Nalodovani ve Slovinsku a potapeni v Chorv. z rekre jachty

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Nalodovani ve Slovinsku a potapeni v Chorv. z rekre jachty

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 11:12 am

Zdravim, mam nekolik dotazu, tak predem dekuji za pomoc :-)

Mam v planu nakladat ve Slovinsku (nejspise Koper) a posleze se motat okolo Cresu, Unije apod. a vratit se opet do Slovinska.

1. Chapu to spravne, ze v takovem pripade (nenakladam ani nevykladam v Chorvatsku) nemusim vyplnovat ten chorvatsky "crew list"?

2. Ve Slovinsku staci pouze vyridit papirovani s Luckou kapetanijou (nebo jak se to u nich jmenuje) a celniky? Mohl byste mne nekdo nasmerovat na nejaky odkaz, ktery se tomu venuje (anglicky nebo slovinsky neni problem).

3. Resil jste nekdo potapeni z lode pod nechorvatskou vlajkou v chorvatsku? Mam denik potapeni (Dnevnik ronjenja) na celou obalu, ktery neni vazan na konkretni plavidlo. Pokud tedy s timto denikem nastoupim na rekre jachtu, tak se mohu s klienty potapet? Zkousel jsem se ptat vsude mozne tady v Chorosove, ale nikdo mi neni schopen na 100% odpovedet. Znamy z kapitanatu mi rikal, ze on osobne by to pri kontrole neresil, ale ptal se jejich pravnicky v Rijece a ta kvuli tomu psala do Zahrebu a jeste nevi vysledek. Podle mne to zakazane neni, resp. o tom zadny zakon nepise.

Jeste jednou diky za rady

Michal
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon čer 21, 2010 12:45 pm

Jako vše i potápění je v HR svázáno předpisy a zpoplatněno. Hlavně kontrolují a pokutují předepsané bójky. Povolená hloubka je do 40m a jsou vymezeny oblasti, kde je to zakázáno vůbec. Povolení za úplatu vydává Správa přístavu nebo její pobočka. Je třeba mít platnou potápěčskou legitimaci a zaplatit poplatek. Info: Hrvatski ronilački savez:
tel. 051/4848 765 begin_of_the_skype_highlighting              051/4848 765      end_of_the_skype_highlighting www.diving-hrs.hr Lučka kapetanija Rijeka tel. 051/214 031 Tato informace platí pro Kvarner (Severní Jadran).
Jinak se motej kde chceš ale napřed na celnici a zaplatit pobytovou taxu za celou dobu pobytu předem. Dost se tady o tom píše, tak čti např.:Chorvatsko- Jadran.
MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 1:35 pm

Diky za odpoved. To ohledne potapeni co pises vim velice dobre. Mame tady registrovanou potapecskou firmu jiz 18 let ;-) Btw. s tou hloubkou to neni uplne pravda ale to je na delsi diskusi. V zakone se totiz pise o potapeni se stlacenym vzduchem - a ten ne vzdy dychame.

Jde mi o to, jestli nekdo neresil pripad, kdy se mu nalodil na rekre jachtu nekdo s denikem potapeni. Nevidim duvod, proc by to nemelo jit, ale vis jak to je...letite zkusenosti s mistnimy organy nam rikaji to vse radeji proverit. - m
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 21, 2010 2:09 pm

Nepíšeš jaká je to loď, vlajka...soukromá....atd.atd
Crew list se pak bude podle toho řídit.

Pokud je to typicky chartrová loď pod Slovinskou vlajkou....bude muset mít vyřízenou živnost (teď někdy proběhla změna, že jen pod chorvatskou vlajkou lze provozovat charter a dřívější povolení se nechají jen doběhnout do konce platnosti) a také vinětu, k ní samozřejmě crew list...jak by jinak vyměřili poplatky? ;)
Totéž v bledě modrém pod chorvatskou vlajkou a vlastně i pod jinou.
MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 2:23 pm

Nojo to vis, v tomhle "oboru" se pohybuji relativne kratce, takze jeste tapu.

Jedna se o soukromou jachta (na fyzickou osobu) pod slovEnskou vlajskou. Neni to chartrova lod. Ciste pro soukrome ucely.

