Lužická jezera
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Lužická jezera
Smí se na jezerech jezdit motorákem ve skluzu? Jsou tam volně přístupné náplavky ke sjezdu do vody? Pokud ano, kde?
- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Z Bärwalder See se stává další vyhlášená lokalita pro příznivce moderních vodních sportů. Samozřejmě můžete poznávat krásy Lužické jezerní krajiny i z pohodlí motorového člunu. Jízda motorovým člunem je povolena ve vyznačených vodních areálech na jezerech Geierswalder See, Partwitzer See a Bärwalder See. Na Senftenberger See je jízda v motorovém člunu dovolena pouze do rychlosti 12km/hod. U některých vodních ploch, jako je např. Geierswalder See, je možnost vypůjčení motorových nebo párty člunů.
- Finn
- aktívní jachtař
- Reputace: 16
Nebo třeba následující link: http://www.senftenberger-see.de/de/wass ... ntrum.html
Chce to chvilku hledat. Já tam nebyl a ani se tam nechystám
Chce to chvilku hledat. Já tam nebyl a ani se tam nechystám
Tak já našel tohle Odkaz
Mě jde spíš o zkušenosti než o obecný info. Přece jenom ,když tam někdo je a zažije to ,jsou to trochu jiný poznatky než z propagačních materíálů.
Jezera jsou jen 3 hodiny autem z Prahy což je celkem fajn i na víkendový pobyt. Jenže německy neumím ani slovo a pár rad kam přesně tam zajet by se hodilo.
Mě jde spíš o zkušenosti než o obecný info. Přece jenom ,když tam někdo je a zažije to ,jsou to trochu jiný poznatky než z propagačních materíálů.
Jezera jsou jen 3 hodiny autem z Prahy což je celkem fajn i na víkendový pobyt. Jenže německy neumím ani slovo a pár rad kam přesně tam zajet by se hodilo.
kenty8000 píše:Tak já našel tohle Odkaz
Chystáš se tam tento víkend?
Bohužel ani tento víkend a ani nikam jinam již tento rok. Jelikož jsem motor na tuto sezonu již ani nezprovozňoval. Sbírám informace hlavně na příští rok. Ideálně kdyby byl někdo s nafukovacím člunem. S přítelkyní bychom se k někomu rádi třeba i přidali pokud by měl v plánu příští rok na jezera vyrazit
I když je to zatím hodně předběžné. Ale jak píšu spíš se jen snažím zjistit informace a jestli tam už vůbec lidi okolo lodí jezdí.

I když je to zatím hodně předběžné. Ale jak píšu spíš se jen snažím zjistit informace a jestli tam už vůbec lidi okolo lodí jezdí.
- Janch
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Koschener Kanal
Na stránkách www.lausitzerseenland.de je z dubna 2014 informace o zprovoznění kanálu mezi Geierswalder See a Senfterberger See. Tzv. Koschener Kanal má délku cca kilometr, jedno zdymadlo (48 x 6 m, povětšinou samoobslužné), dva tunely (také šíře 6m, s průjezdní výškou min. 3,3 m), max. rychlost je 6 km/h a doba průjezdu píšou 50 minut. Jak prodávají, tak jsem nakoupil. Ve sloupci "Download" je ktomu příručka s dalšími pravidly: průkazy, označení plavidel -i pro cizince, rychlosti, zákazy plavby. V němčině, natürlich. Ale na konci je mapka a ta mluví za vše.
Největší atrakcí bude asi ten kanál neb plavba je na Senfterberger See povolena jen v relativně úzkém pruhu cca 500 m od břehu, celkem tak 6km. 3/4 jezera jsou zahrazeny žlutými bójkami neb je tam Naturschutzgebiet. Zároveň se ale motorové lodě musejí držet 100m od břehu, ostatní 40m.
Geierswalder See naopak - břeh přístupný jen v jižní části, volná plocha pro plavbu jde do středu jezera a má tak 1,5 x 2 km, na 3/4 břehu prý ještě neskončila sanace a můžou být nebezpečné.
Jinak se tam ovšem najde i marína, městský přístav, hotely, pláž... No, bude asi lepší vypravit se sem snad v příštích letech, až se naplní Partwitzer See a Sedlitzer See.
