Pratele,
dovolte mi prosim navazat na to, co rekl Tibor, a srdecne podekovat vsem, kteri se teto diskuze zucastnuji. Hlavnim duvodem, proc jsem tento kviz zadal, spociva v tom, ze moje znalost Pravidel neni dokonala. Nejlepsi zpusob, jak to overit, je zahajit diskuzi.
Tato diskuze z meho pohledu je take svym zpusobem usmevna: mam z toho pocit, jako bychom byly rabbini, kteri studuji Talmud. Nebo se ho spise snazi vyrobit. Domnivam se vsak, ze to je jedina spravna cesta, tj. hluboke studium.
Tento prispevek bude ponekud delsi a mozna i tezky na cteni (diky autorovu neopakovatelnemu stylu, ktery spociva v neustalem opakovani stejnych veci

). Nic mene pokladam za velmi dulezite, abychom Pravidlum rozumeli co nejlepe. Zkratka - byly odborniky.
Predne bych chtel malinko zkorigovat to, co rekl Tibor ve svem prispevku. Pravidla pro davani prednosti nabyvaji platnosti okamzikem, kdy vznika nebezpeci srazky. Tibor spravne vysvetluje, ze je to subjektivni, de-fakto je to zavisle na kazde konkretni situaci. Nic mene, pokud jiz nastala situace, ze vznika nebezpeci srazky, tak je to presne ten okamzik, ve kterem v pripade kvizove otazky nastava ucinnost Pravidla 15 - Krizovani.
Pokrocme nyni dale a zapojme do diskuze pravidla, o kterych o par prispevku vyse mluvi Halladin. Inu.
Pravidlo 8 - Cinnosti pro zabraneni srazce, odstavec (f) (ii), mluvi krome jineho o tom, ze:
"Plavidlo, ktere je povinne neztezovat prujezd nebo bezpecne propluti jine lodi, ... musi, jeslize podnika manevr, vzit v uvahu takovy manevr, ktery muze byt pozadovan Pravidly teto Casti."
Obratme pozornost na toto dulezite sdeleni. "Pravidla teto Casti" znamenaji konkretne Cast B - Pravidla pro plavbu a manevrovani. Tj. vsechna pravidla, ktera jsou obsazena v teto Casti B. Patri tam vsechno: Pravidla 8, 15, 18 a dalsi. Tj. plavidlo bude muset prihlednout ke vsem pravidlum teto Casti, nikoliv pouze k obsahu samotneho Pravidla 8.
Odstavec (f) (i) Pravidla 8 mluvi o tom, ze:
"Plavidlo, ktere je podle jakehokoliv z techto Pravidel (cili z celeho COLREGu) povinne neztezovat prujezd nebo bezpecny prujezd jineho plavidla, musi, pokud to vyzaduji okolnosti pripadu, provest takovou vcasnou akci, aby ponechala dostatek prostoru na mori k bezpecnemu prujezdu jineho plavidla."
I dale v odstavci (iii):
"Plavidlo, jehoz prujezd nesmi byt ztezovan, je povinne dodrzovat Pravidla teto Casti, jestlize se k sobe priblizuji dve plavidla tak, ze vznika nebezpeci srazky."
Pokud je receno "podle jakehokoliv z techto Pravidel", znamena to, ze i podle Pravidla 18, ktere jsme jiz rozebirali vyse. Pravidlo 18 uklada plavidlu se strojnim pohonem nebranit prujezdu plavidlu omezovanemu svym ponorem, a to jedine pokud okolnosti pripadu dovoluji takto ucinit. Pokud vsak okolnosti to neumoznuji, musi se plavidlo omezovane ponorem ridit pravidly Casti B,
podle mne i Pravidlem 15, a uvolnit cestu. Dukazem toho je bezprostredne to, ze plavidlo omezovane ponorem neni v seznamu vzajemnych prednosti. Pokud by tam bylo, tak bylo by to jasne. Ale ono tam neni, tj. automaticky to znamena, ze nema apriori prednost: ma pouze narok na to, aby mu bylo umozneno bezpecne proplout, pokud to jde umoznit. Jinak - musi uvolnit cestu.
Pravidlo 8 v odstavci (f) (ii) mluvi o tom, ze:
"Plavidlo, ktere je povinne neztezovat bezpecny prujezd... jinemu plavidlu, neni zprosteno teto povinnosti jestlize se priblizuje k jinemu plaidlu tak, ze to zpusobuje vznik nebezpeci srazky, a musi, jestlize podnika manevr,..."
