Itinerář pro plavbu ze Sukošanu

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Itinerář pro plavbu ze Sukošanu

Příspěvekod Bubo » sob pro 02, 2017 11:14 pm

Ahoj vespolek,
trochu proti své vůli pojedu o prázdninách v létě na týden do Chorvatska. Polovina posádky na lodi nikdy nebyla, tak to bude jen týdenní ochutnávka.
Spíš než soutěž o naplutí co nejvíc Nm by to měla být pohodová plavba. Loď budeme mít v Sukošanu.
Zkusil jsem si poskládat první hrubý itinerář plavby. A i když je jasné, že poslední slovo bude mít počasí,chci se zeptat, jestli je to reálné:

Sobota: Check-in, Sukošan – Pašman 9 Nm
Neděle: – Levrnaka 29 Nm
Pondělí: – Telascica – Bršanj 22 Nm
Úterý: – Luka Silba* – Nerezine – Martinscica 34* + 30 Nm *=noční plavba
Středa: – Olib Sand 26 Nm
Čtvrtek: – Zaton 21 Nm
Pátek: – Sukošan 16 Nm
Sobota: Check-out

Budu rád za připomínky i další tipy.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Re: Itinerář pro plavbu ze Sukošanu

Příspěvekod Jarda885 » ned pro 03, 2017 10:20 pm

Do pohodových plaveb zvláště s nováčky noční plavby nezařazuji.
I tak je to pro nováčky hodně nových zážitků.
Přesný itinerář dopředu nikdy nezveřejňuji.
Vše upřesňuji podle očekávaného větru na den dva dopředu.
Z 20 Nm pohodové plavby na zadobok se může stát 40 Nm adrenalinové plavby, je-li nutno plout proti větru 6 Bft a více.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » úte pro 05, 2017 8:30 am

Jardo, dík za komentář.
Noční plavbu jsem tam zahrnul, abychom se dokázali posunout co nejvíc na sever a stihli dojet skoro až k Nerezine, kde by (prý) měla být poměrně slušná šance potkat delfíny. A i v minulosti jsem i s nováčky noční plavby (za příznivého = klidného) počasí dělal.
To s tím zveřejňování itineráře chápu. I mně je jasné, že počasí rozhoduje. Přesto chci mít připravené nějaké varianty, ze kterých se dá vycházet.

Jinak včera mi přišly mapy a trochu jsem se orosil, jaký je to tam slalom mezi "šutry". Zlaté Řecko :)
Asi bude potřeba itinerář změnit (zkrátit). Při tom kličkování určitě naplujeme o hodně víc a myslím, že bychom to nestíhali.
Původně jsem ho dělal na Google maps, kde takové podrobnosti, pochopitelně, nejsou. Jenže třeba v Jónském moři to docela funguje.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte pro 05, 2017 5:33 pm

Potkat delfíny jedeš na sever k Nerezine?

Můžeš je potkat kdekoliv nebo taky vůbec. Letos jsme potkali dva tři delfíny mezi Pašmanem a pevninou, kousek od Sukošanu.
Loni jsme jeli z Lošinju, obepluli jsme Cres. Jestli jsme potkali nějakého delfína si neuvědomuji. Možná ne. Pokud ano určitě jich nebylo velké hejno.

Nikdy mne nenapadlo dělat trasu s ohledem na možnost potkat delfína.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » úte pro 05, 2017 5:54 pm

My jsme zase viděli delfíny koncem září 2016 v Murterském moři, v podvečer, asi 5 nebo 6 kousků.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » úte pro 05, 2017 5:56 pm

Hledal jsem zajímavosti, které stojí za to navštívit. A narazil na info, že v zátoce, kde se nachází Nerezine, byla v r. 2006 vyhlášena rezervace delfínů ve Středozemním moři. Proto jsem předpokládal, že šance setkat se s nimi tam bude větší.
Mám z toho pokaždé krásný zážitek, když se zadaří s nimi chvíli plout. A to nemluvím o tom, jaká je to paráda (pro mě), třeba jenom na chvíli se s nimi potápět. Kyslík mi při freedivingu tak dlouho jako jim nevystačí :D

https://www.chorvatsko.cz/aktual/061009_delfini.html
Pepa Š
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 26