Je mi jasne, ze crew list musi byt, ale mam na mysli ten chorvatsky, ktery ma branit cernym charterum - nekolikanasobek povolenych osob plus tusim tech 30%.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 21, 2010 2:36 pm

Tak to je jasné, pročti si tady téma viněty a pak se ptej. :D

Vinětu budeš potřebovat jako každý druhý a povolí ti právě 2x + 30%
Bez crewlistu to jaksi nelze, nepůjde.

Při placení viněty můžeš vinětu vyplnit najednou pro všechny (pokud posádku nezměníš), nebo doplňovat postupně a pokaždé navšívit předem kapitanát.
Víc jak dvojnásobek + 30% se na lodi v jednom roce nezsveze.

Správně píšeš, proti černému chartru,... a pokud tam máš firmu 18 let, už by jsi to mohl znát. ;)
MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 2:47 pm

No ja osobne ji tady nemam 18 let jenom v ni pracuji (4 roky). Ale pokud nakladam mimo HR a vykladam mimo HR, tak si myslim, ze se mne toto omezeni netyka. Nebo jak to delaji velke cruisery, ktere potkavame na mori?

Spise nez vineta mne zajima jak je to s tim potapenim. Jestli s tim ma nekdo osobni zkusenost. Jestli jste treba nekdo vezl posadku, kde byli potapeci a jenom k vam nekdo skocil na lod s denikem potapeni a mohli jste se potapet. Zatim mi na tohle nikdo nebyl schopen dat ruku do ohne. Proto to zkousim tady :-)
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 21, 2010 3:24 pm

Potápění nevím, ale bez crewlistu to nepůjde. Jak jinak prokážeš, že neprovozuješ černý charter (a jsou na to citliví...).

Přečti si alespoň napřed toto http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=2995

a pak se ptej. Radil jsem ti hned z kraje.

Máš tam jak seznam dokladů co musí být na lodi, tak další..

A na velké pasažérské lodě se neohlížej....privátní (rekreační) loď má jiný režim.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon čer 21, 2010 3:32 pm

Ale pokud nakladam mimo HR a vykladam mimo HR, tak si myslim, ze se mne toto omezeni netyka.
To máš naprosto špatnou představu. to by všichni tak dělali a Chorvat by přišel zkrátka.
Pokud nalodíš mimo HR, musíš se v zemi odplutí celně odhlásit, v HR přihlásit a podrobit se veškerým HR výmyslům bez vyjímky.

jak je to s tim potapenim
Aby se někdo mohl volně potápět v HR musí mít potápěčkou licenci (CMAS, PADI,...) a "samozřejmě" zaplatit roční poplatek za volné potápění cca 10.000 Kč (záleží na momentálním směnném kurzu), pak se dá volně potápět, ale zajímavé lokality jsou v zvláštním režimu a tam se s tímto povolením nesmí. Licence je samozřejmě nepřenosná a lze koupit jen celý rok.
Nebo se lze potápět s nějakým HR diving centrem, tam se platí pouze za ponor.
Píšu o potápění s přístrojem, šnorchlování je samozřejmě volné (zatím).

Zkoušet nějaké partyzánštiny, to bych byl opatrný! Jsou nekompromisní, zabaví vybavení (loď, přístroje, pasy), pokuty obrovské. Místní většinou donášejí, vyšetřovací orgány se nechovají zrovna moc ohleduplně. Naštětí tyto zkušenosti mám jen z doslechu.

Je určitá naděje, že pokud HR vstoupí do EU, tyto báječné "výmysly" pozbydou platnosti, snad.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon čer 21, 2010 3:35 pm

Jen tak na loď Tě nikdo skočit nemůže.Ten někdo musí být zapsán v popise osobe a potvrzen razítkem na kapitanátu.Jinak vyhrožují až 3000 kn pokutou.To jsem si nevymyslel,to mám od kapitána z kapetanie.
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pon čer 21, 2010 4:18 pm

