Postavím plachetnici na této staré lamin. skořepině trupu.

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » čtv dub 11, 2013 10:57 am

Pokud si nekdo nevyzkousi renovaci na vlastni kuzi, tak stejne neuveri...ale pocitu, ze se ze stareho udela neco noveho se nic nevyrovna....to kazda malickost je vyhra a velka radost. Taky jsem zila shanenim a predelavkou lodi, jezdilo se na ni makat kazdy vikend. Nakonec kdyz jsem vse propocitala, tak to vyslo tak, ze jsem si mohla rovnou koupit hotovou lod. Ale i tak jsem byla moc rada, ze renovaci jsem absolvovala, nebot jsem se na ni hodne naucila a doted na mou "prvni lod" velice rada vzpominam.

PS a klukum zde na foru moc dekuji za vsechny rady :)

to Jarda_X: fandim ti !!!
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » čtv dub 11, 2013 11:15 am

Mám stejný názor jako Asketa

celodřevěná loď ano, taková renovace bude mít dobrý výsledek,
Měl jsem jsem dříve NDR Spatz z mahagonu, škoda že jsem si ho nenechal.
v případě laminátu jsem opačného názoru. Devastovaný laminát už nikdy nebude dobrý.

Ano v případě, že je poničené vybavení, ale lamináty v dobrém stavu. Především bez prasklin. Mikropavučinky jsou ještě přijatelné. Sice vždycky do roka z laku zase vylezou, ale je to akceptovatelné.
Ideálně když to bylo z epoxydového laminátu. polyester takovou životnost nemá.
Kdo nevěří, ať si to vyzkouší.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv dub 11, 2013 11:39 am

Jardo_x, udělal sis alespoň nahrubo rozpočet, co Tě to bude stát, než to bude na vodě ? Stačí jen materiál a pak se koukni, co se dá za tu cenu koupit hotové, ojeté.

Pokud majitel ten vrak poveze na sběrný dvůr, zaplatí více než litr slivovice...
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » čtv dub 11, 2013 12:36 pm

to já bych si namaloval nějakou loďku, vyřízl žebra, pár vrstev dýhy. Nakonec nalakovat. To by byla krásná práce, než se drbat se starým laminátem.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv dub 11, 2013 12:45 pm

Proč všichni předpokládáte že je laminát špatný? Samozřejmě pokud ano, předpokládám,že to neveme ! Já bych tedy naopak pokud se pustí do rekonstrukce, udělal palubu z mahagonové překližky, a doladil to celé do klasiky,tak za takovou lodí se každý ohlédne, i když je vana z laminátu, ono to zase tak viditelné není, A pokud by to celé nahnal do Piráta, který je rozměrově,i tvarově dost podobný, nemusí nic vymýšlet, a počítat.............
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » čtv dub 11, 2013 12:59 pm

Dělat z toho plachetnici je nesmysl. Poloha ploutvové skříně a paty stěžně, poloha uchycení vantů se metodou pokus omyl určuje dost špatně. Než z toho uděláš alespoň přibližně vyváženou loď budeš vše 5x předělávat. Pokud to moc chceš a jsi masochista , tak maximálně malý motoráček s kajutou.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv dub 11, 2013 2:50 pm

Proto jsem psal, že okopčit Piráta :roll:
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarda_x » čtv dub 11, 2013 4:34 pm

Laminát se fakt nezdá být úplně špatný. Až je z podivem, že přitom z ostatních dílů nezbylo krom pár vnitřních výztuh nic. Mohl by to být zbytek utopeného a později vyloveného vraku... ? Ale připouštím, že na to koukám zkresleným pohledem.
Typ na to, abych vyšel z parametrů piráta určitě stojí za úvahu. Raději bych se vyhnul variantě kýlové lodi. Případně by se dala zvolit ještě jednodušší cesta - udělat z toho kajutovou motorovku.

Svobodak:
Dík. Takto je na to třeba koukat.

geronimo: Když udělám rozpočet předem, vyleze něco, co rozhodne, že do stavby nepůjdu. O tom, jestli opravovat rozhodují jiné důvody, patrné z odpovědí maxika, Ave, Svobodaka...
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv dub 11, 2013 4:42 pm

Je to presne tak jak rikas, kdyz se podivas na obrazek vnitrni strany lode, kde neni laminat zaplacany barvou, tak tam vypada dobre.
Je to ale jen fotka, uvidis, jak to bude vypadat v reale.

