Je nutné laminovat
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Je nutné laminovat
Zeptám se zkušených ,, protože jsem dost dlouho hledal zde a nenašel nic co by mi přímo odpovědělo zda je toto nutnost.Kdysi jsem si zakoupil plánky na Hauseboat 20 a ted´nějak pomalu začínám přemýšlet že by již snad ...?
A ted´žádám o radu , pokud postavím vanu , je nutné jí laminovat , pokud nebude dlouhodobě na vodě ?
Nestačilo by jen kyt a barvu ? Pokud by byla i jiná alternativa než laminování a někdo by mi mohl poradit , předem děkuji.Pokud by se něco potřebného dalo sehnat v místním eshopu , poprosím o odkaz.
A ted´žádám o radu , pokud postavím vanu , je nutné jí laminovat , pokud nebude dlouhodobě na vodě ?
Nestačilo by jen kyt a barvu ? Pokud by byla i jiná alternativa než laminování a někdo by mi mohl poradit , předem děkuji.Pokud by se něco potřebného dalo sehnat v místním eshopu , poprosím o odkaz.
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Re: Je nutné laminovat
Nenapsal jsi z čeho bude vana vyrobená.... 

Uvažuji o voděodolné překližce Okume 6 mm
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Laminovat
- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
Neni levnejsi koupit plovaky a rovnou stavet to se vejdes do 15tis bez práce
Já nechci plováky , mám koupený plánek a to je vana .A za 15 tis plováky nekoupím.
- ficcus
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
100% laminovat
Potřebuješ "tvrdý" povrch dna ... najetí na břeh nebo i plovoucí překážku ...
Potřebuješ "tvrdý" povrch dna ... najetí na břeh nebo i plovoucí překážku ...-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Hlavně při projektované váze holý lodě 795kg potřebuje schválenou stavbu od SPS, páč se s povoleným zatížením dostane hravě přes tunu a tudíž mu hrozí TP a registrace. Což mám dojem, si neuvědomuje 

- karel
- Macher
- Reputace: 14
Ahoj Ivbore , maxik i ficcus ti napsali že laminovat , ficcus ti i napsal že je to důležité z hlediska pevnosti a odolnosti vůči nárazu do plovoucích předmětů a při případném najíždění na břeh . Myslím že Denis tu na foru psal , že četl že každý 1 mm laminace zesílí překližku tak jako by byla sama o 2 mm silnější .
Úplně stejně důležitá , vzlášť u takto velké lodi je ochrana překližky před vlhkostí/vodou . Myslím si že v amatérské stavbě není jiná srovnatelně dobrá metoda jak udržet vodu mimo překližku něž laminace a následný nátěr barvou . Investice do laminace se ti vrátí ve výrazně delší životnosti lodi .
Stavěl jsem loď podle plánů dánského konstruktéra a dostal jsem i takový všeobecný manuál ke stavbě a tam psal že u lodí které nejsou dlouhodobě na vodě a jsou postavené z certifikované marine překližky stačí laminovat jen spoje překližek , u levnějších stavebních překližek doporučoval vždy laminovat celý trup .
Úplně stejně důležitá , vzlášť u takto velké lodi je ochrana překližky před vlhkostí/vodou . Myslím si že v amatérské stavbě není jiná srovnatelně dobrá metoda jak udržet vodu mimo překližku něž laminace a následný nátěr barvou . Investice do laminace se ti vrátí ve výrazně delší životnosti lodi .
Stavěl jsem loď podle plánů dánského konstruktéra a dostal jsem i takový všeobecný manuál ke stavbě a tam psal že u lodí které nejsou dlouhodobě na vodě a jsou postavené z certifikované marine překližky stačí laminovat jen spoje překližek , u levnějších stavebních překližek doporučoval vždy laminovat celý trup .
- geus
- zkušený harcovník

