Vrak u Veli Ratu

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Vrak u Veli Ratu

Příspěvekod JardaF » čtv úno 23, 2012 10:34 am

Na tenhle dotaz mě přivedla debata vedle ve vlákně o vracích u Veli Ratu.

Měl jsem loni v létě posádku, které jsem slíbil šnorchlování u vraku u Veli Ratu (ta italská loď). Dorazili jsme tam, já [s]hodil [/s] mrsknul kotvu do vody, posádka se nalodila na člunek a vyrazila s brýlemi a ploutvemi k vraku. Já zůstal na lodi hlídat. Hodil jsem se do pohody, zaplaval si kolem lodě, vlez jsem si do kokpitu s knížkou, když tu koukám, že se posádka vrací. Byli na výletě asi 15 minut. To mě překvapilo, i ptal jsem se proč. Říkali, že se ani nezkusili potopit, ani nevylezli z člunu (vlny nebyly podotýkám, bylo krásně klidno). Říkali, že ten vrak je celý zrezlý a že by bylo nebezpečné se o něj třeba škrábnout. Navíc prý nepřišli na to, jak člun u vraku uvázat (byli na tom člunu tři, manželská dvojice a syn 13 let). To mě překvapilo a přiznám se, že jsem na to nedovedl nic kkloudného říct. Byl jsem u vraku třikrát, dvakrát jen na koukání a tohle bylo poprvé, kdy jsem posádku vysadil a poslal na člunku k vraku. Měl jsem z toho blbý pocit, že jsem jim slíbil ukázat něco, co nakonec bylo nepoužitelné.
Čili se chci zeptat - dá se u vraku rekreačně šnorchlovat? Nebo je to vážně skrze tu rez nebezpečné? (oba z té manželské dvojice jsou lékaři). Vozíte tam svoje posádky a šorchloval jsem tam někdo?
Naposledy upravil(a) JardaF dne čtv úno 23, 2012 1:04 pm, celkem upraveno 1 x.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv úno 23, 2012 11:00 am

Koutva se spouští, ne háže :crazy: :crazy: . Jinak co je nebezpečné pro jednoho, je adrenalin pro druhého a denní chleba pro třetího. Jen toho prvního, druhého a třetího objevit :cry: :cry: . Není to spíše na těch lidech co je tam povezeš??? Nebo tam vezmeš rodinku s tím, že "na JI říkali (psali atd.), že to je bezpečné, tak si tam vlezte??
Připomínám již mnohokrát připomenuté - pokud jsi kapitán, jsi odpovědný za lidi a všechno, co Ti tady kdo doporučí můžeš zapomenout v okamžiku, kdy tam někdo dostane rezavou tyčkou po palici.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » čtv úno 23, 2012 11:16 am

mal som raz posadku, ktora strasne chcela ist k vrakom. som rad, ze tuto temu nastolili este pred odchodom. vyzeralo to totiz nevinne. ked sme to ale zacali rozoberat, zistil som ze so snorchlom chceli pozerat nie na vonkajsie steny vrakov, ale chceli plavat po kajutach a strojovniach. zatrhol som to. tak sme nakoniec k ziadnym vrakom neplavali - nebolo to pre nich zaujimave a ja som prilis paranoidny aby som ich iba v plavkach a so snorchlom pustil dovnutra.

ked som bol clenom inej posadky, ktorej jeden z clenov si pocas plavby listoval v 808, zistil, ze pojdeme okolo nejakeho vraku. kapitan s tym problem nemal, tak sme sa uviazali (myslim ze to bolo niekde na Lastove), clenovia zobrali snorchle a doplavali si tam. poobzerali si vrak zvonku a doplavali naspat k lodi. tiez ale platil zakaz plavat do vraku.

plavat vo vraku sa da. ale clovek musi mat hruby, mechanickemu poskodeniu odolny oblek a dychaci pristroj so zasobou vzduchu aspon na dvojnasobny planovany cas. a este aj tak je to nebezpecne - pri zhrdzavenych konstrukciach staci mensi pohyb iny nez je prudenie vody, mozu sa zosunut a zrazu sa clovek ocitne za "point of no return"...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv úno 23, 2012 11:33 am

Chlapi, nemám na mysli lezení do vraku. Ale zašnorchlování kolem. Zajímá by mě názor někoho, kdo se tam potápěl - zrovna u tohohle vraku. Šel bych tam s nima, ale nechtěl jsem opustit loď.
Macík: Sice to nebyl tenhle případ, ale plul jsem i na lodi bez kotevního vrátku (ano, i to existuje ;) a tam se kotva hází :whist:
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv úno 23, 2012 11:53 am

