Lošinj – Brusnik – Jabuka a zpět v singlu za týden

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Re: Lošinj – Brusnik – Jabuka a zpět v singlu za týden

Příspěvekod RACEK » čtv lis 08, 2018 8:26 pm

A čím se budíš, aby jsi se probral a vstal? Máš nějaký budík? Celou plavbu jsi byl celkem blízko ostrovů.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » čtv lis 08, 2018 8:46 pm

Rvouci a vibrujici mobil v kapsicce plovaci vesty (serie alarmu) zaloha obyc budik v salonu. Ale krome posledniho useku jsem plul v noci vetsinou na bezpecnych kurzech (smerem na more) nebo relativne daleko od brehu.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pát lis 09, 2018 11:26 am

Na buzeni je skutecne dobra minutka. Natahnes si 15 - 20 minut a spis. Je dulezite, abys rezim zacal dodrzovat jiz brzy. Po par hodinach plavby, jakmile se dostanes na bezpecny kurz. I pouhe ulehnuti a zavreni oci je osvezujici. Zezacatku totiz spat tak nejak nejde :-)
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pát lis 09, 2018 11:37 am

Díky Err, minutka je skvělý nápad :-))
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pát lis 09, 2018 12:10 pm

Čtvrtek 0645 místního času, opouštím bójku a vyplouvám. Je tak krásné být vyspalý! Den je tak krásný! Kousek za majákem Sestrica vytahuji plné plachty a až do 1600 křižuji po SE větru síly Bf 4 až 3 kurzy zhruba W a N při rychlosti plavby 4,5 až 3 uzly až k mysu Veli rat na severozápadě ostrova Dugi otok. Tam mě bude míjet velká nákladní loď, oblékám si rychle kalhoty a košili (taky jsem kapitán…), startuji motor, stahuji plachty a mířím přímo do přístavu Krijal ostrova Premuda; na VHF a NAVTEXu hlásili možnost ranní mlhy, takže chci za každou cenu nocovat v přístavu.

Už na moři pro jistotu vážu fendry. Když se blížím přístavu, na moři je spousta rybářských člunů. V 1905 připlouvám do přístavu; podle 888 by tam měly být 2 bójková pole, ale je už asi po sezóně, takže není nic. Na minimální otáčky dělám rekognoskační okruh před přístavem. Na čele mola je bokem vyvázaná plachetnice a je tam ještě místo nejméně pro jednu další loď, podle 888 je tam hloubka 5 metrů a z mola by neměly do moře vyčnívat nebezpečné kusy betonu či kameny. Betonové molo je ale vysoké, s uvázanými velkými pneumatikami, a vidím jen dvě ohromná pacholata vzdálená od sebe nejméně 30 metrů a vzdálená nejméně dva metry od vody. V Řecku bych se asi nejprve vyvázal podélně k jachtě (už jen proto, abych zkontroloval stav mola), ale tady nevím… Naštěstí připlouvá rybářský člun, žádám je o pomoc, a mohu jim hodit vyvazovací lana. Hloubka se při přibližování k molu snižuje na asi 4 metry, ale u mola opět stoupá na 5 metrů. Děkuji jim, kontroluji vyvázání, přidávám záďový spring a běžím za nimi do hospody. Do 2300 krásný večer se spoustou vína v malé společnosti místních rybářů a posádky plachetnice (profesionální skipper – majitel plachetnice z Visu s pomocníkem mířící na regatu do Terstu). Dozvídám se, že musím opustit molo do 0600, protože prý v 0615 připlouvá k čelu mola osobní katamaran Biševo. Usínám ihned.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » sob lis 10, 2018 12:51 am

vojtaharok píše:Díky Err, minutka je skvělý nápad :-))

Neni muj, to vymysleli jini. Ja to ale prevzal. Je to super.

Je treba si uvedomit, ze potrebujes neco naspat za kazdou cenu. Pokud chces plout dele nez dva dny, je nutne hned, jak se dostanes na volnejsi vodu nasadit spani min. 15min kazdou hodinu. I tak vznika spankovy deficit. Naspis totiz maximalne 6h denne, spise ale mene. Coz pri zatezi, nedostatecne strave a s ohledem na okolni vlivy (je ti prvni dny spatne, zima) je hodne malo. Casem si tak navyknes, ze vydrzis prave tu jednu hodinu, nez zacnes samovolne usinat.