Na Plabidla.cz mas rovnou cely laminatovy katamaran 5,5m a sire 230cm vaha 150kg na to o postavis a vejdes se do 1000kg a je za 16ti tak netvrd ze to nejde koupit
Ano Davide , váha sedí , šířka je 2,75 kvůli přepravě bych to dělal na 2,5 metru , byla by tedy nižší a asi těžko by mi to někdo někde na vodě vážil pokud by to bylo bez schválení.
Problém je v tom že lod´co se týče dřeva bych snad postavil , ale z laminování mám strach.Karle pokud bych to laminoval tak už celý .
Máte tedy pravdu , olaminovat by to chtělo i když jsem se zde i inspiroval že to nutné není , ale pravdou je jak uvádí Karel že to bude daleko pevnější .
Ještě zvažuji hliník , udělat vanu a nástavbu překližka to by se pak už laminovat nemuselo.Nevíte někdo kolik stojí metr profesionální laminace cca , v nějaké firmě jenž se tím zabývá a dělá zakázky ?
Problém je v tom že lod´co se týče dřeva bych snad postavil , ale z laminování mám strach.Karle pokud bych to laminoval tak už celý .
Máte tedy pravdu , olaminovat by to chtělo i když jsem se zde i inspiroval že to nutné není , ale pravdou je jak uvádí Karel že to bude daleko pevnější .
Ještě zvažuji hliník , udělat vanu a nástavbu překližka to by se pak už laminovat nemuselo.Nevíte někdo kolik stojí metr profesionální laminace cca , v nějaké firmě jenž se tím zabývá a dělá zakázky ?
geus , ano ty plováky už jsem také zvažoval , viděl jsem ty plováky na Sbazar , ale já bych raději vanu a ani si nejsem jist kolik ty plováky unesou zda by to bylo vhodné , přece jen to bude cca 500 kg plus osádka.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Laminování se neboj , na tom při dodržení standartních postupů nic není a pokud máš někoho kdo by ti u toho mohl pomáhat ,tak ve třech lidech tu vanu máte v rámci jednoho dne olaminovanou . Na ten zbytek z katamaranu bych rozhodně takto velký hausbot nestavěl . Psal jsi že jsi koupil plány , pokud máš koupené plány od projektanta , tak by neměl být problém se schválením stavby od SPS , problém by mohl vzniknout kdyby jsi projekt hodně změnil .
Co jsi koupil za plány , jestli to není tajné
?
Co jsi koupil za plány , jestli to není tajné
?- Crazymen
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Laminování by mělo být O.k.,co se týče SPS, mám rozporuplné informace, proto jsem velmi zvědavý, jak ti to půjde...
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 420
Dovolím si krátký off-topic:
Tázev tématu mi připadá jako parafráze známého latinského přísloví. Ve lvborově podání by znělo:
Laminare necesse est, vivere non est necesse.

Tázev tématu mi připadá jako parafráze známého latinského přísloví. Ve lvborově podání by znělo:
Laminare necesse est, vivere non est necesse.

Karle , jak jsem psal koupil jsem plánky Hausbot 20 , už kdysi a stále se k tomu nemohu dostat.
Lynx ano přesně tak 

- packa
- zkušený harcovník

- Reputace: 12
no plavidlo je to hezke ale proč planuješ že to bude na vode jen občas?-na to si pořid nejaky kajutak-tohle tak dat na vodu a mit to tam celou sezonu a pak bych tu vanu videl spiš z laminatu nebo železa-a co udelat na ni jednoduchou jednorazovou formu a nechat si to vylaminovat nekde kde delají bazeny?
- Dědek2
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Zdravím, pro jeden kus nemá cenu dělat formu. Vyplatí se tak od 3-5 a více kusů. Než udělá formu, má i vanu (minimálně poloviční náklady). Nevím jaký má mít tvar a rozměry, ale pokud je to "ala necky" (Duck) tak by to neměl být velký problém. Tak se mi jeví jednoduchá překližková vana , zvenku laminát , zevnitř pouze napustit proti vodě a vlhkosti, aby dřevo mohlo dýchat..
Packa , protože to chci něco jako karavan , také pro to že nemám kotviště .
Dědek 2 , no a to je to na co jsem se ptal a čemu jsem se snažil vyhnout.
Dědek 2 , no a to je to na co jsem se ptal a čemu jsem se snažil vyhnout.
packa píše:no plavidlo je to hezke ale proč planuješ že to bude na vode jen občas?-na to si pořid nejaky kajutak-tohle tak dat na vodu a mit to tam celou sezonu a pak bych tu vanu videl spiš z laminatu nebo železa-a co udelat na ni jednoduchou jednorazovou formu a nechat si to vylaminovat nekde kde delají bazeny?
Ze železa , to umím , určitě líp než laminaci , ale bylo by to těžké ,
- geus
- zkušený harcovník

A co z hliniku
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Najdi si tady nějaký vlákna o laminaci překližkového trupu, na youtube videa, přijeď na jarní sraz a dej řeč s lidma, co už laminovali (třeba Viky) a pak to znova zvaž.
Podle mě se toho bojíš zbytečně.
Podle mě se toho bojíš zbytečně.
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
S Vikýýým nie, tomuto vraj laminovali zedníci 

- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Mechanicky přepočteno by zúžení o 25 cm mělo přinést úsporu váhy cca 50 kg. Podle plánku jsou tam dvě lůžka, výsledná váha i se dvěma členy posádky by tedy mohla být do 900 kg, ALE: doporučená motorizace je od 15 do 50 koní, takže to bude "papírová" loď s povinnou CE certifikací a předpokládaným souhlasem SPS s plánem stavby. Při úpravách plánu bude SPS zřejmě požadovat souhlas autora plánů s úpravou nebo kompletní nový výpočet stability. (Dosti drahé certifikaci se lze vyhnout prohlášením, že plavidlo nebude pět let uvedeno na trh).