Jak (ne)stavět malou lodičku
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Jak (ne)stavět malou lodičku
Chtěl bych poděkovat tomuto fóru za jeho existenci a moudra, která obsahuje (i když mnohdy pohřebená pod spoustou textu).
I já jako mnoho přede mnou jsem se jednoho krásného březnového dne roku 2016 (pod dojmem Ransomeho románů) vzbudil s tím, že budeme s dětmi stavět něco, čemu v budoucnu budeme hrdě říkat loď (pro všechny ostatní to můžou být třeba plovoucí necky, jednorázová ponorka nebo trocha překližka vhodná ke spálení).
Mé předešlé zkušenosti byly téměř nulové. Sice o sobě tvrdím, že jsem řezbář amatér, protože mám problém cokoliv uříznout rovně, ale s plachtěním mám zkušenosti asi tak 7 dní jako divák v rámci posádky na jadranu. Jinak nic.
Loď měla vzdáleně připomínat vlaštovku včetně Lughové plachty (jestli je to dobře). A nemám vlek, tedy se musela vejít na střechu auta. Nejlépe abych ji tam mohl nacpat sám. Hned na začátku také padlo rozhodnutí postavit loď nejjednodušší možnou metodou tedy „Stitch and glue“.
Základní účel tedy od začátku byl postavit něco, co se udrží na hladině, něco na čem se bude dát vyvěsit pirátská vlajka. Něco co alespoň vzdáleně bude připomínat loď, zkrátka přerostlou hračku nejen pro děti. Nafukovací člun jsem nechtěl, protože mám rád dřevo a cesta je pro mě cílem. Díky tomuto záměru také padlo rozhodnutí na minimalizování nákladů s tím spojených. Sice jsem prošel internet, zde na fóru zjistil, že bez plánu rozhodně nestavět, našel spousty plánů na internetu i zadarmo, ale nejsem technik a těm čárkám jsem prostě nerozuměl. A tak jsem prostě vzal kus papíru izolepu a stříhal a stříhal, až mi konečně zůstalo v ruce něco, s čím jsem byl celkem spokojený.
Od 15 cm papíru je daleko k dvoumetrové lodičce a tak jako mezistupeň jsem koupil kus sololitu. Papírovou lodičku jsem rozstříhal, v měřítku překreslil, vyřezal ze sololitu a sestavil ve větším. Samozřejmě se to neobešlo bez menšího přeřezání a úpravy.
Následoval výběr překližky. Zde na fóru jsem se dočetl jako názor okume jedině okume (omlouvám se trošku přehánáím). Naštěstí jsem ve čtení vytrval a tak jsem došel i k jednomu příspěvku (bohužel už neznám jeho autora ale moc mu děkuji) kde se psalo, že staví i z obalové borovicové překližky a lodě mu drží dlouho (myslím, že psal o 15 letech). Bylo rozhodnuto. Hurá nakupovat. A protože v obchodě neměli borovici tak jsem nakonec koupil to, co měli na skladě, tedy smrk. Ještě zvolit tloušťku. Vzhledem k velikosti mého budoucího výtvoru a ohebnosti překližky jsem nakonec zvolil 6 mm. Ještě jsem provedl test, který jsem tady vyčetl. Zkusil jsem kousek překližky trošku povařit v hrnci a druhý kousek jsem naložil do vody, abych viděl, jestli se nerozlepí. A nerozlepila se.
Následovalo zase rozebrání modelu ze sololitu, překreslení na papír okótování, zvětšení v měřítku přenesení na překližku, řezání a vrtání dírek na drát. Na videích to vypadá krásně, párkrát zatočíte drátem a potom jenom rozevřít a překližka se vám zkroutí do požadovaného tvaru. Ale ono to jen tak vypadá, alespoň u mě. Zvolil jsem příliš velké oblouky a příliš tenký drát (ten jsem měl už několik let doma) a tak hlavně u přídě se jednotlivé části dávaly dohromady jen obtížně. Celkem to trvalo tři dny, než jsem to celé smotal dohromady. Musel jsem počkat, až si překližka trošku zvykne, povolí a potom šla zase ohnout o trošku víc a tohle jsem opakoval několikrát, než jsem všechno dotáhl k mé spokojenosti.
