Dobrý den,
letos jsem měl na palubě příbuzného, který mi vyprávěl, že severozápadně od letovisek Baška Voda a Brela (severně od východního cípu ostrova Brač) je v zátoce Vrulja zhruba ve 20 m mohutný vývěr, je viditelný i při ponoru do 4 - 5 m jako černá díra v hloubce asi 18 - 20 m. Jelikož nám na charterové lodi nějak blblo chlazení motoru, tak jsme neměli možnost to prozkoumat, ale víte o tom někdo něco?
Díky.
Pavel.
Vývěr u Brely
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Promiň Pavle, neodpustím si trochu rýpnout.
A měl jsi na palubě i nějakého pilota? Nevím jak v chorvatském, ale v osmičkách se o Vrulje píše: Při bezvětří je v zátoce zřetelně viditelná "vřící" hladina vody. Příčinou tohoto jevu je sladká voda, vyvěrající prudce z mořského dna z hloubky 50m.
Je to z roku 2008
Já zažil osobně tento jev někdy před pěti lety, pár mil na JV, mezi Makarskou a Baškou. Bylo to v září (oprava), voda měla 28-30°C, vzduch ke čtyřicítce, celý týden totální bezvětří. Ale lautr. Ta voda vyvěrala v takových hřibech, různě tu a tam. My jsme lačni trocha ochlazení plavali jako blázni z místa na místo a chladili se. Byla opravdu studená. Tady oproti okolí....

A měl jsi na palubě i nějakého pilota? Nevím jak v chorvatském, ale v osmičkách se o Vrulje píše: Při bezvětří je v zátoce zřetelně viditelná "vřící" hladina vody. Příčinou tohoto jevu je sladká voda, vyvěrající prudce z mořského dna z hloubky 50m.
Je to z roku 2008

Já zažil osobně tento jev někdy před pěti lety, pár mil na JV, mezi Makarskou a Baškou. Bylo to v září (oprava), voda měla 28-30°C, vzduch ke čtyřicítce, celý týden totální bezvětří. Ale lautr. Ta voda vyvěrala v takových hřibech, různě tu a tam. My jsme lačni trocha ochlazení plavali jako blázni z místa na místo a chladili se. Byla opravdu studená. Tady oproti okolí....
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Ahoj Jirko,
díky za info. Mně je jasné z hlediska hydrogeologického, že někudy se voda z vnitrozemí musí dostávat pryč z poměrně rozsáhlých bezodtokých oblastí za horama s mnoha ponory (jeden např. u Cerovačke špilje kousek od Gračace), odkud do moře ústí snad jen dvě nebo tři řeky (Zrmanja, Krka a Cetina). Jenže když jsem plul kolem, měl jsem hlavu plnou starostí kvůli tomu motoru, protože zrovna u Brely mi podruhé vypadlo primární chlazení (nešla voda z výfuku, příčina neobjevena), my byli kousek od návětrného břehu a koupací zóny ... - takže aktivita se směřovala na vyřešení dost závažného problému. Že o tom bude zmínka v "osmičkách", to mne nenapadlo.
Pavel.
díky za info. Mně je jasné z hlediska hydrogeologického, že někudy se voda z vnitrozemí musí dostávat pryč z poměrně rozsáhlých bezodtokých oblastí za horama s mnoha ponory (jeden např. u Cerovačke špilje kousek od Gračace), odkud do moře ústí snad jen dvě nebo tři řeky (Zrmanja, Krka a Cetina). Jenže když jsem plul kolem, měl jsem hlavu plnou starostí kvůli tomu motoru, protože zrovna u Brely mi podruhé vypadlo primární chlazení (nešla voda z výfuku, příčina neobjevena), my byli kousek od návětrného břehu a koupací zóny ... - takže aktivita se směřovala na vyřešení dost závažného problému. Že o tom bude zmínka v "osmičkách", to mne nenapadlo.
Pavel.
- Hauz
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
- Kontaktovat uživatele:
Není to sice z Chorvatska, ale letos v září, když jsem chtěl kotvit v jižní části zátoky u městečka Lipari jsme našli taky celkém mohutné vřídlo na hladině, v mapě nic, v pilotu nic, tak jsme tam chvíli stáli a hleděli na vřící kolo průměru asi 2 metry, mám to natočené a vypadá to celkem dost sugestivně.
Pak nám to nedalo, tak jsme pošnorchlovali opatrně kolem a zjistili jsme, že je to ústí roury z místní čističky vody.
Tak jsme odpluli radši na druhý konec zátoky.

- jirkabb
- návštěvník fóra
- Reputace: 16
Ahoj, Vrulja je krasne místo především na potápění. Opravdu začíná okolo 22 m pod hladinou a průrva jde do 56m , při slabém toku vody jde při potápění proniknout i dosti daleko do vnitřku . Zkus se podivat na www.manjana.cz , je tam i video z podvody, trosku staršího data, ale pro predstavu jak to vypada pod hladinou je to dostačující . Byl jsem tam mnohokrát, ( pod vodou) krásný kus zajímavého světa ... a tuny Slávek 

808
V 808-kách je to skutečně přesně popsáno. Kdesi jsem také před lety četl, že tam 2 potápěči zůstali a spodní proudy je odnesly neznámo kam.
Mimochodem, úžasně silně tam fouká bóra. My jsme ji tam zažili letos koncem května, jezdili jsme mezi pevninou a Bračem sem a tam, přídí a zádí proti/po větru. Při bočním kurzu se vítr opíral do lodi velmi silně a náklon se stával pro mnohé z posádky nepříjemným. Chorvaté to nazývali "orkánskaja bura", dle dostupných informací foukalo 107 km/h.
Proto bych se rád zeptal zkušenějších - mohl by takový vítr loď jedoucí bočním kurzem obrátit na bok?
Nakonec jsme naším cik-cak ježděním na motor dojeli do Povlje, kde jsme se s radostí vyvázali a dali panáka na uklidnění.
Mimochodem, úžasně silně tam fouká bóra. My jsme ji tam zažili letos koncem května, jezdili jsme mezi pevninou a Bračem sem a tam, přídí a zádí proti/po větru. Při bočním kurzu se vítr opíral do lodi velmi silně a náklon se stával pro mnohé z posádky nepříjemným. Chorvaté to nazývali "orkánskaja bura", dle dostupných informací foukalo 107 km/h.
Proto bych se rád zeptal zkušenějších - mohl by takový vítr loď jedoucí bočním kurzem obrátit na bok?
Nakonec jsme naším cik-cak ježděním na motor dojeli do Povlje, kde jsme se s radostí vyvázali a dali panáka na uklidnění.
Re:
Hauz píše:Není to sice z Chorvatska, ale letos v září, když jsem chtěl kotvit v jižní části zátoky u městečka Lipari jsme našli taky celkém mohutné vřídlo na hladině, v mapě nic, v pilotu nic, tak jsme tam chvíli stáli a hleděli na vřící kolo průměru asi 2 metry, mám to natočené a vypadá to celkem dost sugestivně.Pak nám to nedalo, tak jsme pošnorchlovali opatrně kolem a zjistili jsme, že je to ústí roury z místní čističky vody.
Tak jsme odpluli radši na druhý konec zátoky.
Myslím že pod Strombolicinem v oblasti LIPARI jsme byli 2015 a vyvěraly tam opravdu sirné prameny... vím to, byl jsem se tam s ostatníma posedět a poklábosit... ty trencle co jsem měl na sobě jsem po návratu musel vyhodit... protože ten zápach síry z toho nešel dostat