Stavba Clark Craft Haven 26

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Stavba Clark Craft Haven 26

Příspěvekod MilanR » sob pro 27, 2025 6:41 pm

Ahoj všichni,

už je to 16 let, co jsem dostavěl Korzára, po pár letech plachtění jsem přesedlal na Pávii a tak nějak mě už svrbí ruce, chybí mi to kutění ve stodole, vůně překližky a smrad epoxidu.
A navíc pohodlním a říkám si, chtělo by to spíš něco pohodlného, kde se nebudu v kajutě hrbit a kde bude kuchyňka (a záchod! A SPRCHA!).
Ale zároveň aby to bylo bez problémů převozitelné, aby se to vešlo do výtahu na Orlíku.
No, po úvaze jsem vybral hausbot/říční člun od Clark Craft - Haven 26: https://www.clarkcraft.com/cgi-local/shop.pl?type=item&categ=010&item=933342054.
Obrázek
Délka 8 m, šířka 2,4. Dno ve tvaru mělkého V. Malé kokpity ve prospěch velké a hodně prosklené kajuty, pochozí střecha.
Navrženo ve verzi s řízením vpředu nebo řízením vzadu. Já volím řízení vpředu, uvnitř.
Vidím to asi takhle:https://1drv.ms/i/c/b0d997e42dd82b34/IQAAjH3Sk2ZdRYN7BefLmMOmAXZjv6wpVnTEvH-ivubdeFc

Milan
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 204
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba Clark Craft Haven 26

Příspěvekod geronimo » ned pro 28, 2025 6:18 pm

A jak jsi daleko ? Už má koupené plány ? Rozpočet na materiál ? nebo už stavíš ?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » ned pro 28, 2025 7:53 pm

Super, fandím. Když jsem se rozhodoval nad typem dalším stavěné lodi, tak do finále se dostala GT Cruiser 23 a Down East Cruiser 23. A jak víš/te, jsem šel do DE23. Hlavně kvůli lepším plavebním vlastnostem se silnějším motorem. Ale chápu i tvůj výběr s ohledem na větší obyvatelnou plochu;-)
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 29, 2025 2:32 pm

V mém užším výběru byl taky ještě GT Cruiser 27, zejména mě inspiroval youtube kanál "LiveDontWatch", velmi doporučuji. GT se staví metodou Stitch&Glue, ale Haven 26, který jsem vybral, je klasická konstrukce z žeber a překližky.

Už stavím, mám téměř vytmelený trup, plochu už mám, ještě doladit okraje a pár detailů. V létě bych chtěl natřít, otočit a vylaminovat zevnitř.

Rád bych tu postupně popsal proces stavby od začátku a pak pokračoval souběžně se stavbou. Nebyl jsem si zprvu jistý, jak dobře to půjde a taky fórum moc nefungovalo, tak mě to odrazovalo.
Ale tohle fórum mě hodně naučilo, přestože nejsem moc aktivní v psaní, čtu ho pravidelně 20 let, tak je správné také něčím přispět.
Jsem jen kutil domácí, moje profese nevyžaduje zručnost a nijak mi ve stavbě nepomáhá, takže nemám patent na rozum ani na jediné správné provedení stavby. Chci se jen podělit o zkušenosti.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 29, 2025 3:24 pm

A měl bych začít varováním pro případné nováčky-stavitele. Dobře si to rozmyslete!
Bude to stát minimálně trojnásobek odhadovaných peněz. Pravda, ale rozložených v čase, tak to tolik nebolí.
Bude to stát minimálně trojnásobek času, než si myslíte. Stovky, tisíce hodin.
Pro představu: mám za sebou 3 roky práce, konkrétně 650 hodin a utracených prvních 300 tisíc. (ano, bude i druhých 300)

Pokud chcete brzy jezdit, pořiďte si bazarovku, nabídka je poměrně široká.

