Plán na nejbližší dobu je zatím skromný. Na místě dnes vyřežu - vysekám z lodi vše, co půjde, měla by zbýt jen skořepina. Tím se trup odlehčí a snáze se bude převážet. Počítám, že ubyde tak 50 kg šůvixu, který odvezu na skládku a který nebudeme muset zvihat při transportu trupu. Na letošní léto trup umístím na zahradě dnem vzůru, jak také jinak

). Přes léto bych rád:
- rozkreslil vodorys a bokorys a vymýšlel, co a jak udělat;
- obrousil dno a připravil jej pro lak;
- sestrojil kozu podle profilu dna.
Tu kozu si představuju takovou, že by sloužila jednak pro stavbu, ale i následně pro transport lodě. Nemyslím, že bych pořizoval speciální vlek za auto, ale že by se loď na koze nakládala na běžnou káru jen s prodlouženo ojí. Takže by to chtělo kozu rovnou s pojezdovými kolečky, aby sloužila i jako slipák.
Moje "tajná" představa je, že by přes to, že loď byla dříve motorákem, přeci jen mohla loď být plachetnicí. Pro zjednodušení bych volil konstrukci bočních ploutví. Po loňské cestě do Holandska, kde jsem podobných lodí viděl víc, se mi toto řešení čím dál více líbí. Má ohromnou výhodu v tom, že nezabírá vnitřní prostor lodě, kterého u 5,5metrové lodě není mnoho a hlavně - umožnuje konstrukci, při které bych bez složitých konstrukčních zásahů mohl posouvat polohu ploutví dopředu-dozadu a loď dodatečně vytrimovat a sladit s oplachtěním. Oplachtění si zatím představuji latinské nebo lugrové. Obojí má niže položené těžiště bočního tlaku a když chci loď bez kýlu s balastem, pokládám to za výhodnější. Navíc by to lodi s bočními ploutvemi snad i mohlo slušet.
Ale to, co píši v posledním odstavci jsou zatím jen představy. Jasno bych měl mít na podzim, abych se přes zimu mohl pustit do stavby.