Airboxy jsem dělal minimální - 20cm vzadu a 27cm vepředu (ale mám dost vysoké boky - 45cm, takže mají o to větší objem). Otestováno, nepotopilo se to

Ale po překlopení zpět bylo v lodi dost vody - jeden člověk tam v pohodě vleze a vylejvá, ale se dvěma už by to asi šlo ke dnu (už při malém náklonu hrozilo, že začnu nabírat další vodu).
Stěžeň mám před airboxem, viz foto a popis zde:
viewtopic.php?f=64&t=10220&start=25Před a pod stěžněm (a u kormidla) jsem vyztužoval hodně důkladně - říkal jsem si, že to jsou ty místa, kde se přenášejí všechny síly a ještě s pákou.
Zkusím si najít čas o víkendu a přidat fotky a popsat to. Zpětně si ale říkám, že jsem asi zbytečně přeháněl - příště si ušetřím práci a konstrukci odlehčím

Kýl z obou stran se dává proto, že když loď pluje ve větším náklonu a kýl je na nevhodné straně, tak se může částečně vynořit => přestává fungovat.
S ohledem na to, že hydrodynamické síly na kýlu pomáhají udržet loď vzpřímenou, může být povytažení kýlu z vody tou příslovečnou poslední kapkou

Dál se kýl používá po "koupání" k převrácení lodi zpátky stěžněm nahoru: stoupnu si na kýl a doufám, že to stačí k tomu, aby se to převážilo zpátky

Tohle si s kýlem na boku neumím moc představit - zvlášť kdyby se loď položila na tu stranu s kýlem.
Já mám kýl skoro uprostřed, ale mírně excentricky - "vedle stěžně". Vedlejší efekt je, že se dá dát lišta přesně uprostřed dna.
Kýl zasunovací nebo napevno - doporučuju zasunovací. Přestože jsem důkladně počítal těžiště (a i po přepočítání vše sedí), moje loď je příliš návětrná. Zjistil jsem to uprostřed Milady, když najednou začalo foukat víc (za mírnějšího větru se to neprojevovalo) - a já najednou neměl šanci se vrátit proti větru ke břehu, protože loď se neustále nekontrolovaně stáčela přímo proti větru (a to byl konec).
Naštěstí jsem nezpanikařil, chvíli jsme laborovali s kýlem - po vysunutí cca o třetinu loď plula na jedničku.
S pevným kýlem bych měl ale smůlu...
Olinovi díky za názor na laminování lišt - měl jsem v plánu je na jaře přelaminovat, ale díky za varování, rád si ušetřím práci