z Chorvatska do Černé Hory

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

AdsBot [Google]
Reputace: 0

z Chorvatska do Černé Hory

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 03, 2009 8:35 pm

Dnes jsem se probrodil tématy o plavbě s charterovanou lodí z Chorvatska do Černé Hory. Dost informací je k přečtení, ale nic konkretniho. samé úvahy a doměnky. Nemá někdo nějaké konkrétní informace o tom co je potřeba zaplatit či zařídit, aby bylo možno s lodí přeplout?? Mám na mysli spíše věci smluvní s charterovkou nebo nějakou pojišťovnou apod. vzhledem k tomu že plavidlo nebude majitelské. Odplutí a připlutí přes port of entry atd. je mi jasné, ale nerozumím moc těm obstrukcím k přeplutí.

Díky
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř čer 03, 2009 9:10 pm

Počkej do soboty, kamarádi z RYT toto právě plují. Měl jsem jet s nimi,ale nevyšlo mi to :cry:
Poptám se jaké to bylo.
Plují ze Splitu, Hvar, Lastovo, Mljet, Boka Kotorská, dnes už jsou snad někde kolem Kotoru, nemám čerstvé zprávy.

Loď jsem jim zařizoval přes Yachtnet, je třeba předem na to upozornit a vybírá se jen z lodí / chatrovek co to umožňují. Dle mého je to jen otázka pojištění jakou loď / firma má. Ale to není tvá starost.... :whist:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř čer 03, 2009 9:33 pm

Žádné obstrukce, je to vše celkem logické.

- Charterovky mají "havarijku" jen pro HR vody, tudíž ti to většinou nedovolí.
- Několik málo to povoluje, ale za příplatek. Asi se musí rozšířit pojištění i pro ostatní vody.
- Proclení je mezi suverénními státy celkem běžná věc. Na suchu i na vodě. Co je nejasné?

Také můj kamarád teď v sobotu bude mířit do Montenegra. Vyplouvá z Dubrovníku. Jak se vrátí, mohu se pozeptat na podrobnosti...
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod pes » stř čer 03, 2009 10:04 pm

chatrerovka www.ayc.at u některých svých lodí z Krvavice inzeruje možnost plutí do Černé Hory a myslím že bez příplatku
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv čer 04, 2009 12:38 am

ASTA v Sukošanu umožňuje opuštění HR vod za příplatek 70euro (připojištění). Cena je za B33. Dál chtějí v posádce 2 skippery, s tím, že jeden má vyšší oprávnění.
Další firma je česká MARITIME také ze Suk. mají lodě Hanse a s opuštěním HR vod ať už do Montenegra, Řecka nebo Itálie nedělají žádné potíže.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Asta

Příspěvekod pecho » čtv čer 04, 2009 7:57 am

Jo Designer má pravdu, když jsme pluli do Řecka ze Sukošanu (dostali jsme se až do Vasiliki a zpět, 14 dní) tak jsme měli loďku (Vektor 401) z ASTy, po nás chtěli akorát dvojnásobnou aukci. Moje papíry nechtěli vidět, hlavní skipper měl "B" já mám "C" a ani v Řecku s tím nebyl problém, nechtěli moje papíry vidět. Ale bylo vidět, že měli velikou radost, když jsme za 14 dní v pátek kolem půl desáté večer dorazili do maríny. Předávání lodi v sobotu v pohodě, žádnej problém. :whist: Zdraví Pecho
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 04, 2009 9:34 am

Díky za odpovědi, počkám do soboty, budu rád když tu o tom něco napíšeš Libore.

To Baharis: proclení je jasné, šlo spíš o ty pojistky. ;)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 04, 2009 10:24 am

Tak to jo. :)
Já měl pocit, že právě ty pojistky tu už byly někde vysvětlovány...
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv čer 04, 2009 4:01 pm

už jsem ten samý příspěvek někde tady měl, ale nepamatuji si, kde :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát čer 05, 2009 9:39 pm

Čerstvá informace přímo z maríny.
Do Kotoru kamrádi kvůli počasí nedopluli....

Ale jak jsem se informoval, není to náročné pro legislativní stránce. Vše měli od chartrovky předem nachystané.
Jak jsem psal dříve, je třeba úmysl sdělit předem při objednávání lodě.

A při přejímce dostali nachystanou složku v pěkných deskách se všemi potřebnými dokumenty.

To podstatné co zaznělo, že to při takové plavbě musí být originály dokumentů, hlavně registrace lodě se sleduje, včetně platné pojistky a to je celé.