Kalkulaci si nedelej, je to zbytecne. Zjistis jen, ze koupe cehokoliv Te vyjde mnohonasobne levneji, nez rekonstrukce tohoto trupu ci stavba nove lode.
Bud do toho chces jit a vis, ze mraky penez a casu, ktery by's mohl uzit jinak, ted budes venovat necemu, co Te uspokoji a prinese Ti nejakou radost, nebo se na to rovnou vykasli.

Stale ale plati, ze zkusenosti budou na konci teto etapy nezmerne. Jde jen o vytrvalost a vuli.
Jestli bude i radost, to uz je jen na Tobe.

Pavel
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » čtv dub 11, 2013 5:03 pm

Co je to za loď nevím, ale podle mě to byl původně kajutový motoráček. Z fotek je vidět, že měl čalouněný kokpit oválného tvaru s postraní úzkou palubou a zadní palubou (možná i bakistou). V půlce lodi paluba náhle končí u přepážky, tady podle mě asi začínala kajuta. Co se týká stavu trupu, těžko z fotky říct, ale moc šancí bych mu nedával. Jak bude změklý je konec. Já osobně bych ho nechal už spát. Máš dílnu, elán, Ficcuse po ruce :? co takhle se pustit do stavby něčeho nového třeba z olaminované překližky. :smash: Práci se dřevem budeš muset dělat stejně a od priskyřice se taky zapatláš a ve výsledku budeš mít loď, která bude mít již předem danné plavební vlastnosti. Pořádně si to rozmysli a prober s Ficcusem. Ten už stavěl a výsledek na jedna s hvězdičkou. Práce sice může být taky cíl jak říká Maxik , ale když je na konci i dobrý a zaručený výsledek je to vždy lepší. Jinak ti držím samozřejmě palce, ať se rozhodneš jakkoliv.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát dub 12, 2013 8:57 am

maxik1958 píše:Proto jsem psal, že okopčit Piráta :roll:

Kdysi dávno když chtel sem lítat.... :) Tak som našiel niekde na, asi na stránkach pírátov, zmienku o tom, že licencia na stavbu jedného piráta je zdarma. Predpokladám že to má znamenať to, že ho nesmieš vyrábať, ale ako je to s plánmi som nezistil. Ako si to myslel okopčiť Piráta, len tak po pirátsky?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát dub 12, 2013 9:09 am

Myslel jsem odměřit základní věci, jako šverkastnu, kýl, uložení ,a rozměry stěžně, kormidlo, plachty. Fůru těhle věcí sežene za pár korun, a nebude je muset vyrábět :? Jasně že z toho nebude závodní Pirát, ale na rekreaci si myslím pohodová loď :? Ten tvar trupu se na ,, opirátění .. přímo nabízí.....
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » pát dub 12, 2013 9:44 pm

Ahoj
Nic nekupuj a neopravuj,plachetnici z toho neuděláš, jsi z Budějovic,jestli máš zájem zkontaktuju tě s kamarádem,kterej teď staví docela brko :D
je z Č.B. a je hodně šikovnej,myslim,že by jste se domluvili a mohl by si začít stavět.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » úte dub 16, 2013 5:31 pm

Trup jsem vykrámoval od harampádí a vykýbloval jsem z něj vodu a s Ficcusem jsme pak společně zhodnotili jeho životaschopnost. Jak trefil Josef, je to skutečně trup z kajutového motoráčku. Kajuta dl. něco přes 2 m, původně oválný kokpit, vzadu bakista.

Trup beru. Přes léto připravím plán, co a jak s ním dál a přes zimu bych na tom chtěl dělat.
Dík za všechna názory - i za ty zamítavé! I ty podněcující k tomu, abych loďi vrátil život.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » úte dub 16, 2013 7:09 pm

Jak tu tady čtu Jardo, tak je definitivně rozhodnuto a jdeš do toho.
Přeji Ti ať se ti oprava podaří a samozřejmě čekáme, že nás budeš průběžně informovat, jak práce postupují. :good:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte dub 16, 2013 8:17 pm

To asi očekáváme všichni! Držím palce , ať to dotáhneš.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » úte dub 16, 2013 9:53 pm

