Lamanšský průliv

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Mám zkušenost s přeplavbou La Manche

ANO
6
25%
NE
11
46%
Pouze trajektem
7
29%

Celkem hlasů: 24
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát zář 18, 2009 3:39 pm

Ahoj Wasserwolfe,
blahopřeju k lodi i ke zkušenosti.
(S Ondřejem Lokajíčkem jsem se plavil v roce 1996 a už tenkrát byl zcela na výši. :good: )
Takhle "malá" loď s krytou kormidelnou mě naplňuje nadšením! (nebo závistí? :-D )
Můžeš napsat, kdy byla vyrobena a v jakém stavu je?
Je zadní stěna kormidelny uzavíratelná?
Dík.
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » sob zář 19, 2009 5:38 pm

To Felix: děkuji.

To Lynx: popisné obrázky lodi jsou na http://wasserwolf.galerie.cz/3755726-o-lodi snad to trochu odpoví na tvé otázky. Loď je z roku 1987, vyrobeno v Dánsku. Je ve skvělé kondici, absolutně nepoškozena a hlavně bez neodborných zásahů - v tom se budu snažit pkračovat. Musím pouze vyměnit zadní žebřík, instalovat na čelen přední žebříček, dodělal jsem nezávislé naftové topení 4kW a instaloval kompresorovou lednici ENGEL. Ještě se bude vyrábět (právě se dělá) napevno mrtvý muž a na střeše bude solar panel 95W. Záď je kryta stanem, dále do salonu jsou uzamykatelné dveře.

Klidně se ptej dál, co tě zajímá. Ahoj Pepik.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned zář 20, 2009 4:41 pm

Taky se mi libí, hned jsem si dal do Googlu motorsailer LM27
Je jich plno, dělají se lynxi i s uzavřenou kormidelnou, např. zde tato prodaná má dveře
http://www.boatshop24.co.uk/11448340-LM ... r.html#top

http://www.boatshop24.co.uk/includes/im ... 45~245~245
wasserwolf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wasserwolf » ned zář 20, 2009 8:16 pm

Divim se, že tam (na webu) ještě je. Už když jsem jí chtěl kopit v dubnu, tak už byla prodaná. Zajímavé. Ty dveře mezi zadní palubou a kormidelnou jsou trochu raritní. Něco jsem na té lodi strávil a popravdě si vůbec neumím představit je tam mít. Možná tak do opravdu těžkých klimatických podmínek. Teplota kolem 5°C, sedíš u kormidla na motor a topíš si... Zajímavý jsou taky 28, ale ty už jsou moc velký na transport. Možná ale jsme na tyto úvahy na špatném místě fóra...

Přeplutí La Manche je alespoň pro mne, v tuto chvíli úspěšně uzavřenou kapitolou.

Pepik.
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Re: Lamanšský průliv

Příspěvekod Merlin » stř lis 08, 2017 3:49 pm

Ahoj námořníci! Poradil by mi někdo s charterem na lamanšském pobřeží Anglie? Dcera jede v létě na dvouměsíční pobyt do Brightonu, tak ideálně kdo má zkušenosti tam, nebo někde v okolí. Možná by se dalo vyjet i z Francie. Chtěli bychom tam s manželkou tak na týden.
Nemám žádné zkušenosti se slapovými vodami, jsem začínající jachtař - párkrát Chorvatsko a letos v září poprvé Balt - ale musím říct, že s jídlem roste chuť :) Poté co jsem si přečetl zdejší příspěvky, mám ke Kanálu hluboký respekt.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř lis 08, 2017 4:47 pm

Jestli přílivovou tématiku ovládáš, tak ve Francii je nádherná oblast v okolí Saint Malo, kde je taky možnost charteru lodí. Například zde: http://www.saint-malo-sailing.com/GB_index.htm
V roce 2013 jsem od nich měl loď a vše bylo v pořádku. Na týden jsou v dosahu krásná místa ve Francii a Channel Islands. Ale vzhledem k velkému tidal range to chce opravdu vědět co a jak.
V okolí Brightonu o ničem nevím, ale v jižní Anglii můsí být charterovek hodně. Já jsem měl půjčenou loď z Falmouthu, což už je kapku daleko. Ale poblíž je úžasná oblast Scilly Islands. Za týden se dá doplout tam i zpět.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř lis 08, 2017 5:18 pm

Ahoj,

v jižní Anglii, oblast Solent i jinde je charterových společností hodně, ale všechny (na které jsem koukal) pro "bareboat" charter (tj. budeš sám skipper) vyžadují zkušenosti v přílivových vodách podloženo praxí a odpovídajícím průkazem (nebo doloženou praxí). S ohledem na tidal range jak psal Lynx je to zcela pochopitelné a nezbytné.

