Když jsem doladil laťování a zhobloval kýl do tvaru, nastalo plátování.
Největší problém byl závod s časem, bylo potřeba vždy natřít všechny latě a přitisknout překližku do 15 minut od rozmíchání lepidla, takže kvapík.
Tady nastal problém (jak vidíte na fotce výše), který jsem ze svých dřívějších zkušeností viděl v plánech hned od začátku.
Desky lze ohýbat pouze v jednom směru. Proto trupy z celých překližkových desek jsou lomené šarpie a ne lodě dokulata. Ale tady byl tento princip v plánech porušen, resp. částečně - jak se boky blíží k přídi, bortový okraj jede stále rovně, zato vnitřní okraj se sklápí ke středu lodi, takž vlastně do zkrutu. Ten zkrut vytváří u přídě takový lavor a šikmou tenzi. Okoume překližka je poměrně měkká, ale zároveň ne zas tak pevná v tahu. Takže ano, dostal jsem to do správného tvaru přitáhnutím pomocí několika kurt, ale překližka mi u okrajů praskla, jak se tam přeneslo napětí.
Nebylo to zlomení, spíš natrhnutí. Nepříjemné, ale zase se tím to napětí uvolnilo a nehrozí problém v budoucnu, trhliny jsem zalil epoxidem a podlepil, prošrouboval. Ten problém byl jen u boků, u dna se deska prohýbá s kýlem i s bortem a rozdíl není takový. Trocha tmelu u přídě a bylo.
Možná by k tomu nedošlo (viz kresba), resp. trochu by šlo tomu kroucení ulevit, kdybych nepostupoval od zádi k přídi a nerovnal pruh překližky podle spodního okraje lodi-bortu (modré tečkování), ale začal na středu a pokládal pás šikměji (červené tečkování) a pak to obřezal ze všech stran.
No, až to budu, maminko, dělat příště... V situaci, kdy jsem měl namazané lepidlo, nebyl čas ptát se, kdo je kdo...
Na všechny spoje jsem použil bronzové vruty - delší skrz latě do žeber, kratší skrz překližku do latí - tam jich přišlo 900! Tyhle vruty nejde dělat akuvrtačkou, utrhla by jim hlavu a navíc mají rovnou drážku. Je potřeba mít kónický vrták se záhlubníkem (nebo použít k předvrtání postupně 3 tloušťky vrtáku + záhlubník). K zašroubování se mi osvědčil velký nebozez s nasazeným rovným bitem. Použít normální šroubovák, brzy by mi upadla ruka, vyžaduje to sílu.