Kotvení motoráku v přístavech
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Kotvení motoráku v přístavech
Ahoj, spíš jen ze zvědavosti se ptám ... v chorvatských marinách jsou nějaká mola vyhrazená pro "motorové" návštěvy? Protože mezi plachetnicemi se nám nikdy nikdo s motorovou lodí nevyvazoval. Nebo "kamnáři" plují jen v okolí své "domovské mariny", kde třeba mají zaplacené stání a na noc se buď vždy vracejí nebo kotví po zátokách kolem?
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Re: Kotvení motoráku v přístavech
A nebude to spíš tím, že jsou motoráky nasáčkované v části mariny, kde je míň vody?
Nás tedy s naším prckem (ponor 1,5 m) dávali naopak mezi motoráky běžně. Logicky si nebudou zabírat stání v cenném (mnohdy vybagrovaném) prostoru loděmi, které ho nepotřebují.
Nás tedy s naším prckem (ponor 1,5 m) dávali naopak mezi motoráky běžně. Logicky si nebudou zabírat stání v cenném (mnohdy vybagrovaném) prostoru loděmi, které ho nepotřebují.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
No na to se právě ptám:-)
Jak jsem po motorácích nikdy nekoukal, tak jsem ani nezaregistroval, že by v marinách/přístavech zaplouvali někam jinam. S tou hloubkou je to jasné. Akorát v těch mělčích částech přístavů mám pocit, že jsou tam převážně rezidenti.
Jak jsem po motorácích nikdy nekoukal, tak jsem ani nezaregistroval, že by v marinách/přístavech zaplouvali někam jinam. S tou hloubkou je to jasné. Akorát v těch mělčích částech přístavů mám pocit, že jsou tam převážně rezidenti.
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Ahoj, nemůžu si vybavit, že bych někde v maríně stál vedle motoráku. Co jsem tak odpozoroval, motoráři (A+D) jedou stylem - ráno po snídani vypluji ze své maríny, zajedu si do zátoky, kde vesměs přes den nikdo není, večer se vracím do své domovské maríny na noc, kde mi nic nechybí. Berme, že naše celodenní plavba je pro ně 1-2 hodiny. Vzhledem k závislosti na počasí (myslím vlny) je pro ně celotýdenní vandrování nevhodné, tolik dle mých pár dní uplutých na motorácích. MB
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Ono je motorák a motorák a marina a marina.
Starší mariny vzniklé z existujících přístavů mají své zóny, dané i historicky. Ty nové, vybudované na "zeleném dně" s ponorem 4 m až u záchodků to mají zase jinak. Motoráky mají kromě jiného návštěvního režimu třeba i rozdílnou výšku bortů a profil trupu (pozice fendrů) a také jiné manévrovací schopnosti. Jiné zase katamarány, obří jachty atd. Roli může hrát i směr jednotlivých mol vůči převládajícímu směr větru / vln. Plus se dodržuje oddělení transitu a residentů. Ale někdy tě šoupnou, kam to jde. Např. když to buší a máš omezené možnosti, kam bezpečně zaplout. 

- Tajomníček
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
neviem ako plachetnice, ale s motorákom ked idem do cudzej mariny vzdy volam recepciu telefonom, alebo vysielackou poviem co som za lod, hlavne dlzka ich zaujima a potom ako dlho sa zdrzis hodiny-dni a oni si ta vzdy niekam strcia. povedia presnu poziciu vezu v marine.
ako ludia na M/Y plavaju je rozne. robia sa jedno denne aj viac denne vylety z vlastnej mariny. zavisi to od jednotlivych ludi, jedni tak ini inak. ono zalezi myslim aj na lodi, jeden motorak ide 8-10kn iny 30kn a tiez na velkosti a vybavení, ci ma 6m alebo 12m.
ako ludia na M/Y plavaju je rozne. robia sa jedno denne aj viac denne vylety z vlastnej mariny. zavisi to od jednotlivych ludi, jedni tak ini inak. ono zalezi myslim aj na lodi, jeden motorak ide 8-10kn iny 30kn a tiez na velkosti a vybavení, ci ma 6m alebo 12m.
Záleží, co je myšleno jako "motorák". S M/Y 12m vyrážím z mariny začátkem léta a vracím se až v září. Pokud jsem výjimečně v té době nucen zajet do nějaké mariny, vždy mne prostě dají tam, kde je místo. Pokud je to možné, dávají M/Y k sobě. Malé motoráky jsem mezi většími loděmi neviděl, asi by to ani vzhledem k výšce nebylo možné.