WOR 600 -stavba z ocele
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Nechcem davat linky, predsa len som tu novy, ale ked si hodis do googlu Selva naxos 5xs, mam pocit, ze sa to da kupit uplne normalne. 2 m sirku na vrchu potrebujem kvoli urcitemu komfortu na rybach...Na tom clne sa niekde ukotvim a stravim tam povedzme 3-4 dni, tak potrebujem urcity zivotny priestor. Samozrejme, vacsinou sa budem kotvit o breh, takze cast veci a vybavy viem vylozit tam, ale nebude tomu vzdy tak... Ako som spominal uz predtym, lod chcem primarne na ryby, tzn. radsej trochu zhorsim plavebne vlastnosti vacsou sirkou na ukor komfortu co tym ziskam....Je jasne, ze nikto nevie povedat, ci mi v reale ten motor bude postacovat, to zistim az ked to vyskusam...Islo mi o to len si vypocut nazory, realne skusenosti s podobnymi clnmi a popremyslat o tom, pripadne sa na to pozriet inym- vasim pohladom. Ako rybar budem urcite vyhladavat menej prudne miesta(predsalen, ked budem krmit napriklad kukuricou, nechcem aby mi ju prud odplavil do Komarna:D) Idem to skreslit a napocitat hmotnost, uvidime, co z toho vznikne 

Ahojte,
dakujem za info, tento nacrt som spravil len tak narychlo a na diskusiu(krivky v 3D spravit viem). Pockam si na komentare Vas skusenejsich a potom vacsinu(resp. vsetky) odporucania, pripadne komentare zapracujem do navrhu a vrhnem sa do finalneho nakresu. Vyska boku sa Vam pozdava? Na viacerych lodiach som videl podhon, respektive prednu cast boku vyssiu ako zadnu cast- aky to ma dovod? Mam to zapracovat do svojho navrhu? Nemate niekto foto na inspiraciu plechovych pramic, co sa robili na dunaji? Nepoznate niekoho kto take nieco vyrabal? Ide mi napr o mnozstvo vystuh, respektive hrubku oplastenia. Ja samozrejme navrh mam, len nejake odporucanie na zaklade praktickych skusenosti s pouzivanim by sa mohlo hodit...
Dakujem
dakujem za info, tento nacrt som spravil len tak narychlo a na diskusiu(krivky v 3D spravit viem). Pockam si na komentare Vas skusenejsich a potom vacsinu(resp. vsetky) odporucania, pripadne komentare zapracujem do navrhu a vrhnem sa do finalneho nakresu. Vyska boku sa Vam pozdava? Na viacerych lodiach som videl podhon, respektive prednu cast boku vyssiu ako zadnu cast- aky to ma dovod? Mam to zapracovat do svojho navrhu? Nemate niekto foto na inspiraciu plechovych pramic, co sa robili na dunaji? Nepoznate niekoho kto take nieco vyrabal? Ide mi napr o mnozstvo vystuh, respektive hrubku oplastenia. Ja samozrejme navrh mam, len nejake odporucanie na zaklade praktickych skusenosti s pouzivanim by sa mohlo hodit...
Dakujem
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Zadek nech nechá rovný, bude sa hodiť, keď presedlá na silnejší motor. Hovoríme o dne v zadu, čiže zadný podhon, áno alebo nie.
Fotky pramíc nemám, ani rozmery. Spravíš, ako uznáš za vhodné, podla mňa zbytočne široké a zbytočne vysoké. Špica sa robila vysoká preto, lebo to znamená dodatočný vztlak vo vlnách, ale hlavne ak sa ohýbali fošne, ono to tak vyšlo. Ak budeš dávať rovnako široký plát plechu na bok, smerom ku špici sa loď samozrejme zbieha a ten bočný plát vystúpi tak vysoko, že ho budeš museť v predu zúžiť, inak bude špica tak vysoká, že cez ňu neuvidíš. Jedna vec je nakresliť bokorys a pôdorys a iné je rozvinutý plášť.