V mém případě je motivace jasná - stavění je pro mě stejně důležité, jako pobyt na vodě, a musím se přiznat, možná dokonce důležitější. Je to pro mě forma psychoterapie. Kromě samotného kutění ve stodole, naplní stavba vaší mysl a bude vás zaměstnávat celé dny a noci. Plánování. Relax.
Takže vlastně se stavbou nespěchám.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 29, 2025 7:20 pm

2021 - 2022

Už vybírání konkrétní lodě byla zábava a trvala vlastně více než rok. Projíždění webu, youtube videí, na netu je toho spousta k vidění.
Když jsem to omezil na finální dvě možnosti, Haven 26 a GT Cruiser 27, pořídil jsem od obou studijní plány.

U Cruiseru jsou zdarma ke stažení (https://www.boatbuildercentral.com/StudyPlans/GT27_STUDY.pdf).
U Havenu jsem si nechal poslat papírové poštou (v té době tam ještě nebyla možnost pdf mailem). A dobře jsem udělal, protože mi poslali rovnou celý velký list z celkových plánů - s rozkresem interiéru, bokorysem a kresbami v perspektivě.
Takže jsem si ten list umístil na zeď v ložnici a často u něj postával a přemýšlel, což dělám stále, často s pravítkem (protože je v měřítku 1:20)

Pak jsem tedy z USA objednal kompletní vytisknuté plány - stály 2.150,- i s poštovným.
Součástí plánů byly pokyny a popis stavby, seznam materiálu pro různá provedení (Haven se může stavět i z hliníku, oceli, PPR...), základní schéma pro elektriku, plyn, vodu, nákresy, řezy a také (milé překvapení) plány (půl)žeber v měřítku 1:1. - nebylo nutné je rýsovat podle tabulky, nebo překreslovat z menšího měřítka.

Na plánech se mi líbí, že jsou ručně kreslené, žádný CAD, má to kouzlo. Na druhou stranu v některých místech jsou malinko deformované kopírováním, ale nic vážného. Jsou to opravdu velké papíry, největší má po rozložení 2,4 m délku, většina má rozměr 130x70.

Pak jsem se věnoval překladu pokynů a plánů do češtiny, výrobou povinné kopie pro plavební správu. A nakonec jsem vytvořil žádost o povolení stavby a odnesl ji i s plány na SPS. Po nějaké době (ne moc dlouhé) jsem poštou obdržel rozhodnutí o povolení stavby. Ale to už bylo v zimě.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 29, 2025 8:06 pm

Kromě plánů a žádosti o stavbu jsem ještě v r. 2022 nakupoval základní materiál.

Zejména Okoume marine překližku, tu je v tomto větším množství levnější (včetně dopravy) objednat přímo u výrobce v Itálii, ve firmě Nord Compensati: https://nordcompensati.com/en/compensati/
Koupil jsem 26 desek tloušťky 10 mm, 1 desku 18 mm (oproti plánům jsem chtěl zesílenou záď) a vzal jsem navíc 3 desky 6mm (ještě nevím, možná na nábytek, možná nějaké nenosné aplikace). Teď zpětně lituji, že jsem jich nevzal ještě víc, moc dobře se mi s nimi pracuje a nevím, jaký bude prořez. Zatím to vypadá, že vyjdou na celý trup, palubu, i střechu. Nejsem si jistý, jestli zbyde na boky kajuty. Takhle to stálo i s dopravou před dům 47 tisíc.

Bronzové vruty a šrouby - nenašel jsem jinde než v https://www.toplicht.de/. Je jich potřeba hodně. Celkem to vyšlo na 14 tisíc.
Nerezové vruty a šrouby jsem objednával na https://www.nerezka.cz/

Kýl a keelson a bortové latě z dubu - dřevo jsem sehnal na inzeráty - 9 tisíc.

Žebra, podélníky a další konstrukční prvky budu dělat ze sibiřského modřínu - 43 tisíc.