Zřejmě je běžnou praxí, že v HR vodách jsou na lodi (která neopouští HR vody) jen kopie požadovaných dokumentů.
Irwin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irwin » ned lis 29, 2009 10:57 pm

Pokud máte zájem charterorovat v Chorvatsku a přejet do Montenegra,není to až takový problém. Je to jen o trochu větší papírování a stojí to víc času i peněz. Při bukingulodi musíte nahlásit ,že chcete opustit s lodí výsostné vody Chorvatska. Musí Vám připravit všechny potřebné dokumenty charterovka,na kterou se potom odvoláte. .Bežně si půjčuju lodě na tuto trasu od charterovky Way Point v ACI marině Komolac v Dubrovníku. Je to nejblíže Montenegru.Po cestě musíte přistát v Cavtatu u celního mola s fanglí a začnou běžné tanečky na kapitanátu. Mají omezenou pracovní dobu ,tak je třeba se trefit,jinak čekáte další den! Samozřejmě, že zde začnou běžné výmluvy ,že loď není určena pro výjezd z Chorvatska atd. ...Spraví to vždy pár pěněz mimo a je to.jako vždy zde na Balkáně. Oficialní taxa byla 80 EUR. Po odplutí není dovoleno přistávat nikde na území Chorvatska, až v Montenegru. Zde dporučuju přistát až v Kotoru a vyřídit formality zde.Je to lepší než v Zelenice, kde samozřejmě jsou opět více touží po úplatku.Taxa je většinou stejná,okolo 80 Eur.Bylo mně sice několikrát řečeno ,že se nemusí platit povolení za loď ,která tam už v tu sezonu byla,ale v praxi jsem ještě toto odpuštění poplatků v tomto smyslu nikdy nezažil. Další celní přístav je Budva a Bar, ale spíše pro ty ,kteří jedou dolů na Albanii nebo Řecko atd. Návrat je něco obdobného,ale dá se hodně usmlouvat.Hlavně co se týká lodi. Má povolení na celou sezonu,tak to není třeba obnovovat. Ale zkoušejí to vždy. Dá se to přežít. Montenegro yacht charter je velice mizerná charterovka, ale udájně tam už mnoho lidí vyměnili, tak se to snad má i zlepšít. V Dubrovníku to také žádná velká sláva není.U některých firem je to je to úplná zoufalost.Snad o něco lepší je vzít loď někde výš.To jen moje zkušenosti z trasy Chorvatsko -Montenegro.Ale určitě Montenegro stojí za zkušenost.
CarlosPereiros
nováček na fóru
nováček na fóru

Černá Hora

Příspěvekod CarlosPereiros » pon zář 24, 2012 2:58 pm

zdarec
má někdo zkušenosti s plavbou do Černé Hory?
přivítám jakékoli informace

Dík
Karel.
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » pon zář 24, 2012 5:47 pm

Koncem letošního srpna jsem přeplouval z Korfu do Černé Hory a pak do Chorvatska. Konkrétně jsme se zastavovali v Baru (proclení), Budvě, Tivatu (odclení) a Kotoru (tankování). Černohorci jsou k námořníkům velmi vstřícní. Co konkrétně Tě zajímá?

Pojem "uvítám jakoukoliv informaci" je dost široký, myslím, že informace o tom, že v Porto Montenegro se mi porouchal hajzl na lodi a půl dne jsem byl zanořen ve sračkách je Ti celkem k ničemu. Ale třeba se mýlím... :-)

Ahoj, Janek
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 24, 2012 8:15 pm

Já přidám jednu velmi užitečnou radu: Když už nehledat v celém fóru, proč ne alespoň v sekci Jadran, kam jsi vložil nové a zbytečné vlákno!!!
Jsou to pouze dvě stránečky krátkých názvů....
Proč mám já ve svém volném čase, pracně tyto vlákna spojovat? :smash:
classic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod classic » úte zář 25, 2012 7:16 pm

Protože seš Admin, baví Tě to a pro nás nevědomé to děláš rád :good:

Chýýtrýýý! :lol: ;) B.
(už je to pryč a nechci to dál rozmazávat, ale všimni si že Carlos tu je od r.2008....
u nováčka by mě to tak "nepřekvapilo")
Anonym
účet uživatele zrušen

Re: z Chorvatska do Černé Hory

Příspěvekod Anonym » pát srp 18, 2017 9:59 am

Zná prosím někdo aktuální stav s proclením při přejezdu? Hledám hledám, ale asi špatně. Nejlépe přímo odkaz na stránky celních přístavů. Procházel jsem stránky Ministerstva mora a nepodařilo se mě nic najít. Jenom kapitanáty a jejich otvírací doby.