Lepení. Zase čtení o epoxidech, čím lepit, jak lepit až jsem nakonec zase objevil nějaký příspěvek o polyuretanových lepidlech. Vzhledem k tomu, že nebylo v plánu žádné laminování tak než míchat epoxid (ten používám v malém na šperky), šáhl jsem po polyuretanu. Pro jistotu jsem, ale některé dráty nahradil měděnými s točením dovnitř a zalil je lepidlem, abych nespoléhal jen na lepidlo. Bort jsem slepil natřikrát a to ještě před tím než jsem si přečetl místní názvosloví. Navrtal jsem do něho ještě pár děr tak aby šla loď jednoduše přivázat na zahrádku auta. Ty budu ještě přidávat, třeba k přídi, aby bylo za co loď uvázat.
Ploutvovou skříň a ploutev jsem udělal z betonářské překližky, kterou jsem měl doma. Přece jen šetření je šetření. Četl jsem příspěvky zde na fóru o umístění ploutve vůči plachtám, ale řeknu to jednoduše, vykašlal jsem se na to a prostě ploutev umístil doprostřed lodě. Stejně tak patku od stěžně jsem umístil, jak se mi zdálo, a nic nepočítal. Na plovoucí necky to bohatě stačí, a když bude problém, bude se hýbat plachtou.
Na přídi a na zádi jsem udělal sedátka vyplněná pěnou, přece jen jsem neplánoval ponorku a tak jsem chtěl, aby loďka plavala třeba i plná vody. Sedačka uprostřed slouží nejen na sezení, ale i jako vzpěra a držák horní části ploutvové skříně. Stežeň jsem udělal z lepeného hranolu. Vzal jsem hoblík srážel hrany, až začal vypadat kulatě a zbytek doladil ručně. Kladku vyřezal z akátové kulatiny. A šlo se na vodu. Zkouška vypadala dobře. Téměř dva a půl metrová lodička v tří metrovém bazénu, fotky bohužel nemám. Ukázalo se pár děr, třeba, že je dobré ploutvovou skříň lepit už při sestavování a ne až je sestavená a podobné detaily (před kterými je už varování na fóru). Díry kolem ploutve jsem utěsnil tak že jsem ploutev obalil fólil zastrčil na místo a vše kolem vylil lepidlem. Zbylé díry jsem utěsnil stavebním tmelem a vše přetřel lodním lakem (potřeboval jsem být do prázdnin hotov takže detaily jsem neřešil, ty teprve přijdou na řadu).
Byl čas na plachtu. Nebo spíše na plachtičku. Prostě jsem přivázal ráhna napnul mezi ně provazy, jak bych si asi představoval tvar a vše změřil. Materiál opět ten nejjednodušší a nejdostupnější igelitovou překrývací plachtu. Jen nastříhat, několikráte zahnout a slepit chemoprenem a potom už jen kovové průchodky, které se dají koupit v každé galantegii.
Ještě jsem musel vyřešit jak lodičku dostrkat k vodě. Vyřešil to starý kočárek, který spokojeně uveze celou loď včetně všechno, co jsem do ni naložili (jako batohy, nafukovací hračky, ručníky, děti). A rukou ochotných k tahání byla taky vždycky dost. Loď táhlo dokonce šestispřeží.
Lodička měla premiéru o prázdninách na rybníce v jižních Čechách, kde se na ni naskládalo 5 dětí, jako pokusných myší. Loď to přežila, jen ukázala své zápory. Vzhledem ke dnu se velmi lehce naklání (ale potom v náklonu, když dolehne na plochu už je vcelku stabilní). Potřebovala by větší balast, stačí jen kýbl vody pod podlážku a už je to lepší, jinou zátěž tam dávat nechci. Vypěnění pod přídí a zádí je asi zbytečné (jak co do ceny lodě tak do váhy), stačilo by jen otvory pod sedačkami a nepěnit. Už teď má loď něco přes 35 kg a nedostanu ji sám na střechu auta. Budu naopak muset vymyslet kde ji odlehčit. Plachtička čeká na příští rok teď nebyl čas.
Asi to bude chtít trošku delší stěžeň, ale zase ne moc aby se pořád dal nacpat do lodě, kvůli převozu na střeše auta, vedle lodě už by se na střechu nevešel. Kladku posunout výš, delší ráhna a větší plachtu (ale na hraní a námořní bitvy to doufám stačit bude).
Celkem mě tahle přerostlá hračka přišla asi na 3 tisíce. Budu si muset příští rok volit podle lodičky dovolenou (asi na Vranovskou přehradu) nebo možná stihnu nějaké hraní na domácí Brněnské přehradě (zatím ale nevím kde a kdy). Ještě mi chybí dodělat spousty detailů, jako broušení odstranění přebytečného lepidla, zamaskování spojů, nějaké ty ozdoby a řezby a další kopa zábavy.