Po dopoluti uz se jen z poslednich sil vyvazes a pak den prospis a dalsi den toho taky moc neudelas :-)
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » úte lis 13, 2018 9:11 pm

Pátek, v 0540 už druhá plachetnice u mola není, tma jak v pytli; vyplouvám směr domovská marína Mali Lošinj. Po vyplutí z přístavu všude kolem poziční světla drobných i středních rybářů.

Za chvíli se ale za mnou na levoboku objevuje nějaká příšera. Myslím nejdříve, že je to zase nějaký monstrózní rybář, ale je to místo toho ohromná výletní loď. Kromě toho, že má decentně osvětlené paluby, má příkladná poziční světla; se svou přídí vypadá jako žralok. Paradoxně si oddechnu, protože vím, odkud a kam pluje – domácí příprava se vyplavila. Pluje odněkud z Dubrovníku nebo ze Splitu po otevřeném moři kurzem asi 330, na sever od ostrova Premuda vykrouží ideální polokružnici o poloměru asi půl míle a pokračuje kurzem 120 k Zadaru, vše má asi dopředu naprogramované na počítači. Takže mě krásně obkrouží rychlostí 15 až 16 uzlů. Vše se tak děje.

Záhy vytahuji plachty a při N větru Bf 3 křižuji ostře proti větru, nejdříve rychlostí 5 uzlů, potom vítr slábne a mění směr přímo proti kurzu na Lošij, v 0900 jsou větší vlny ale vítr slábne na Bf 2, rychlost lodi klesá k 1 uzlu. Sroluji kosatku nechávám havní na 1. ref a motoruju (třeba vítr zase zafouká), věším obrácený kužel. Snídám. Na kolizním kurzu zleva motorák, nikoho v něm nevidím, sveřepě držím kurz a rychlost, už to vypadá blbě, kontaktuju ho dvakrát vysílačkou, žádná reakce. Nakonec motorák nepatrně mění kurz doprava a míjí mě za zádí na pár délek lodi. Spouštím hlavní plachtu, měním kurz přímo na maják u vjezdu do zátoky, postupně uklízím a dávám fendry.

Ve 12:00 připlouvám k pumpě u maríny Mali Lošinj, nikde nikdo (ani obsluha), opatrně připlouvám, lasuji zadním vyvazovacím lanem pachole na mole, dobržďuju a přitom vyvazuji konec lana na vazák potom dávám mírnější přední chod, kormidelní kolo k molu a klidně jdu vyvázat příď. Vypínám motor, přichází obsluha, tankuju, nechávám loď na pumpě a jdu hledat někoho z maríny, aby mi pomohl přistát vedle v maríně. Molo v maríně je vysoké betonové, bez pacholat, jen s ocelovými oky v nikách betonu, nechci riskovat. Domlouváme se na způsobu přistání (mooring až nakonec), přistávám; mohlo by to být elegantnější a klidnější (bez pomoci bych měl méně trémy), ale bez ohrožení lodí nebo lidí.

Celkem 310 nm, z toho 210 nm jen na plachty, 88 hodin plavby, průměrná rychlost 3,5 kt, spotřebováno 32 litrů nafty, spotřebováno 1,5 kg českého chleba (vydržel až do pátku), 4 sáčky rýže, 1 balení těstovin, trochu kečupu, trochu solil, 2 šunkové konzervy (výborné), 4 konzervy fazolí, 3 konzervy čočky, 400 g trvanlivého salámu (neosvědčil se – těžký na žaludek a leze do zubů), 400 g sýra, 3 kg jablek (v sezóně bych vzal taky čerstvou zeleninu), 1,5 tabulky čokolády studentská pečeť (příště čokoládu jen v nouzi – drobky špiní kokpit), 6 pytlíků čaje, 4 plzně, 4 birely, 4 třetinky koly, 12 litrů balené vody, odhadem 50 litrů vody z nádrže (na mytí rukou, obličeje a nádobí – nebyla nožní pumpa). Chybělo trochu vína, přehledná mapa severního Jadranu, první důstojník (žena) a více denního světla. Počasí bylo ideální.