I bez vrátku se spouští.... Zdroj: Olda Straka, školení (rozdíl mezi házením a spouštěním je jako mezi stěžněm a stožárem ;) ;) ;) )
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv úno 23, 2012 12:54 pm

U vraku jsme šnorchlovali v září 2009. Kotvu jsem SPUSTIL ;) asi 100 metrů od vraku a doplavali jsme k němu. Potápění není úplně moje hobby, takže pro mě to bylo jen příjemné zpestření plavby, pod sebou jsem viděl hromadu šrotu. To vídám občas u nás ve sběrném dvoře :) .
Vůbec mě tenkrát nenapadlo, že by někdo ze šnorchlujících neměl dostatečný pud sebezáchovy takže jsem jen lapal po dechu, když jsem večer viděl fotku, kterou dělal člen posádky ze zakotvené lodě a na které jsou dva z nás vylezlí na vraku. :o
Od té doby při mých plavbách platí přísný zákaz něco podobného provádět a k vrakům se přibližuju jen když jsou v dostatečné hloubce, tedy se šnorchlem nedosažitelné...
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv úno 23, 2012 2:28 pm

tedy ne k vraku, ale s prominutím rozbor ke kotvě ...

Spuštění kotvy = zakotvení
Hození kotvy = tělocvičný prvek (nerovná se zakotvení)

Mějte se krásně. Sezóna se blíží :mad:
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jakub_Vaurien » čtv úno 23, 2012 2:39 pm

Nechtěl bych narušovat správné jachtařské názvosloví... Ale nepřipadá mě že by se tomuhle dalo říkat spouštění kotvy. :-)
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv úno 23, 2012 2:44 pm

No s ohledem na velikost lodi a kotvy je zrovna "tohle" kotvení :? :? :?
Jakub_Vaurien
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jakub_Vaurien » čtv úno 23, 2012 2:53 pm

Macek0585 píše:No s ohledem na velikost lodi a kotvy je zrovna "tohle" kotvení :? :? :?

Nenašel jsem v rychlosti stejnou situaci na adekvátní lodi... Ale ten muž háže kotvu do vody... Alespoň podle mě :-)
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » čtv úno 23, 2012 3:02 pm

Ahoj Jardo,
já tam byl před asi 10 lety. Se synkama sme tam chvíli šnorchlovali, ale kromě pár ryb to pro nás byla jen hromada rezavýho železa. Takže nic moc zvláštního, aspoň pro nás. Ono to možná taky bude tím, že když někomu neznalýmu řekneš, že ho zavezeš k vraku lodi, kde se bude moct potápět, tak si hned každej představí dokonale zachovalou galeonu plnou zlata, která čeká jen na něj a pak přijde zklamání. Chce to možná těm lidem vysvětlit co tam ve skutečnosti uvidí, a jestli o to stojí.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv úno 23, 2012 3:06 pm

pik: no jo - to jsem trochu podcenil. Že jsem si to na jaře před tím nevyzkoušel osobně. Ale mrzelo mě, že to nevyšlo. Oni navíc byli celou plavbu trochu bázliví, (až na toho chlapce) a tohle bylo na ně možná moc. Díky za názor, snažím se si to ujasnit, protože mám letos další posádky a nevím, jestli je v k vraku vozit nebo ne.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » čtv úno 23, 2012 4:22 pm

Co takto, v gumaky zobrat zo sebou skladaciu kotvu (ktora je zvacsa vo vybave chartrovej lode) lano a vpripade ak je vrak do hlbky 10m a nie su velke vlny tak jednoducho "zakotvit" gumak na takejto kotve?
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » čtv úno 23, 2012 4:24 pm

Hezká zimní legrace, kotvení, spouštění, házení

chorvati říkají "baciti sidro" tak si to přeložte jak chcete.
Na přídi mám kotvu přes kladky, tak to po nich spouštím, na zádi nemám kladky, tak to hodím, ale jestli správně zakotvím, to už je jiná.

Už aby ta zima odešla a mohli jsme jakkoli kotvit :)
Zimní kotvení ve vzduchu na zahradě mě moc nebaví......... :(
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv úno 23, 2012 4:31 pm

Macek0585 píše:No s ohledem na velikost lodi a kotvy je zrovna "tohle" kotvení :? :? :?

Nenahazuje navnadu?
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv úno 23, 2012 4:36 pm

mozeg píše:Co takto, v gumaky zobrat zo sebou skladaciu kotvu (ktora je zvacsa vo vybave chartrovej lode) lano a vpripade ak je vrak do hlbky 10m a nie su velke vlny tak jednoducho "zakotvit" gumak na takejto kotve?