Osobní zkušenosti a poznámky z jiných jezer vítány!
Největší atrakcí bude asi ten kanál neb plavba je na Senfterberger See povolena jen v relativně úzkém pruhu cca 500 m od břehu, celkem tak 6km. 3/4 jezera jsou zahrazeny žlutými bójkami neb je tam Naturschutzgebiet. Zároveň se ale motorové lodě musejí držet 100m od břehu, ostatní 40m.
Geierswalder See naopak - břeh přístupný jen v jižní části, volná plocha pro plavbu jde do středu jezera a má tak 1,5 x 2 km, na 3/4 břehu prý ještě neskončila sanace a můžou být nebezpečné.
Jinak se tam ovšem najde i marína, městský přístav, hotely, pláž... No, bude asi lepší vypravit se sem snad v příštích letech, až se naplní Partwitzer See a Sedlitzer See.
Osobní zkušenosti a poznámky z jiných jezer vítány!
Ahoj, mám prosbu, mohl by někdo napsal nějakou aktuální zkušenost s jízdou ve skluzu s motorovým člunem na jezerech?
Zajímá mne:
- Konkrétní místo, kde by se nyní dalo nacouvat s člunem do vody ?
- Na jakém jezeře lze provozovat co nejblíže severní hranici ČR?
- Kde by se dalo přespat v obytném autě s tím, aby byl člun zakotven poblíž?
- Případně výše poplatků?
Zajímá mne:
- Konkrétní místo, kde by se nyní dalo nacouvat s člunem do vody ?
- Na jakém jezeře lze provozovat co nejblíže severní hranici ČR?
- Kde by se dalo přespat v obytném autě s tím, aby byl člun zakotven poblíž?
- Případně výše poplatků?
Ahoj, na Lužických jezerech jsme byli začátkem května na kolech, ale něco málo, co jsem si všiml:
- sjezd do vody je určitě ve východním zálivu Partwitzer see - spouštěli tam plachetnice - odhadem kolem 25 stop
- na nejjižnějším výběžku Geierswalder see je marína, sjezd je tam myslím taky, stejně jako parkoviště - jen nevím, jak je to s delším parkováním
- na druhé straně vesnice Geierswalde je kemp (cca 500m od maríny), kde určitě lze přespávat
Ceny neznám, ale na webu jsou kontakty...
- sjezd do vody je určitě ve východním zálivu Partwitzer see - spouštěli tam plachetnice - odhadem kolem 25 stop
- na nejjižnějším výběžku Geierswalder see je marína, sjezd je tam myslím taky, stejně jako parkoviště - jen nevím, jak je to s delším parkováním
- na druhé straně vesnice Geierswalde je kemp (cca 500m od maríny), kde určitě lze přespávat
Ceny neznám, ale na webu jsou kontakty...
Re: Lužická jezera
Ahoj,
znovu otevírám dotaz na Lužická jezera. Zatím uvažuji o výjezdu příští týden. Byl tam někdo letos? Jak je to s tou plavbou ve skluzu na některém z jezer?
znovu otevírám dotaz na Lužická jezera. Zatím uvažuji o výjezdu příští týden. Byl tam někdo letos? Jak je to s tou plavbou ve skluzu na některém z jezer?
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
majú to tam aj v češtine:
Samozřejmě můžete poznávat krásy Lužické jezerní krajiny i z pohodlí motorového člunu. Jízda motorovým člunem je povolena ve vyznačených vodních areálech na jezerech Geierswalder See, Partwitzer See a Bärwalder See. Na Senftenberger See je jízda v motorovém člunu dovolena pouze do rychlosti 12km/hod. U některých vodních ploch, jako je např. Geierswalder See, je možnost vypůjčení motorových nebo párty člunů.
Samozřejmě můžete poznávat krásy Lužické jezerní krajiny i z pohodlí motorového člunu. Jízda motorovým člunem je povolena ve vyznačených vodních areálech na jezerech Geierswalder See, Partwitzer See a Bärwalder See. Na Senftenberger See je jízda v motorovém člunu dovolena pouze do rychlosti 12km/hod. U některých vodních ploch, jako je např. Geierswalder See, je možnost vypůjčení motorových nebo párty člunů.
