Jak na Palagruzu
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Jak na Palagruzu
Zdravim skusenych namornikov. Uvazujem nad plavbou na Palagruzu. Precital som zopar pribehov, vacsina startuje z Visu, casto v noci. Zeby to bolo lepsim kurzom k mistralu? Neviem, Lastovo sa mi zda blizsie. Uvitam akukolvek strategicku radu.
Ani tak ne v noci, jako navečer. A důvod (alespoň u mne) je ten, že na Palagruži nemíním kotvit na noc. Takže ideální je tam doplout nad ránem udělat prohlídku a odpoledne mazat zpět.
Větry si musíš pohlídat v předpovědi, je to každý den jiné. A velitelsky se rozhodnout, jestli to dáte, nebo to necháte na příště. Největší bída je noční flauta.
Odkud je jedno, pokud si spočítáš kdy tam chceš být a kdy se chceš vrátit. Z Visu je trochu prekérka, že překračuješ (neoprávněně) HR teritoriální vody. Nejužší místo "koridoru" HR vod je široké 7NM a je na ose Sušac - Palgruža, asi 12NM před Palagružou.
Větry si musíš pohlídat v předpovědi, je to každý den jiné. A velitelsky se rozhodnout, jestli to dáte, nebo to necháte na příště. Největší bída je noční flauta.
Odkud je jedno, pokud si spočítáš kdy tam chceš být a kdy se chceš vrátit. Z Visu je trochu prekérka, že překračuješ (neoprávněně) HR teritoriální vody. Nejužší místo "koridoru" HR vod je široké 7NM a je na ose Sušac - Palgruža, asi 12NM před Palagružou.
- DarkDruid
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
My jsme loni vypluli brzy ráno z Lastova, východ Slunce nás zastihl už na moři a na Palagruži jsme byli kousek po poledni. Sečkali jsme do večera a kousek před půlnocí jsme vyrazili zpět k Visu, na který jsme dopluli se svítáním. Jak tu ale už padlo, klíčová je předpověď počasí, při špatném počasí by kotvení u Palagruži bylo hodně obtížné a naopak motorovat to za bezvětří by se mi taky moc nechtělo.
V sezóně na trase Palagruža - Lastovo bývá hodně italských plachetnic, většinou směřují do Skrivene Luky. Ideální se mi vždy zdály zátoky na ostrově Sušac, tedy při klidném počasí a večer v pohodě vyplout. Otázka je, zda po dobré večeři, jako Ficcus. Mně se pak chce obvykle spát. Jinak doporučuju v noci chroustat mrkev. Nevím proč, ale za kormidlem v noci mi strašně chutná.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Taky jsme tam přespali.
Byli jsme na kotvě, v zátoce proti cestě na máják, ale bylo ideální počasí.
Pokud vyrazíte na tu "pláž" která je prý údajně nejhezčí na Jadranu (no nevím, to mi tak nepřišlo) tak dávejte pozor, sem tam zhora přihučí kámen ze zvětralé skalnaté stěny, takže je vhodné udržovat od stěny úctivý odestup.
Byli jsme na kotvě, v zátoce proti cestě na máják, ale bylo ideální počasí.
Pokud vyrazíte na tu "pláž" která je prý údajně nejhezčí na Jadranu (no nevím, to mi tak nepřišlo) tak dávejte pozor, sem tam zhora přihučí kámen ze zvětralé skalnaté stěny, takže je vhodné udržovat od stěny úctivý odestup.
- FotoPetr
- návštěvník fóra
Ahoj,
jistě máš na mysli pláž " Južno zlato ". Což o to, svým způsobem taková hezká, malá je a když k tomu přidáš, že je zaručeně nejhezčí široko daleko, tak na tom něco bude
A pro staré rybáře z Komiže, kteří sem " plachtili " či pádlovali na dřevěných falkuších za lovem langust, to ta nejhezčí byla určitě. Jinak Palagruža je moje hodně oblíbené místo. V roce 2005, jsme tam prováděli průzkum jak nad hladinou tak pod ní, včetně historických souvislostí spjatých s tímto zajímavým místem. Tehdy jsme tam kotvili čtyři noci s M/Y 42m nad stometrovou hloubkou. Pokud by byl zájem můžu přidat další reportáže z této výpravy. První část jsem prezentoval v tomto vlákně modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4457, tak je otázkou zda to v případě zájmu přídat sem či tam ?
Zdravím a přeji hezký den - Petr
jistě máš na mysli pláž " Južno zlato ". Což o to, svým způsobem taková hezká, malá je a když k tomu přidáš, že je zaručeně nejhezčí široko daleko, tak na tom něco bude

