Mljet Polače

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Mljet Polače

Příspěvekod Laguna » ned črc 14, 2013 7:13 am

V loňském roce byla v zátoce Polače na Mljet spousta bójek, víc, než uvádějí 888. Bójky si zde umisťovaly restaurace, často chaoticky. Letos zasáhla správa národního parku a nařídila bez výjimky všechny bójky stáhnout. Takže zůstala jen možnost mooringu u některé z restaurací nebo kotva. Bójky se snad údajně časem vrátí, ale až to bude mít svůj řád a asi to bude ve správě NP.
Polače i nadále funguje jako jeden ze vstupů do NP. V pokladně na nábřeží se kupují vstupenky (100Kn) a každou hodinu odjíždí minibus k Velkému jezeru do Pristanište. V ceně vstupenky je tento bus tam i zpět a loď po jezeře.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Mljet Polače

Příspěvekod kaptn » sob srp 24, 2013 9:07 pm

Laguna píše:V loňském roce byla v zátoce Polače na Mljet spousta bójek, víc, než uvádějí 888. Bójky si zde umisťovaly restaurace, často chaoticky. Letos zasáhla správa národního parku a nařídila bez výjimky všechny bójky stáhnout. Takže zůstala jen možnost mooringu u některé z restaurací nebo kotva. Bójky se snad údajně časem vrátí, ale až to bude mít svůj řád a asi to bude ve správě NP.
Polače i nadále funguje jako jeden ze vstupů do NP. V pokladně na nábřeží se kupují vstupenky (100Kn) a každou hodinu odjíždí minibus k Velkému jezeru do Pristanište. V ceně vstupenky je tento bus tam i zpět a loď po jezeře.

Vřele doporučuji se vykašlat na minibus a k Pristaništi si dijít pěškobusem,borovice tu nádherně voní a ve vedru je to příjemnější než v "socce".Navíc i Malo jezero je nesmírně kouzelné s možností koupání kdekoliv.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Laguna » ned srp 25, 2013 9:27 am

Z Pomeny určitě "pěškobusem", je to kousek a opravdu příjemná procházka. Z Polače je to přece jen trochu dál (cca 4km) a hodina chůze po rozpálené asfaltce, kde je čilý provoz, tak to moc velký zážitek není. Navíc minibusy jsou klimatizované, pro max. 8 lidí a cesta trvá cca 5min. Dobrá možnost je půjčit si v jedné z mnoha půjčoven kolo a udělat si projížďku i kolem jezer. Je to asi jedno z nejrásnějších míst Jadranu a za těch 100Kn vstupného to určitě stojí.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Polače

Příspěvekod HoPrahok » ned srp 25, 2013 7:10 pm

Před chvílí jsem z Jadranu dojel, v Polače jsme kotvili. Přijeli jsme tam po 22.hod, kotviště plné lodí, muring volný jediný. Byl jsem docela unavený, tak jsem se chtěl na něj uvázat a přišla ukázka chorvatského podnikání. Muring jedině pokud použijeme restauraci. Nabídl jsem 100 kun, prý, že ne. Tak jsem si řekl, ať si milý Ante uváže klidně muring kolem krku, mohl mít bez práce 100 un, takhle měl do rána 0, už nikdo nepřijel :-)

S podnikatelským heslem "100 kun, které dnes nevyděláš zítra nedohoníš" jsme odjeli na kotviště a do rána strávili hezkou noc na kotvě.

Předpokládám, že na dně zůstaly od bójí bloky, ale hloubka je tam na normální ponor dost velká, myslím 8-13 m, nicméně, pokud máte někdo dobrého potápěče nebo komplet potápěčské vybavení, určitě najděte blok a uvažte se na něj.

Zpět na