A potom budu muset asi najít nějakého ochotného kamaráda, kterému celou loď věnuji, abych mohl postavit další s kýlem z fošny, rovnějším dnem a obšívkou z více než 4 kusů aby byla kulatější. A také s čelenem abych mohl přidat galionovou figuru (přece jen jsem více řezbář než stavitel lodí).
Zábavy bylo dost a dokonce synek teď ve školce tvrdí, že chce být stavitelem lodí. Až bude lodička vypadat trošku lépe, přihodím další fotky a stejně tak postřehy ze samotného plutí, nebo to bude potápění?
Plž
I já jako mnoho přede mnou jsem se jednoho krásného březnového dne roku 2016 (pod dojmem Ransomeho románů) vzbudil s tím, že budeme s dětmi stavět něco, čemu v budoucnu budeme hrdě říkat loď (pro všechny ostatní to můžou být třeba plovoucí necky, jednorázová ponorka nebo trocha překližka vhodná ke spálení).
Mé předešlé zkušenosti byly téměř nulové. Sice o sobě tvrdím, že jsem řezbář amatér, protože mám problém cokoliv uříznout rovně, ale s plachtěním mám zkušenosti asi tak 7 dní jako divák v rámci posádky na jadranu. Jinak nic.
Loď měla vzdáleně připomínat vlaštovku včetně Lughové plachty (jestli je to dobře). A nemám vlek, tedy se musela vejít na střechu auta. Nejlépe abych ji tam mohl nacpat sám. Hned na začátku také padlo rozhodnutí postavit loď nejjednodušší možnou metodou tedy „Stitch and glue“.
Základní účel tedy od začátku byl postavit něco, co se udrží na hladině, něco na čem se bude dát vyvěsit pirátská vlajka. Něco co alespoň vzdáleně bude připomínat loď, zkrátka přerostlou hračku nejen pro děti. Nafukovací člun jsem nechtěl, protože mám rád dřevo a cesta je pro mě cílem. Díky tomuto záměru také padlo rozhodnutí na minimalizování nákladů s tím spojených. Sice jsem prošel internet, zde na fóru zjistil, že bez plánu rozhodně nestavět, našel spousty plánů na internetu i zadarmo, ale nejsem technik a těm čárkám jsem prostě nerozuměl. A tak jsem prostě vzal kus papíru izolepu a stříhal a stříhal, až mi konečně zůstalo v ruce něco, s čím jsem byl celkem spokojený.
Od 15 cm papíru je daleko k dvoumetrové lodičce a tak jako mezistupeň jsem koupil kus sololitu. Papírovou lodičku jsem rozstříhal, v měřítku překreslil, vyřezal ze sololitu a sestavil ve větším. Samozřejmě se to neobešlo bez menšího přeřezání a úpravy.
Následoval výběr překližky. Zde na fóru jsem se dočetl jako názor okume jedině okume (omlouvám se trošku přehánáím). Naštěstí jsem ve čtení vytrval a tak jsem došel i k jednomu příspěvku (bohužel už neznám jeho autora ale moc mu děkuji) kde se psalo, že staví i z obalové borovicové překližky a lodě mu drží dlouho (myslím, že psal o 15 letech). Bylo rozhodnuto. Hurá nakupovat. A protože v obchodě neměli borovici tak jsem nakonec koupil to, co měli na skladě, tedy smrk. Ještě zvolit tloušťku. Vzhledem k velikosti mého budoucího výtvoru a ohebnosti překližky jsem nakonec zvolil 6 mm. Ještě jsem provedl test, který jsem tady vyčetl. Zkusil jsem kousek překližky trošku povařit v hrnci a druhý kousek jsem naložil do vody, abych viděl, jestli se nerozlepí. A nerozlepila se.
Následovalo zase rozebrání modelu ze sololitu, překreslení na papír okótování, zvětšení v měřítku přenesení na překližku, řezání a vrtání dírek na drát. Na videích to vypadá krásně, párkrát zatočíte drátem a potom jenom rozevřít a překližka se vám zkroutí do požadovaného tvaru. Ale ono to jen tak vypadá, alespoň u mě. Zvolil jsem příliš velké oblouky a příliš tenký drát (ten jsem měl už několik let doma) a tak hlavně u přídě se jednotlivé části dávaly dohromady jen obtížně. Celkem to trvalo tři dny, než jsem to celé smotal dohromady. Musel jsem počkat, až si překližka trošku zvykne, povolí a potom šla zase ohnout o trošku víc a tohle jsem opakoval několikrát, než jsem všechno dotáhl k mé spokojenosti.