- FotoPetr
- návštěvník fóra
Ahoj,
... a západy jsout obzvlášť hezké
Tedy alespoň pro velké lodě, dobře zakotvené ...
ficcus píše:Jelikož mám rád východ slunce (a většinou to "vnutím" i posádce), tak vyplouváme z Visu po dobré večeři ... a východ slunce sledujeme od majáku na Palagruže![]()
To celé při vhodné předpovědi počasí pro návrat k pevnině následujícího dne ...
... a západy jsout obzvlášť hezké

- DarkDruid
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
mirinekk píše:To na kotvě? Někde jsem četl, že tam je velká bojkaale ničeho jsem si nevšiml
Bóje tam je, tedy alespoň loni už byla a nevím jak v předchozích letech, i když moc velká (alespoň ta část nad hladinou) zrovna nebyla. Dole je to už o něco lepší, je tam několik betonových bloků a pohromadě je drží řetěz, takže odjet s tím by loď snad neměla. Ovšem problémem může být, že od bloků na dně k bóji vede lano a ne řetěz (září 2011). Kdyby se ale někdo dokázal potopit dolů, pak asi není důvod proč tam přes noc nezůstat (na mě to bylo moc hluboko).
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
26.5 vyjíždíme z Trogiru směr Palagruža, Základní tábor z kterého chceme vyrazit bude Sušac,Po dvakrát nedobito, nebyl vítr tak snad letos.Bavarie 44. Zatím mi nejde nahrát foto, asi jsem trdlo.Moje fotky jsou na www.rajce.net vyplnit okýnko : jajarin
Ps.mohli by za to být nějaký body
Ps.mohli by za to být nějaký body

