Je to žralok ?

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Jirka59
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Je to žralok ?

Příspěvekod Jirka59 » sob črc 17, 2010 12:59 pm

Ahoj staří, zkušení a práskaní "chorvatščici".
Letos v červnu jsem o dovolené v Chorvatsku udělal spoustu fotek.
A na jedné z nich je divná šmouha. Mám pocit že by to mohl být žralok.
Co vy na to ?
Fotku najdete zde.
Je to žralok ?

S pozdravem
Jirka
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: Je to žralok ?

Příspěvekod deko » sob črc 17, 2010 2:11 pm

moze to byt uplne cokolvek - od morskej travy, cez nejaky bordel, delfina az po nejaku rybu (malo pravdepodobne). osobne by som to ale tipoval na tu travu :whist:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » sob črc 17, 2010 4:00 pm

Nessie? :)
ale vážně, to může být cokoliv. Jedině zkusit stejné místo jindy, jestli to tam ještě pod vodou bude...
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

:D

Příspěvekod PerlaNegra » sob črc 17, 2010 11:45 pm

tiez mi to pripomenulo hon za Nessie....celkom som sa pobavil
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » ned črc 18, 2010 1:13 am

Žralok to být nemůže. Kdyby stál na místě a neproudila by mu zepředu voda přes žábry, udusil by se. V obecném povědomí se udržuje informace, že žralok nikdy nespí, protože se musí pořád pohybovat. Není to úplně přesné, žralok spí i při pohybu a také si umí pomoci vyhledáním silného proudění, které za něj pohyb obstará. Jednou za čas, patrně v ročním intervalu, navštěvují někteří z velkých žraloků podmořské jeskyně u břehů severní Ameriky, do kterých proudí sladká voda.V brakické vodě, která vzniká smíšením sladké a slané upadají na několik hodin do jistého transu - stojí na místě a zpomalí svůj metabolismus na minimum. Zbavují se tak parazitů, kteří pobyt v brakické vodě nesnášejí.
Jirka59
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Jirka59 » ned črc 18, 2010 11:16 am

No dobře, dobře. Asi máte pravdu.
Ale vzali jste mi z mé dovolené nádech dobrodružství :D .
Ale co napsal Papito je zajímavé.
Jirka
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » ned črc 18, 2010 9:49 pm

A dokonce snad žralok dovede při spaní střídat mozkové hemisféry, takže jedna spí a adruhá bdí a řídí plavání a orientaci.
kyknos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kyknos » úte črc 20, 2010 3:34 am

Některé druhy žraloků umí vodu skrz žábry aktivně pumpovat a tedy odpočívat v klidu, například na dně, podobně jako třeba příbuzní rejnoci. Zda se to týká i nějakého druhu vyskytujícího se v Chorvatsku, netuším.
benja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod benja » sob úno 26, 2011 3:33 pm

jen tak čistě teoreticky..viděl z vás na jadranu žraloka?já viděl akorát u jižního pobřeží Visu na Rollami delfína,nicméně než se nastartovala kamera byl pryč :(
Naposledy upravil(a) benja dne sob úno 26, 2011 3:38 pm, celkem upraveno 1 x.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob úno 26, 2011 5:12 pm

Sice jsem osobně neměl to štěstí potkat na Jadranu žraloka, ale:

U Visu předloni zle potrhal Bílý žralok jednoho slovince, který lovil harpunou ryby.
Jen tak pro zajímavost, největší ulovený Bílý na světě je samice u Malty (to je na Jadran kousek). delku si přesně nepamatuji, myslím, že to bylo přes 6m.

Do severní části Jadranu (Bibione a okolí) pravidelně zaplavavají žraloci modří se rozmnožovat, žralok modrý je též braný jako člověku nebezpečný.

Budou (jsou) tam i další velké druhy.

To, že nejsou na očích, neznamená, že tam nejsou.

V Středozemí jsou útoky na člověka ojedinělé (samozřejmě pokud na pásku nemáte střelené ryby, které mají smrtelné křeče a crčí z nich krev jako ten slovinec, to je fatální chyba).
Jeden z výkladů proč tomu tak je, je to, že žraloci zde loví jen ryby neboť plouvonožce člověk už dávno vybil a tak není mnoho šancí, aby se žralok spletl, eventuelně na savce dostal chuť.
Přeji hezké koupání na laně za lodí :)
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » sob úno 26, 2011 5:15 pm

Reznik u Trogiru-přijel rybář a měl uloveného žraloka (máčka?). 1,2m,ale byl to rok 1990.To jsem viděl poprvé naživo mrtvého žraloka.Nevím jak byl daleko od břehu(ten rybář),ale byla to taková rybářská bárka 5-6m,jednoválec dieselbufík.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » sob úno 26, 2011 7:22 pm