Lepení. Zase čtení o epoxidech, čím lepit, jak lepit až jsem nakonec zase objevil nějaký příspěvek o polyuretanových lepidlech. Vzhledem k tomu, že nebylo v plánu žádné laminování tak než míchat epoxid (ten používám v malém na šperky), šáhl jsem po polyuretanu. Pro jistotu jsem, ale některé dráty nahradil měděnými s točením dovnitř a zalil je lepidlem, abych nespoléhal jen na lepidlo. Bort jsem slepil natřikrát a to ještě před tím než jsem si přečetl místní názvosloví. Navrtal jsem do něho ještě pár děr tak aby šla loď jednoduše přivázat na zahrádku auta. Ty budu ještě přidávat, třeba k přídi, aby bylo za co loď uvázat.
Ploutvovou skříň a ploutev jsem udělal z betonářské překližky, kterou jsem měl doma. Přece jen šetření je šetření. Četl jsem příspěvky zde na fóru o umístění ploutve vůči plachtám, ale řeknu to jednoduše, vykašlal jsem se na to a prostě ploutev umístil doprostřed lodě. Stejně tak patku od stěžně jsem umístil, jak se mi zdálo, a nic nepočítal. Na plovoucí necky to bohatě stačí, a když bude problém, bude se hýbat plachtou.
Na přídi a na zádi jsem udělal sedátka vyplněná pěnou, přece jen jsem neplánoval ponorku a tak jsem chtěl, aby loďka plavala třeba i plná vody. Sedačka uprostřed slouží nejen na sezení, ale i jako vzpěra a držák horní části ploutvové skříně. Stežeň jsem udělal z lepeného hranolu. Vzal jsem hoblík srážel hrany, až začal vypadat kulatě a zbytek doladil ručně. Kladku vyřezal z akátové kulatiny. A šlo se na vodu. Zkouška vypadala dobře. Téměř dva a půl metrová lodička v tří metrovém bazénu, fotky bohužel nemám. Ukázalo se pár děr, třeba, že je dobré ploutvovou skříň lepit už při sestavování a ne až je sestavená a podobné detaily (před kterými je už varování na fóru). Díry kolem ploutve jsem utěsnil tak že jsem ploutev obalil fólil zastrčil na místo a vše kolem vylil lepidlem. Zbylé díry jsem utěsnil stavebním tmelem a vše přetřel lodním lakem (potřeboval jsem být do prázdnin hotov takže detaily jsem neřešil, ty teprve přijdou na řadu).
Byl čas na plachtu. Nebo spíše na plachtičku. Prostě jsem přivázal ráhna napnul mezi ně provazy, jak bych si asi představoval tvar a vše změřil. Materiál opět ten nejjednodušší a nejdostupnější igelitovou překrývací plachtu. Jen nastříhat, několikráte zahnout a slepit chemoprenem a potom už jen kovové průchodky, které se dají koupit v každé galantegii.
Ještě jsem musel vyřešit jak lodičku dostrkat k vodě. Vyřešil to starý kočárek, který spokojeně uveze celou loď včetně všechno, co jsem do ni naložili (jako batohy, nafukovací hračky, ručníky, děti). A rukou ochotných k tahání byla taky vždycky dost. Loď táhlo dokonce šestispřeží.
Lodička měla premiéru o prázdninách na rybníce v jižních Čechách, kde se na ni naskládalo 5 dětí, jako pokusných myší. Loď to přežila, jen ukázala své zápory. Vzhledem ke dnu se velmi lehce naklání (ale potom v náklonu, když dolehne na plochu už je vcelku stabilní). Potřebovala by větší balast, stačí jen kýbl vody pod podlážku a už je to lepší, jinou zátěž tam dávat nechci. Vypěnění pod přídí a zádí je asi zbytečné (jak co do ceny lodě tak do váhy), stačilo by jen otvory pod sedačkami a nepěnit. Už teď má loď něco přes 35 kg a nedostanu ji sám na střechu auta. Budu naopak muset vymyslet kde ji odlehčit. Plachtička čeká na příští rok teď nebyl čas.
Asi to bude chtít trošku delší stěžeň, ale zase ne moc aby se pořád dal nacpat do lodě, kvůli převozu na střeše auta, vedle lodě už by se na střechu nevešel. Kladku posunout výš, delší ráhna a větší plachtu (ale na hraní a námořní bitvy to doufám stačit bude).
Celkem mě tahle přerostlá hračka přišla asi na 3 tisíce. Budu si muset příští rok volit podle lodičky dovolenou (asi na Vranovskou přehradu) nebo možná stihnu nějaké hraní na domácí Brněnské přehradě (zatím ale nevím kde a kdy). Ještě mi chybí dodělat spousty detailů, jako broušení odstranění přebytečného lepidla, zamaskování spojů, nějaké ty ozdoby a řezby a další kopa zábavy.