Celkový dojem je rozporuplný. Nebe a moře mi laskavě umožnily provést tuto plavbu. Možná si už troufnu ve dvojici se ženou dál od pobřežních ostrovů a zálivů, třeba na Kyklády. Ale nevím. Možná je potřeba ještě vyzkoušet plout se zkušeným kapitánem za brutálních podmínek. Ale moc se mi do brutálních podmínek nechce…

Prostě mnohem více otázek, než odpovědí.
x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod x15th » pát lis 16, 2018 3:07 pm

err_ píše:
vojtaharok píše:Díky Err, minutka je skvělý nápad :-))

Neni muj, to vymysleli jini. Ja to ale prevzal. Je to super.

Pokud někomu nestačí minutka, existují hodinky, které budí elektrickým šokem. Probuzení je prý téměř zaručeno, nicméně dnes se to stalo osudným Alexu Thompsonovi při Route de Rhum. Nastavil si budík 2 hodiny před halzou 60nm před cílem a hodinky se vybily. Probudil se až nárazem na pevninu....
Přesto dokončil v rekordním čase ve své třídě, dostal ale 24h penalizaci díky níž nezvítězí.
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Jard1k » úte dub 20, 2021 2:34 pm

Ahoj Vojto,
charterovka ti půjčila bez mrknutí oka loď pro single handed plavbu? To není standardní přístup.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte dub 20, 2021 6:57 pm

Taky by mě zajímalo, jak je to obecně v Chorvatsku s půjčováním lodi pro sólovou plavbu. Měl jsem sólově loď ze Splitu, ale byla jen necelých 7 metrů dlouhá. Pak už jsem byl v Ch. jen jednou nesólově.

V jiných zemích mi většinou loď po vypsání zkušeností půjčili. Výjimkou je Řecko, kde tomu brání zákon (platí to jen pro charter, majitelské lodi jsou OK), a SZ Skotsko, kde jim sice zkušenosti stačily, ale chtěli na lodi dvě osoby. Zajímavé je, že v SV Skotsku mi loď sólově půjčili (dvakrát).

Vojto, musel jsi je nějak přesvědčovat?
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » úte dub 20, 2021 8:48 pm

Ahoj Lynxi,

v Chorvatsku jsem to udělal tehdy i letos v březnu tak, že jsem si loď půjčil nejprve se ženou (ne tedy, že by součástí výpůjčky byla žena :D ).
Další rok jsem se při půjčování zeptal, jestli mi ji půjčí v singlu, a vždy ochotně souhlasili.

Chtěl jsem taky nejdříve poznat tu loď a charterovku a chtěl jsem, a aby poznali oni mě, že nejsem lajdák.
U té Jabuky se trochu divili, jak daleko jsem doplul, ale další rok mě
- loď opět rádi půjčili (sledovali mě sledovačem a viděli, jak daleko pluju od břehů a mělčin, že nepluju na plné koule na motor atp.)
- loď dovybavili radarovým odražečem, který tam původně vůbec nebyl (a měl jsem při plavbě vlastní)
Bohužel, letos v březnu to vyšlo hůře, mimo jiné proto, že mi nedali tu samou loď, ale loď sesterskou. Ale zase jsem byl rád, že pluju v singlu; posádku bych v těch horších podmínkách s lodí plující jen po větru buď vyplašil nebo zklamal a nebo obojí.

Doporučil bych objednat charter před nějakou českou zavedenou agenturu, mohou se za Tebe zaručit, a můžeš jim dát v těžké době něco málo vydělat... a aby se zeptali oni, jestli v singlu ano.

Těším se, až bude možné pivo v ČANY.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte dub 20, 2021 10:31 pm

Vojto, dík za info.
Do Ch. moc nejezdím, ale situace si žádá hrdinské činy. :D A momentálně je to asi nejednodušší možnost. V mém oblíbeném Turecku se teď situace řítí k průse.u. :-(

Jojo, na pivo v ČYKu se moc těším.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » úte dub 20, 2021 11:15 pm

Alternativou může být půjčit si od nás nebo koupit od náš gumák s plachtou :lol: (Pírko) a hurá do Chorvatska, na Gargano nebo třeba do Řecka, vybral jsem jako vhodný terén např. záliv Mytikas. V polovině května bychom už měli mít nový, větší a rychlejší gumák, už jsme mu vybrali jméno, takže Pírko bude na prodej :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř dub 21, 2021 12:53 pm

