Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Příspěvekod Libor » úte kvě 15, 2018 7:44 pm

Nebude i kdyz by asi mel byt.
Maji jednu taxu za stani a nebudou se s tim chtit papirovat.
Asi jako kdyz jsem bxl pred mnoha lety s lodi v HR a na kapitanatu po me chteli potvrzeni ze mam taxu zaplacenou na otazku kde ...prx v marine.
Na recepci zenska hledela ci ze to po ni chci a kdxz pochopila nekam volala...ze co stim a skoncilo to nato. ze jejich kasa to neumi vycislut samostatne bez poplatku za stani.Lod jsem mel jinde a do mariny jsem nechtel.
Poradila mi policajty a ti me poslali pak turistbyro...tam zase nemeli potrebne formulare tiskopisy a musel jsem do tiskarny.Mam jich jrste na 10 let v zasobe doma...
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř kvě 16, 2018 8:18 pm

No, tak podle mého názoru v cizí maríně mi nemůžou účtovat pobytový poplatek (Boravišna pristojba) znovu, pokud jsem ho zaplatil dopředu na celý týden při přebírání charterové lodě v domovské maríně. Podle me nelze tento poplatek duplikovat. Ale vzhledem k tomu, že nejezdím do marín (tedy kromě domovské při vyplutí a po návratu), tak nevím, co vlastně účtují. Pokud vím, tak je daná taxa za délku lodě, k tomu případně připojení na elektřinu a poskytnutí vody (někde je to automaticky započítané do ceny, aniž byste to využili ...). Takže nevím o tom, že by během plavby při přenocování v nějaké cizí maríně účtovali i pobytovou taxu. Ale k tomu by se mlě vyjádřit někdo, kdo jezdí do marín. Já jsem sice na přelomu dubna/května byl na lodi v HR, ale platby řešil majitel lodě, tak nevím, co mu vlastně účtovali.

Pavel.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř kvě 16, 2018 8:22 pm

Pavle, u čártových lodí není problém. Systém je jasný, všichni chorvati jej znají. Zaplatíš jednou při přebírání lodě.

Kolegové řeší platby boravišna taxy na soukromých lodích.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » stř kvě 16, 2018 8:26 pm

Hm, musel bych kontaktovat majitele lodě, jestli má doklad z nějaké maríny, kde jsme byli teď před 14-ti dny, co vlastně má naúčtováno. Byli jsme mj. Korčula, Palmižana, Sučuraj. Takto nedokážu dát odpověď.

Aha, už reagoval Jarda.

Pavel.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 16, 2018 9:53 pm

Ale Jardo...ty si vážně myslíš, že když přijedeš do nějaké maríny s charter lodí tak ti vyfiknout jinou sazbu (méně protože máš již taxu v nájmu lodě) za postoj (za staní a den) než někomu s vlastní lodí.....? No to mě podrž. To jsem ještě neviděl, to se dějí po vstupu HR do EU ale věci. :?
Dle mého všem naúčtují stejně podle ceníku maríny bez rozdílu.

Zkus mi to vysvětlit , že nemám pravdu ....
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv kvě 17, 2018 7:42 am

Za vlastní lodě se platí "pobytová taxa" na kapitanátě. Její výše je podle délky lodě a délku pobytu.

Za vlastní lodě, stejně jako čártrové, se platí "pobytová taxa" předem. Jen se liší způsob výpočtu její výše.

Že by byla "pobytová taxa" účtována ještě jednou při stání na bójích, nebo v marinách je podle mě hloupost.

Za stání na bójích a v marinách platí všichni stejně, tedy bez "pobytové taxi".
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 17, 2018 8:59 am

Tak to je změna. Dříve tomu tak nebylo.

Když jsem s lodí jezdil do Chorvatska tak mě poprvé "zkásli" za všechny na celou dobu pobytu.
Další rok v Omiši, když jsem chtěl opět zaplatit taxu na 3 týdny, mi paní v kanceláři řekla: " a to tu budete s lodí celé 3 týdny?"

Po vysvětlení že hodláme plout různě po okolí mi řekla že taxa se platí tam kde se nocuje....A vzala si poplatek jen za tu jednu noc strávenou v Omiši u mola....

Tož tak.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv kvě 17, 2018 12:54 pm

Libor píše:Ale Jardo...ty si vážně myslíš, že když přijedeš do nějaké maríny s charter lodí tak ti vyfiknout jinou sazbu (méně protože máš již taxu v nájmu lodě) za postoj (za staní a den) než někomu s vlastní lodí..........