To jsi myslel jako tu kotvu zaháknout o ten vrak?
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mozeg » čtv úno 23, 2012 4:39 pm

bokal píše:
mozeg píše:Co takto, v gumaky zobrat zo sebou skladaciu kotvu (ktora je zvacsa vo vybave chartrovej lode) lano a vpripade ak je vrak do hlbky 10m a nie su velke vlny tak jednoducho "zakotvit" gumak na takejto kotve?

To jsi myslel jako tu kotvu zaháknout o ten vrak?

Nie myslel som normalne spustit na dno,ak to ide.
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » čtv úno 23, 2012 4:41 pm

Zdravim, u tohoto vraku jsem byl zhruba 3x nebo 4x v ruznych sestavach posadky na lodi, vrak neni nic moc, potapeli jsme se tam a plavali kolem, nikdo se nebal, oni obcas doktori prehaneji. Co je nebezpecne u tohoto vraku je proud, ktery se tam vyskytuje, rekl bych ze i 1.5 uzlu muze mit.

ad zajimave paralelni tema kotva: to co rika O. Straka na kurzu je jako svate a pravda??

Kotva se hazi a nebo spousti, u jachet je to uplne jedno jestli se kotva hodi nebo spusti, nicim se nic nepokazi, obecne ale HAZIME kotvu, kazdy HAZI kotvu tak jak je mu to prijemne a na co je zvyklej, ja kdyz HAZIM kotvu tak ji z 99% 'spoustim' az na dno.
U vetsich lodi (nejen tankeru ale i vetsi jachty etc.) jsou pevne zasady jak se kotva HAZI, nevim jestli o tom p. Straka na kurzu mluvil... nicmene jednoduse proc je asi rozumnejsi pouzivat slovo HODIT (more nemame tak se poucime od tech co ho maji):

CRO: baciti sidro = hodit kotvu
POL: rzucić kotwicę = hodit kotvu
GBR: drop the anchor = hodit kotvu
*
STRK: spoustet kotvu = hodit kotvu :mad:

:lol:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv úno 23, 2012 4:48 pm

Pělný chlapci,pěkný - ale jděte si o kotvení debatovat na jiný píseček. :gun: Až bude někdy někdo hledat Veli Rat, bude jen koukat, co na něj tady vypadne.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv úno 23, 2012 6:48 pm

K tomu vraku železné lodě severně od majáku Veli Rat - jezdím tam roky a vždy, když jedu kolem tak se tam stavujeme.

Ke stavu vraku asi tolik. Sedí na dně zhruba na pětimetrové hloubce. Moje první návštěva byla v r. 2002 a tehdy tam bylo tohle:

Obrázek

V současné době (léto 2011) z původního vraku u zbylo nad hladinou jen tohle (foceno z druhé strany, ne že by se vrak otočil ...):

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Vrak je samozřejmě navštěvován, o prázdninách není výjimkou, kdy tam napočítáte kolem zakotvených i 10 lodí a kolem vraku či na něm se pohybují běžně plavci obvykle se šnorchlem a ploutvemi, ale i bez (myslím ploutví):

Obrázek

Vzhledem k tomu, že vrak je desítky let v moři, je obrostlý rostlinami i různými mlži a je samozřejmě útočištěm pro množství ryb, takže při potápění je na co se dívat, protože je zde mnohem bohatší život a za slunného dne je porost vraku pěkně barevný.
Vzhledem k agresivitě slané vody se samozřejmě vrak postupně rozpadá, což dokumentují první dvě fotky. Nevím, co všechno hrozí při škrábnutí o rezavé železo vraku, ale jsem přesvědčený, že pokud se budu hrabat rukama na záhoně, jsem vystaven většímu riziku. Možná nám to teta Vilma dokáže vyložit z lékařského hlediska, alenapř. tetanus (může být přítomný v hlíně na záhoně) tady asi nehrozí.
Rozpadání vraku samozřejmě způsobuje roziko, že se někde něco může kdykoli zbortit a sesunout ke dnu. Vzhledem k tomu, že rozpadání vraku je ale pozvolné, tak z technického hlediska jsem přesvědčený, že jakékoli slabé místo povolí při nejbližším vlnobití a nikoli při klidném moři, kdy se kolem vraku pohybují lidé.
Nijak nechci snižovat riziko vyplývající ze zaplutí dovnitř vraku bez přístroje a dostatečného zajištění, protože jakékoli zachycení o jakýkoli výčnělek vevnitř nebo zazmatkování při potopění jen na nádech může znamenat konečnou. Mne osobně by dovnitř nikdo nedostal.

Obrázek

Takže vrak považuji za zajímavý a stojí za návštěvu (za dobrého počasí samozřejmě), neměl bych obavy z prohlídky se šnorchlem ale dovnitř samozřejmě NE!

