Olovo z akumulátorů - tavení olova
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- shooter
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
Re: Olovo z akumulátorů - tavení olova
Na sádru se vykašli když jsem to zkoušel s litím hliníku tak to byla docela řacha.
Ideální je slevárenskej písek ta forma nebude složitá takže i bentonit (granule na sra.....ní kočkám) a antuka.
je toho plnej net
třeba tady
Šutrák
Ideální je slevárenskej písek ta forma nebude složitá takže i bentonit (granule na sra.....ní kočkám) a antuka.
je toho plnej net
třeba tady
Šutrák
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
ja som pozitív vybrúsil z polystyrénu a obetónoval som ho.
Neviem ako by sádra znášala tú žiaru roztaveného olova. Sadru by si musel zohnať pomaly tuhnúcu, nie elektrikársku. Betón kúpiš za 120 Kč pytel, spracovatelnosť min. hodinu a proces tuhnutia spotrebúva vodu ako súčasť chemickej reakcie, ale nie všetku. Treba dosušiť.
Neviem ako by sádra znášala tú žiaru roztaveného olova. Sadru by si musel zohnať pomaly tuhnúcu, nie elektrikársku. Betón kúpiš za 120 Kč pytel, spracovatelnosť min. hodinu a proces tuhnutia spotrebúva vodu ako súčasť chemickej reakcie, ale nie všetku. Treba dosušiť.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Na 800 kg kýl jsem udělal betonovou formu jako otisk dřevěného modelu. Forma byla svisle dělená a stažená svorníky. Ve formě byly nerezové závitové tyče s navařeným plocháčem místo běžných otvorů v kýlu pro matky šroubů. Odlil jsem 12 kýlů. Použil jsem tiskařské olovo s asi 10 až 15% manganu. Má nižší tavnou teplotu a je tvrdší.
Na naší loď jsem odléval 2500 kg kýl do formy ze slévárenského písku, který nám v práci zbyl po zkouškách formovacích lisů a linek pro Saab Scania a Tatra Kopřivnice. Do bedny jsem kolem dřevěného modelu upěchoval písek a model vyzvedl. Pojidlo slévárenského písku je sirup, který je sladký a to kravám chutnalo a tak formu přes noc poničili. Po opravě formy jsme roztavili olovo a pomalu ho nechali téct do formy. Do kýlu jsem zalil nerezový plocháč s 10 silnostěnnými trubkami s vnitřním závitem M24. Použil jsem tiskařské olovo, které se asi už koupit nedá.
Na naší loď jsem odléval 2500 kg kýl do formy ze slévárenského písku, který nám v práci zbyl po zkouškách formovacích lisů a linek pro Saab Scania a Tatra Kopřivnice. Do bedny jsem kolem dřevěného modelu upěchoval písek a model vyzvedl. Pojidlo slévárenského písku je sirup, který je sladký a to kravám chutnalo a tak formu přes noc poničili. Po opravě formy jsme roztavili olovo a pomalu ho nechali téct do formy. Do kýlu jsem zalil nerezový plocháč s 10 silnostěnnými trubkami s vnitřním závitem M24. Použil jsem tiskařské olovo, které se asi už koupit nedá.
-
pan.fotograf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 9
Chlapi, vím, že olovo má nejlepší objemovou hmotnost. Také se snadno domácky zpracovává. A taky se to tak dělávalo... Ale ty ZDRAVOTNÍ ASPEKTY ! Já tedy bych si vysoce karcinogenní materiál dobrovolně při rekonstrukci lodě nedal. Uvažoval bych o alternativě - beton, ocelové pláty. Mimochodem, olovo vadí v jakékoli formě - nedávno byl článek, že vystřílené broky zabíjí ptáky a EU je zakáže. A to tiskařské olovo bylo úplně pověstné. Při praxi v tiskárně jsme viděli chlapy knihtiskaře bez zubů ve 40-ti a v 50 odchazeli na raka 

