Berlínská jezera

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Berlínská jezera

Příspěvekod libor.janko » pon bře 05, 2012 6:11 am

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, byl někdo v oblasti Berlínských jezer? Slyšel jsem, že to tam není špatné. Přemýšlím, příští rok si tam udělat s lodí výlet ... Máte někdo nějaké zkušenosti, kde spouštět loď, kam se podívat atd.?

Moc díky
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon bře 05, 2012 8:09 am

Je to tam úžasný,stojí za projížďku i samotný Berlín,fakt bezva, ale se spuštěním Ti neporadím, měli jsme loď pronajatou tam.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 203
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon bře 05, 2012 11:13 am

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon bře 05, 2012 11:54 am

Libore, zrovna jsem si k tomu z Tullnu přivezl hromadu materiálů včetně doporučených okruhů po jezerech. Podívám se do toho, jestli tam jsou odkazy na weby, většinou to vydávají spolkové země.
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Re: Berlínská jezera

Příspěvekod Karlos2 » pon bře 05, 2012 4:35 pm

ahoj Libore,
já tam rád jezdím, ale dosud bez lodi. Za autem jí nerad tahám a ze Žernosek to tipuju na 2-3 dny, než se tam doplavím a nemám za sebou přídavnou nádž. Kdysi jsem si o tom něco hledal, tady je odkaz: http://www.canalboating.cz/index.php/ce ... cko-2002-i
a další rady a návody jsou na
http://www.water-ways.net/d/info/deutsc ... pstadt.php
a loď se dá spoštět ve Wendeschlossu, tady je kontakt:
http://www.charter-berlin.de/yachthafen ... hnung.html
Zdravím, Karlos

libor.janko píše:Ahoj,
chtěl bych se zeptat, byl někdo v oblasti Berlínských jezer? Slyšel jsem, že to tam není špatné. Přemýšlím, příští rok si tam udělat s lodí výlet ... Máte někdo nějaké zkušenosti, kde spouštět loď, kam se podívat atd.?

Moc díky
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon bře 05, 2012 8:08 pm

Felixi, aj ja. :) Zobral som len prospekty napr. Urlaub mit Kanu, Segel- und Motorboot a potom som ešte chcel ísť pozrieť či majú mapy, ale už som sa tam nedostal. Mali aj mapy? Za kolko?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte bře 06, 2012 10:53 am

Ještě si myslím, že týden na prohlídku nestačí, možná ani dva, já se tam rozhodně chci znova vypravit svou lodí :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 06, 2012 12:24 pm

Denis: mapy jsem nesháněl, až po Berlín je mám a další případně kupuji co nejaktuálnější až na místě. Prospekty máme zjevně stejné, jak jsem do nich koukal, asi bych si troufnul plout i jen podle těch mapek v nich.

Karlos2: abys dal Berlín za 2 dny, to se musíš při plavbě vznášet těsně nad hladinou :-)
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » úte bře 06, 2012 12:49 pm

Ahoj,
díky za info. Taky mě to připadá nereálné plout ze Žernosek za dva dny do Berlína, to si myslím, že je na déle, a protože nechci ztrácet čas plutím na místo, tak raději bych to tam dovezl na podvalu, někde nechal auto s vlekem a proplul si to tam.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte bře 06, 2012 12:59 pm

Libore,
tak to tam vše prozkoumej,taky to mám v budoucnu v plánu.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 06, 2012 2:08 pm

Libore, v těch materiálech z Tullnu je kromě jiného seznam marín s popisem vybavení, včetně skluzů a jeřábů. Podívám se na to.

Z hlavy si pamatuji velmi příjemný jachtklub v Brandenburgu na Beetzsee, hned za rohem od Silokanalu, kde měli jeřáb i slip a dost místa na parkování, takže nebyl problém nechat tam auto i s vlekem na delší dobu. Vše se dalo vyřídit za plzeňské pivo :-)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte bře 06, 2012 4:25 pm

Ano to je výborné mezinárodní platidlo, vzpomínám si, že platí i v Holandsku :whist:
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » úte bře 06, 2012 9:29 pm

Ono je třeba trochu blíž specifikovat kam míříš. Na "berlínská jezera" jsme vyrazili s plachetnicí se zabudovaným dieselem v roce 2002 ze Slapské přehrady. Z Žernosek na první jezera pod Berlínem dorazíš zhruba za 4 až 5 dní, výtlačnou plavbou. Pravda je, že jezera pod Berlínem pro nás byla trochu zklamáním, protože byla dost malá a tak jsme se rozhodli plout na sever přes Berlín na Müritz a to už je jiný kafe. Jednak samotné proplutí Berlínem je super, místy jsme jeli stavbami s čilým stavebním ruchem, to už dneska asi není aktuální, potom si pamatuji na ranní plavbu přes jezero Wannsee, kde jsme potkávali i 15 m dlouhé plachetnice a bylo vidět, že rekreační oblast kolem Berlína začíná měnit klasické mahagonové jolenkreuzery za větší lodě světových značek. Samotná plavba z Berlína na Müritz je příjemná, cestou potkáš několik marin s vodou a elektrikou. Mě se velmi líbila ta v Zehdenicku, ale rozhodně jich je cestou dost. Pluli jsme v květnu, takže nevím, jaká je situace v plné sezoně, my jsme nikde s kotvením problém neměli. Müritz je malé moře, super jachting. Končili jsme ve Warrenu, což je asi největší (a přitom příjemné menší město) spolu s Röbel na Müritzu. Ve Warren byl jeřáb i slip do vody, my jsme vytahovali na slipu. Po těchto zkušenostech bych doporučil spustit loď ve Warrenu na jezeře Müritz (auto i vlek tam necháš) a vyrazit do Berlína a zpět, stojí to rozhodně za to, zkusíš jak kanály, tak jezera i velké město, co víc si přát......
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř bře 07, 2012 7:01 am