Dokoupil jsem ještě pár plechovek lepidla Epoxy1200 a čekal na jaro...
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 204
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon pro 29, 2025 8:28 pm

Co nějaké fotky by nebyly ? :good: :good: :good:
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 29, 2025 8:45 pm

I fotky budou, pořeším úložiště a další příspěvky už včetně fotek.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 01, 2026 9:57 pm

Nevím, kde chceš kroužit, ale řízení vevnitř má tu vadu, že pokud jdeš sám, nebo s úplně ne zcela spolehlivou posádkou, tak pak je daleko k chycení se v komoře, u mola atd. Lépe udělat druhé řízení venku. Jezdím hodně sám, řízení venku i vevnitř a myslím, že vím o čem mluvím.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát led 02, 2026 11:46 pm

Dobrá připomínka. Nejvíc by se mi líbilo dálkové ovládání, to pak můžeš řídit odkudkoli pár tlačítky na klíčence. Viděl jsem to určitě prodávat ke kormidlu, zatím jsem nenašel ovládání plynu na motoru.
Něco jako mají v tomhle videu:
https://www.youtube.com/watch?v=DD9-oHIQ-4U&list=PLM4xosr3xkWhddPIAkg16OQ7UwxSO18CG&index=29
(od deváté minuty)
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » sob led 03, 2026 12:50 pm

Když o tom uvažuji, dálkové ovládání plynu a řazení není moc bezpečný nápad (když se to rozbije u kormidla, maximálně nezatočíš, ale když se to rozbije u plynu...), napadá mě, že na drobné manévry v přístavu a komoře by posloužil dálkově ovládaný trollingový elektromotor (zároveň může posloužit jako příďový propeler...). No, to je zatím jen takové filozofování.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát led 09, 2026 9:17 pm

První práce, která mě čekala, bylo vytvoření "loděnice". Ideální stav pro stavbu lodi, je mít uzavřenou halu/garáž/dílnu, kde je možné topit. To má obrovský vliv na celkový čas stavby.
Na youtube jsem viděl videa, kde něco lepili nebo laminovali a kolem ležel sníh. Nevím, co používají za materiály, podle kelímků West Pocket System něco na bázi polyesteru, ale to není můj případ.
Používám zásadně epoxid jak při lepení, tak při laminování a na rozdíl od předchozích staveb i na tmelení povrchu. Tím se dosáhne dobrého spojování s předchozí vrstvou. Ale epoxid vyžaduje pracovní teplotu nad 15 stupňů (tmel alespoň 10) a to po celou dobu tvrdnutí (min. 48 hodin u laminátu, který pak ale ještě týden zraje a to v zimě moc nefunguje a min. 5 hodin u tmelu).

Pokud není možnost vyhřívané dílny, je nutné se zabezpečit alespoň před deštěm a sněhem.

Já mám stodolu, do které ale dost profukuje ze všech stran. Navíc prostor není dost dlouhý, aby šlo stavěnou loď obcházet. Takže trup trčí asi metr ven a podstavec ještě další metr. Zůstal jsem tedy s otevřenými vraty, ale pomocí OSB desek jsem vytvořil stříšku, aby na dílo nepršelo.
P1050887.JPG
20230713_135118.jpg

Druhou zimu už jsem loď oplachtoval ze všech stran a pomocí PB hořáku a několika infrazářičů mohu udržovat teplotu cca 8 stupňů nad okolní teplotou. Není to ideální, ale aspoň něco. Menší (i větší) kusy jsem v zimě slepil a nechal vytvrdnout v domě. Musím ocenit trpělivost rodiny, když např. několik dnů zakopávali o 9 metrů dlouhý kýl, ležící na podlaze přes napříč celým domem.
P1050835.JPG
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát led 09, 2026 9:23 pm

Samotná stavba začíná vytvořením helingu (anglicky jig) neboli podstavce. Důležitá je přesnost, musí být pravoúhlý a přesně podle vodováhy.
Je poměrně masivní, však také ponese celou váhu trupu a i pracovníky.
20230715_182236.jpg

V první fázi jsem helink použil jako velký stůl, pokladl jsem na něj OSB desky a kreslil na něm a skládal žebra.
A také sloužil ke spojování překližkových desek.
20230716_133532.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát led 09, 2026 9:52 pm

Plány připouští dva způsoby spojení: 1. na sraz, kdy se dají desky prostě k sobě a přes spoj se dá další menší deska, která se přilepí a přivrutí. Musí mít šířku aspoň 20 cm.

