Povrchová úprava - nátěry

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned srp 28, 2011 1:11 pm

Použitie toho topcoatu znamená, že sa už nemusí povrch natierať farbami?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon srp 29, 2011 8:30 pm

Tak by to být mělo. Výše je popsáno jak ho hula-m přebrušoval kůli pomerančovému povrchu z válečkování a pak přetíral. My budeme stříkat, což by mělo vytvořit povrch hladký. Topcoat by měl být v podstatě gelcoat s přidaným voskem, ještě je topcoatová barva a zatím přesně nevím co budeme používat mi. Taky se prý dá topcoat brousit a rozlešťovat jako barvy, ale praktické zkušenosti zatím nemám žádné, zítra kyt a do týdne by jsme mohli stříkat.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon srp 29, 2011 10:59 pm

Denis píše:Použitie toho topcoatu znamená, že sa už nemusí povrch natierať farbami?

Denisi, topcoat je v podstatě totéž jako gelcoat, jen s přidaným parafinem, který při polymeraci uzavře povrch a tím není lepkavý, jako by normálně udělala poyĺyesterová pryskyřice. gelcoat se stříká do formy a pak se laminuje, pro se k jeho povrchu nedostave vzduch a proto není lepkavý

kamarád si kdysi tohle míchal sám ze PS 104 + plnidlo + barvivo + parafin a štětkou to natíral.

polyuretan do vody ( pod ponor ) vůbec nepatří, je silně nasákavej - info od lakýry a prodejce barev, taky majitele lodi.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » úte srp 30, 2011 11:15 am

To je škoda že jsi to davide o tom polyuretanu nenapsal dřív než jsem s ním nastříkal celou loď . Tušíš čím bych mohl natřít pod ponorovou část trupu když už je nastříkaná tím polyuretanem ?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte srp 30, 2011 12:01 pm

Davide, to o nasákavosti PU barvy slyším také prvně :? Mám s ním komplet naválečkovanou loď ... :o
david
moderátor

Příspěvekod david » úte srp 30, 2011 12:47 pm

já se to dověděl docela náhodou v neděli, když jsme drbali v Libni v loděnici.

více případně zkuste na: barmakolor@volny. cz
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » úte srp 30, 2011 5:59 pm

Pod vodu se doporučuje epoxydovou barvu (ne lak), která povrch uzavře a na to anivegetační nátěr. Mají tu barvu taky v jachtařských prodejnách.

jinak gelkoat nebo topcoat se dá dobře brousit a leštit.
Po opravě poškozených míst původního gelcoatu dávám zase gelcoat, dá se koupit i v tubě jako opravářský set.
Aby to nelepilo a šlo brousit, pomáhá vyhřátí horkovzdušnou pistolí, ale opatrně, tak na 60st.

pro leštění jsem použil brusnou pastu na laky a leštičku, používají to autolakovny, bývají jemnější a hrubší, nevím číslo, ale byla modrá.
Výsledek byl zrcadlový lesk.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte srp 30, 2011 9:22 pm

bokal píše:Po opravě poškozených míst původního gelcoatu dávám zase gelcoat,Aby to nelepilo a šlo brousit, pomáhá vyhřátí horkovzdušnou pistolí, ale opatrně, tak na 60st.

.

nebo přikrejt mikrotenovým pytlíkem. aby to nelepilo ( každej polyester ), nesmí k tomu vzduch :whist:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte srp 30, 2011 9:36 pm

Nerobte paniku, každá farba je nasiakavá. Renomovaný výrobcovia odporúčajú pod úroveň vodnej hladiny epoxidovú farbu a predpokladajú, že všetci na ňu dajú antifouling. Ale čo tam dať ak nechcem antifouling, to sa moc nerieši, aspoň ja som nič nenašiel. Aj tá epoxi farba sa má nanášať hustá ako tmel a výrobcovia ju tak aj dodávajú. Riedidlo totiž po vyprchaní zanecháva mikropóry a to je tá nasiakavosť. Teda ak niekto nastrieka PU farbu s kompresorom, pištolou pri tlaku 2.3-4 atm, tak ta farba musí byť dosť nariedená a potom je samozrejme aj primerane pórovitá, hoci sa to nezdá. Farba sa má striekať pod tlakom viac ako 15 atm a takú mašinu má málokto. Ja si myslím že ak sa farba, velmi hustá naválečkuje, tak nasiakavosť je minimálna. ten kto dáva po jazde loď z vody von, tak toho to nemusí trápiť. Kto ju má na vode trvalo, tak ten má, alebo mal by mať antifouling. Som presvedčený, že ak sa použije skladba farieb so základom z epoxi a vrch PU, tak sa nič nemôže stať. Za predpokladu že dávam farby nariedené buď vôbec, alebo minimum.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » úte srp 30, 2011 10:49 pm

Možná bude taky vhodné pod vodou nanést místo barvy gelcoat/topcoat, ten se dává v dostatečné vrstvě, to by nebyl problém s nasákavostí. Pokud vím, tak tovární trupy z laminátu se nemusí v podvodní části ničím natírat, pokud nechceme antifouling.