Fum: A může se Müritz s motorákem? Nebo je tam nějaké omezení? A časově to vycházelo z Berlína na Müritz asi jak? Můžu plout jak ve výtlaku tak i ve skluzu, ale tam je asi skluz zakázán, viď? ;)
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » stř bře 07, 2012 7:19 am

david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř bře 07, 2012 8:40 am

libor.janko píše:Fum: A může se Müritz s motorákem? Nebo je tam nějaké omezení? A časově to vycházelo z Berlína na Müritz asi jak? Můžu plout jak ve výtlaku tak i ve skluzu, ale tam je asi skluz zakázán, viď? ;)

Muritz je volnej i pro motoráky, ale počítej s tím, že prakticky všude, mimo jezera se šířkou větší než 300m ( a to ne všechna ) plaveš ve výtlaku 6 - 12 km/h
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř bře 07, 2012 9:14 am

David: A dá se někde najít, kde je to povoleno? Německy skoro neumím, tak jedině anglicky nebo česky nebo osobní zkušenost.
lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lodnik » stř bře 07, 2012 9:32 am

Pokud vím, tak mně akorát říkali o jediném omezení - že na Müritzu nesmím přes noc kotvit mimo marínu (krom nějakých šutrů v jezeře, ale ty jsou v mapě nebo jsou u nich bóje). Loni jsme tam byli jen pár dní na charterovém motoráku (tedy přímo Müritzu jsme se jen dotkli, byl to severní cíp naší plavby). Mně se tam moc líbilo (v místních jezerech je úžasně čistá voda). Mám v plánu se tam časem vrátit - jednak bych si zkusil pronajmout plachetnici na přímo Müritzu, druhak by mne ješte lákalo projet motorákem pořádně Müritz a jezera západně od něj.

Jediný problém, na který jsme narazili, byla delší fronta před jedním zdymadlem. Byla tak dlouhá, že už jsem nestál u kůlů na vyvázání, ale "stál" jsem (spíš jsem se točil) ve frontě volně na jezírku (foukal vítr). Ta loď ještě k tomu neposlouchala kormidlo při jízdě vzad, takže jsem se tam dost vyblbnul, abych zůstal jakž takž na místě. V charterovce mi pak řekli, že to tříhodinové čekání je ještě celkem normální, prý tam na Velikonoce byla fronta sedmihodinová. No, v exponovaných termínech s tím člověk musí časově počítat.

Pár fotek najdeš zde.

Měl bych mít doma takový jednoduchý (napůl reklamní) plavební atlas (ale není tam myslím přímo Berlín, jen to Meklenbursko). Pokud uvažuješ o téhle oblasti, pokusím se ho doma najít a nějak naskenovat.
lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lodnik » stř bře 07, 2012 9:39 am

Co se týče rychlosti (resp. skluzu), to přesně nevím, ale přišlo mi to takové "normální". V kanálech do těch 8-10 km/h, mimo ně jsem viděl normální značky, pokud tam byla omezená rychlost nebo se neměly dělat vlny.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » stř bře 07, 2012 9:49 am

Pokud by ten atlas šel naskenovat, budu rád. Plánujeme to letos. Tam po vodě, zpět za autem.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » stř bře 07, 2012 10:00 am

Taky bych o ten nascanovaný atlas stál, pokud by to šlo? Moc děkuji.
mkovi: Odkud poplujete? Dáte vědět, jak dlouho to tam trvalo?
Právě jsem taky přemýšlel o možnosti dát to na vodu Marině Labe a nechat tam auto s vlekem, plout tam s lodí a pak se vlakem pro něj vrátit a zpátky to táhnout již na vleku.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř bře 07, 2012 10:20 am

Koukam, ze to laka hodne lidi. Mne teda sice taky, ale nejspis ne letos. V mym pripade by to bylo ale urcite na vleku tam i zpatky.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř bře 07, 2012 10:28 am

libor.janko píše:David: A dá se někde najít, kde je to povoleno? Německy skoro neumím, tak jedině anglicky nebo česky nebo osobní zkušenost.

tady od strany 41: http://www.wsd-ost.wsv.de/service/Downl ... SD-Ost.pdf
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » stř bře 07, 2012 11:45 am

Zatím nevíme odkud. Pojede s náma ještě jedna, nebo dvě lodě z Děčína. Takže buď Děčín, nebo už někde dřív. Pokud bude dost času, tak už třeba ze Štěchovic. 2 roky jsme teď byli v Holandsku, takže je třeba nějaká změna. Zatím nemám žádné mapy. Nejraději bych něco elektronického, nemáte něco? V Holadsku jsme měli mapy odsud a i když byli staré, tak změn bylo málo.
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » stř bře 07, 2012 10:54 pm

Celkem spolehlivě se dá plout podle Wasserwanderatlasu, je to sice papírová podoba, za to je pořád při ruce. V Česku se špatně shání, ale jde objednat buď přes internet (např. Amazon.de) nebo ho koupíš na místě, resp. už v Magdeburgu (stáli jsme tam dvakrát v místním jachtklubu a vždycky super lidi). Má několik dílů, takže je potřeba vybírat podle trasy, kterou popluješ. Jinak je to jak píšou chlapi výš, ve výtlaku omezení nejsou, ve skluzu toho moc nenajezdíš, ale ta lokalita si sama říká o klidnou plavbu. Poslední komora před Müritzem je skutečně tlačenice (záleží, kdy pluješ), na druhou stranu do tý komory narvali neuvěřitelný množství různejch lodí a na závěr to utěsnili kajakama.

Zpět na