Druhá možnost, kterou jsem zvolil je spoj na koso (scarf joint), kdy se desky musí na konci zhoblovat do ztracena. Ta šikmina musí mít šířku minimálně pětinásobek tloušťky překližky, u mě tedy 5 cm.

Tady jsem si "užil" experimentování a improvizaci.
Nejprve jsem používal ruční frézku. Vytvořil jsem si posuvný přípravek-stolek pod frézku, který vedl ve správném úhlu (frézka byla přišroubovaná na desku, která klouzala po přípravku, těžko se to popisuje, viz fotka). Velmi přesné, ale náročné na čas. Takhle jsem spojil 6 desek na budoucí střechu po delší hraně. Pak mi odešla hobby frézka, bodejť by ne, po tolika hodinách frézování.
20230719_124212.jpg
20230718_104457.jpg

Dalších 16 desek jsem zešikmoval tak, že jsem vyrobil vodící lištu pro kotoučovou pilu. Dlouhé ladění, ale výsledek za to stál, za odpoledne bylo seřezáno.
20230807_115735.jpg
20230807_125604.jpg

Ještě by šlo použít elektrický hoblík, trochu jsem to zkoušel, ale nic moc.

Spoje jsem namazal epoxy1200 a přivrutil přes karosářské podložky do těch OSB desek. Pod spoj jsem dal pruh igelitu (z pytlů na odpadky), aby se mi nepřilepily k těm OSB. Po odstranění vrutů jsem spoj přejel excentrickou bruskou. Vypadá to skvěle a hlavně vznikne dlouhá a hladká deska.
20230813_174750.jpg
20230818_172055.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » ned led 11, 2026 9:24 pm

Také jsem si připravil lišty a trámky, opět spoje na koso, něco frézkou, něco pokosovou pilou (s přípravkem).
20230919_153325.jpg

Na cirkulárce jsem si půlil a třetil větší lišty na menší, a rovnal je na správnou tloušťku protahovačkou.
20230724_115843.jpg

(Poznámka na příště: na podélné řezy je lepší mít speciální kotouč do cirkule, univerzální to zvládne taky, ale ne dub, to jsem upálil.)
20230817_123604.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » ned led 11, 2026 9:36 pm

Dubový kýl byl samostatný problém.
Z latě 90x40 šlo krásně udělat rovnou část, ale ohýbat - ani náhodou.
Měl jsem dvě možnosti - vyrobit šablonu, použít páru a ohnout na šabloně (to jsem ale neměl k dispozici), nebo ohnutou část kýlu udělat jako sendvič z několika 1 cm latí slepených epoxidem. (to jsem použil až na vnější kýlovou lištu mnohem později).
20231112_144424.jpg

Jenže to se mi nezdálo, jestli by to nebylo moc pružné. Takže jsem zvolil třetí možnost a vyřezal jsem zahnuté kusy z větších dubových prken a slepil je k sobě s 50% překryvem. (ty hřebíky v předvrtaných dírách jsou dočasné, usnadňují sestavení při lepení - jinak by to klouzalo)
20231112_153413.jpg

Bylo to z 9 dílů - tři vstvtvy a tři za sebou. Tím vznikl skutečně masivní pevný díl, neprohýbající se v žádném směru. Ale spotřeboval jsem trojnásobek dřeva, než kdybych lepil tenké latě do sendviče. Po slepení jsem ho zhobloval do tvaru a na koso připojil ke zbytku kýlu.
P1050828.JPG
P1050834.JPG

Fotka, jak to schlo v chodbě, už je výše.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon led 12, 2026 8:46 pm