Nebo je možnost si tam najmout místního skippra. Nebo si udělat rovnou kurs. Když se podíváš na ceny, tak jsou překvapivě příjemné, zejména s ohledem na aktuální kurs libry.

H.
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » čtv lis 09, 2017 10:33 am

Díky za cenné info. Má tedy smysl udělat si kurs RYA DAY nebo COASTAL SKIPPER? Není to zbytečné a vlastně jen úkrok do strany z "A" od MD? Někdo se tu kdysi ptal, zda se kurs vyplatí, ale nakonec odpověď nějak vyšuměla v konverzaci na jiné téma.

Najmout místního skipra se mi zdá jako dobrý nápad. I když nemám rád, když mi do věcí někdo "kecá", tady je na místě se podřídit :) Měli byste tip na někoho v jižní Anglii? Nebo i jinde na pobřeží Kanálu...dcera by se mohla z Brightonu přiblížit..

Nebo mě možná stačí jen odkázat na nějaké vlákno jak získat zkušenosti s tidal range :thankyou:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv lis 09, 2017 11:04 am

Třeba kurz Coastal Skipper absolvovaný v přílivových vodách má pro plavbu tamtéž smysl stoprocentně. Jednak Tě naučí potřebné a za druhé máš kvalifikaci pro případný charter. Pokud splňuješ požadavky (sailing 15 days, 2 days as a skipper, 300 miles, 8 night hours), je to pro Tebe cesta.

Tidal range jsem dal jen jako příklad pro míru jevů s přílivem spojených. Problematika je poněkud komplexnější. Samostudium nebo kurz jsou nutné podmínky, nikoli však postačující. Tou je právě praxe v přílivových vodách. (Proto si taky myslím, že průkaz A od MDČR nemůže nahradit kurz a průkaz například britský.)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv lis 09, 2017 11:20 am

To Merlin:

Před lety jsem dělal v oblasti Solent (mezi Southampton, Portsmouth a Isle of Wight) RYA Day Skipper u Hobo Yachting - http://www.hoboyachting.co.uk/ mohu jen doporučit. Nedali nic zadarmo a Ken - majitel, má 50 zkušeností na moři včetně práce u SAR (Search and Rescue).

Přesně jak píše Lynx. V příllivových vodách nejde jen o výšku přílivu, ale taky o proudy, tidal gates, rips, overfalls .... je to opravdu velmi komplexní problematika. Jde to částečně pochopit i z knížek, ale praxi v dané oblasti nic nenahradí.

Loď na jihu jsem nikdy nechartroval, ale myslím, že když se obrátíš třeba na toho Kena (sami loď nechartrují), tak Ti určitě někoho doporučí. Nebo by se s ním dalo možná domluvit na nějaké kondiční plavbě v dané oblasti. Když mu připomeneš John from Prague, tak si možná vzpomene :)

H.

PS: a pozor, když si zvykneš na to chladnější moře, tak se Ti nebude chtít znovu jezdit do Chorvatska, je to návykové :)
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » čtv lis 09, 2017 1:48 pm

Díky! zkusím a dám vědět

Jinak návyk na chladnější vody asi mohu potvrdit..po letošním obeplutí Rujány mě to už zpátky na jih moc neláká :) Ale o tom pssst..sever je přece nehostinné, chladné místo, jen blázen by tam jel :mad:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv lis 09, 2017 2:21 pm

Merlin píše: Ale o tom pssst..sever je přece nehostinné, chladné místo, jen blázen by tam jel :mad:

Pravdu díš! :-D
Ale jih třeba v dubnu, případně na přelomu října a listopadu taky není k zahození. 8)
Ale o tom taky pst! :whist:
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » úte pro 12, 2017 3:07 pm

Ahoj, prozatímní "landlubber" posílá nové zprávy :crazy:
Díky Lynxovi za povzbuzení a hlavně Honzovi za doporučení Hobo Yachting; Ken i Jenny jsou moc milí (aspoň prozatím v korespondenci :), samozřejmě si vzpomněli na Johna z Prahy a díky tomu nabídli i menší slevičku na kurs RYA Combined Day Skipper! Cena je £750, což je při současném kursu skutečně téměř "za pár".
Takže se v květnu jede na Kanál a jsem zvědav co to se mnou udělá. Na podzim bych to chtěl zúročit a vytáhnout manželku třeba někam do Dánska..
Denně teď propírám hlavně angličtinu, takže: May there be a water under your boat! :good:
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » úte pro 12, 2017 3:18 pm

Ještě jsem s vámi chtěl nasdílet něco ze studia angličtiny:

https://www.stowawaymarine.com/humor.htm

:D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte pro 12, 2017 4:33 pm

Merlin píše: na kurs RYA Combined Day Skipper! Cena je £750, což je při současném kursu skutečně téměř "za pár".