V navaznosti na obsah Pravidla 18 to
podle mne znamena, ze plavidlo se strojnim pohonem musi si byt jiste, ze udelalo vse, co mu dany pripad umoznoval, aby umoznilo bezpecne propluti plavidla omezeneho ponorem, protoze v pripade, ze to tak neni a dojde ke srazce, bude plavidlo se strojnim pohonem nest nasledky. Obrateme pozornost na to, ze se rika "jestlize podnika manevr", coz znamena, ze neni automaticky dane, ze bude muset takovy manevr podniknout. Mozna, ze manevr bude muset podniknout plavidlo omezovane ponorem, a to podle Pravidla 15 uvolnit cestu plavidlu zprava.
----------------------------------------
Procital jsem rano vse, co zde bylo napsane a zjistil, ze jsem se ve vykladu
dopustil hrube nepresnosti, ktera vas mate. Ke zmateni narodu

doslo v okamziku, kdyz jsem mluvil v souvislosti s obrazkem, ktery vyhotovil Lynx.
Omlouvam se vam a pokusim se to ted projasnit.
Vratme se k Pravidlu 18 - Vzajemne povinnosti plavidel. Toto pravidlo se zacina slovy (tato slova prekladam z anglickeho originalu, protoze v oficialnim ceskem prekladu nektere skutecnosti nejsou podle meho nazoru dostatecne zretelne):
"
S vyjimkou pripadu, kdy Pravidla 9, 10 a 13 vyzaduji jine: ... (a nasleduje seznam vzajemnych prednosti a ostatni znama ustanoveni)".
Zminovana pravidla jsou nasledujici:
Pravidlo 9 - Uzke plavebni drahy
Pravidlo 10 - Systemy rozdelene plavby
Pravidlo 13 - Situace predjizdeni
Neustale jsem trval na tom, ze muj kviz se ridi Pravidlem 18. To znamena, ze jeho ustanoveni plati:
- mimo uzkou plavebni drahu
(to je to misto, kde jsem vas zmatl v souvislosti s Lynxovym obrazkem)
- v ramci systemu rozdelene plavby
vzdy, s vyjimkou pripadu, kdy Pravidlo 10 vyzaduje jine
- v situaci predjizdeni
vzdy, s vyjimkou pripadu, kdy Pravidlo 13 vyzaduje jine
Pojdme si to v kratkosti prelouskat.
Pravidlo 13.
Prejizdene plavidlo ma absolutni prednost a jakekoliv predjizdejici se musi drzet stranou odkud manevr neni zcela ukoncen, tj. stranou se musi drzet pri predjizdeni i plavidlo omezovane ponorem. Vyjimku maji neovladatelna plavidla, ktera vubec nejsou shcopna jednat v souladu s pravidly, takze pri predjizdeni maji narok na to, aby jim predjizdene plavidlo uhlo z cesty. Dodame, ze pri predjizdeni v uzkych plavebnich drahach plati zvlastni pravidla.
Pravidlo 9.
Plavidlo nesmi krizovat uzky pruplav nebo plavebni drahu, jestlize timto ztezuje pohyb lodi, ktera muze bezpecne plout pouze v hranicich tohoto pruplavu nebo plavebni drahy. To znamena, ze normalni "motorak" nesmi zacit krizovat plavebni drahu, pokud tim ztizi pohyb plavidla omezovaneho ponorem (tj. nesmi mu zacit krizit cestu, avsak predjizdeni a mijeni se je neco jineho). Pravidlo 18 nema s timto pripadem nic spolecneho.
Pravidlo 10.
Plavidlo musi, nakolik je to prakticky mozne, vyvarovat se krizeni pasem provozu, ale je-li nucene tak ucinit, musi to provest pokud mozno pod pravym uhlem. To znamena, ze pokud plavidlo se strojnim pohonem musi krizovat cestu plavidlu omezovanemu svym ponorem, pricemz okolnosti mu nedovoluji umoznit bezpecne propluti, pak
podle mne plati ustanoveni Pravidla 18 a posleze i Pravidla 15, tj. plavidlo omezovane ponorem bude muset pripadne podle Pravidla 15 uvolnit cestu.
---------------------------------
K Pravidlu 10 jeste dodame toto. Vyse byl Lynxem polozen dotaz, jak v pripade, kdy plachetnice krizuje system rozdelene plavby. Rikal jsem, ze nejsem si jist, zda muze za nejakych okolnosit mit prednost. Takze spravna odpoved je - ne nemuze. Protoze podle Pravidla 10, odstavec (j), plavidlo kratsi 20m a plachetnice nesmi znesnadnovat pohyb plavidla se strojnim pohonem plujicim v pasmu provozu. To znamena, ze kdyz musi krizovat TSS, tak bude muset uhnout vsem plavidlum se strojnim pohonem plujicim v prislusnem pasmu.
----------------------------------
Preji nam vsem hodne uspechu ve studiu COLREGu.
Vas windward