tez nakupuju prevazne zakladni suroviny, u zbytku vetsinou dlouho studuju obaly abych si ve finale nakonec nevybral, neni z ceho (viz treba kdyz si chce clovek koupit v tescu kvalitni ceske maslo, uz nemaji, vsechna, ac se tvari jako ceska, jsou z polska)
bylo to mysleno tak, ze vetsina bezneho ceskeho peciva je nepozivatelna (a klasicky rohlik za 2Kc dokonce i bez chuti), jediny parek ceske provenience bez glutamanu je vodnansky a bohuzel kureci, zbytek je presolena soja+odpad+chemie, to stejne a jeste horsi plati i pro salamy, syry jsou az nepozivatelne. dnesni klasicka ceska kuchyne je "vraz tam 3 smesi koreni a bude to to prave" (pricemz kazda smes obsahuje vicemene jen sul a glutaman) a clovek timhle vsim vychovanej pak neni schopnej ocenit cokoliv co ma prirozenou chut, vyraznejsi prirozena chut/vune vadi (kvalitni olivovy olej, jehneci, ...) normalni davka prirozene vune je pak pro vetsinu lidi prilis malo "korenena".
Timhle odkojeny jedinec pak dobry olivovy olej neoceni ... a verim, ze mu bio extra virgin olej muze i smrdet a ze mu rozhodne nemuze chutnat ... ale uprimne, to neni chyba toho oleje
...tot muj pohled na to, proc nekterym lidem nechutna olivovy olej (a samozrejme si nemyslim, ze to plati na vsechny odpurce)
ad smazeni na olivovem oleji - samozrejme, ze tim ztraci spoustu z toho, co je v nem dobreho, ale porad je to pro me ta nejlepsi volba + neni to protireceni, smyslem lisovani za studena je z olivy dostat jen to nejlepsi (efektivita(mnozstvi vylisku) se zvysuje zahratim, ale tim se tez uvolnuje vic vody, vic mene prijemnych slozek (stejny princip jako u espressa) atd), cili zahratim za studena lisovaneho oleje nevznika normalni olej, ale jen ohraty, za studena lisovany olej
ale dost na tema kvalita potravin, nerad bych se zbytecne rozciloval
(jinak jako zemedelec rozhodne nejsem propagator zahranicnich potravin, kdyz nakupuju tak mam vzdy a u vseho postup cesky vyrobek - civilizovana evropa - evropa - civilizovany zbytek sveta a zbytek sveta, ale primarnim meritkem je pro me kvalita)
vilma píše:Ahoj Simone,
zdá se mi, že buď nepřesně čteš nebo nepřesně píšeš, co máš na srdci.
Tvrdím jen, že když někdo kupuje olivový panenský olej, protože se mu líbí, že je lisovaný zastudena, tak tím, že na něm smaží /vystavuje ho vysoké teplotě/ si trochu protiřečí. Mluvíme každý o něčem jiném nebo tedy z jiného úhlu. Nezakazuju ani nezprotivuju používat tento olej jakýmkoli způsobem, proč ne, když Ti chutná a vyhovuje. A navíc je prý tak dobrý na ty steaky. Že má nebo nemá divnou chuť, to ať si každý zkusí sám, nelze nařídit, aby chutnal. Zkaženou chuť myslím si nemám, glutamany a přesolování nepoužívám. Brambory doma pěstované jsou snad stejně chutné jako v zahraničí nebo mám mezeru ? Do dnes jsem si myslela, že jsou lepší...
V Tuzexu jsem ale nikdy nenakupovala, v dětství jsem žila zde a naši mě drželi hodně zkrátka, tak jsem možná o něco přišla. Jsem ale strašná konzerva a české potraviny mi teda vcelku chutnají, hlavně ty, co vypěstujeme na zahradě. Možná Ti nerozumím proto, že nakupuju vlastně jenom základní suroviny, jak v 19. století, a téměř žádné delikatesy.