Zkus mi to vysvětlit , že nemám pravdu ....

Při přebírání lodě v čártru platím samostatně pobytovou taxu za počet lidí a počet dní. Následně o tom nikdo v jiných marinách nediskutuje, protože všichni vědí, že mám zaplaceno. Sazba je stejná pro všechny turisty, ať jsou na lodi nebo v apartmánu, kempu či kdekoliv jinde. Osoba den. Je to turistická taxa jak kdekoliv jinde v civilizované Evropě.

Nemá to nic společného s platbou za marínu, bojku, kotvu či cokoliv jiného. Nemá to nic společného s platbou za pronájem lodě.

V čem máte problém majitelé lodí, nevím. Je mi ta diskuze nesrozumitelná. Jen jsem chtěl upzornit, že u čártru problémy nejsou. Zaplatím jednou a už po mně nikdo tuto platbu nechce. Celá tato diskuze je v tomto vlákně OFF TOPIC. Snižuje informační hodnotu tohoto vlákna.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Split - městké molo?

Příspěvekod vojtaharok » sob bře 09, 2019 8:02 am

Ahoj, máte někdo zkušenost, jestli se dá ve Splitu koncem března vyvázat s 32stopou plachetnicí na městském mole východně od Diokleciánova paláce? Na pár hodin, na noc? Podélně? Muringy asi nebudou, způsobem kotva-molo to asi nepůjde, že? Budou vyhánět? Je potřeba/vhodné kontaktovat harbourmastera vysílačkou/telefonem? Podle mých 888 je tam 2 metry hloubka a občas jachty nechají přistát. Předem díky.
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » čtv dub 23, 2020 12:13 pm

Ahoj všem, doufám, že se letos na Jadran přece jen podíváme a mám dotazy:

Pašman Soline:
Máte někdo zkušenost z poslední doby s bójkami v zátoce Soline sever a jih na Pašmanu? Kdysi to moc dobré nebylo. Nutí tam jít na večeři do místní restaurace? Dá se udělat rezervace?

Ščedro:
podobný dotaz. Kdysi tam bylo fajn, ale povinnost večeřet v restauraci mi vadila. Jasně, pokud bójky patří té ŕestauraci, dá se to pochopit.

Děkuji za odpovědi.
brano_co
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod brano_co » pon čer 06, 2022 3:23 pm

Ahojte, vie mi prosím niekto poradiť, ako najlepšie kontaktovať prístav pre kotvenie na noc ? Chystáme sa za mesiac do HR a na motorovej lodi (11m) chceme preplávať od Pirovacu dole na Makarsku (+/-) a zas naspať. Na večer by som stále najradšej niekam v meste k mólu, vyskočiť z lode na večeru pár pív, prespať a ráno zas kus ďalej. Ako dlho vopred najlepšie kontaktovať a či je lepšie cez telefón alebo vysielačku ? Alebo len na de8ila zaparkovať a čakať kto sa ukáže ? Po minulé roky som bol viac krát v Trogire (loď som bral od miestneho charteru a stále parkoval na ich mieste na noc - malý motorák), kde v centre mesta pri móle stále na noc stáli väčšie drahšie lode (asi viete ktoré miesto myslím), či sa napr. môžem aj tam len tak vyviazať, alebo to treba nejak "booknuť" vopred ? Nerád by som v noci po tme zúfalý hľadal miesto ... Ďakujem.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pon čer 06, 2022 10:38 pm

Zdá se, že za měsíc to bude v Chorvatsku úplné peklo, všechno narváno k prasknutí. A že bude úspěch najít místo kdekoliv.
Osobně bych byl připraven na to, že budu jednu ze dvou nocí muset plout přes noc (a nebo za tmy dobrodružně kotvit někde v zátoce) a vyvázat se v městečku se až další den kolem poledne. A že se třeba budu muset rozhodnout večer na poslední chvíli, když bude už vše obsazeno. Osobně si myslím, že když už, tak by mohlo být místo v Šibeniku na městském mole (super místo), prostě kdo první přijde první mele, na blind. Dále v Primoštenu brali "rezervace", nejméně 200 kun, což znamená asi chlápkovi do kapsy, ale pochybuji, že by čekali déle než do cca 16:00. Vedle marina Kremnik je dost velká, mohli by mít místo, ale není tam kromě restaurace nic. Dále bych možná na Hvaru ve Vrbosce přijel až za soumraku, vyvázal se u pumpy a ráno v 7:00 odsud vypadnul. Jinak většinou nejlepší volat telefonem na číslo z 888 klidně několik hodin dopředu a pak se pravidelně ozývat, určitě lepší než se snažit volat vysílačkou, často ale pracují třeba jen do 16:00. Pluji ale jen mimo sezónu (mám hrůzu z davů na vodě), takže mé zkušenosti mohou být na na nic.
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » pon črc 18, 2022 6:44 pm

Převzato z Facebooku. Co na tu novinku říkáte? Nevyznívá to trochu jako kasička pro policii...?

Dneska se nam stalo ze na nas prileji policajti a dostali sme po tom Co sme hodne smlouvali 2000kn pokutu za to ze sme vyvazni ke brehu zatoka na pakelinskych ostrovech. Bylo nam receno ze v celem HR je zakano se vyvazat na breh, meli sme jedno lano klasika za skalu a drue za strom, ten strom pochopim jako problem ale bylo nam receno ze vyvzani je zakazo v celem hr kvuli mozne kolizi s lany u mensich clunu ktere by jeli podel pobrezi …. MAte nekdo podobnou zkusenost ? Vypsali opravdovou pokutu a to sme jim dali piva ktere prijali a byly opravdu vklidu … minimalni pokuta udajne startuje na 3000kn az 150000 …
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » úte črc 19, 2022 7:16 am

Pokud nezatarasíš celou zátoku lanama, ze břehu na břeh, jak píšeš a chováš se normálně, tak tě nechají být.
V Chorvatsku je zakázáno téměř vše, ale v mezích normálního chování jsou tolerantní. Už jen protože chtějí vydělat.
U nás v Gerontoidním zálivu tolerují cizincům černé bóje. Teď je tam jedna ve výrobě i pro mně. V přístavu nemáš šanci si pronajmout místo pro loď s cizími papíry a kdyby nám ty bóje netolerovali, lodě bychom odvezli a oni by přišli o poplatky.
Musíš zkrátka vědět, co si můžeš dovolit a nedělat to co nedělají ostatní. V opačném případě si dovolenou zkazíš pokutou.
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » úte črc 19, 2022 9:22 am

Není to moje zkušenost, jak jsem uvedl bylo to převzato. Shodou okolností jsem během letošní plavby navštívil SV.Klement 2x vždy jsem vyvazoval záď průběžným lanem ke skaliskům. I přes relativně krátkou vzdálenost 15-20m jsem na obě lana uvazoval fendry a na noc blikačku. Navíc vyvazování lanem k pobřeží (za dodržení podmínek ochrany přírody)je v pilotech i doporučováno. Proto mi nemilá zkušenost kolegy jachtaře přijde nestandardní.
Hledal jsem i jakoukoli zmínku o zákazu vyvazování ke břehu na stránkách chorvatského Ministerstva mora,prometa a infrastrukture - Pravilnik o brodicama,camcima i jahtama a žádný takový předpis jsem nenašel.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte črc 19, 2022 9:45 am

Neber to osobně. :D
Ale také neber všechny informace z internetů vážně , obzvláště face-book. Píše tam každý kdo má do p... díru a chce ohromit nějakým skandálem.
Že dostal flastr a je z toho frustrovanej, tomu věřím, ale bůhví za co ho dostal. Nejspíš se chovali zhůvěřile a byli krapet ožralí :crazy:
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jard1k » úte črc 19, 2022 12:04 pm

Taky myslím,že to byla anomálie, za posledních 6 let jsem se na Jadranu s něčím podobným nesetkal.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pon srp 15, 2022 9:26 am

To vyvázání na břeh, jak je popsáno, je dle mého názoru trochu anomálie a nebo lehce zkreslené. Četl jsem to již v původní verzi, odkud je to převzato. Pochopil jsem ale, že "zablokovali" zátoku vyvázáním na oba břehy a to považuji za problém. Podle mne proto dostali pokutu, ne proto, že by se vyvázali na břeh jako takový. Vyvazování na břeh je v HR opravdu běžný standard a v některých zátokách to ani jinak nejde (jsou úzké) a jsem nucen to použít i já, byť stání kotva - břeh nemám rád zejména při horším počasí (větší síly na kotvu při větru z boku a hrozí vytržení kotvy - rozebíralo se už jinde).
Včera večer jsem se vrátil z víc než týdenní plavby a mohu potvrdit, že Policie (přesněji Kapetanija) občas v HR zasahuje, ale většinou se jedná hlavně o rychlou plavbu v místech s omezenou rychlostí - byl jsem svědkem jejich "zásahu" při plavbě kanálem od moře k Šibeniku. Dojeli si pro jeden motorák a po krátkém jednání je pak musel následovat do Šibeniku.

Pavel.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pon srp 15, 2022 2:11 pm

Lehce zkreslené , mírně a slušně řečeno...dovolil bych si decentně podotknout, že tenhle fucke-bookový příspěvek patří mezi internetové sračky, které se v poslední době vyrojily v souvislosti s Chorvatskem. Od invaze medůz, přes fekáliemi zamořené pláže, následují "nesnesitelné" ceny, uhořelými tůristy a policeiní šikanou konče.
K tomu vylhanému příspěvku na fb:
Něco jako Pakelinské ostrovy neexistuje. Sice existují dva ostrůvky naproti Starigrad-Paklenica u nás ve Velebitském kanálu, ale ty se jmenují Mali a Veli Ražanac. Zátoka s možností pofidérního kotvení na větším ostrůvku sice je, ale v žádném případě jediný strom na vyvázání. Tam zuří takové bury, že žádný strom nemá šanci se tam trvale vyskytovat.
Facebookový dezinformátor tam nikdy nebyl. :crazy:
sintr
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod sintr » úte srp 16, 2022 7:16 am

Husky píše:Něco jako Pakelinské ostrovy neexistuje. Sice existují dva ostrůvky naproti Starigrad-Paklenica u nás ve Velebitském kanálu, ale ty se jmenují Mali a Veli Ražanac. Zátoka s možností pofidérního kotvení na větším ostrůvku sice je, ale v žádném případě jediný strom na vyvázání. Tam zuří takové bury, že žádný strom nemá šanci se tam trvale vyskytovat.
Facebookový dezinformátor tam nikdy nebyl. :crazy:

:? Bez hodnocení příspěvku. Nebyly myšleny tyto? https://www.google.cz/maps/place/Paklen ... 16.3684552
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte srp 16, 2022 4:19 pm

Sveti Klement
Male Karte; 888
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » čtv led 26, 2023 8:44 am

Tak jsem dostal pozdrav z mariny k platbě za rok 2023. A hle, zvýšení ceny o rovných 20%. Dotazem u známého jsem zjistil, že prakticky veškeré ceny se s přechodem na EUR zvedly o 15-20%. Za slunce, vzduch a déšť se zatím neplatí.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » sob led 28, 2023 11:41 am

Vladimir1 píše:Tak jsem dostal pozdrav z mariny k platbě za rok 2023. A hle, zvýšení ceny o rovných 20%. Dotazem u známého jsem zjistil, že prakticky veškeré ceny se s přechodem na EUR zvedly o 15-20%. Za slunce, vzduch a déšť se zatím neplatí.

Můžu jen potvrdit, jen s drobným detailem-za slunce, vzduch se platí baravišnaja pristojba :crazy:
Včera jsme se vrátili ze Severní Dalmacie, byli jsme tam od prosince, takže jsem zažil přechod Chorvatska do eurozony v přímém přenosu a také na vlastní kůži. Všechno šlo raketově nahoru a to není konec. Mluvil jsem s lidmi z Kapetanariji a prý některé mariny zdražily až o 50%.
Mně se podařilo se ze služeb mariny vymanit alespoň tím, že k zimování lodě na přívěsu používám soukromý pozemek v Severní Dalmácii s dobrým přístupem a s možností slušného sjížďáku do vody poblíž, kde je případně i dost placu pro jeřáb.
Ještě je tam místo minimálně pro tři lodě, v případě zájmu piš SZ.
brano_co
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod brano_co » úte kvě 30, 2023 3:46 pm

Ahojte, pls existuje mapa / zoznam (mimo 888) s oficiálnymi bojkami na kotvenie ??? po minule roky som bol stále na noc v marine... teraz by som rad na bojku, len by som nerád aby ma v noci budil nejaký domáci, ze to je jeho bojka a ze čo tam hľadám ... diki
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte kvě 30, 2023 8:55 pm

Ahoj, znáš navily.com?
Na mapě vybereš oblast a zjistíš vybavenost jedotlivých zátok. Informace jsou hodně aktuální.
Například tady je zátoka Soline na Pakleni otoci: https://www.navily.com/mouillage/luka-soline/24233
Jsou tam i návštěvnické recenze. Jen aktuální ceny asi většinou ne.
Nenech se zmást, že mapa se otvírá ve Francii poblíž Toulonu.

Zpět na