Díky za odkaz a s radostí jsem se dočetl (snad to chápu dobře), že malé plavidlo může 100 m od břehu 30 km/h, tedy lze ve skluzu.
kopíruji:
Ve vzdálenosti 100 m od břehu na všech místech platí pro všechna plavidla a skupiny plavidel maximální povolená rychlost15 km/h a pro malá plavidla 30 km/h.
kopíruji:
Ve vzdálenosti 100 m od břehu na všech místech platí pro všechna plavidla a skupiny plavidel maximální povolená rychlost15 km/h a pro malá plavidla 30 km/h.
Ahoj,
byl jste někdo na Lužických jezerech letos se svým člunem? Stále sbírám aktuální info.
byl jste někdo na Lužických jezerech letos se svým člunem? Stále sbírám aktuální info.
Ahoj, minulý týden od pondělí do čtvrtka jsme využili letního počasí a vyjeli na Lužická jezera obytkou s koly, člun jsme nebrali. Na kole jsme objeli obě jezera a zjišťovali jsme možnosti kolem člunu.
V přílohách jsem uvedl některá místa, je to vždy s poplatkem.
Přílohy mám v pdf, zatím nevím, jak je sem dostat.
kutil1 píše:Ahoj, minulý týden od pondělí do čtvrtka jsme využili letního počasí a vyjeli na Lužická jezera obytkou s koly, člun jsme nebrali. Na kole jsme objeli obě jezera a zjišťovali jsme možnosti kolem člunu.
Nahraj to do sekce ke stažení.
- josefM
- nováček na fóru
V posledních letech lze největší rozvoj aktivit možno vidět na jezeru Barwalder see, na jihovýchodním břehu u obce Klitten je velká marína s jachtama, motorovýma člunama. . .u toho je parkoviště, kemp, zázemí. To jezero je hodně velký, tak se tam provozuje z vodních sportů kde co. Ale za vše se platí, většinou aspoň parkovné, 3 - 5 Eu/den. U jezera Partwitzer see se také věci pohnuly kupředu. Pěkné tábořiště je na východním břehu u obce Klein Partwitz, i pro obytné vozy, parkují tam běžně i mimo sezonu. Je to právě u maríny, skluzu . . . Na to tábořiště není ani email, jezdíme na na blint, s kajakama.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si včera udelal pruzkum a objel si Luzicka jezera pekne dokola.
Senftenberger Stadthafen je krasny místo na vylet. Na opacny strane jezera kemp .... hezky místo, ale nejak jsem nepochopil zakaz koupani, asi bezpečnost, ovšem koupaci resort bude asi kousek vedle. Mezi koupalistem a kempem je takova divna zmet obytných voziku asitak 20 let zahrabaných v lese. To mi silne připomínalo doby DDR.
Geierswalder see... byl vitr a docela slusny vlny. Sjizdak peknej, mam kontakt na hafenmeistera ofocenej z jejich budky a taky na minikempik nejakejch vodnich skutristu hned vedle pristavu (prekvapive fajn lidi zda se, akorát mají takovy motorkarsky zvyky).
Taky jsem se byl podivat na mistnim "plazovym resortu", silene velky parkoviste co vypada jako skoro taboriste, ale nedokazal jsem rozkódovat, jestli se tam nekde da uklidit lod do vody, spis to vypada ze neda, ale z pristavu to je asi kilometr pesky, tak se to da.
Taboriste na Partwitzer see je opravdu pekny misto, sjezdy jsem tam nasel dva - jeden v zatoce s kempem a druhej za poloostrovem. Jediny co nevim je, jestli se uz da prejet do Geierswalder see.
Senftenberger Stadthafen je krasny místo na vylet. Na opacny strane jezera kemp .... hezky místo, ale nejak jsem nepochopil zakaz koupani, asi bezpečnost, ovšem koupaci resort bude asi kousek vedle. Mezi koupalistem a kempem je takova divna zmet obytných voziku asitak 20 let zahrabaných v lese. To mi silne připomínalo doby DDR.

Geierswalder see... byl vitr a docela slusny vlny. Sjizdak peknej, mam kontakt na hafenmeistera ofocenej z jejich budky a taky na minikempik nejakejch vodnich skutristu hned vedle pristavu (prekvapive fajn lidi zda se, akorát mají takovy motorkarsky zvyky).
