Díky Jirko za první reakci.
Jasně, že jsem nepodala vyčerpávající přehled, jistě je to z příspěvku i cítit, že píšu pod obrovským časovým tlakem.
S tím medem samozřejmě souhlasím, obsahuje totiž - kromě jiných - látku, která je obsažena třeba v acylpyrinu, a to je při nachlazení dobré. Alergici s tím opravdu mohou mít problém, med obsahuje hodně pylových částic, je pro ně důležité, na co jsou alergičtí a jestli je to v tom medu, ať už pochází odkudkoli.
Doufám, že to tu nebude one-women show, spíš očekávám, že se postupně, třeba při jiných probíraných otázkách, přidají i další se svými podněty. Proto jsem to taky koncipovala jako topic a nesepsala ukončený článek.
Při případném psaní konečné verze bych upřednostnila Tvého Šedého Vlka před tím prozaickým čajem. Vlk je jasně lepší. Princip je ale stejný, jak jistě taky sportovně uznáš.
Teď když to po sobě čtu, tak bych i něco málo změnila - měla by být lepší pasáž o komplikacích, to je tam neproporcionální, ale nemůžu dělat změny, ta funkce zmizela.
léky, léčiva a léčivé prostředky
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
léky, léčiva a léčivé prostředky
Naposledy upravil(a) vilma dne stř říj 17, 2007 11:42 am, celkem upraveno 1 x.
Ahoj Vilmo
Tvé výklady a rady podložené tvojí fundovaností a navíc přeložené do "jednoduché lidštiny"budu číst s velým zájmem a asi nejen já.
Zmínila jsi jako jeden z běžně dostupných prostředků využitelných k léčbě olej. Ihned mne napadlo vznést k tobě dotaz, jaký máš názor, doporučení, či případně osobní zkušenosti s využitím olivového panenského oleje. Tuto otázku míním v kontextu s jeho často popisovanými širokými léčivými vlastnostmi. Tedy, dle tvého názoru i konkrétní možnosti efektivní aplikace.
PS. samozřejmě, až ti zase zbude volná chvilka.
PS 2, pokud ti zmizela funkce upravit, zkus odhlásit-přihlásit
Pepa
Tvé výklady a rady podložené tvojí fundovaností a navíc přeložené do "jednoduché lidštiny"budu číst s velým zájmem a asi nejen já.
Zmínila jsi jako jeden z běžně dostupných prostředků využitelných k léčbě olej. Ihned mne napadlo vznést k tobě dotaz, jaký máš názor, doporučení, či případně osobní zkušenosti s využitím olivového panenského oleje. Tuto otázku míním v kontextu s jeho často popisovanými širokými léčivými vlastnostmi. Tedy, dle tvého názoru i konkrétní možnosti efektivní aplikace.
PS. samozřejmě, až ti zase zbude volná chvilka.
PS 2, pokud ti zmizela funkce upravit, zkus odhlásit-přihlásit
Pepa
Naposledy upravil(a) Pepa dne pát říj 12, 2007 9:41 pm, celkem upraveno 1 x.
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
Ahoj Pepo, abych se přiznala,
tak zkušenosti nemám takřka žádné, nejsem žádným ortodoxním přívržencem tradiční či alternativní léčby a tak se příliš široce o ty různé zdravé věci až tak důsledně do detailů nezajímám. Nezdráhám se ale použít to či ono, co je jednoduché.
O tom oleji vím jen to, co se běžně inzeruje, že je to olej lisovaný zastudena a proto je vysoce hodnotný. Nenasycené mastné kyseliny, to je šlágr. Když jsem měla první dítě, tak jsem to zakoupila a pokoušela se to využívat v kuchyni, ale mělo to divnou ostrou příchuť a já zas nemám asi tak pevnou vůli....
Co ale určitě dodržuju, je, že se snažím do kuchyně nakupovat olej bezerukový, tedy například slunečnicový (i ten olivový to splňuje), a nekupuju řepkový či míchaný, "nízkoerukový". To mám drezuru od manžela, už nevím, čím to vysvětluje.
Je fakt, že sem na web píšu s vědomím toho, že by to měla být cestovní lékárnička, tak se už podvědomě to snažím redukovat a využít jen minimum prostředků, které ale na cestách jsou k dispozici.
Teď mě napadá, že bys mohl (prosím) svůj příspěvek a tento můj přesunout do nového topicu "ZDR/A/léky, léčiva a léčivé prostředky". Když už jsi povýšil na toho moderátora.