A potom budu muset asi najít nějakého ochotného kamaráda, kterému celou loď věnuji, abych mohl postavit další s kýlem z fošny, rovnějším dnem a obšívkou z více než 4 kusů aby byla kulatější. A také s čelenem abych mohl přidat galionovou figuru (přece jen jsem více řezbář než stavitel lodí).
Zábavy bylo dost a dokonce synek teď ve školce tvrdí, že chce být stavitelem lodí. Až bude lodička vypadat trošku lépe, přihodím další fotky a stejně tak postřehy ze samotného plutí, nebo to bude potápění?
Plž
- Richard
- věčný začátečník

- Reputace: 82
Re: Jak (ne)stavět malou lodičku
Moc se mi to líbí! Vážím si ČINU a vidím radost posádky malých. Smekám. Díky.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Super , děti jsou určitě nadšený
, a ty jsi po dobu stavby určitě taky neměl čas na zlobení
. Ten tvar trupu co jsi zvolil nemá bez balastu velkou počáteční stabilitu jak jsi už zjistil , místo kýble vody tam zkus dát pytlík (pytlíky ) s pískem , ten se tak snadno nepřemísťuje pod tou podlážkou při dovádění dětí jako voda .
. Ten tvar trupu co jsi zvolil nemá bez balastu velkou počáteční stabilitu jak jsi už zjistil , místo kýble vody tam zkus dát pytlík (pytlíky ) s pískem , ten se tak snadno nepřemísťuje pod tou podlážkou při dovádění dětí jako voda .- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Potvrzuješ staré úsloví "první loď postav nepříteli, druhou kamarádovi a až třetí sobě"
Ale paráda už jen proto, že fakt pluje.
Zkus zvážit, jestli opravdu musí být "kulatější" - podívej se na Optimista, Cadeta nebo Vauriena, to jsou rakve, a jak přitom plují. U opťáku by Tě mohla inspirovat i plachta, případně se podívej na "Gunter rig", to je de facto vysouvací stěžeň, viz třeba http://www.luckhardt.com/bl10_P5144420.jpg
Ale paráda už jen proto, že fakt pluje.Zkus zvážit, jestli opravdu musí být "kulatější" - podívej se na Optimista, Cadeta nebo Vauriena, to jsou rakve, a jak přitom plují. U opťáku by Tě mohla inspirovat i plachta, případně se podívej na "Gunter rig", to je de facto vysouvací stěžeň, viz třeba http://www.luckhardt.com/bl10_P5144420.jpg
- LadaM
- aktívní jachtař

- Reputace: 97
Klobouk dolů za to nadšení a iniciativu a že jsi dokázal potlačit ješitnost (soudím podle sebe
) a udržel míru jednoduchosti v souladu s původním záměrem. Ty dětské úsměvy za to určitě stály

) a udržel míru jednoduchosti v souladu s původním záměrem. Ty dětské úsměvy za to určitě stály
- MaM32
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 24
Smekám před tebou
Já dělám podle plánů,ale ty jen podle sebe
Já dělám podle plánů,ale ty jen podle sebe

Smekám a gratuluji ke zdárnému dokončení. Taky jsem se letos stal prvistavitelem, ale bezmála čryřmetrový lodičky, podle koupených plánů. Stavěl jsem z té nejlacinější obalové překližky, koupil ten nejlacinější (možná i nejstarší) motor, co se zrovna ukázal v inzerci. Díky této lodičce prožila naše rodina úplně jiné léto, než je zvykem a poznali jsme úplně jiný svět než je ten suchozemský. Plachtu budu též řešit až příští sezonu. Do příští sezony však ještě budu muset s desetiletou dcerkou postavit PDR, neboť se dcerka (poté co vyzkoušela Tritona) zbláznila do plachet a chce si něco postanit sama. Jinak na prvostavbu, kde se člověk teprv učí, je okume asi zbytečnej luxus. Sám jsem ani tu obyčejnou překližku netestoval a plno rad zde na fóru ignoroval a až po čase zjistil, jesli se ta ignorace vyplatila, nebo ne. Mnoho ostatních rad bylo zase užitečných a ušetřilo mnoho práce a bádání. Pokud bych si ale vzal k srdci všechny rady, rak by lodička vyšla na trojnásobek, byla o polovinu těžší a stavěl bych ji ne dva měsíce, ale dva roky.
Jinak děkuji lidem na tomto fóru za mnoho cených rad a psichyckou podporu.