Příspěvekod Pepa Š » úte pro 05, 2017 6:18 pm

Myslím si, že na pohodovou plavbu a ochutnávku máš veliký oči na míle. O prázdninách to je s větrem všelijaký, bejvá slabší, málokdy vám to pojede tak, aby posádku bavilo 5 a více hodin. Ještě pokud tam budou lidi poprvé, chtějí často někam dojet a tam si pak dát pořádný koupání, šnorchlování, večeři a ráno nejspíš taky v 8:00 nevyjedete. Mě se už stalo, že pak lidi akorát blbrlají, že jen plout není dovolená, ale třeba budeš mít jinou posádku. Jak psal Jarda, delfínů můžeš potkat mnoho kdekoliv po Kornatech, ale taky za celý týden nemusíš vidět ani jednoho. Spíš bych si naplánoval co všechno v okruhu asi 70 Nm je zajímavé, sledovat počasí dva týdny předem a na místě se podle toho zařídit. Pokud bude začínat Jugo, jet na sever, pokud to je opačně, tak na jih, při silné Boře nevyjíždět a pokud bude bezvětří, tak to nervat 30 Nm na motor. A už od úterý si připraovat návrat, ať nezůstane na pátek 60 Nm proti větru. Určitě to v Chorvatsku nebrat proti větru, vzhledem k tomu, že se během týdne otočí a nejspíš by si jel někam na stoupačku a zpátky taky.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte pro 05, 2017 6:27 pm

Pepa Š píše:....lidi .. chtějí často někam dojet a tam si pak dát pořádný koupání, šnorchlování, večeři a ráno nejspíš taky v 8:00 nevyjedete. ... Spíš bych si naplánoval co všechno v okruhu asi 70 Nm .......

70 Nm je dobré pomocné kritérium.
Jedu-li pohodovou plavbu, dělám trasy tak, abych kdykoliv byl za dva dny v domovské marině. (Plány do středy.) Ten okruh mívám i menší.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » stř pro 06, 2017 8:54 am

Nerezine je malý, hezký a relativně levný přístav a kolem je spousta hezkých míst a zátok ke shlédnutí a zakotvení. Ale plout tam extra s tím že potkáte delfíny je málo reálné. Loni jsem tam extra právě kvůli delfínům a delfíní rezervaci naplánoval dovolenou, obepluli jsme půl Cresu a Lošinj kolem dokola a za celý týden jsme se nepotkali s jediným delfínem, je to o štěstí a mi měli v tomhle holt smolíka. Stejná pravděpodobnost že potkáte delfíny je kdekoliv jinde.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » stř pro 06, 2017 3:27 pm

Delfíny jsem mnohokrát potkal v průlivu mezi Krkem a Cresem, ale to je ještě o dost výše než Nerezine.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř pro 06, 2017 4:18 pm

Jarda885 píše:Do pohodových plaveb zvláště s nováčky noční plavby nezařazuji.

Na druhou stranu mají noční plavby za dobrých podmínek obrovské kouzlo. Fouká trojčička správného směru, neprší, není zima, je jasno, na nebi jsou tisíce hvězd, moře máte téměř jen pro sebe…
Jó, ještě tak jednou být mladý. :lol:
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » sob pro 09, 2017 10:40 pm

Trasa pekna, za typickeho letniho pocasi zvladnutelna v pohode, tedy v horku a bezvetri porad na motor. Ja bych si pro kotveni planoval vice mist, preci jen v lete bude v pristavech a kotvistich brzy odpoledne plno. Delfiny i tunaky jsme nekolikrat potkali na Kornatech, treba budete mit take stesti, u jizniho cipu Pasmanu byli take casto, mozna kvuli sadkam. Nocni plavbu mas planovanou z jihu na sever, v horkem lete idealni, lip se schovate pres den pod biminy pri zpatecni plavbe. Preji odolnou posadku s malou spotrebou vody.

Zpět na