Nevím,jestli jsem se už o tom tady někdy v minulosti nezmiňoval,pak se omlouvám.
V roce 2005 v únoru jsem se s partou známých plavil v karibiku.Když jsme jednou kotvili u ostrovů Tobago Cays,vypluli jsme si z laguny na člunku na korálovou bariéru šnorchlovat.Už před zakotvením nám kapitán řekl,že minulá posádka zde viděla žraloka.No,tak šnorchlujem po bariéře a najednou jsem ho uviděl.Délka tak 1,5 - 2 metry,hlavu měl strčenou pod korálovým převisem,jenom bylo vidět,jak mu pulsují žábry.Krásné,šedé tělo bylo ukončeno velkou,šavlovitou ocasní ploutví.Tenkrát jsem strašně zalitoval,že nemám podvodní foťák.Ale co.Ležel asi ve dvoumetrové hloubce a já dostal (hloupý) nápad.Písknul jsem na oba kolegy,kteří plavali opodál,a když připlavali a viděli o co se jedná,tak striktně zamítli,že bychom se všichni chytili za ten šavlový ocas a že by nás povozil.
Když jsme se vrátili na loď,tak tam plula další část posádky,ale ti ho už nenašli.Který druh žraloka to byl,jsme se neshodli,podle toho jak jsem ho viděl,tak v literatuře tak vypadá žralok Liškoun obecný,ale asi po roce jsem v telce viděl nějakou reportáž z některého z karibských ostrovů,a tam v mělké vodě si koupající doslova hráli se žraloky vousatými,ty se taky velmi podobali tomu,co jsme viděli.
Co se týká jadranu,tak asi před deseti,možná i dýl,mě známý,který v Solarisu měl malý kemp,ukazoval asi 1,5 metrového žraloka,(byl s ním vyfocený v místním plátku)kterého chytil někde u Zlarinu.
Takže žraloci jsou zajisté i na jadranu. :o
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » sob úno 26, 2011 11:12 pm

Ahoj Marisi, upřímně Ti závidím setkání s jedním z nejúžasnějších tvorů na Zeměkouli. Co se týče žraloků na Jadranu, už toho asi bylo napsáno dost, takže jenom krátce zopakuji to nejpodstatnější. Protože Jadran je pouze záliv Středozemního moře a ještě k tomu velmi mělký, s pomalým severozápadním proudem do 2 uzlů, může poskytnout uspokojující životní prostředí jenom několika ze 368 druhů species žralok. Jsou to obecně malé druhy typu "máčka" zvané "mořský pes" a další, většinou býložravé druhy.Urostlí žraloci predátoři, kteří si oblíbili zejména české učitelky za první republiky byli a jsou dodnes spíše náhodnými návštěvníky tohoto zálivu, a připluli tam většinou v průběhu Juga či bezprostředně po něm. Protože jim vyschlé učitelky moc nezachutnaly (přestože je původně lákalo tvrzení " jedna byla učitelka, druhá taky kráva" a tudíž očekávali něco na způsob hovězího), postupně přestali záliv navštěvovat. Velmi řídký zdokumentovaný výskyt těchto navigačně nedostižných stvoření na Jadranu vysvětlují vědci jako důsledek magnetických slunečních bouří, které orientaci těchto dokonalých tvorů dočasně zmátly.Mohu tvrdit s pravděpodobností hraničící s jistotou, že se tam opravdu nechodili dívat na české námořní kapitány plující na charterových lodích po stále stejných trasách s GPSkami přivázanými u kormidla.
Howgh
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » úte kvě 03, 2011 8:07 am

Vyzerá to že je to žralok, a dosť veľký, 10m :hmm:
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » ned kvě 15, 2011 5:23 pm

Žralok to asi bude, ostatně proč ne, Jadran je otevřené moře a zatoulat se sem může jakýkoliv mořský tvor. Vždyť nedávno způsobila autonehodu u Liberce tunová losí samice. Řidič nejspíš taky nevěřil vlastním očím...
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » ned kvě 15, 2011 6:51 pm

Tohle je žralok ;)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AVgvrbdV8hc[/youtube]

Ale to jsem natočil v Thajsku...

Onehdá jsem viděl dokument o vymírajících tuňácích ve středozemním moři, a překvapilo mě, kolik je ve středozemním moři bílých žraloků. A velmi blízko Sicílie a jižní Itálie. V Maroku jsem zase viděl spousty chycených žraloků, asi modrých. Byli ale hodně malí....

Zpět na