Trasa Dubrovník - Šibenik

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod mirinekk » pon črc 19, 2010 3:28 pm

Ahoj,
v září máme naplánovanou přeplavbu z Dubrovníku do Šibeniku. Rád bych se zeptal na zajímavá a hezká místa, ale třeba i konoby, které by jsme se měli na této trase určitě navštívit. Díky za každou radu.
Benji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Benji » stř črc 21, 2010 7:41 am

napr. ostrov Mljet - Okuklje - konoba LANPALO. Male mooringove molo pre 4 jachty /zadarmo/ + moj asi najvacsi gurmansky zazitok na Jadrane
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod PerlaNegra » stř črc 21, 2010 11:12 am

Nazdar,

ja by som odporucil ostrov Lastovo a to zatoku Zaklopatica - okrem toho ze to vecer vyzera dost romanticky tak je tam skvela konoba Augusta Insola. Vseobecne som mal dobry pocit z ludi z tejto oblasti, nakolko sa nezivia len oskrabavanim turistov ale aj polnohospodarstvom - osrov je plny vinic a inych policok kde si miestni pestuju zeleninu a ovocie. Na ostove je inac z druhej strany stary majak a ostrov na mna posobil velmi prijemnym dojmom. Zalezi od toho kde sa chces ako dlho zastavovat a ci vobec pojdes do tejto oblasti.

Urcite by som nevynechal ostrov Vis, respektive modru jaskynu Bi¹evo, detailov o kotveni je plny internet a myslim ze aj v 808 najdes potrebne info.

Podla mna sa oplati ostrov Hvar, ktory ma viacero specifik o ktorych by sa dalo pisat velmi dlho. Mna na druhej strane bavi "objavovanie" a prehladavanie zatok, o to viac sa tesim ked najdem nieco pekne takymto sposobom, zalezi vsak od toho aku mas posadku a ci im chces ukazat v kratkom case velke motaky alebo ides len tak s kamosmi...

Zo ©ibenika je to naskok na Skradin - kde je (podla miestnych) najkrajsi narodny park Krka, okrem toho ta caka pekna plavba dlhym kanalom az po ustie rieky Krka...

Zaujimalo by ma ako myslis to "preplavbu". Beries lod z Dubrovnika a nechas ju v ©ibeniku? Pocul som o tom ze sa taketo preplavby robia, v praxi som to vsak este neriesil, ak budes mat chut napis par riadkov ako to funguje..
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » stř črc 21, 2010 11:23 am

Já bych na této trase nikdy nevynechal Korčulu (město), spáváme v ACI maríně, naposledy 5/2010. Marína je ovšem často plnější a na manévrování v horším počasí znám lepší :mad: . Západní městský přístav jsem vždy viděl plný velkých výletních lodí. Nám to většinou vycházelo na střed týdne, tak se marína hodila (voda).

Další možnost je spát v Lumbardě, do Korčuly se dá určitě dopravit nějakým busem, ale nemám odzkoušeno.

Pak samozřejmě Lastovo. Dále Ščedro, zátoka Lovišče. klid, mír, bójky (05/2010) a dobrá hospoda.

Vinogradišče (Pakleni otoci) asi není třeba představovat, kotva a dobré hospody.
Al_Pako
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Al_Pako » úte kvě 24, 2011 3:22 pm

Ahoj všichni,

Právě v pátek jsem se vrátil z Dubrovníku, bohužel jsem tam byl letecky a služebně. Nicméně na moře nás vzali aspoň na jeden den ve výletním motoráčku, a nebylo to špatné. Samotné okolí Dubrovníku - a zejména město samotné - je moc krásné a stojí za prohlídku. My byli na ostrovech Lopud (na obědě) a Koločep (koupání) - voda byla už teď velmi příjemná i při 18-20 stupních. Dověděl jsem se ale, že na ostrově Lokrum hned naproti Dubrovníku jsou největší nudapláže v Chorvatsku - jsou umístěny na vnější straně ostrova, z městských hradeb je tudíž není vidět.

Byli jsme (po zemi, busem) taky v Boce Kotorské - ta je asi 20 Nm na jih podél pobřeží a patří již Černé Hoře, ale je to taková nádhera, že ji nelze vynechat, i když je to jistě z Dubrovníku a zpátky na 2 dny plavby. Fascinovaně jsem zíral na prázdné zátoky a přístaviště - příště ROZHODNĚ vyrazím do Dubrovníku touto dobou, v půlce května! Zatím jako nejlíp vidím tam letět, půjčit si loď, objet Kotor a ostrovy až po Hvar a vrátit se zpět do Dubrovníku. Osobně bych tomu věnoval klidně i týdny dva.