Nejsem advokátem olova, ale zase takový strašák to není. Jeho toxicita ve formě výparů, případně solí je známá, ale asi bych použití olova jako zátěže jako kritické neviděl - asi bude zásadní rozdíl celoživotní expozice tiskařů od výše uvedeného. Co se karcinogenních účinků, jsou dle Wiki soli olova ve stejné skupině (2A dle stupnice IARC)jako glyfosát (Roundup opět v EU dočasně povolený) nebo červené maso. Olovo samotné jsem jako karcinogen nenašel...
Mimochodem např. olověné vodovodní potrubí asi na zdraví nepřidalo, ale lidstvo nevyhubilo
Michal
Mimochodem např. olověné vodovodní potrubí asi na zdraví nepřidalo, ale lidstvo nevyhubilo
Michal
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Olověný potrubí bylo vevnitř vylité cínem. Problém měli Římani s olověnými džbány.
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Ja som olovo natrel epoxidovou farbou. Starší pamätáme, že sa olovo pridávalo do benzínu a cez výfukové plyny sa zhodnocovalo ovzdušie. 

- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Díky za tipy
Asi si v nějaký dlouhý zimní víkend pohraju s variantou sádra vtištěná do betonu, pak pořádné vysušení betonové formy a pokus odlití. Připadá mi pro mé potřeby nejjednoduší.
Asi si v nějaký dlouhý zimní víkend pohraju s variantou sádra vtištěná do betonu, pak pořádné vysušení betonové formy a pokus odlití. Připadá mi pro mé potřeby nejjednoduší.
S dodatečným zatížením bych byl více než opatrný. Každá loď je nějak spočítaná, včetně balastu. Kamarád si dodatečně zatížil svou plachetnici - nemá rád náklony - a dost se divil, co to dělá.
-
tonda
- návštěvník fóra

- Reputace: -2
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všichni.
Pro loď s/y Rollami (http://www.rollami.cz) jsem odlil 850 kg olova do formy svařené z plechu tloušťky 3 mm. Plech byl zevnitř natřen barvou s grafitem, která se používá ve slévárnách. Forma byla na čtyřech železných nohách . Zhora bylo vnořeno do lázně 8 tyčí (tvaru čaganu) se závitem M 16. Za 6 hodin topení pod formou bylo odlito. Je nutno sledovat, ať se forma příliš nerozžhaví, nožky mají snahu zčervenat žárem !! Jak olovo chladne, zmenšuje objem a do lázně je nutno přidávat kousky olova. Po ztuhnutí se obal rozřeže. Přeji mnoho zážitků. Tonda
Pro loď s/y Rollami (http://www.rollami.cz) jsem odlil 850 kg olova do formy svařené z plechu tloušťky 3 mm. Plech byl zevnitř natřen barvou s grafitem, která se používá ve slévárnách. Forma byla na čtyřech železných nohách . Zhora bylo vnořeno do lázně 8 tyčí (tvaru čaganu) se závitem M 16. Za 6 hodin topení pod formou bylo odlito. Je nutno sledovat, ať se forma příliš nerozžhaví, nožky mají snahu zčervenat žárem !! Jak olovo chladne, zmenšuje objem a do lázně je nutno přidávat kousky olova. Po ztuhnutí se obal rozřeže. Přeji mnoho zážitků. Tonda
- avalon
- aktívní jachtař

- Reputace: 10
caves tonda nemas fotku? forma 3mm plech mala aj bocne rebrovanie koli tuhosti..? cim si topil? dik
-
tonda
- návštěvník fóra

- Reputace: -2
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj.
Forma neměla žádné žebrování, sváry tvar udržely. Topili jsme dřevem a uhlím. Fotky jsme tehdy nedělali. Měl jsem z toho strach ale kromě červených nožek-rozžhavily se a hrozilo, že se nám forma vyvrátí- nebyly problémy.
Forma neměla žádné žebrování, sváry tvar udržely. Topili jsme dřevem a uhlím. Fotky jsme tehdy nedělali. Měl jsem z toho strach ale kromě červených nožek-rozžhavily se a hrozilo, že se nám forma vyvrátí- nebyly problémy.