V čem spočívá ona kombinovanost? Jde o kurz jak teoretický, tak praktický?

Mimochodem, když jsem to googlil, našel jsem mimo jiné i tohle: „Course is conducted on board a Cruising Yacht (7-13m LOA) & in the classroom, to teach…“
Představil jsem si překvapení kurzantů odkojených plavbou na čtrnácti- až patnáctimetrových lodí, kteří se dostaví do mariny, aby tam našli plavidlo dlouhé sedm metrů. :lol:
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř pro 13, 2017 9:44 am

No ono to rozpětí 7-13 m je poměrně široké. Taky mohli napsat loď nebo dvě :D
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » stř pro 13, 2017 11:54 am

Jde o kombinace teoretického distančního studia a praktického výcviku v Southamptonu. Čekám teď na zaslání podkladů: CD, tabulky, manuály,..
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » ned kvě 13, 2018 10:11 pm

Ahoj, v pátek jsem se vrátil ze Southamptonu jako majitel licence RYA Day Skipper. Tříměsíční teoretické studium (taktéž angličtiny..) zakončené týdenním praktickým kursem u Hobo Yachting. Ken s Jenny si na "Johna from Prague" velmi dobře vzpomínali a mám Honzu JaOCZ od nich pozdravovat! ;) :thankyou:
Chceme teď s manželkou nově nabyté zkušenosti zúročit na letní dovolené, nejspíš v oblasti Bretaně (Saint Malo) jak doporučil Lynx (http://www.saint-malo-sailing.com/GB_index.htm ), podívat se na Channel Islands..atd.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon kvě 14, 2018 7:32 am

Dekuji :)

Jaky byl kurs?

H.
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » čtv kvě 31, 2018 4:12 pm

Ahoj, kurs byl docela náročný a asi ne úplně pro každého. Měli jsme celý týden pěkné počasí, ideální pro vyzkoušení různých triků: zastavení na moři pod plachtami (heave to), MOB, atd. Na druhou stranu už mě dlouho takhle nikdo neseřval, když jsem občas v hukotu větru a vln nepochopil Kenův příkaz :crazy: Byl tam se mnou ještě jeden student, naturalizovaný Číňan, ještě nikdy nedělal skippera a Ken mu to dával pěkně sežrat. Ale zato když jsme připlouvali zpátky do mariny, mooringoval už jako starej mazák :)
Tvrdě tě tam vyškolí z teoretických znalostí, i když si myslíš, že víš jak na to, nikdy není dobré dělat machra, protože vždycky zjistíš, že vlastně nevíš skoro nic. Aspoň v mém případě... :oops:
Teď máme se ženou zabukovanou loď v marině Saint Malo v půlce července (Dufour 32), tak uvidíme. Jinak jsem také hodně komunikoval s lidmi na serveru www.clickandboat.com a to vypadá moc pěkně! Příští rok bych si tam určitě zkusil vypůjčit nějakou lodičku.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv kvě 31, 2018 5:14 pm

Ahoj,

moře tam je drsné, tak výcvik musí být taky. Byla to pro mě super škola a v podstatě z ní těžím neustále.

H.
Merlin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Merlin » pon črc 23, 2018 4:34 pm

Ahoj, včera jsme se s mojí ženou vrátili po úmorném dvoudenním cestování autem z Bretaně. Plavba mezi ostrovy Channel Islands byla fantastická záležitost! :good: Na ostrově Sark se zastavil čas, lidé žijí jako v 18. století, bez aut, asfaltu, betonu, veřejného osvětlení, vodovodu,.. Krásná vesnička, minimum turistů, nezajíždí sem žádný trajekt. Nádherná divoká příroda, milí a usměvaví lidé, v místní taverně Kozel(!) :cheers:
Sedíš nahoře na útesu, pod tebou bouří vlny tříštící se o rozeklané skály a přemýšlíš "What went wrong with the old world..."

Zpět na