Taky jsem se byl podivat na mistnim "plazovym resortu", silene velky parkoviste co vypada jako skoro taboriste, ale nedokazal jsem rozkódovat, jestli se tam nekde da uklidit lod do vody, spis to vypada ze neda, ale z pristavu to je asi kilometr pesky, tak se to da.
Taboriste na Partwitzer see je opravdu pekny misto, sjezdy jsem tam nasel dva - jeden v zatoce s kempem a druhej za poloostrovem. Jediny co nevim je, jestli se uz da prejet do Geierswalder see.
- fishmaster
- aktívní jachtař
Může se tam s dvoutaktem r.v. 2005???
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
To netusim, ale jestli ma CE (coz asi ma, tak myslim ze klidne), jsou to byvaly tezebni jamy, zadna prirodni rezervace (tedy krome ty na Senftenberger see, ale do ty se nesmí).
- fishmaster
- aktívní jachtař
Na Seftenberger see jsem našel kemp pro karavany s přístavem.Tam tedy bude plavba povolena.Nebo se pletu?
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Je povolena, ale omezena rychlost. Chtel bych tam jet začátkem srpna.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
No... abych sem taky dodal nejaky data.
Nakonec jsme cestou zakotvili na Geierswalder see. Sice tam není tak zajimava priroda, ale da se tam jezdit v kluzu, je to takovej normalni pisak a mistni stadthafen je prijemny místo, na kempovani docela levny. Je tam i plazovy bar a restaurace s majákem (není tak levna, ale třeba hamburger za 13E je dost velkej a i dobrej). Hlavni turisticky ruch je az o zatoku vedle v obrovskym kempu (tomu jsem se vyhnul, protože nejsou na lode zarizeny).
Prejezd na Senftenberger see je v pohode moznej, ovšem podle mne je to místo nudny - hrozne dlouho trva, nez clovek nekam dojede, objizdeni ptacich ostrovu je otrava. Snad jedina docela fajn věc je koupaliste na jihovychodni strane (kousek od pruplavu), kde je mozny zakotvit u plaze, vykoupat se a sehnat si celkem levne pizzu, zmrzlinu nebo klobasu. Hadrarum se bude Senftenberg asi libit vic nez mne.
Pruplav na Partwitzer see není ještě otevrenej, protože tam probiha sanace vody (coz teda nevim co znamena, ale mají tam lod co sype do vody nejakej sajrajt) a az s tim skoncej (podle mistnich snad uz pristi rok), tak se pujde proplavit na treti jezero. Hladiny uz jsou srovnany. Na Partwitzer see je kazdopadne pekny koupani na pisecny plazi, tam turistika prakticky ještě nezacala.
Nakonec jsme cestou zakotvili na Geierswalder see. Sice tam není tak zajimava priroda, ale da se tam jezdit v kluzu, je to takovej normalni pisak a mistni stadthafen je prijemny místo, na kempovani docela levny. Je tam i plazovy bar a restaurace s majákem (není tak levna, ale třeba hamburger za 13E je dost velkej a i dobrej). Hlavni turisticky ruch je az o zatoku vedle v obrovskym kempu (tomu jsem se vyhnul, protože nejsou na lode zarizeny).
Prejezd na Senftenberger see je v pohode moznej, ovšem podle mne je to místo nudny - hrozne dlouho trva, nez clovek nekam dojede, objizdeni ptacich ostrovu je otrava. Snad jedina docela fajn věc je koupaliste na jihovychodni strane (kousek od pruplavu), kde je mozny zakotvit u plaze, vykoupat se a sehnat si celkem levne pizzu, zmrzlinu nebo klobasu. Hadrarum se bude Senftenberg asi libit vic nez mne.

Pruplav na Partwitzer see není ještě otevrenej, protože tam probiha sanace vody (coz teda nevim co znamena, ale mají tam lod co sype do vody nejakej sajrajt) a az s tim skoncej (podle mistnich snad uz pristi rok), tak se pujde proplavit na treti jezero. Hladiny uz jsou srovnany. Na Partwitzer see je kazdopadne pekny koupani na pisecny plazi, tam turistika prakticky ještě nezacala.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, zaznamenal jsem tam i lode s ceskou registraci, není to někdo z mistnich clenu?