Předem díky, jestli se to podaří.
tak zkušenosti nemám takřka žádné, nejsem žádným ortodoxním přívržencem tradiční či alternativní léčby a tak se příliš široce o ty různé zdravé věci až tak důsledně do detailů nezajímám. Nezdráhám se ale použít to či ono, co je jednoduché.
O tom oleji vím jen to, co se běžně inzeruje, že je to olej lisovaný zastudena a proto je vysoce hodnotný. Nenasycené mastné kyseliny, to je šlágr. Když jsem měla první dítě, tak jsem to zakoupila a pokoušela se to využívat v kuchyni, ale mělo to divnou ostrou příchuť a já zas nemám asi tak pevnou vůli....
Co ale určitě dodržuju, je, že se snažím do kuchyně nakupovat olej bezerukový, tedy například slunečnicový (i ten olivový to splňuje), a nekupuju řepkový či míchaný, "nízkoerukový". To mám drezuru od manžela, už nevím, čím to vysvětluje.
Je fakt, že sem na web píšu s vědomím toho, že by to měla být cestovní lékárnička, tak se už podvědomě to snažím redukovat a využít jen minimum prostředků, které ale na cestách jsou k dispozici.
Teď mě napadá, že bys mohl (prosím) svůj příspěvek a tento můj přesunout do nového topicu "ZDR/A/léky, léčiva a léčivé prostředky". Když už jsi povýšil na toho moderátora.
Předem díky, jestli se to podaří.
Něco pro Pepu k olivovému oleji:
Panenský je ten z prvního lisování a to tak, že za studena.
Určitě to je dobrá a zdravá věc. Ale včera jsem dělal domácí škvarky, vyškvařil sádlo, čerstvý chleba, to byla bašta!!!
www.veda.cz píše:Ukazuje se, že enzymy účastněné v zánětlivých procesech jsou inhibovány oleokanthalem, což je dialdehydická forma (–)deacetoxyligostridaglykonu, obsažená ve zvláště čistém panenském olivovém oleji. Nejen v tomto ohledu se podobá účinku běžného protizánětlivého léku ibuprofenu, nýbrž i v tom, že také vyvolává palčivý pocit na jazyku. Přitom strukturní podobnost obou látek je zcela nepatrná.
www.prozdravi.cz píše:Je jedním z nejlepších stolních olejů. Má vynikající chuť a vysokou výživnou hodnotu. Kyselina olejová v něm obsažená nepřesahuje 1 g na 100 g oleje. Obsahuje vitamín E, který má příznivý vliv na pohlavní orgány a nervosvalovou činnost, jakož i na některé ekzémy, bércové vředy. Má uklidňující a osvěžující účinky na kůži a vynikající účinky na trávicí ústrojí - játra, žaludek, střeva, slinivku, žlučník. Vzhledem k velmi dobré stravitelnosti se doporučuje zvláště pro malé děti a staré lidi.
http://kruh.webz.cz píše:Nejkvalitnější olivový olej je Extra panenský olivový olej, který je bohatý na vitamíny, z nichž je nejvýznamější vitamín E. Je nutné vědět, že tento vitamín ztrácí „sílu“ vlivem vnějších vlivů a tudíž se i z oleje časem vytratí! Proto: ,,Čím čerstvější olej tím více vitamínů!" Další prospěšnou látkou, která se vyskytuje v extra panenské olivovém oleji je oleocanthal. Podle vedoucího výzkumu z Vědecké univerzity ve Filadelfii Paula Breslina může oleocanthal tlumit součásti nervové soustavy, která přenáší pocit bolesti. Tím působí podobně jako ibuprofen, ovšem nevzniká na něj závislost!
Panenský je ten z prvního lisování a to tak, že za studena.
Určitě to je dobrá a zdravá věc. Ale včera jsem dělal domácí škvarky, vyškvařil sádlo, čerstvý chleba, to byla bašta!!!
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
Jo, jo poctivé sádlo je prostě sádlo.
K olivovému oleji : nejsem rozhodně odpůrcem, ale napadá mne, kolik toho oleje se musí spotřebovat, aby to zabralo, jako řekněme jedna tableta brufenu. To je ta nevýhoda přírodních prostředků - nevíš, kolik toho konzumuješ.
Více bude v topicu "ZDR/C řešení situací, překonávání mýtů". Hup tam, až bude.
K olivovému oleji : nejsem rozhodně odpůrcem, ale napadá mne, kolik toho oleje se musí spotřebovat, aby to zabralo, jako řekněme jedna tableta brufenu. To je ta nevýhoda přírodních prostředků - nevíš, kolik toho konzumuješ.
Více bude v topicu "ZDR/C řešení situací, překonávání mýtů". Hup tam, až bude.