Nedobyli jsme Palagružu
Ahoj, nám se letos Palagruže nezadařia. Odjížděli jsme v pondělí z Visu, počasí bylo ale dost nestabilní, takže jsme si napluli svých 30 denních mil a vrátili se zpět na Vis do mírně lepšího počasí na bóji. Snad příště.
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Zdravím všechny !Palagrůža , pokořena .Bavaria 44 Posejdon. Jeli jsme z Trogiru marina Seget na Brač, přespali v bunkru u Smrka ,pak na Sušac ,odtud na Palagrůžu stálý vítr NW rychlost lodi 9-10,5 knots(menší expedice ,čokoláda pivo sýr a sušenky neobměkčily paní na prohlídku majáku) oběd na malé palagrůže a zpět na Lastovo kde nás hned zkásli o 200Kn (rezervace).Odtud mezi Lastovem a Korčulou na východ.Návštěva Korčuli.Další cesta vedla do zátoky Kněza tam sme přespali.Ráno do zátoky Lovistě na Peješacu koupit chleba a pak křižovat k ostrovu
Ščedro do zátoky také Lovisce.Zde jme přespali a ráno křižovat do města Hvar ,koupit drobnosti a dál do zátoky Blaca na Brači čtyři lidé udělali výstup k pustině Blaca.Zbytek křižoval mezi Hvarem a Bračem na plachty.po exkurzi jízda k vesnici Murvica ač jako známemu mi neprodali víno jenom 1,5l crno a1,5l bílé.Dále potom k městečku Bol ,kde jsme už nakoupili víno bez problému.Z Bolu směr Hvar do zátoky N 43 12 46,74 E 16 38 20,43 . Ráno směr Trogir, kdy Šolta nám ostala po pravé ruce ,zakotvení před Trogirem u kulaté věže a krátká prohlídka Trogiru ,večer jsme zakotvili v zátoce na ostrově Ciovo.Ráno jsme přejeli do mariny Seget v 9,00h a9.45h jsme měli předáno . Za celou plavbu jsme zpotřebovali 41l nafty.To jsme ještě nechali někdy běžet moto na dobití baterií ,Lednice běžela stále.
Ščedro do zátoky také Lovisce.Zde jme přespali a ráno křižovat do města Hvar ,koupit drobnosti a dál do zátoky Blaca na Brači čtyři lidé udělali výstup k pustině Blaca.Zbytek křižoval mezi Hvarem a Bračem na plachty.po exkurzi jízda k vesnici Murvica ač jako známemu mi neprodali víno jenom 1,5l crno a1,5l bílé.Dále potom k městečku Bol ,kde jsme už nakoupili víno bez problému.Z Bolu směr Hvar do zátoky N 43 12 46,74 E 16 38 20,43 . Ráno směr Trogir, kdy Šolta nám ostala po pravé ruce ,zakotvení před Trogirem u kulaté věže a krátká prohlídka Trogiru ,večer jsme zakotvili v zátoce na ostrově Ciovo.Ráno jsme přejeli do mariny Seget v 9,00h a9.45h jsme měli předáno . Za celou plavbu jsme zpotřebovali 41l nafty.To jsme ještě nechali někdy běžet moto na dobití baterií ,Lednice běžela stále.
Palagruza 2013
Ahoj všem,
minulé úterý jsme navštívili Palagružu.. Pluli jsme z Visu a dopluli tam v podvečer. Žádná jiná loď v dohledu. Bojka v zátoce Južno zlato tam stále je, takže s kotvením jsem si hlavu nemusel lámat. Na dobré rady jsem ale na noc nezůstával a po procházce a večeři jsme na noc vyrazili zpět směr Korčula. Vis- Palagruža - Korčula cirka 140Nm. Moc pěkná plavba a Palagruža za to stojí. Vážně je to jiný ostrov.
Jinak díky JI za cenné rady ohledně Palagruži. Jestli někdo chce aktuální foto kotviště případně jiné info, tak mi napište. Pokud budu vědět, rád odpovím.
minulé úterý jsme navštívili Palagružu.. Pluli jsme z Visu a dopluli tam v podvečer. Žádná jiná loď v dohledu. Bojka v zátoce Južno zlato tam stále je, takže s kotvením jsem si hlavu nemusel lámat. Na dobré rady jsem ale na noc nezůstával a po procházce a večeři jsme na noc vyrazili zpět směr Korčula. Vis- Palagruža - Korčula cirka 140Nm. Moc pěkná plavba a Palagruža za to stojí. Vážně je to jiný ostrov.
Jinak díky JI za cenné rady ohledně Palagruži. Jestli někdo chce aktuální foto kotviště případně jiné info, tak mi napište. Pokud budu vědět, rád odpovím.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Dopredu sa ospravedlňujem za OT!
nechcel by som pracovať na majáku Palagruža. Chápem, že ako ostrov je cieľom jachtárov, ale nechápem prečo každý otravuje tampracujúcích ľudí?
Myslíte si, že to je zábavné keď im denne príde posádka z 20-tich lodí že si chcú prezrieť maják? Bože dajte im pokoj!
Keď sme na brehu, tak chceme na loď a keď sme na lodi, tak chceme na súš a to všade a vždy... prečo?

nechcel by som pracovať na majáku Palagruža. Chápem, že ako ostrov je cieľom jachtárov, ale nechápem prečo každý otravuje tampracujúcích ľudí?
Myslíte si, že to je zábavné keď im denne príde posádka z 20-tich lodí že si chcú prezrieť maják? Bože dajte im pokoj!

Ozzie, vážně netuším, kde bereš tu jistotu, že všichni navštěvují maják. My jsme kupříkladu maják navštívili pouze zvenčí, obsluha majáku nebyla vážně naším cílem. Navíc pokud obsluha majáku nechce návštěvu přijmout, může jednoduše zavřít tu branku před objektem majáku a je vystaráno. A co víc, pokud se nepletu tak je tenhle maják zároveň i hotýlek s dvěma apartmány. Tříhvězdičkový. Takže sorry, ale tohle mi vážně přijde jako vellké OT...
- Standa83
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
Ozzie píše:Dopredu sa ospravedlňujem za OT!![]()
Myslíte si, že to je zábavné keď im denne príde posádka z 20-tich lodí že si chcú prezrieť maják? Bože dajte im pokoj!Keď sme na brehu, tak chceme na loď a keď sme na lodi, tak chceme na súš a to všade a vždy... prečo?
Na druhou stranu, někteří strážci si na tom pěkně přivydělávají.. Na Veli Rat si kasíroval myslím 10 kun na hlavu.. Když tam každej den pustí pár desítek lidí, tak to něco dá.
V případě Veli Rat se to ale určitě vyplatí. Je to krásný maják s nádherným výhledem..
A ať nejsem úplně OT, tak byť jsem na Palagruže nebyl, řekl bych že je i zbytečný se sápat do tamního majáku, bohatě pro výhled musí stačit jen výšlap k němu