Žebra jsem vytvořil ze sibiřského modřínu 90x30 s přeložkami z okoume překližky, spoje lepené a prošroubované nerezovými šrouby.
20230828_190835.jpg

Dělalo se to dobře, protože jsem měl k dispozici plány půlžeber 1:1, takže jsem to mohl rovnat rovnou na nich.
20230823_170722.jpg

Tady se také osvědčil digitální úhloměr a kapovací/pokosová pila s laserem.
20231001_182202.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon led 12, 2026 8:53 pm

Potom přišlo na řadu zrcadlo, tedy záď, které jsem udělal z 18 mm překližky místo 10mm, rám z modřínu a klíčovou část rámu, na které bude připevněn závěsný motor (podle doporučení plánů a schválení plavební správou 30 HP) jsem udělal z dubu.
20240204_174539.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon led 12, 2026 8:57 pm

Dále jsem vytvořil příď, tedy tu seseknutou část, vlastně by se dalo říct přední zrcadlo.
20240204_190844.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » sob led 17, 2026 2:58 pm

Z podstavce jsem odstranil OSB desky a podle plánů vztyčil podpěry (přesnost a kolmost je důležitá) a na ně umístil příď, záď a všechna žebra, takže jsem poprvé uviděl budoucí tvar lodi.
20240207_190616.jpg

Správné usazení je klíčová věc, a dalo velkou práci a mnoho malých posouvání. Proto jsem žebra nešrouboval na podpěry (ne hned), ale dal jsem pod ně takové malé trojúhelníky (viz fotka),
20240210_132233.jpg

na kterých to dočasně leželo a až potom finálně přivrutil. Tady mi obrovsky pomohl nivelační laser, provázkem a vodováhou (nebo šlaufkou) bych to nikdy nedal tak dobře a rychle do roviny.
20240210_132647.jpg

Taky jsem zjistil, že jsem se u jednoho žebra sekl asi o 1 stupeň v rohu, což dělalo na bortu rozdíl asi 1,75 cm směrem ven. Vzhledem k šířce žebřa 9 cm jsem nevyráběl nové, ale seřízl jsem ho na správný úhel. Příště musím být pečlivější.
20240210_133256.jpg
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » sob led 17, 2026 3:18 pm

Po vyrovnání žeber jsem začal vyřezávat kapsy na podélníky a na kýl, v návodu to doporučovali udělat předem při výrobě žeber, ale to jsem si netroufl, takhle jsem pod laserem přesně viděl, jak budou za sebou. Opět se občas nějaká chybička vloudila, nic vážného.
20240323_112756.jpg

Lepení jsem začal kýlem, tím byla žebra definitivně zafixována. Pak podélníky.
20240703_172055.jpg

20240703_172230.jpg

Trochu problém se objevil u rohových podélníků. Zatímco tzv. bortlajsna vede rovně, spodní rohový podélník (nevím, jak se jmenuje, v angličtině je to chine) se ohýbá k přídi. Jenže jsou to poctivé trámky 65x40. Ostatní podélníky 40x30 se v pohodě ohnou a připevní, tenhle je neohebný.
20240703_184555.jpg

Po úvaze, když jsem viděl, jak je u přídě přelaťováno, jsem tento zhobloval do ztracena a později jsem ho doplnil zevnitř trupu až po přilepení překližky.
20240717_174950.jpg

20240703_184654.jpg
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » ned led 18, 2026 9:19 am

Ahoj. Pěkný trup. Určitě si poradí s menšími vlnami. Víc motorák, než hausbot.
Outorovou lať pořeš, dokud ještě můžeš ( třeba více vrstev). Jednak kvůli pevnosti trupu a taky schválení.
Přeplátování žeber je podle projektu ?
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon led 19, 2026 11:07 pm

Když jsem doladil laťování a zhobloval kýl do tvaru, nastalo plátování.
Největší problém byl závod s časem, bylo potřeba vždy natřít všechny latě a přitisknout překližku do 15 minut od rozmíchání lepidla, takže kvapík.
20240723_195030.jpg