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
Ahoj Pepo, když tak pročítám ty Baharisovy podněty ohledně oleje, tak mi z toho vyplývá asi toto : Jestliže chceš užívat panenský oliv. olej na /tipuju/ bolesti kloubů, kde při počínající artroze bolí nejvíc ten zánět okolo, tak by to mohlo mít jakýsi částečný vliv. Je ale možné, že to sice vnitřně mírně - ne zcela- zánět zmenší a klinicky /navenek pro Tebe/ to bude dál stejné, bolest neustoupí. Je to prostě vždycky otázka poměru dávky a účinku.
No, je fakt, že každé zmírnění zánětu je pro tělo dobré.
Druhou stranou mince taky je, že by Ti neměla kvůli tomu oleji stoupnost celková dávka přijímaných tuků. Vem si, že když je olej panenský, tak nemá cenu jej za draho kupovat pro smažení a tepelně jej znehodnotit. Zbývá tedy možnost za studena, lžičku na saláty. To fakt není velké množství, co sníš. Když bys byl ochoten polykat lžíce oleje k jídlu, pak si přečti dále:
Onkologové tvrdí, že pro riziko rozvoje rakoviny není ani tak důležitý druh tuku /rostlinný, živočišný/, ale celkové množstí tuků přijímané v potravě. Čím víc, tím samozřejmě hůř.
No, je fakt, že každé zmírnění zánětu je pro tělo dobré.
Druhou stranou mince taky je, že by Ti neměla kvůli tomu oleji stoupnost celková dávka přijímaných tuků. Vem si, že když je olej panenský, tak nemá cenu jej za draho kupovat pro smažení a tepelně jej znehodnotit. Zbývá tedy možnost za studena, lžičku na saláty. To fakt není velké množství, co sníš. Když bys byl ochoten polykat lžíce oleje k jídlu, pak si přečti dále:
Onkologové tvrdí, že pro riziko rozvoje rakoviny není ani tak důležitý druh tuku /rostlinný, živočišný/, ale celkové množstí tuků přijímané v potravě. Čím víc, tím samozřejmě hůř.
- simon
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 722
- Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
- Reputace: 1
- Bydliště: Dolni Kounice
vilma píše:Ahoj Pepo, abych se přiznala,
tak zkušenosti nemám takřka žádné, nejsem žádným ortodoxním přívržencem tradiční či alternativní léčby a tak se příliš široce o ty různé zdravé věci až tak důsledně do detailů nezajímám. Nezdráhám se ale použít to či ono, co je jednoduché.
O tom oleji vím jen to, co se běžně inzeruje, že je to olej lisovaný zastudena a proto je vysoce hodnotný. Nenasycené mastné kyseliny, to je šlágr. Když jsem měla první dítě, tak jsem to zakoupila a pokoušela se to využívat v kuchyni, ale mělo to divnou ostrou příchuť a já zas nemám asi tak pevnou vůli....
Co ale určitě dodržuju, je, že se snažím do kuchyně nakupovat olej bezerukový, tedy například slunečnicový (i ten olivový to splňuje), a nekupuju řepkový či míchaný, "nízkoerukový". To mám drezuru od manžela, už nevím, čím to vysvětluje.
Je fakt, že sem na web píšu s vědomím toho, že by to měla být cestovní lékárnička, tak se už podvědomě to snažím redukovat a využít jen minimum prostředků, které ale na cestách jsou k dispozici.
Teď mě napadá, že bys mohl (prosím) svůj příspěvek a tento můj přesunout do nového topicu "ZDR/A/léky, léčiva a léčivé prostředky". Když už jsi povýšil na toho moderátora.
Předem díky, jestli se to podaří.
olivovy olej a divna chut? (to je zlozvyk z dlouhodobeho konzumovani ceskych potravin bez chuti a zapachu, popr. chut presolana/glutamanova, jak pak clovek okusi neco s normalni chuti, tak je zmaten a nechutna mu to)
ja teda jinej olej nez olivovej nepouzivam, ...jen domaci sadlo a olivovej olej
- simon
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 722
- Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
- Reputace: 1
- Bydliště: Dolni Kounice
vilma píše:Druhou stranou mince taky je, že by Ti neměla kvůli tomu oleji stoupnost celková dávka přijímaných tuků. Vem si, že když je olej panenský, tak nemá cenu jej za draho kupovat pro smažení a tepelně jej znehodnotit. Zbývá tedy možnost za studena, lžičku na saláty. To fakt není velké množství, co sníš.
ad smazeni - to neni tak uplne pravda, treba steak se na kvalitnim olivovem oleji zatahne mnohem rychleji a lepe nez na cemkoliv jinem, pro priznivce krvavych steaku je kvalitni olivovy olej jasna volba cislo 1
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
Ahoj Simone,
zdá se mi, že buď nepřesně čteš nebo nepřesně píšeš, co máš na srdci.
Tvrdím jen, že když někdo kupuje olivový panenský olej, protože se mu líbí, že je lisovaný zastudena, tak tím, že na něm smaží /vystavuje ho vysoké teplotě/ si trochu protiřečí. Mluvíme každý o něčem jiném nebo tedy z jiného úhlu. Nezakazuju ani nezprotivuju používat tento olej jakýmkoli způsobem, proč ne, když Ti chutná a vyhovuje. A navíc je prý tak dobrý na ty steaky. Že má nebo nemá divnou chuť, to ať si každý zkusí sám, nelze nařídit, aby chutnal. Zkaženou chuť myslím si nemám, glutamany a přesolování nepoužívám. Brambory doma pěstované jsou snad stejně chutné jako v zahraničí nebo mám mezeru ? Do dnes jsem si myslela, že jsou lepší...
V Tuzexu jsem ale nikdy nenakupovala, v dětství jsem žila zde a naši mě drželi hodně zkrátka, tak jsem možná o něco přišla. Jsem ale strašná konzerva a české potraviny mi teda vcelku chutnají, hlavně ty, co vypěstujeme na zahradě. Možná Ti nerozumím proto, že nakupuju vlastně jenom základní suroviny, jak v 19. století, a téměř žádné delikatesy.
zdá se mi, že buď nepřesně čteš nebo nepřesně píšeš, co máš na srdci.
Tvrdím jen, že když někdo kupuje olivový panenský olej, protože se mu líbí, že je lisovaný zastudena, tak tím, že na něm smaží /vystavuje ho vysoké teplotě/ si trochu protiřečí. Mluvíme každý o něčem jiném nebo tedy z jiného úhlu. Nezakazuju ani nezprotivuju používat tento olej jakýmkoli způsobem, proč ne, když Ti chutná a vyhovuje. A navíc je prý tak dobrý na ty steaky. Že má nebo nemá divnou chuť, to ať si každý zkusí sám, nelze nařídit, aby chutnal. Zkaženou chuť myslím si nemám, glutamany a přesolování nepoužívám. Brambory doma pěstované jsou snad stejně chutné jako v zahraničí nebo mám mezeru ? Do dnes jsem si myslela, že jsou lepší...
V Tuzexu jsem ale nikdy nenakupovala, v dětství jsem žila zde a naši mě drželi hodně zkrátka, tak jsem možná o něco přišla. Jsem ale strašná konzerva a české potraviny mi teda vcelku chutnají, hlavně ty, co vypěstujeme na zahradě. Možná Ti nerozumím proto, že nakupuju vlastně jenom základní suroviny, jak v 19. století, a téměř žádné delikatesy.
- simon
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 722
- Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
- Reputace: 1
- Bydliště: Dolni Kounice
tez nakupuju prevazne zakladni suroviny, u zbytku vetsinou dlouho studuju obaly abych si ve finale nakonec nevybral, neni z ceho (viz treba kdyz si chce clovek koupit v tescu kvalitni ceske maslo, uz nemaji, vsechna, ac se tvari jako ceska, jsou z polska)
bylo to mysleno tak, ze vetsina bezneho ceskeho peciva je nepozivatelna (a klasicky rohlik za 2Kc dokonce i bez chuti), jediny parek ceske provenience bez glutamanu je vodnansky a bohuzel kureci, zbytek je presolena soja+odpad+chemie, to stejne a jeste horsi plati i pro salamy, syry jsou az nepozivatelne. dnesni klasicka ceska kuchyne je "vraz tam 3 smesi koreni a bude to to prave" (pricemz kazda smes obsahuje vicemene jen sul a glutaman) a clovek timhle vsim vychovanej pak neni schopnej ocenit cokoliv co ma prirozenou chut, vyraznejsi prirozena chut/vune vadi (kvalitni olivovy olej, jehneci, ...) normalni davka prirozene vune je pak pro vetsinu lidi prilis malo "korenena".
Timhle odkojeny jedinec pak dobry olivovy olej neoceni ... a verim, ze mu bio extra virgin olej muze i smrdet a ze mu rozhodne nemuze chutnat ... ale uprimne, to neni chyba toho oleje
...tot muj pohled na to, proc nekterym lidem nechutna olivovy olej (a samozrejme si nemyslim, ze to plati na vsechny odpurce)
ad smazeni na olivovem oleji - samozrejme, ze tim ztraci spoustu z toho, co je v nem dobreho, ale porad je to pro me ta nejlepsi volba + neni to protireceni, smyslem lisovani za studena je z olivy dostat jen to nejlepsi (efektivita(mnozstvi vylisku) se zvysuje zahratim, ale tim se tez uvolnuje vic vody, vic mene prijemnych slozek (stejny princip jako u espressa) atd), cili zahratim za studena lisovaneho oleje nevznika normalni olej, ale jen ohraty, za studena lisovany olej
ale dost na tema kvalita potravin, nerad bych se zbytecne rozciloval
(jinak jako zemedelec rozhodne nejsem propagator zahranicnich potravin, kdyz nakupuju tak mam vzdy a u vseho postup cesky vyrobek - civilizovana evropa - evropa - civilizovany zbytek sveta a zbytek sveta, ale primarnim meritkem je pro me kvalita)
bylo to mysleno tak, ze vetsina bezneho ceskeho peciva je nepozivatelna (a klasicky rohlik za 2Kc dokonce i bez chuti), jediny parek ceske provenience bez glutamanu je vodnansky a bohuzel kureci, zbytek je presolena soja+odpad+chemie, to stejne a jeste horsi plati i pro salamy, syry jsou az nepozivatelne. dnesni klasicka ceska kuchyne je "vraz tam 3 smesi koreni a bude to to prave" (pricemz kazda smes obsahuje vicemene jen sul a glutaman) a clovek timhle vsim vychovanej pak neni schopnej ocenit cokoliv co ma prirozenou chut, vyraznejsi prirozena chut/vune vadi (kvalitni olivovy olej, jehneci, ...) normalni davka prirozene vune je pak pro vetsinu lidi prilis malo "korenena".
Timhle odkojeny jedinec pak dobry olivovy olej neoceni ... a verim, ze mu bio extra virgin olej muze i smrdet a ze mu rozhodne nemuze chutnat ... ale uprimne, to neni chyba toho oleje
...tot muj pohled na to, proc nekterym lidem nechutna olivovy olej (a samozrejme si nemyslim, ze to plati na vsechny odpurce)
ad smazeni na olivovem oleji - samozrejme, ze tim ztraci spoustu z toho, co je v nem dobreho, ale porad je to pro me ta nejlepsi volba + neni to protireceni, smyslem lisovani za studena je z olivy dostat jen to nejlepsi (efektivita(mnozstvi vylisku) se zvysuje zahratim, ale tim se tez uvolnuje vic vody, vic mene prijemnych slozek (stejny princip jako u espressa) atd), cili zahratim za studena lisovaneho oleje nevznika normalni olej, ale jen ohraty, za studena lisovany olej
ale dost na tema kvalita potravin, nerad bych se zbytecne rozciloval
(jinak jako zemedelec rozhodne nejsem propagator zahranicnich potravin, kdyz nakupuju tak mam vzdy a u vseho postup cesky vyrobek - civilizovana evropa - evropa - civilizovany zbytek sveta a zbytek sveta, ale primarnim meritkem je pro me kvalita)
vilma píše:Ahoj Simone,
zdá se mi, že buď nepřesně čteš nebo nepřesně píšeš, co máš na srdci.
Tvrdím jen, že když někdo kupuje olivový panenský olej, protože se mu líbí, že je lisovaný zastudena, tak tím, že na něm smaží /vystavuje ho vysoké teplotě/ si trochu protiřečí. Mluvíme každý o něčem jiném nebo tedy z jiného úhlu. Nezakazuju ani nezprotivuju používat tento olej jakýmkoli způsobem, proč ne, když Ti chutná a vyhovuje. A navíc je prý tak dobrý na ty steaky. Že má nebo nemá divnou chuť, to ať si každý zkusí sám, nelze nařídit, aby chutnal. Zkaženou chuť myslím si nemám, glutamany a přesolování nepoužívám. Brambory doma pěstované jsou snad stejně chutné jako v zahraničí nebo mám mezeru ? Do dnes jsem si myslela, že jsou lepší...
V Tuzexu jsem ale nikdy nenakupovala, v dětství jsem žila zde a naši mě drželi hodně zkrátka, tak jsem možná o něco přišla. Jsem ale strašná konzerva a české potraviny mi teda vcelku chutnají, hlavně ty, co vypěstujeme na zahradě. Možná Ti nerozumím proto, že nakupuju vlastně jenom základní suroviny, jak v 19. století, a téměř žádné delikatesy.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti