP materiál začne pálit, škvařit, ale nerozteče se. Svár by pak postrádal potřebnou pevnost. Konečná pevnost nastává až po úplném vychladnutí.
5/Dobře provedený spoj svařením PP by měl dosahovat údajně 60% pevnosti svařovaného materiálu. Proto jsem postupoval následovně:
Obšívku trupu jsem svařoval oboustranně. Z obou stran jsem podélně zakryl svařené spoje podélně rozříznutou PP strubkou cca průměr 30 až 40 mm, (průřez ve tvaru "C"), kterou jsem spoje zaklopil a trubku přivařil. Nahradil jsem tím chybějících 40% pevnosti spoje k dosažení 100% v poměru se svařovaným materiálem. Současně jsem tím vytvořil podélnou výztuhu kýlu, outorové i bortové hrany a všech ostatních spojů.
6/ Protože jsem stavěl jen 3m dlouhý PP člun, namísto žeber jsem vytvořil příčné výztuhy střední a zadní sedačky a uzavřené přídě s krátkou palubou, vše vyplněné celkem 160 litry PU pěny. Celý člun (polokluzák se zrcadlem pro uchycení motoru) měl hmotnost cca. 60 kg. Desky 5mm tl. V současné době se člun nachází na přehradě pod Brnem. Zkušební plavbu jsem uskutečnil na Vltavě nad Prahou s motorem Suzuki 2,5 HP/4takt. ve třech osobách, cca. 230 kg zátěže včetně motoru. Na volnoběžné otáčky motoru jsme pluli proti mírnému proudu o něco rychleji, než chodci, kteří šli naším směrem volnou chůzí po nábřeží.
Závěr: Dobře provedený člun z PP s vyjímkou nízkých teplot v zimě, kdy je každý plast křehký, je v ostatních případech naprosto nezničitelný a bezúdržbový. Odpadají nátěry, povrch je zcela hladký, vodou dobře klouže a neklade odpor, můžete s ním najet na kamenitý břeh a drobné vrypy na povrchu nijak nekorodují, nezahnívají, jako u jiným lodních materiálů. Jako všechny plasty jej nesmíte trvale vystavovat přímému slunci, jinak by po několika letech vykázal povrchovou destrukci. Dno mírného "V" umožňovalo velmi nízký ponor a vplutí do mělké vody omezovala jen starost o propeler. Na Sázavě jsme dopluli až těsně pod peřeje u Pikovic asi 2 km nad soutokem s Vltavou, kde bylo asi 30cm hloubky
K práci potřebujete elektrickou svařovací pistoli s termostatem a nástavcem pro svařovací PP drát (doporučuji trojúhelníkový průřez). El. pllku, el. brusku na zdrsnění a úpravu spojů před svařováním a samotný materiál. Odpadají lepidla, dlouhé čekací doby než ztvrdne, odpadá různý spojovací materiál, ochranné nátěry a obavy, že odřete obšívku a člun začně napadat koroze nebo hniloba.