Tady nastal problém (jak vidíte na fotce výše), který jsem ze svých dřívějších zkušeností viděl v plánech hned od začátku.
Desky lze ohýbat pouze v jednom směru. Proto trupy z celých překližkových desek jsou lomené šarpie a ne lodě dokulata. Ale tady byl tento princip v plánech porušen, resp. částečně - jak se boky blíží k přídi, bortový okraj jede stále rovně, zato vnitřní okraj se sklápí ke středu lodi, takž vlastně do zkrutu. Ten zkrut vytváří u přídě takový lavor a šikmou tenzi. Okoume překližka je poměrně měkká, ale zároveň ne zas tak pevná v tahu. Takže ano, dostal jsem to do správného tvaru přitáhnutím pomocí několika kurt, ale překližka mi u okrajů praskla, jak se tam přeneslo napětí.
20240819_180312.jpg

Nebylo to zlomení, spíš natrhnutí. Nepříjemné, ale zase se tím to napětí uvolnilo a nehrozí problém v budoucnu, trhliny jsem zalil epoxidem a podlepil, prošrouboval. Ten problém byl jen u boků, u dna se deska prohýbá s kýlem i s bortem a rozdíl není takový. Trocha tmelu u přídě a bylo.
20240819_180347.jpg

Možná by k tomu nedošlo (viz kresba), resp. trochu by šlo tomu kroucení ulevit, kdybych nepostupoval od zádi k přídi a nerovnal pruh překližky podle spodního okraje lodi-bortu (modré tečkování), ale začal na středu a pokládal pás šikměji (červené tečkování) a pak to obřezal ze všech stran.
g867.png

No, až to budu, maminko, dělat příště... V situaci, kdy jsem měl namazané lepidlo, nebyl čas ptát se, kdo je kdo...

Na všechny spoje jsem použil bronzové vruty - delší skrz latě do žeber, kratší skrz překližku do latí - tam jich přišlo 900! Tyhle vruty nejde dělat akuvrtačkou, utrhla by jim hlavu a navíc mají rovnou drážku. Je potřeba mít kónický vrták se záhlubníkem (nebo použít k předvrtání postupně 3 tloušťky vrtáku + záhlubník). K zašroubování se mi osvědčil velký nebozez s nasazeným rovným bitem. Použít normální šroubovák, brzy by mi upadla ruka, vyžaduje to sílu.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon led 19, 2026 11:28 pm

kanic píše:Ahoj. Pěkný trup. Určitě si poradí s menšími vlnami. Víc motorák, než hausbot.
Outorovou lať pořeš, dokud ještě můžeš ( třeba více vrstev). Jednak kvůli pevnosti trupu a taky schválení.
Přeplátování žeber je podle projektu ?

Dík za reakci. Jsem velmi zvědavý na jízdní vlastnosti, asi to docela pojede (když to nepřetížím, tak v přechodovém režimu). Ale příčná stabilita zase bude o dost horší, na kotvě se budeme víc houpat do stran. Interiér je proto hodně "centrovaný", po stranách nábytek, chodit prostředkem.

Držím se plánů, jak to jen jde. Jestli myslíš to přeplátování ve spoji žeber (ty úhelníky), takhle tam jsou namalované. V plánech do nich připouští i jen vruty, já to radši prošrouboval skrz a je to samozřejmě i lepené. Zapuštění latí do žeber je taky podle plánů.
20220418_173734-2.jpg
20220418_173734-2.jpg (162.1 KiB) Zobrazeno 358 x

Outorová lišta v plánech není, je tam jen spoj paluby a trupu přetažený laminátem-páskou. Jí lištu dělat určitě budu (z dubové latě), ale spíš jsem počítal s přišroubováním zvenku a napustit olejem, ale ještě nejsem definitivně rozhodnutý. S tím schválením jsi myslel, kdybych se odchýlil od plánů, nebo je nějak vyžadována outorová lať integrovaná v trupu?

Zpět na