Zatím co jsem se dozvěděl tak v ACI Dubrovník carina není, musí se zastavit v Cavtatu. Molunat který je těsně před hranicemi předpokládám že celní není, což je škoda. Jenom třeba otvírací doba by mě zajímala.
Na druhé straně asi nejblíž Herceg-Novi / Zelinka. Pak Tivat, Kotor, nebo Budva. Také by bylo dobré vědět, kdy tam má smysl plout, vzhledem k plánování trasy.

Pokud někdo poradí tak díky :thankyou:
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pát srp 18, 2017 10:14 am

Ahoj.
Čo viem, tak z TADETO sme sa odbavovali pri opúšťaní Dubrovníku. Myslí si, že tam pôjde aj opačne. :)
Nie je to síce v ACI, ale v Dubrovníku to je. S papierami sme z tadeto išli na ÚRAD, je to kúsok.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát srp 18, 2017 10:29 am

to jsou policajti
http://sisacko-moslavacka.policija.hr/M ... x?id=14508
sezonski granični prijelaz za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu Cavtat; tel: 020/444-611

Lučka ispostrava Cavtat Tel. 020 478 065, tam něco musí vědět, min. správný telefon
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=7601

Celním webem jsem se nedopracoval nikam.... :gun:

edit: na německých webech nic aktuálního

edit2: bez záruky, z on-line tel.seznamu
Klaićeva 2
20210 Cavtat
pomorski granični prijelaz Cavtat
telefon 020479937
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » pát srp 18, 2017 5:56 pm

Je to tak , jak píše Ferenc - Gruž. Tam se upíchnout mezi stodoly, naproti je pumpa. Je dobré předem domluvit v charterové společnosti. Kotor, Budva určitě. My dali za týden ještě Othoni a Sarandu. Ve hře bylo ještě Otranto. No je to dost blbárna plout furt, musí být dobrá parta. Rozhodně se nechlubit, že plujete ještě dále.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát srp 18, 2017 8:45 pm

Díky všem za příspěvky.
Psali jsme přes YN charterovce a odepsala že celně se nejlépe odbavuje v Cavtatu a pak se (samozřejmě) musí bez zastávky do ČH. Nejblíže to je do Zelinky. Odbavení prej stojí podle délky lodě 100-200€.

Chceme jenom čuchnout ke Kotoru, přespat asi v Budvě a pak zpět. Budva je má srdeční záležitost. Tam jsme v Jugoslávii před 30ti lety začínali.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » pát srp 18, 2017 9:57 pm

V tom Cavtatu u celního mola chtějí za "pomoc s vyvázáním lodě" poplatek 100 kuna. Pokud nemáte rádi dohadování, tak jim to dejte, a pokud je vám líto těch 100 kun, tak jim při couvání k molu neházejte lana do ruky a pomožte si sami. Stání u celního mola je v Chorvatsku ze zákona zadarmo, ptali jsme se na kapitanátu a potvrdil to i obsluhou mola přivolaný policajt.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pát srp 18, 2017 9:59 pm

Baharis píše:Díky všem za příspěvky.
Psali jsme přes YN charterovce a odepsala že celně se nejlépe odbavuje v Cavtatu a pak se (samozřejmě) musí bez zastávky do ČH. Nejblíže to je do Zelinky. Odbavení prej stojí podle délky lodě 100-200€.

To je zaujímavé, od nás nechceli nikde nič. Išli sme síce z Dubrovníku do Vieste / Taliansko a do Šibeniku, čiže v rámci EU. Žeby preto?
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » pát srp 18, 2017 10:14 pm

My jsme taky nikdy za odbavení v HR neplatili. Odbavovali jsme se mnohokrát na Lastovu, jednou v Cavtatu. Přeplavby do Itálie a do Řecka. Opačně, při připlutí do HR, také bez poplatku, a vždy kontrolují, zda je zaplacen roční HR poplatek.
Zda je to v rámci EU při odbavení nehraje roli, protože po odbavení můžete plout kamkoliv, do EU i mimo EU, to nikdo nekontroluje a ani není jak.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát srp 18, 2017 10:20 pm

Možná jsem to nenapsal dost zřetelně. Za odbavení se platí ve státě kam se přihlašujeme. Tudíž Černá Hora. ;)

Jsem z Karibiku celkem zvyklý že co ostrov to celní odbavení a to také platba....

Jo a EU nehraje roli. Tu hraje Shengen a pokud se přesunuji ze státu do státu pouze v něm, tak se samozřejmě neproclívám.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » pát srp 18, 2017 10:24 pm

A není to spíš přihlášení než odbavení ? :-) Ta čeština je někdy záludná :-)

Zpět na