Pavel.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv úno 23, 2012 7:06 pm

Díky Pavle za info. Nikdy mě ani nenapadlo, že by někdo mihl chtít dovnitř. A i ta moje posádka se tam jela jen položit na hladinu a koukat skrze brýle. Vždycky jsem si myslel, že se tam dá šnorchlovat jak píšeš - prostě se podívat na loď pod vodou. (nelézt dovnitř ani na ní, protkriskta, na nádech). Proto mě překvapilo, když to tak rychle vzdali a snažím se zjistit proč, jestli jsem si to tam nepředstavoval moc růžově....
muflonek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod muflonek » čtv úno 23, 2012 8:26 pm

Ahoj Jardo,

U vraku jsem byla asi dvakrát. Skipper pokaždé driftoval kolem. Vždy jsem plavala v bezpečné vzdálenosti abych se o něco neotřela a dávala pozor aby mě tam vlna nehodila. Ale nepřišlo mi to nijak nebezpečné... .o) Pro obyčejně šnorchlování ideální, můžeš pozorovat ryby.o)
Tibor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tibor » sob úno 25, 2012 11:27 pm

Na šnorchlovaní okolo vraku nevidím nič nebezpečné. Bol som tam dvakrát. Kto sa nechce poškrabať o hrdzavé železo nech sa k nemu nepribližuje viac ako na pol metra ;) , to ale na obdivovanie života na povrchu vraku bohate stačí (ak nie ste príliš krátkozraký ;) ). Ku vraku by som radše plával z blízko zakotvenej lode. Vyväzovať k nemu nejako gumák a potom z neho skákať do vody by mohlo byť nebezpečné pre gumák a aj pre plavcov. Ale keď sa k nemu blížite so šnorchľom vidíte všetko čo je pod vodou a nie je dôvod do niečoho naraziť. Samotný vrak je jednoduchý, nie je to žiaden labyrint hrdzavých želiez, medzi ktorými by ste sa museli preplietať. Okrem plávania okolo neho sa dá plávať aj nad ním. Nie je tam príliš veľa nejakých kajút alebo podobných priestorov vhodných pre samovraždu. Kto sa vie dobre potápať do hĺbky môže si aj preplávať nákladným prietorom - musíte kolmo dole asi do 3-4 m, potom asi 5-8 m vodorovne a môžete opäť nahor. Rozmery tohto "tunela" sú asi 10x5 m, takže ak sa dokážete potápať, nehrozí vám nejaké uviaznutie. Teda pred dvoma rokmi ešte kus paluby bol zachovaný a tvoril tento tunel, možno to už medzitým spadlo a ani drobný adrenalín už nezažijete.
Je tam často relatívne silný prúd, ale nie taký, aby ho bolo problém prekonať, najmä ak máte na nohách plutvy. odporúčam kotviť čo najbližšie (bezpečne samozrejme), aby sa aj menej zdatní plavci nevyčerpali prekonávaním prúdu. Určite by na lodi mal zostať niekto pozorujúci plavcov a schopný odkotviť a priplávať na pomoc, keby niekto prúd nezvládol. Človek nikdy nevie, ale vo všeobecnosti sa netreba zbytočne báť, ten prúd je pozorovateľný, ale dráma to nie je. Aspon som nepočul, že by sa tam niekto dostal do kritickej situácie, hoci sú tam ročne tisícky šnorchľujúcich.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mozeg » ned úno 26, 2012 10:46 am

No urcite tam snorchlujte s plutvami, ten prud je tam fakt badatelny.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » pon úno 27, 2012 4:00 pm

Vrak ve mě vyvolává spousty dojmů a kdy jsem poblíž, nevynechám jeho návštěvu. Stačí trochu respektu a věřím, že nemůže nijak ublížit.
Také jsme vždy zakotvili poblíž a doplavali se šnorchlem. Jak někdo napsal výše, pochybuji že se bude vrak nějak nebezpečně hýbat zrovna ve chvíli, kdy tam šnorchlujeme za klidného moře a přitom by přečkal byť menší bouři..

Přikládám pár fotek z vody ze září 2007. Jsou tam místa, u kterých je potřeba si dávat pozor a kde by mohlo dojít k úrazu, kdyby se tam někomu třeba zapříčila noha a tak je lepší se držet dál..
Jsou tam ale i pevné části, těsně pod hladinou, po kterých se někdo procházel i v roce 2010. Tam je jen riziko, že se to může propadnout pod tíhou člověka, to už je poměrně veliký risk.

Jestli se nepletu, mělo by to být foceno cca postupně od přídě k hlouběji ponořené zádi.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Zpět na