Myslím, že by se mi to mohlo podařit v květnu 2013 - příští rok budu ještě v květnu pracovně vytížen. Takže zájemci na rok 2013, hlaste se a plánujte!
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re:

Příspěvekod HoPrahok » čtv čer 23, 2011 3:33 pm

Na Mljetu doporučuji zátoku Polače, restaurací je tam hodně. Pěkné místo, příjemný personál - jméno restaurace si nepamatuju. Je to v podstatě poslední restaurace na břehu když se koukáš z moře na břeh. Stomorska na Šoltě je taky klidné a příjemné místo.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pon dub 30, 2012 9:40 pm

Vím ,že to sem nepatří, ale je to o Dubrovníku .Stáhl jsem si Male Karte z Uložto a chybí tam mapa č.25,26,27 je ta právě ubrovník ,mapy používám jako stránku v lodním deníku kde zaznamenám cestu a poznámky. Letos chceme jet s manželkou Trogir-Dubrovník.Nevite kde by se daly stáhnout? Dík
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Tipy

Příspěvekod HoPrahok » pon dub 30, 2012 10:09 pm

Ahoj, na této trase bych volil na Mljetu zátoku Polače - klidné kotvení /v té době možno i muring zadramo/. Kidne misto, chranene. Pak závisí kudy pojedeš. Na Korčulu nejezdím, je to drahé jak svině a na manévrování ve větru někdy úzké - navíc jsem tam narazil na debilní arogantní personál. Klidně bych se uvázal naproti na Pelješacu v Orebiči /výrazně levnější/ a na Korčulu trajektem - za pár kun. Podél pobřeží pak třeba Povlje, klidné místo. Na Veli Drvenik do zátoky Krknjaš /krásné kotviště/ a před Šibenikem bych dal Primošten nebo Zlarin. Samozřejmě dle počasí 8)
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: Tipy

Příspěvekod kaptn » úte kvě 01, 2012 12:03 am

[quote="HoPrahok"]Ahoj, na této trase bych volil na Mljetu zátoku Polače - klidné kotvení /v té době možno i muring zadramo/. Kidne misto, chranene.

mooring zadarmo až tak úplně není,...za večeři,nebo útratu v restauracích před,..pozor na boční vítr od pevniské strany,směřuje tam Žuljanská dýza,...ale je pravda,že na Mljetu jedna z nejlepších kotvišť,...vždy se dá v zátoce zakotvit do závětří,...pozor na Italy,rádí kříží kotevní řetězy,ev i trhají jinak dobře zakotvenou kotvu,... :gun: :gun: :gun: navíc často tam míří z Itálie a mají to jako první zastávku,takže v sezonu to tam je u hospod dost namačkané.Zatím jedno z nejdražších kotvení .Njn. NP Mljet.Ceníky tam mají na nábřežích u stojanů s vodou a elektrikou. Jinak zastávka na Mljetu a nevidět NP je opravdu škoda,dopor.si vyhradit 2 dny,resp.2 noci.A vaří tam skvěle.
Korčula-v maríně bych nestál ani náhodou,je hned blízko centa a v noci pořádný rumrajch.K tomu kolem projíždějící trajekt z Pelješace a zastavující se trajekty hned vedle maríny.Umí to pěkně rozvlnit.u vnějšku mola u maríny nekotvit ani to nezkoušet,je tam pod vodou pozvolná hráz z kamenů a pro plachetnice je to o utržení kýlu,kor když zrovna zavlní tuto zátočku železná obluda.Navíc není moc chráněná od bury odpoledne-vpodvečer od Pelješace.Naštěstí v okolí je několik ostrovů dovolujících kotvit v závětří pokud je místo,a dojet na gumáku.Mezi ostrovy nedoporučuji zajíždět naslepo a bez mapy a už vůbec ne za tmy,....je tam pár pastiček.Ale nevidět Korčulu je rovněž škoda.Jinak okolní zátoky a dojet na gumáku,pozor v kanále občas dost vlní,doporučuji si vzít suché věci do vaku a oblíct až u břehu.
Orebič možná zklame.Přelidněné centrum.Není moc chráněný od Malo juga a juga.Je tam tržnice s ovocem +....,na Korčulu vozí i pendly malých člunů-taxi.

Ad jajarin: :roll: male karte jsou součástí výbavy každé lodě,včetně jihu.Pro jistotu si to zkontroluj a žádej po charterovce. :whist:
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » úte kvě 01, 2012 12:19 am

To kaptn: Já vim že jsou součástí lodi,ale já je vkládám do deníku a zakresluju trasu a píšu poznámky .Pak stačí otevřít deník a vidíš kudy jsi jel.
leguan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod leguan » úte kvě 01, 2012 9:45 am

to jajarin : zkus si chybějící mapy stáhnout z baharisových stránek (www.baharis.cz/download-mapy/)
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » úte kvě 01, 2012 9:57 am

to leguan: Mockrát dík
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » úte kvě 01, 2012 1:33 pm

Chtěl bych se zeptat kde je nejlepší zakotvit u Dubrovníku ,aby to nebylo daleko do města a nebyly problémy s policií.Loni jsme kotvili asi 1,5míle na východ ,nikdo sice nepřišel ,ale nechci se dohadovat.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod HoPrahok » stř kvě 02, 2012 8:47 am