Gumák je záchranný prostředek a jako takový jej vnímám! :D
Skutečná plavba probíhá na plachetnici s nevyfukovacím trupem. :)
Ale klidně tato může být i hodně malá. Jen je fajn, když se do kajuty kromě posádky vejdou i její věci. :)
Občas se najde netradiční řešení:
:D

stan.png
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » čtv dub 22, 2021 9:20 am

Ahoj Vojto,
bylo by možné uvést charter kde ti ochotně v Chorvatsku půjčili loď pro single handed plavbu? Díky Jarda
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » čtv dub 22, 2021 9:31 am

lynx píše:Taky by mě zajímalo, jak je to obecně v Chorvatsku s půjčováním lodi pro sólovou plavbu. Měl jsem sólově loď ze Splitu, ale byla jen necelých 7 metrů dlouhá. Pak už jsem byl v Ch. jen jednou nesólově.

V jiných zemích mi většinou loď po vypsání zkušeností půjčili. Výjimkou je Řecko, kde tomu brání zákon (platí to jen pro charter, majitelské lodi jsou OK), a SZ Skotsko, kde jim sice zkušenosti stačily, ale chtěli na lodi dvě osoby. Zajímavé je, že v SV Skotsku mi loď sólově půjčili (dvakrát).

Vojto, musel jsi je nějak přesvědčovat?

Ahoj Lynxi,
z tvých zkušeností z Baltu bych rád věděl,zda je možnost si v Německu půjčit lod pro solo plavbu. Rád bych se vydal na Gotland.

Díky Jarda
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv dub 22, 2021 11:14 am

Ahoj Jardo, Německem ses trefil do země, kde jsem si loď sólově nezkoušel půjčit. V Polsku, Švédsku a Finsku mi loď pro sólovou plavbu půjčili.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » čtv dub 22, 2021 6:03 pm

[quote="lynx"]Gumák je záchranný prostředek a jako takový jej vnímám! :D
Skutečná plavba probíhá na plachetnici s nevyfukovacím trupem. :)
Ale klidně tato může být i hodně malá. Jen je fajn, když se do kajuty kromě posádky vejdou i její věci. :)
Občas se najde netradiční řešení:
:D

No, je to otázka úhlu pohledu.
Gumák může každý vnímat jak chce a to co je skutečná a neskuečná plavba tak to bych bych opravdu nechal na subjektivním vjemu každého soudruha. :crazy:
Nebudu tu omýlat výhody gumových člunů ani to, že gumáky typu RIB patří k nejbezpečnějším plavidlům vůbec, to je všeobecně známý, ale to "netradiční řešení" co máš na fotu bych nevytáh ani na Orlík :crazy:
... tak po konzumaci deseti piv v rychlém sledu a tím zapříčiněnou ztrátu pudu sebezáchovy, ale to bych zase udělal zbytečnou radost funkcionářům ze SPS...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv dub 22, 2021 6:55 pm

Ta loď je dvacetistopá okruhovka a fotka je z moře ve Švédsku. Já bych s ni na klidné moře vypnul. :)

D725AF32-6FF9-4F5A-9831-DE0CC20500F7.jpeg
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » pát dub 23, 2021 3:03 pm

lynx píše:Ahoj Jardo, Německem ses trefil do země, kde jsem si loď sólově nezkoušel půjčit. V Polsku, Švédsku a Finsku mi loď pro sólovou plavbu půjčili.

Ahoj Lynxi,
a máš v Polsku kontakt na seriozní charterovku kde mi půjčí kajutovku ve slušným stavu? Mám z polských kolegů trochu obavy...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát dub 23, 2021 3:30 pm

Bohužel nemám, loď jsem si půjčoval přímo od majitele v letech 2006 až 2008 a už jsem jej nenašel. Ale zas bych se tolik nebál. S kamarády jsme měli lodi z charteru na Mazurách a vše bylo v pořádku.
Posuzoval bych to podle úrovně jejich webu, podle jejich komunikace a podle podmínek charteru. Kápnout na nesolidní charter člověk muže kdekoli — častěji slýchám stížnosti na Chorvatsko.

P. S. Tady jsme off topic, pokud chceš pokračovat (klidně), založ nové téma.

Zpět na