Pokud se chceš podívat na můj výtvor, tak je to TRIAD, zde na fóru.
Jinak děkuji lidem na tomto fóru za mnoho cených rad a psichyckou podporu.
Pokud se chceš podívat na můj výtvor, tak je to TRIAD, zde na fóru.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Mili kolegove... vitejte do klubu nepřizpůsobivých! 
Je to super, gratuluju!

Je to super, gratuluju!
Děkuji za vlídné přijetí a za rady.
Pytle s pískem nebo kamení jsem zvažoval, ale zatím se bojím aby nepadaly, při převrácení lodě, dětem na hlavu. V tomhle je ta voda bezpečnější a když už budou mokří tak jim troška vody navíc už neublíží. Ještě jsem zvažoval nějaké závaží na konec ploutve, ale ani to zatím nebudu realizovat abych ji (zatím) mohl jen vytáhnout. Možná až budu stavět další loď tak udělám ploutev taky z obalové překližky a mezi ni dám nějakou betonovou dlaždici, ale to je ještě hodně daleko.
Na Optomista mám možná i nějaké plány (myslím). Bohužel u mě nad praktičností a tím jak loď pluje vyhrává estetika a ta moje mi říká, že loď má mít špičatou příď. A to stejné i s kulatější lodí, zase je to jen věc estetiky.
Moc děkuji za vysouvací stěžeň. Ten jsem neznal a umožní mi jen vyměnit ty dvě „tyčky od smetáku“, zvětšit plachtu a přitom nepředělávat celý stěžeň.
TRIADa jsem samozřejmě četl a vím o něm a právě podle něj bych chtěl stavět druhou loď (až tedy najdu nějakého nepřítele, kterému věnuji tu první). Právě na něm se mi líbí ta fošna jako kýl. Jinak bych asi pokračoval stejně jako doteď tedy bez plánků, kus papíru a zase stavěl jen lodičku vhodnou na střechu auta.
Jinak nepřizpůsobivý už jsem dávno, ne uprostřed vody, ale mezi svýma holkama
(jako vrtačka, fréza) v dílně.
Stejně pokud děti lodička nadchne více než jako hračka a budou chtít plachtit tak ode mě se to nenaučí a nějaký jacht klub na Brněnské přehradě to bude jistit.
Plž
Pytle s pískem nebo kamení jsem zvažoval, ale zatím se bojím aby nepadaly, při převrácení lodě, dětem na hlavu. V tomhle je ta voda bezpečnější a když už budou mokří tak jim troška vody navíc už neublíží. Ještě jsem zvažoval nějaké závaží na konec ploutve, ale ani to zatím nebudu realizovat abych ji (zatím) mohl jen vytáhnout. Možná až budu stavět další loď tak udělám ploutev taky z obalové překližky a mezi ni dám nějakou betonovou dlaždici, ale to je ještě hodně daleko.
Na Optomista mám možná i nějaké plány (myslím). Bohužel u mě nad praktičností a tím jak loď pluje vyhrává estetika a ta moje mi říká, že loď má mít špičatou příď. A to stejné i s kulatější lodí, zase je to jen věc estetiky.
Moc děkuji za vysouvací stěžeň. Ten jsem neznal a umožní mi jen vyměnit ty dvě „tyčky od smetáku“, zvětšit plachtu a přitom nepředělávat celý stěžeň.
TRIADa jsem samozřejmě četl a vím o něm a právě podle něj bych chtěl stavět druhou loď (až tedy najdu nějakého nepřítele, kterému věnuji tu první). Právě na něm se mi líbí ta fošna jako kýl. Jinak bych asi pokračoval stejně jako doteď tedy bez plánků, kus papíru a zase stavěl jen lodičku vhodnou na střechu auta.
Jinak nepřizpůsobivý už jsem dávno, ne uprostřed vody, ale mezi svýma holkama
(jako vrtačka, fréza) v dílně.Stejně pokud děti lodička nadchne více než jako hračka a budou chtít plachtit tak ode mě se to nenaučí a nějaký jacht klub na Brněnské přehradě to bude jistit.
Plž
- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Pokud tu lodičku nemáš spočítanou nebo postavenou podle spočítaného či v praxi osvědčeného vzoru, tak pro plachtění na boční vítr mohu závaží na ploutev jen doporučit, protože výrazně zmenší riziko převrácení. Když si z olova odliješ něco jako rotační elipsoid, řízneš ho podélně napůl a na navrtáš díry, tak ty dva šrouby, kterými to chytneš na konec zasunuté ploutve, manipulaci nijak výrazně nezhorší ani neprodlouží.