Fotky pramíc nemám, ani rozmery. Spravíš, ako uznáš za vhodné, podla mňa zbytočne široké a zbytočne vysoké. Špica sa robila vysoká preto, lebo to znamená dodatočný vztlak vo vlnách, ale hlavne ak sa ohýbali fošne, ono to tak vyšlo. Ak budeš dávať rovnako široký plát plechu na bok, smerom ku špici sa loď samozrejme zbieha a ten bočný plát vystúpi tak vysoko, že ho budeš museť v predu zúžiť, inak bude špica tak vysoká, že cez ňu neuvidíš. Jedna vec je nakresliť bokorys a pôdorys a iné je rozvinutý plášť.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
janco101 píše:Ahojte,
Dakujem
s takhle širokým podhonem ti ve vlnách vypadnou zuby z huby. přední podhon je dobrej na rybník, ne na řeku s vlnama
To bohuzial viem, ale kvoli praktickemu vyuzitiu lode mi to viacej vyhovuje takto... Ono, ja na hlavnom toku dunaja moc casu travit nebudem- prakticky vobec. Zaujimaju ma skor zatoky a mrtve ramena, kde by som chcel lovit ryby.(ani tam by som nepotreboval lod, ale co som pozeral, dunaj je chranena rezervacia a je tam zakaz vjazdu a zakaz stanovat, preto chcem spavat na lodi pri brehu) Na hlavnom toku by bol problem udrzat zataze na udiciach na jednom mieste. Cize, drobne vylepsenia zapracujem, ale tvar by som chcel nechat zhruba takyto....Dufam, ze vo vlnach si naozaj nevybijem zuby 

- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Zákutia zo stojatou vodou samozrejme sú, ale dostaneš sa k nim len po hlavnom toku. Iná je situácia na Hrušovskej zdrži, a pod Komárnom tam už tečie dosť pomaly. To či dokážeš byť na lodi zopár dní závisí od mnohých faktorov. Ak je napríklad vela komárov, tak nemôžeš byť niekolko dní natretý repelentom, ak poprchá, tak pod plachtou lahko vymekneš, pre niekoho je rozhodujúce či je na lodi stojná výška. A čím viac pridávaš na komforte, tým je loď večšia, treba silnejší motor a večší vlek a večšie auto. Loď je na rybačku velmi dobrá pomôcka, umožňuje ti meniť revíry a dostať sa aj na miesta, kde sa peší dostávajú z obtiažami.
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Tady máš jednu pořádnou loď na raby, a Dunaj, ten by jí slušel
http://www.ebay.de/itm/Boot-Holzboot-Mi ... 3a92dd0d40
http://www.ebay.de/itm/Boot-Holzboot-Mi ... 3a92dd0d40Tak nevim. Pripada mi to stale vice jako vznasedlo na lov krokodylu
http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?fot ... dNeff1.jpg
http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?fot ... dNeff1.jpg
- kanic
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Nevím, o co tady přesně jde, ale pochopil jsem, že chceš za co nejmenší peníz postavit min. 2m širokou loď, která překoná proud nad 10 km/h.
Co jsi naposledy nakreslil je hydrodynamický dozér. Na 5k potřebuješ trup s min.odporem. Buďto pirogu aspoň 8m dlouhou, nebo 2 menší vedle sebe. Jinou cestu nevidím. Naxos je takové alibi, řekněme průstřelné.
Dá se všelicos, jen vědět co.
Co jsi naposledy nakreslil je hydrodynamický dozér. Na 5k potřebuješ trup s min.odporem. Buďto pirogu aspoň 8m dlouhou, nebo 2 menší vedle sebe. Jinou cestu nevidím. Naxos je takové alibi, řekněme průstřelné.
Dá se všelicos, jen vědět co.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Hele, mozna je to pitomost, ale mne kdysi napadlo, ze by nemuselo byt spatny udelat na rybářskou lod Vcko naruby. Udelat jakoby plochy dno, ale stredni část zvednout jako obraceny V. Mohlo by to docela drzet stopu, byl by malej ponor vrtule a přitom by to mělo bejt dost stabilni.
Videli jste nekdy něco takového nebo je to cista fantasmagorie?
(No vlastne co resim, je to stejne jenom osizeny katamaranovy dno. Tak nic.)
Videli jste nekdy něco takového nebo je to cista fantasmagorie?
(No vlastne co resim, je to stejne jenom osizeny katamaranovy dno. Tak nic.)
Pani, tie rozmery budem prehodnocovat, mam doma v obyvacke dlazbu 60x60cm a ked som si "oratal" kocky - 3 na sirku a 9 na dlzku tak som skoro odpadol, bude to chciet mensie rozmery
Popracujem na tom a ozvem sa
A zabudol som, plavit by som sa chcel niekde okolo medvedova, kolarova pripadne pod gabcikovom
Popracujem na tom a ozvem sa
A zabudol som, plavit by som sa chcel niekde okolo medvedova, kolarova pripadne pod gabcikovomKdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti