Bóje na Kornatech
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Bóje na Kornatech
Dobrý den všem,
v 808 je u mapy Kornati zmínka, že správa parku chce v roce 2008 rozmístit 360 bójí. Nevíte někdo, jestli se tak stalo a kde jsou? Děkuji.
v 808 je u mapy Kornati zmínka, že správa parku chce v roce 2008 rozmístit 360 bójí. Nevíte někdo, jestli se tak stalo a kde jsou? Děkuji.
Někde v předávání informací došlo nejspíše k značnému šumu. Zřejmě nebylo míněno pouze na Kornatech, ale i v přilehlých částech. Mám na mysli především ch. k. o Těleščcca a asi i jinde. Na Miru a hlavně v jeho zadní části letos bóje rozhodně přibyly. Celkem odhaduji jen v tomto prostoru cca 70 bójí.
Pepa
Pepa
Předmět: Boje na Kornatech
Laguno, co takhle změnit název toto vlákna z
na
Předmět: Bóje na Kornatech
, aby to nevypadalo, že se tam bojuje...
na
Předmět: Bóje na Kornatech
, aby to nevypadalo, že se tam bojuje...

- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
HSlovacek píše:Byli jsme přivázáni na bojce u Proversi a urvalo nás...naštěstí to bylo přes
den... lano co spojovalo kostku s bójkou bylo totožné s otěžemi geny... takže
asi tolik ke kvalitám některých bojek... Dá se říct, že to plati pro celé
Chorvatsko.
Pokud je lano, tak si ho vždy kontroluji. Nejedou jsem měnil bóji.
HSlovacek píše:Byli jsme přivázáni na bojce u Proversi a urvalo nás...naštěstí to bylo přes
den... lano co spojovalo kostku s bójkou bylo totožné s otěžemi geny... takže
asi tolik ke kvalitám některých bojek... Dá se říct, že to plati pro celé
Chorvatsko.
Podle mne se nedá říct, že to platí pro celé Chorvatsko. Jezdím už 9 let, zásadně na bójky a nikdy jsem problém neměl. Naopak, při silném větru, kdy lodě se utrhly z kotev a ohrožovaly ostatní lodě v zátoce, bójky držely perfektně. Samozřejmě to chce kontrolovat.
- karaya2
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
re:
Dejte si pozor na bóje v zátoce Soline na Pašmanu . Jsou na řetězech a k bóji mizerně přivázané . Byl jsem na bóji ke které byl řetěz přivázán tak , že jej jednou obtočili kolem spodního oka a konec chytli elektrikářskou zdrhovací páskou !!!
Je dobré upozornit na vadnou bójku správce nebo výběrčího. Pochopil jsem, že jsou za dobrý stav odpovědni. Aspoň rangers v Telaščici nebo správce na Uniji se takto chovají a na připomínky reagují. Dokonce majitele větších lodí upozorňují na blížící se silný vítr, případně doporučují z bójky raději odjet.
Pro Olivera - Bobovišče bylo loni bez bójek, i když v 808 jsou. Znamená to, že je tam opět dali?
Pro Olivera - Bobovišče bylo loni bez bójek, i když v 808 jsou. Znamená to, že je tam opět dali?
Já tedy nemám žádný problém s bójemi, většinou jsem na kotvě. Když je nejhůř, zdrhnu raději do sila. Bóje také sem tam, základ je alespoň pět metrů lana. A jak psal Pepa, čím víc, tím líp. Ovlivněn několika případy z doslechu, zapínám i zde alarm kotvy.
Horní dolní oko Designere. Pokud nebudeme hledat problém ve vázacím laně, což považuji za nepravděpodobné, protože vidíme co tam dáváme a při správném uvázání je nesmysl aby se prodřelo, čekáme problém v bóji jako celku. No a pokud se lano utrhne u spodního oka, na co nám je horní lano?
Dnes se už ve velké míře používají bóje, kdy silná nerezová tyčovina prochází celou bójí s tím, že nahoře a dole tvoří oko. Je nesmysl, aby se to roztrhlo. Přesto z nostalgie a k nějaké jachtařské etice vážeme ke spodnímu oku. Pokud to je možné, tak až k hornímu oku lana co jde od betonové kostky. Malé nebezpečí - pokud je použito ocelové lano, mělo by to vázací jím volně procházet. Aby ocelové oko nebylo otřepené a vázací lano se v něm pohybováním neprodřelo.
Uvědomme si, že systém bójí v HR, je celkem ojedinělá věc. Dovolím si tvrdit, že nikde jinde ve středomoří není. Všude se kotví a to i v těch nejméně příznivých podmínkách. Pokud nechcete plout od maríny k maríně, od jednoho městského mola k druhému.
Horní dolní oko Designere. Pokud nebudeme hledat problém ve vázacím laně, což považuji za nepravděpodobné, protože vidíme co tam dáváme a při správném uvázání je nesmysl aby se prodřelo, čekáme problém v bóji jako celku. No a pokud se lano utrhne u spodního oka, na co nám je horní lano?
Dnes se už ve velké míře používají bóje, kdy silná nerezová tyčovina prochází celou bójí s tím, že nahoře a dole tvoří oko. Je nesmysl, aby se to roztrhlo. Přesto z nostalgie a k nějaké jachtařské etice vážeme ke spodnímu oku. Pokud to je možné, tak až k hornímu oku lana co jde od betonové kostky. Malé nebezpečí - pokud je použito ocelové lano, mělo by to vázací jím volně procházet. Aby ocelové oko nebylo otřepené a vázací lano se v něm pohybováním neprodřelo.
Uvědomme si, že systém bójí v HR, je celkem ojedinělá věc. Dovolím si tvrdit, že nikde jinde ve středomoří není. Všude se kotví a to i v těch nejméně příznivých podmínkách. Pokud nechcete plout od maríny k maríně, od jednoho městského mola k druhému.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
To Karaya2:
vzhledem k tomu, že Soline je asi moje nejoblíbenější místo z pohledu gastronomie, trávím tady dost času. Faktem je, že se letos změnil nájemce zátoky a bohužel převzal bóje po nějakém tom zhruba půlročním bezvládí. A podle toho taky vypadají - bójky nahradily kanistry, na utopené bójky se navázalo lano atd. Takže pokud se nic nezmění přes zimu, je tady opravdu nutné kouknout pod hladinu cože tam vlastně pod bójkou je. Jeden příklad za všechny - vyvázal jsem se na lano, které bójka držela nad vodou, vytáhl jsem šnorchl a šel zkontrolovat na čem vlastně visím. A jaké bylo moje překvapení, když lano, které se tvářilo jako kotevní končilo na uchu další potopené "původní" bójky a držel je jeden uzel. Takže následovalo vyzdvožení té původní bójky, kontrola řetězu (byl v pořádku) a vyvázání se na ten řetěz. Naštěstí nefoukalo a asi by vydrželo i to původní vyvázání, ale nedovedu si představit přijet tam v dobré víře (možná případ 50 % občasných kapitánů), vyvázat se a pak se divit proč jsem se probudil na břehu nebo v Itálii

vzhledem k tomu, že Soline je asi moje nejoblíbenější místo z pohledu gastronomie, trávím tady dost času. Faktem je, že se letos změnil nájemce zátoky a bohužel převzal bóje po nějakém tom zhruba půlročním bezvládí. A podle toho taky vypadají - bójky nahradily kanistry, na utopené bójky se navázalo lano atd. Takže pokud se nic nezmění přes zimu, je tady opravdu nutné kouknout pod hladinu cože tam vlastně pod bójkou je. Jeden příklad za všechny - vyvázal jsem se na lano, které bójka držela nad vodou, vytáhl jsem šnorchl a šel zkontrolovat na čem vlastně visím. A jaké bylo moje překvapení, když lano, které se tvářilo jako kotevní končilo na uchu další potopené "původní" bójky a držel je jeden uzel. Takže následovalo vyzdvožení té původní bójky, kontrola řetězu (byl v pořádku) a vyvázání se na ten řetěz. Naštěstí nefoukalo a asi by vydrželo i to původní vyvázání, ale nedovedu si představit přijet tam v dobré víře (možná případ 50 % občasných kapitánů), vyvázat se a pak se divit proč jsem se probudil na břehu nebo v Itálii

Jsem si vědom, že jsom to svojí odpovědí trochu odstartovl, ale nadále prosím, máme zde vlákno "vyvázání lodě k bóji a můringu"
Tedy F2, pokud něčemu nebude rozumět po přečtení tohoto vlákna, další pokračování v tomto vlákně.
http://jachting.info/modules.php?name=F ... 9&start=50
Pepa
Tedy F2, pokud něčemu nebude rozumět po přečtení tohoto vlákna, další pokračování v tomto vlákně.
http://jachting.info/modules.php?name=F ... 9&start=50
Pepa
- seemann
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 4
Já tedy nemám žádný problém s bójemi, většinou jsem na kotvě. Když je nejhůř, zdrhnu raději do sila. (Baharis)
Pro Baharise: Mohl by jsi napsat něco o silech a kde jsou?????
Tak pěkně Pepa před tebou žádá, aby jsme se drželi témat....
Někde to tu je, budeme se muset podívat. B.
Tak jo. Odpovídající vlákno máš tady: http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=632
Další dotazy tam. B.
Pro Baharise: Mohl by jsi napsat něco o silech a kde jsou?????
Tak pěkně Pepa před tebou žádá, aby jsme se drželi témat....

Někde to tu je, budeme se muset podívat. B.
Tak jo. Odpovídající vlákno máš tady: http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=632
Další dotazy tam. B.