Souhlasím s Tebou, že loď s useknutou přídí je esteticky divná
Kdyby sis chtěl opravdu vyhrát a postavit něco skoro kulatého z rozvinutelných ploch, podívej se po lodích s klinkerovou nebo karvelovou obšívkou. Na to už ale budeš potřebovat "střih," každé to prkno má jiný tvar a je zbytečné vymýšlet trakař, když se plány dají koupit. Například v lodním muzeu v Lauenburgu jsem viděl celou edici plánů pro modeláře, kus cca 20 euro. Pevnostně by samozřejmě prosté zvětšení nefungovalo, ale co se tvarů týče, ušetřil bys laborování s papírovými a sololitovými modely.
Souhlasím s Tebou, že loď s useknutou přídí je esteticky divná
Kdyby sis chtěl opravdu vyhrát a postavit něco skoro kulatého z rozvinutelných ploch, podívej se po lodích s klinkerovou nebo karvelovou obšívkou. Na to už ale budeš potřebovat "střih," každé to prkno má jiný tvar a je zbytečné vymýšlet trakař, když se plány dají koupit. Například v lodním muzeu v Lauenburgu jsem viděl celou edici plánů pro modeláře, kus cca 20 euro. Pevnostně by samozřejmě prosté zvětšení nefungovalo, ale co se tvarů týče, ušetřil bys laborování s papírovými a sololitovými modely.Re: Jak (ne)stavět malou lodičku
Plž píše:TRIADa jsem samozřejmě četl a vím o něm a právě podle něj bych chtěl stavět druhou loď (až tedy najdu nějakého nepřítele, kterému věnuji tu první). Právě na něm se mi líbí ta fošna jako kýl. Jinak bych asi pokračoval stejně jako doteď tedy bez plánků, kus papíru a zase stavěl jen lodičku vhodnou na střechu auta.
Plž
Podívej se na Stevensonovy stránky, tam je lodočka pidobná Triádě, ale v menším pod názvem Amphora. Ta lodička je mnohem jednodušší na stavbu a s materiálem i váhou na polovině. Triad váží cca 70 kg. Na střechu auta (Opel Zafira) jsem už taky Triadu nakládal sám.
Felix píše:Kdyby sis chtěl opravdu vyhrát a postavit něco skoro kulatého z rozvinutelných ploch, podívej se po lodích s klinkerovou nebo karvelovou obšívkou. Na to už ale budeš potřebovat "střih," každé to prkno má jiný tvar a je zbytečné vymýšlet trakař, když se plány dají koupit. Například v lodním muzeu v Lauenburgu jsem viděl celou edici plánů pro modeláře, kus cca 20 euro. Pevnostně by samozřejmě prosté zvětšení nefungovalo, ale co se tvarů týče, ušetřil bys laborování s papírovými a sololitovými modely.
U těch obšívek, jedna znich je ta kde se ta prkna překrývají že? Ano to už potom bude loď pro mě (tedy až ta třetí v pořadí) kterou budu pomaličku stavět několik let (a pak ji stejně někomu věnuji).
Co se týče plánů tak by nebyl problém s těmi penězi a ano vím, že znovu objevuji už objevené ale pro mě je cesta cílem. Stejně dokud nedodělám stávající lodičku a nezbavím se ji tak druhou stavět nezačnu, protože bych ji nikam nedal. Za to papírových loděk mohu mít milióny a dají se lepit v teple v obýváku. A bude velká spotřeba materiálu (jako u všeho co tvořím) protože děti se s papírem rády přidají
stejně jako má můj synek už od tří let svoji pilku, řezbářská dlátka a paličku.Pro mě je nejdůležitější ten proces vzniku, stavba nikoliv už hotový výsledek. Kdybych si všechny figurky, betlémy, nože, šperky, hlavolamy a já nevím ještě co nechal doma, tak se tím zaskládám. Hotová loď bude potom zase jen zavazet v garáži a zase budu hledat komu ji věnovat abych mohl začít znovu. Takže jen ať trvá její stavba dlouho a rád se budu patlal s papírovými a sololitovými modely.
Olin:
Mě stačí jen fotky a potom už jen hodiny zábavy při tvoření vymýšlení (už vymyšleného) a hraní si s dětmi při kreativním tvoření. Ale o těch stránkách vím a fotky loděk co se mi líbí už mám stažené. Přece jen fórum sleduji a křížem krážem pročítám už od března.
Plž
- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Plž píše:U těch obšívek, jedna znich je ta kde se ta prkna překrývají že?
Ano, to je klinker (Klinkerbeplankung, Klinkerbauweise).
