Jak dlouhý řetěz je potřeba tady???
https://www.youtube.com/watch?v=jM6nPvRJ45g
Možná to trochu připomíná katastrofu LaGrace
Kviz – délka kotevního řetězu (či lana)
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 420
Re: Kviz – délka kotevního řetězu (či lana)
No, na tom videu není nejdůležitější otázkou délky řetězu, ale výběr kotviště. Proč kotví tam, když o cca dvě míle dál je kotviště kryté ze směru vln?
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 420
lynx píše:No, na tom videu není nejdůležitější otázkou délka řetězu, ale výběr kotviště. Proč kotví tam, když o cca dvě míle dál je kotviště kryté ze směru vln?
pitcairn.jpg
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Omlouvám se za velmi pozdní reakci, ale za boha jsem se nemohl přihlásit z telefonu a k PC jsem se dostal až teď.
to Baharis: "Vůbec nerozumím tomu, proč se otíráš o Chorvatsko." To je nedorozumnění, Chorvatsko mám velmi rád a jeho obyvatele relativně taky. Jen mi připadá, že v jejich vodách s přibývajícím počtem kapitánských čepic na hlavách skiperů (různých národností) zároveň ubývá dobrých námořních mravů (jen namátkou z poslední doby - předbíhání lodí při čekání na dotankování, převazování lodě bez vědomí majitele, nehospodárné vyvázání se bokem a odmítnutí přijmout vedle sebe druhou lodˇ.....
to Jarda885:na základě tvého popisu "Jeden "pan opatrný" tam bouchnul celý řetěz. Celý večer prskal na lodě připlouvající po něm a kotvící vedle..." jem měl za to, že tam byl zakotven dřív, než ty lodě s kterými byl v slovní kontroverzi a že jeho kotva se neuvolnila. K fyzickému kontaktu lodí během noci při relativně dobrých rozestupech může snadno dojít tak jak ukazuje obr. 1 v článku Kotvení v těsných zátokách. Situaci by asi zjednodušilo kdyby měli všichni vypuštěno stejně řetězu, přesto bych si nedovolil nikomu upírat volbu míry bezpečnosti kotvení lodě za kterou zodpovídá. Napohled podobné plachetnice mohou mít zcela odlišnou hmotnost /ocelovka, laminát/ mohou se taky rozdílně točit /tvar kýlu, boční profil vystavený větru a pod./
Tož tak. Příště se budu snažit přesněji formulovat. J.
to Baharis: "Vůbec nerozumím tomu, proč se otíráš o Chorvatsko." To je nedorozumnění, Chorvatsko mám velmi rád a jeho obyvatele relativně taky. Jen mi připadá, že v jejich vodách s přibývajícím počtem kapitánských čepic na hlavách skiperů (různých národností) zároveň ubývá dobrých námořních mravů (jen namátkou z poslední doby - předbíhání lodí při čekání na dotankování, převazování lodě bez vědomí majitele, nehospodárné vyvázání se bokem a odmítnutí přijmout vedle sebe druhou lodˇ.....
to Jarda885:na základě tvého popisu "Jeden "pan opatrný" tam bouchnul celý řetěz. Celý večer prskal na lodě připlouvající po něm a kotvící vedle..." jem měl za to, že tam byl zakotven dřív, než ty lodě s kterými byl v slovní kontroverzi a že jeho kotva se neuvolnila. K fyzickému kontaktu lodí během noci při relativně dobrých rozestupech může snadno dojít tak jak ukazuje obr. 1 v článku Kotvení v těsných zátokách. Situaci by asi zjednodušilo kdyby měli všichni vypuštěno stejně řetězu, přesto bych si nedovolil nikomu upírat volbu míry bezpečnosti kotvení lodě za kterou zodpovídá. Napohled podobné plachetnice mohou mít zcela odlišnou hmotnost /ocelovka, laminát/ mohou se taky rozdílně točit /tvar kýlu, boční profil vystavený větru a pod./
Tož tak. Příště se budu snažit přesněji formulovat. J.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Kotvím na kšandě, Ankarolina. Vždy vypustím s reservou a kotvu zatahnu motorem na zpětný chod 1800 ot. a 30 sec se loď nesmí hnout.
Pak kšandu zkrátím a jdu si lehnout.
Bez zatažení si dáme jen kávu na palubě a pak jedeme dál.
Lynx:No, na tom videu není nejdůležitější otázkou délka řetězu, ale výběr kotviště. Proč kotví tam, když o cca dvě míle dál je kotviště kryté ze směru vln?
Petře neznáme okolnosti tak těžko soudit. LaGrace pokud vím byla v obdobné situaci a jí povolila kotva a blbě to dopadlo.
Sedím u kamínek v teple a mám jen skvělý nápady. Svátek Svaté Lucie se blíží..a Vánoční čas
Pak kšandu zkrátím a jdu si lehnout.
Bez zatažení si dáme jen kávu na palubě a pak jedeme dál.
Lynx:No, na tom videu není nejdůležitější otázkou délka řetězu, ale výběr kotviště. Proč kotví tam, když o cca dvě míle dál je kotviště kryté ze směru vln?
Petře neznáme okolnosti tak těžko soudit. LaGrace pokud vím byla v obdobné situaci a jí povolila kotva a blbě to dopadlo.
Sedím u kamínek v teple a mám jen skvělý nápady. Svátek Svaté Lucie se blíží..a Vánoční čas
Buď v klidu Bedřichu.bedrich píše:Tož tak. Příště se budu snažit přesněji formulovat. J.
Můj písemný projev asi vyznívá trochu expresivně, snad to ani jinak neumím, ale vnitřně to zle nemyslím. Lépe se vyjadřuji ústy...
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Pavel-Sulc píše:. Svátek Svaté Lucie se blíží..a Vánoční čas
Jojo, Sv. Lucie v noci u pyje.
V tom videu jim kotva každopádně držela excelentně. To se dá závidět. Jen žebříček jim chyběl.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
David: V tom videu jim kotva každopádně držela excelentně. To se dá závidět. Jen žebříček jim chyběl
Kotva je zachránila. Je otázka co bych v takové situaci dělal. Uvolnit v takových vlnách tak zakouslou kotvu nemusí vydržet ani vrátek ani kování na přídi. Jak silný má loď motor? Je rozdíl loď pohánět ve vlnách nebo jí z místa rozjet, kdy propeller prakticky jen kavituje ale netáhne.
Kotva je zachránila. Je otázka co bych v takové situaci dělal. Uvolnit v takových vlnách tak zakouslou kotvu nemusí vydržet ani vrátek ani kování na přídi. Jak silný má loď motor? Je rozdíl loď pohánět ve vlnách nebo jí z místa rozjet, kdy propeller prakticky jen kavituje ale netáhne.