Ahoj
No a co to teda bude motorák,nebo plachetnice,popiš to prosím.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » stř dub 17, 2013 8:53 am

Plán na nejbližší dobu je zatím skromný. Na místě dnes vyřežu - vysekám z lodi vše, co půjde, měla by zbýt jen skořepina. Tím se trup odlehčí a snáze se bude převážet. Počítám, že ubyde tak 50 kg šůvixu, který odvezu na skládku a který nebudeme muset zvihat při transportu trupu. Na letošní léto trup umístím na zahradě dnem vzůru, jak také jinak :-) ). Přes léto bych rád:
- rozkreslil vodorys a bokorys a vymýšlel, co a jak udělat;
- obrousil dno a připravil jej pro lak;
- sestrojil kozu podle profilu dna.

Tu kozu si představuju takovou, že by sloužila jednak pro stavbu, ale i následně pro transport lodě. Nemyslím, že bych pořizoval speciální vlek za auto, ale že by se loď na koze nakládala na běžnou káru jen s prodlouženo ojí. Takže by to chtělo kozu rovnou s pojezdovými kolečky, aby sloužila i jako slipák.

Moje "tajná" představa je, že by přes to, že loď byla dříve motorákem, přeci jen mohla loď být plachetnicí. Pro zjednodušení bych volil konstrukci bočních ploutví. Po loňské cestě do Holandska, kde jsem podobných lodí viděl víc, se mi toto řešení čím dál více líbí. Má ohromnou výhodu v tom, že nezabírá vnitřní prostor lodě, kterého u 5,5metrové lodě není mnoho a hlavně - umožnuje konstrukci, při které bych bez složitých konstrukčních zásahů mohl posouvat polohu ploutví dopředu-dozadu a loď dodatečně vytrimovat a sladit s oplachtěním. Oplachtění si zatím představuji latinské nebo lugrové. Obojí má niže položené těžiště bočního tlaku a když chci loď bez kýlu s balastem, pokládám to za výhodnější. Navíc by to lodi s bočními ploutvemi snad i mohlo slušet.
Ale to, co píši v posledním odstavci jsou zatím jen představy. Jasno bych měl mít na podzim, abych se přes zimu mohl pustit do stavby.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Demolice

Příspěvekod Jarda_x » čtv dub 18, 2013 12:58 pm

Obrázek Obrázek Obrázek

Kdyby tak stavba šla stejně dobře jako ničení. Pro tuto práci se nejvíce hodila sekera.
Naposledy upravil(a) Jarda_x dne ned kvě 12, 2013 10:10 pm, celkem upraveno 1 x.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv dub 18, 2013 1:16 pm

Můj názor pokud by to byla loď s nějakou hisoriíí tak bych jí dal do kupy ,ale toto je jen plastšrot. To co vrazíš do oprav a nikdy to nebude už ok osmoza tam je . Tak by jsi měl skelet úplně novej čistej a kvalitní. Vidim to na danajskej dar. Můj názor. :cry:
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » čtv dub 18, 2013 3:06 pm

Prajem vela stastia a pevne nervy, za tie prachy co do toho vrazis by si kupil urcite novy skelet...
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv dub 18, 2013 3:13 pm

Ještě by to šlo použít jako kopito. a měl bys novej skelet. :cry:
ferodedek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ferodedek » pát dub 19, 2013 6:17 am

geus píše:Ještě by to šlo použít jako kopito. a měl bys novej skelet. :cry:

Než z toho udělá kvalitní kopyto a pak formu a pak nový slelet, tak toto má jíž dávno hotovo a za míň peněz.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát dub 19, 2013 7:21 am

šišou proti zdi.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pát dub 19, 2013 10:02 am

Do tohodle bych nešel ani náhodou. A to jsem už 200 litrovej sud epoxu při laminování spotřeboval. Loni na podzim jsem něco podobného ale v mnohem zachovalejším stavu venku u potoka pálil a tři roky před tím se podařilo zpopelnit i dřevěného laminátem oplácaného shnilého finna. Obě lodi mi byly také darovány, že je využiju na rybníce, co mám u baráku. Pravdou je, že tam nějakou loďku potřebuju, ale to radši sháním něco zachovalejšího. Ještě si to pořádně rozmysli.

Zpět na