Plž píše:Mě stačí jen fotky a potom už jen hodiny zábavy při tvoření vymýšlení (už vymyšleného) ...
To naprosto chápu, ale pokud má být (dosti pracně dosažený) výsledek přiměřeně funkční, tak do toho stejně musíš zahrnout výpočty nebo zkoušky podélné a příčné stability, plošná těžiště laterálu a plachet, metacentrum otáčení a tak. Vůbec Tě nechci odrazovat, ale bylo by trapné postavit krásnou loď, která se boří přídí do vody, protože těžiště zrovna blbě vyšlo...
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Felix ma pravdu.... ne vždycky je loďka postavena jen tak od oka ta nejlepší volba.... vono to pak muze mit dost zaludny vlastnosti....

Viky_CZ píše:Felix ma pravdu.... ne vždycky je loďka postavena jen tak od oka ta nejlepší volba.... vono to pak muze mit dost zaludny vlastnosti....
To ale není ani tak konstrukcí člunu, jako tím, že jsi vlítnul jak hovado bokem do půlmetrový vlny
. Jinak zaplatil jsi autorský práva za foto, co tu vystavuješ? 
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Jaa? Ty ho vystavujes. A mas souhlas osob na fotce?
Jinak je pravda ze jsem jel jak hovado, ale Minimost by tohle ustal.
Jinak je pravda ze jsem jel jak hovado, ale Minimost by tohle ustal.
Viky_CZ píše:Jinak je pravda ze jsem jel jak hovado, ale Minimost by tohle ustal.
No podle toho co jsem viděl a pod jakým úhlem jsi do té vlny vlítnul, tak by to asi neustálo žádný plavidlo týhle velikosti. Ta vlna byla prostě na takovouhle lodičku moc velká.
Felix píše:To naprosto chápu, ale pokud má být (dosti pracně dosažený) výsledek přiměřeně funkční, tak do toho stejně musíš zahrnout výpočty nebo zkoušky podélné a příčné stability, plošná těžiště laterálu a plachet, metacentrum otáčení a tak. Vůbec Tě nechci odrazovat, ale bylo by trapné postavit krásnou loď, která se boří přídí do vody, protože těžiště zrovna blbě vyšlo...
No ono u takhle malé lodě asi nejvíc těžiště rozháže mých 75 kg a když k tomu ještě přidám živé stříbro v podobě dětí.... a u příliš těžké přídě alespoň nebudu muset posílat na příď manželku
Ale jinak vážně. Jsem si moc dobře vědom té šílené alchymie, která se skrývá za "pouhým" trupem lodě, plachtami, těžištěm a á nevím ještě čím. Proto jsem také hned do názvu vlákna přidal do závorky to "ne". Protože to co jsem postavil je velká hračka s naprosto nejistým výsledkem (a když zvolím podobný postup tak zase bude) a jediné jak zjistit vlastnosti na vodě před dokončením je křišťálová koule, kterou nevlastním.
Abych nedopadl jako Vasa tak pokud bych už stavěl funkční loď a n přerostlou hračku tak buď bych se musel ponořit do výpočtů, průběžně pořád loď namáčet alespoň do bazénu a zkoušet vlastnosti (nebo ještě lépe obojí dohromady). A nebo bych si to odpustil a koupil plány.
Viky_CZ
O tom motoráčku a jeho převrácení vím z originálního vlákna ale přece se nenechám odradit takovou banalitou
. Předpokládám že až s dětmi vyjedem příští rok na vodu vybaveni pirátskou vlajkou a kupou vodních děl tak takhle skončíme co chvilku
.Plž
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Plž píše:... Abych nedopadl jako Vasa .... Plž
Věřím, že ne Plži, drrrržííím ti palce
Konstrukrét té lodi Vasa zemřel bohužel během stavby, a proto ta loď dopadla jak dopadla, protože ji různí kutilové dotvářeli podle cizích přání.
- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Plž píše:... u takhle malé lodě asi nejvíc těžiště rozháže mých 75 kg a když k tomu ještě přidám živé stříbro v podobě dětí....
To sice ano, ale třeba na Opťácích se jezdí různé srandazávody veteránů a je to loďka dostatečně stabilní i s metrákovým staříkem
Opťák předělaný na veslici jsme měli v jachťáku jako pracovní člun a pluli jsme v něm běžně ve dvou, tak 150 kilo živé váhy. Drželo to na vodě, i když z toho jeden cvičil se štětkou a natíral larseny. To je efekt plochého dna a dobře spočítaného úhlu obšívky vůči dnu: vysoká počáteční stabilita a vratný moment zvětšující se s náklonem.Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti