Dlho som rozmýšľal, či to sem napísať, ale nedalo mi. Medzičasom už pribudlo zopár príspevkov ale aj tak...
Na začiatok chcem povedať, že nemám žiadne väzby na snow-a, neviem kto to je, aké má zámery, či to robí komerčne atď...
Mne sa zdá rozumné, keď štát stanoví jasne kritéria na to, kto a za akých podmienok môže školiť nových veliteľov námorného rekreačného plavidla. Že za výcvik zodpovedá človek, ktorý má B a má naplávané predpísané míle a je na to poverený Námorným úradom SR. To akoby som išiel do autoškoly kde inštruktora robí ten, kto má auto s dvojitým riadením, pričom dopravný inšpektorát by netuší čo je to za autoškolu. Alebo by som si robil pilotný preukaz v "Hornej Volte", kde by som dostal preukaz, ktorý by bol sotva vydaný v súlade s medzinárodným európskym štandardom JAR-FCL 1 a inde vo svete by mi bol na dve veci...
Doteraz som sa o HR papiere nezaujímal, hoci osobne poznám ľudí, čo ich vlastnia, hodia na more a vedia o tom niečo a vážim si ich. Ani nechcem nikoho podľa nich posudzovať a urážať. Ale chorvátske oprávnenia sú trochu iné ako tie naše.
Moreplavba alebo Oprávnenia vydávané v Chorvátsku
V Chorvátsku upravuje podrobnosti o námornej plavbe zákon č. NN 181/2004 Pomorski zakonik a rekreačnú plavbu upravuje vyhláška NN 57/2006 Pravilnik o brodicama i jahtama. Tá upravuje aj podmienky potvrdzovania spôsobilosti na vedenie člna (Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice) alebo jachty (Svjedodžba o osposobljenosti za zapovjednika jahte), ktoré vydáva po vykonaní patričnej skúšky ministerstvo, resp. prístavný kapitanát (lučka kapetanija).
Vyhláška ďalej stanovuje oblasti plavby (Područje plovidbe) a predpisuje, akú minimálnu posádku musia mať lode, ktoré sa v danej oblasti plavby plavia
Druhy oprávnenia
Osoba, ktorá vedie plavidlo alebo jachtu musí mať spôsobilosť ako:
Vodca plavidla kategórie A ( Voditelj brodice kategorije A, Boat Skipper A )
Vodca plavidla kategórie B ( Voditelj brodice kategorije B, Boat Skipper B )
Vodca plavidla kategórie C ( Voditelj brodice kategorije C, Boat Skipper C )
Veliteľ jachty kategórie A ( Zapovjednik jahte kategorije A - do 100 BT, Yacht Master A )
Veliteľ jachty kategórie B ( Zapovjednik jahte kategorije B - do 500 BT, Yacht Master B )
Oblasti plavby
Oblasť plavby I – medzinárodná plavba po všetkých moriach a vodách prístupných z mora
Oblasť plavby II – medzinárodná plavba v Jadranskom mori
Oblasť plavby III – plavba po vnútrozemských morských vodách, v teritoriálnych vodách Chorvátskej republiky a vodách prístupných z mora
Oblasť plavby III.a – do 6 Nm od pobrežia pevniny alebo ostrova
Oblasť plavby III.b – do 3 Nm od pobrežia pevniny alebo ostrova
Oblasť plavby III.c – do 1 Nm od pobrežia pevniny alebo ostrova
Oblasť plavby IV – plavba v prístavoch, zálivoch, riekach chorvátskeho jadranského povodia do hranice splavnosti zo strany mora
Predpísaná posádka
Plavidlo v oblasti plavby I a II
vodca plavidla kategórie C
člen posádky so spôsobilosťou vodcu plavidla kategórie B
Plavidlo v oblasti plavby III a IV
vodca plavidla kategórie B
Plavidlo v oblasti plavby III.a, III.b, III.c a IV do dĺžky 6 m a výkonu motora do 8 kW
vodca plavidla kategórie A
Plavidlo s výkonom motora do 15 kW
Jachta do 20 BT v oblasti plavby I a II
jeden člen posádky
Jachta do 20 BT využívaná na komerčné účely v oblasti plavby III, III.a, III.b, III.c a IV
Jachta do 20 BT využívaná na komerčné účely v oblasti plavby III, III.a, III.b, III.c a IV najímaná bez posádky (bareboat charter)
Jachta od 20 BT do 100 BT bez ohľadu na oblasť plavby a účel využitia
veliteľ jachty kategórie A
člen posádky so spôsobilosťou vodcu plavidla kategórie B
Jachta od 100 BT do 500 BT bez ohľadu na oblasť plavby
veliteľ jachty kategórie B; s dokladom o spôsobilosti
základná bezpečnosť na lodi
protipožiarna ochrana
poskytovanie prvej pomoci
člen posádky so spôsobilosťou člena posádky strážny strojný dôstojník
člen posádky so spôsobilosťou člena posádky základná bezpečnosť na lodi
Jachta nad 500 BT
Platnosť oprávnenia
V praxi to znamená, že jednotlivé oprávnenia majú nasledovné obmedzenia:
Vodca plavidla kategórie A
Rekreačné plavidlá na nekomerčnú plavbu v oblasti plavby III.a (do vzdialenosti 6 Nm od pevniny alebo ostrova)
do dĺžky 7 m
s motorom do výkonu 15 kW
Vodca plavidla kategórie B
Všetky typy rekreačných plavidiel (motorové a plachtové) bez obmedzenia na základe výkonu motora, v medzinárodných vodách a v teritoriálnych vodách Chorvátskej republiky
komerčná plavba
lode na prevoz osôb do vzdialenosti 3 Nm od pevniny alebo ostrova
lode na prevoz nákladu a rybárske lode
nekomerčná plavba
jachty do 30 BT na nekomerčné účely
nájomné jachty do 30 BT najímané bez posádky
Vodca plavidla kategórie C
Plavidlá na nekomerčnú plavbu v oblastiach plavby I a II
Plavidlá na komerčnú plavbu
lode na prevoz nákladu a rybárske lode v oblastiach plavby I a II
lode na prevoz osôb do dĺžky 12 m v oblastiach plavby III a III.a
Jachty bez ohľadu na účel cesty do 30 GT v oblastiach plavby I a II
Jachty na komerčné účely do 30 GT s profesionálnou posádkou v oblastiach plavby III, III.a, III.b, III.c, a IV
pozn. mám voľade doma HR mapu Jadranského mora kde boli kategórie plavby B a C rozdelené aj podľa ročných období.
Na plavbu je tiež potrebné osvedčenie o spôsobilosti operátora rádiovej stanice, ak je takouto stanicou plavidlo vybavené.
Len tak mimochodom, milujem toto fórum

sám si položím otázku, počkám..., sám si na ňu odpoviem, nikto mi do doho nekecá...
Chcem tu popísať činnosť jednej organizácie, ktorej adresu neuvediem, aby to nebola skrytá reklama, ktorá inzeruje ako získať kapitánsky preukaz na najbližšej dovolenke v Chorvátsku... ..."Boat Skipper Category B" - "Voditelj brodice kategorija B" vydaný chorvátskym ministerstvom na základe úspešne zloženej ústnej skúšky, ktorú zvládne aj úplný začiatočník. Neplaťte zbytočne za drahé kapitánske kurzy! Získajte s nami kapitánsky preukaz v Chorvátsku za 49 EUR + poplatok za skúšku 905 Kn. Ústna skúška trvá približne 15 - 20 minút. S našou Prípravou na kapitánsku skúšku to všetko zvládnete za niekoľko dní. Samotný učebný materiál v anglickom jazyku má 25 strán formátu A4.
To si snáď robia srandu, čo sa tam človek môže dozvedieť, to si prečíta brožúrku a ide robiť skippera? Ani mäké fň o dákej praxi. To teda ďakujem pekne, za takú úroveň...

... i keď si na stránke dali záležať a inzerujú to tam v siedmych jazykoch a keď si dáte do google "voditel brodice" tak to je na prvej strane, čo tiež nie je náhoda...
A ďalšia perla: Pozor! Získajte preukaz ešte pred vstupom Chorvátska do EÚ. Neskôr bude preukaz drahší a pre jeho získanie bude potrebné absolvovať niekoľkodňový teoretický kurz... Takže potom ako u nás a inde ...
Je tam toho dosť, nad čím sa mi pretáčajú očičká... viď záver:
"Aký je postup pre získanie kapitánskeho preukazu?"
to sa podržte:
1. Kliknutím na tlačidlo Buy Now si zakúpite našu elektronickú knihu (ebook) - Príprava na kapitánsku skúšku.
2. Štúdiu venujte aspoň týždeň.
3. Pripravte si 2 fotografie (rozmer 4 x 3 cm) a poplatok kapitánskemu úradu okolo 905 Kn.
4. Na dovolenke vo svojej obľúbenej dovolenkovej destinácii v Chorvátsku navštívte najbližší kapitánky úrad (Lučka kapetanija) kde si zistíte termín najbližšej skúšky. Čím väčšie mesto, tým častejšie skúšku vykonávajú. Cez sezónu sú termíny skúšok ešte častejšie. Zoznam kapitánskych úradov aj s telefónnymi číslami je na adrese
http://www - odkaz na HR ministerstvo.
6. Vykonajte skúšku.
7. Počkáte pár dní (typicky 2 dni) na vyhotovenie preukazu.
8. Knihu si vytlačte a majte ju po ruke pri každej plavbe.
To si nerobím srandu, to tam je naozaj napísane...
Navštívte náš samoobslužný hypermarket
Alebo je za tým HR ministerstvo alebo iná ich inštitúcia na podporu yachtingu...
Pekný deň a aspoň stopu vody pod kýlom
yachts gradiuntur et alii homini lupus