Zdravím,

řekl bych, že nalodění a vylodění ve Slovinsku nemá nic moc společného se samotným potápěním. Z pohledu mezinárodního námořního
práva je jasné, že loď musí projít odbavou (Clearence) ve Slovinsku a potom následnou celní odbavou v zemi, kam má loď namířeno. Mezinárodní námořní právo říká, že je zajištěno pro všechny plavidla tzv. bezpečné proplutí (jedná se o teritoriální vody 12 nm od základní pobřežní linie) loď může plout, ale nemůže se zastavovat např. na kotvě nebo se uvázat - v takovém případě musí projít již výše zmíněnou celní odbavou. Při potápění se zastavuješ a tvá činnost je jiná než pouze plavba či proplutí - v takovém případě se musíš nejprve celně odbavit a posléze se řídit chorvatským námořním právem a místními předpisy, které má právo každý pobřežní stát vydávat pro svoje teritoriální vody a každá loď je povinná se těmito místními předpisy řídit - jsou nadřazené mezinárodnímu právu. Součástí odbavy je vždy crew list, který má být vydaný příslušným orgánem - normálně ho vydává kapitán lodi a dokládá k němu pasy a námořnícké knížky - v případě jachet to může být kapitanát. Je značně velkým přestupkem mít někoho na palubě a neuvést ho v crewlistu - nedoporučuji zkoušet. Ve zkratce na závěr: je tedy úplně jedno odkud pluješ, pokud se chceš potápět v teritoriálních vodách, tak musíš dodržet místní předpis či nařízení (týkající se dané aktivity) a při připlutí splnit požadavky mezinárodního práva čili se celně odbavit při vstupu do jiného státu námořní cestou. Vyvěsit Quebec - (má loď je zdravá - žádám odbavu) odbavit se a pak skotačit ve vodě. Upřímně bych viděl to vyplutí ze Slovinska jako komplikaci než jako s prominutím fintu na HR.

;)
MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 5:22 pm

Libor
: To jsem si precetl jako prvni a nasel jsem tam toto:
Seznam osob musí mít všechna plavidla, která přijíždějí po souši, nebo v Chorvatsku
zůstávají přes zimu. Velitel plavidla, které do Chorvatska přijíždí mořskou
cestou, je povinnen obstarat Seznam osob v přístavním kapitanátu/pobočce
v případě, že tyto osoby nalodí a vylodí v chorvatských přístavech. Seznam
osob lze obstarat zároveň s obstaráváním nálepky (viněty) nebo dodatečně při
naloďování nových osob na plavidlo, nejpozději před vyplutím plavidla z přístavu.

Takze jsem to pochopil spatne?

MartinB
: to samozrejme vsechno vim. Mame tady potapecskou zakladnu se vsema povolenima atd., takze to skutecne neni problem a nejde mi o nejakou partyzanstinu. S kontrolama kapetanije mame dost zkusenosti ;-) Nejde mi o volne potapeni. Mame Dnevnik ronjenja be zomezeni na veskere chorvatske vody (samozrejme s vyjimkou zakazanych zon - nektere narodni parky a nektere vraky).

Nekdy tusim pred mesicem se u nas stavoval jeden cesky skipper s plachetnici na ktere mel nekolik potapecu a resili jsem, jestli to takto jde nejak udelat. Protoze takhle de facto tedy musim ja na lokalitu prijet s vlastni lodi (s koncesi na potapeni) a oni ke mne prestoupit a z me lodi se potapet. Coz je tedy pakarna.

Kazdopadne moc dekuji za rady :-)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon čer 21, 2010 9:29 pm

Zajímavé; když tedy máte potápěčskou základnu musíš vše výše popsané velmi, velmi dobře znát, což konec konců i píšes.
Proč tedy ten dotaz ?
:exclaim:
MiKa_cz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiKa_cz » pon čer 21, 2010 10:38 pm

MartinB
: Protoze jsme nikdy neresili tenhle pripad a protoze jak jsem jiz psal tak Lucka Kapetanija nam to neni schopna rict. Takze hledam nekoho, kdo ma osobni zkusenost a pokud mozno i s kontrolou. Kdybych vedel jak to je, tak ver tomu, ze se neptam. Asi mas zkusenosti s Balkanem, takze vis sam jak to tady chodi - nikdo ti neni schopen dat jasnou primou odpoved a tudiz dost casto zkousis co jde a co nejde. Take je samozrejme rozdil mezi Kapetanijou tady na severu, kde jsou dikybohu docela rozumni a treba na jihu. I kdyz na blba narazis vsude...

Zpět na