2 kaptn - souhlasím, nevidět NP na Mljetu by byl hřích, když už tam člověk dojede. S Korčulou pravda taky, vlní to tam a já tam neudělal dobrou zkušenost s "mariňákem" - myslím, že jsou zhýčkaní platbami od EUROvěji více zaměřených Italů apod. Orebič je proto levná - klidná alternativa Korčuly. Mají muringy, je tam elektrika, voda a v sezoně chtěl za Bav34 asi 180 kun. Pak přejezd na Korčulu a prohlídka, někdo říká, že je to malý Dubrovník, myslím že se nemýlí. Kotvení u Dubrovníku nevím, my jsem zajeli do maríny, ta hrozná řacha za tamní marínu se ale na 10 lidí na lodi líp rozdejchává než kdybych tam byl pouze za své v létě s rodinou. V květnu to tam bylo šílené, v červenci nebo srpnu bych tam nejel.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř kvě 02, 2012 9:43 am

kdyz uz je rec o ty Korcule, mel bych dotaz : je vnejsi strana toho mola soucasti ACI mariny ? Podle informaci na webu je ACI pouze z vychodni/vnitrni strany. A pokud vim pak na vnejsi strane nejsou ani mooringy. O co mi jde - ma obsluha mariny pravo/duvod mi zakazovat stani na vnejsi strane, pripadne me ze toto stani kasirovat ?

Na vnejsi strane jsem bez problemu a jakekoliv diskuzea i bez asistence marinera a bez poplatku stal asi pred 4 lety. Minuly rok pri najezdu na vnejsi molo nas nejaky vometak z mariny zurive navigoval do vnitrni casti - argumentoval tim, ze se tam ted stat nesmi (marina ACI byla poloprazdna). Protoze foukalo fakt blbe, a stat jsme chteli jen na 3 hodky, do vnitrni mariny jsme nakonec zajeli. Ale zajimalo by me to obecne.

Pak by me jeste zajimaly _PRAKTICKE_ zkusenosti se stanim na druhe strane toho poloostruvku s mesteckem - severozapadne od mariny. Je tam jakesi kamenne nabrezi - podle map se mi ty hloubky moc nezdaly, ale videl jsem tam stat i docela velke plachetnice, takze nejak to jde. Na druhou stranu to misto byva docela casto prazdne, takze zas tak moc se tam lidi nehrnou .. :?
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » stř kvě 02, 2012 10:29 am

TashonkaWitko píše:kdyz uz je rec o ty Korcule, mel bych dotaz : je vnejsi strana toho mola soucasti ACI mariny ? Podle informaci na webu je ACI pouze z vychodni/vnitrni strany. A pokud vim pak na vnejsi strane nejsou ani mooringy. O co mi jde - ma obsluha mariny pravo/duvod mi zakazovat stani na vnejsi strane, pripadne me ze toto stani kasirovat ?
Pravděpodobně to zpoplatněné bude,jako kterékoliv jiné nábřeží,pokud vás z tama někdo vyháněl,tak z důvodu hloubky,....opravdu bych to s plachetnicí neriskoval.Pokud se tam nesmí stát,tak jedině z důvodu nebezpečí otáčení trajektů za bory z Pelješace.A potom opravdu jde o lod.Ty obludky to umí rozhoupat běžně o metr a to už je cítit,.... :crazy:
Protoze foukalo fakt blbe, a stat jsme chteli jen na 3 hodky, do vnitrni mariny jsme nakonec zajeli-vyplatí se,mě to stálo na 1 hod 2 plechovky piva a ještě mě nechali dotankovat vodu. :good:
Pak by me jeste zajimaly _PRAKTICKE_ zkusenosti se stanim na druhe strane toho poloostruvku s mesteckem - severozapadne od mariny. Je tam jakesi kamenne nabrezi - podle map se mi ty hloubky moc nezdaly, ale videl jsem tam stat i docela velke plachetnice, takze nejak to jde. Na druhou stranu to misto byva docela casto prazdne, takze zas tak moc se tam lidi nehrnou .. :?

Hloubky na druhé straně jsou v pohodě,.....až téměř k té plážce-je to součást ale celní zóny,navíc je to tam jak na čumendě.Přes den tam přistávají železné veleobludky a místní navážeči,včetně z okolních míst,ale jen vyklopí lidi-bokem celní zóny a valí kotvit jinam.Dá se tam dotankovat voda,ale za těžký éčka :gun: vymluvil jsem se na mediteranskou smlouvu o vodě,takže chlapec nakonec podlehl.Ale nekotvil jsem tam dlouho,opravdu jen vodu a naproti v slastičarně sladoled sebou nám vzaly holky.
Hned naproti celního nábřeží je kapitanát,kde vydávají povolenky na rybaření a docela za zajímavou cenu.

Večer tam kotví menší veleobludky a něco málo plachetnic-ale je to nevýhodné kotviště.Právě do tohoto zálivu se valí největší vlnění a vítr od kanálu a Pelješace.Navíc je to tam,jak ve výkladní skříni.Kousek dál k protějšímu břehu si ale uvazujeme gumák a převlíkáme se.Zadarmo

Zpět na