S tím polyuretanovým lakem to taky asi nebude tak kritické, jak píše Denis, ono bude taky záležet, jakou vrstvu tam naneseme. Polyuretan se dá nanášet v silnější vrstvě než např. akryl.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte srp 30, 2011 11:00 pm

S tým topcoatom ma to zaujíma, viem že sa používa zvnútra ak sa priznáva holý laminát. Ak sa dá zvonku, tak ako to funguje, kolko ho treba naniesť, kolko vrstiev, kolko brúsenia a či to nie je pracnejšie ako farbiť? A vzhladom že je z polyesteru, tak ako môže držať na epoxilamináte?
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » úte srp 30, 2011 11:23 pm

Má to stejné vlstnosti jako gelcoat, jednoduše, pro negativní formy se používá gelcout, pro pozitivní topcoat. Jde vždy o probarvenou polyesterovou pryskyřici,liší se obsahem parafínu.
Na epoxydový laminát to drží dobře, má se to před nanášením přebrousit. Předností takové vrchní úpravy je především v odolnosti v porovnání s lakem-mechanické i chemické. Nanáší se ale z mé zkušenosti hůře než laky. Rovnoměrnou vrstvu se dá dosáhnout asi jen stříkáním. V amatérských podmínkách to nebude snadné. Chtělo by to vyzkoušet. Vrstva má být silná 0,5-1mm.
Ta informace není z mé hlavy, ale z polské knihy o stavbě a opravách lodí. Osobně jsem dělal jen menší plochy. S nanášením např. na celý spodek trupu nemám zkušenost. Natřít takhle celou zadní bakistu širokým štětcem šlo poměrně dobře.
Dzordzo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Dzordzo » stř srp 31, 2011 10:01 am

Topcoatem mám udělanou celou loď (4,2m). Probarvený podle RAL. Vůbec jsem nepoužil polyesterový tmel, ale několik vrstev štětcem topcoatu, přebrousit a znova. Kdybych nebyl línej a ještě pár vrstev dal, tak je to jak psí kulky. Na malym kousku jsem to rozleštil... :good:

Kolega to i stříkal a dopadlo to docela dobře, ale měkká štětka umí možná víc...

Na čerstvej polyester hned po laminaci nic pořádně nedrží, protože laminát se ještě pár měsíců "potí", ale topcoat chytne a drží, má tvrdost polyesteru, perfektně kreje, vyplní póry po laminaci, nestéká a můžete "nakydat" vrstvu třeba 3mm...

Dělá to a pošle do druhého dne, natónované podle RAL, Skolil Kompozit Jaroměř
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř srp 31, 2011 1:37 pm

Mohu vlastní zkušeností potvrdit co psal Denis.
Loď mám 5 let pod čarou ponoru nastříkanou (samo domo) polyuretanovou barvou Pragopur U2065. Stříkal jsem tlakem 0,4 MPa a malou tryskou. Ředit jsem musel až téměř na výrobcem povolený poměr ředidla. Loď je každý rok 14 dní na moři a pak pár jednodenních a dvoudenních výletů za rok po ČR. Jinak je na přívěsu.
Po pěti letech je povrch stále lesklý, velmi dobře udržovatelný, nikde se to neloupe, nedělá to puchýře. Horší povrch je jen v místech, kde to leží na přívěsu a tam, co se otírá kurt při přepravě.
Pro moje používání lodi je barva vyhovující, cena příznivá.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř srp 31, 2011 5:11 pm

tedy pardon, ale to je spíš zkušenost s tím, jak polyuretan vydrží na suchu.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv zář 01, 2011 8:39 am

Hoši nerad ruším vaši debatu o polyuretanové barvě, ale rád bych doladil pro mě aktuální použití gelcoatu. Trošku se obávám míst opravovaných epoxidem, víte o tom někdo něco? Zvažoval jsem před stříkáním převálet nově epoxi a stříkat do živého, jasně že je to jen kánoi, ale rád bych se u toho naučil udělat to pořádně. Taky řešíme jakou pistol, kamarád má na gelcoat, a bojí se té velikosti trysky, ještě topcoat nestříkal a tak bych taky radu uvítal, nějaké pistole na barvu tu máme. Mohli by jsme to zkusit na vnitřku, ale tam se bude původní laminát špatně brousit, s ohledem na nechtěné probroušení vláken, já bych rád přestřík alespoň nově dělané vzduchové komory, jen ty jsou zas na broušení super kousek ohledně přístupu a jsou opět epoxy,
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv zář 01, 2011 10:22 am

david píše:tedy pardon, ale to je spíš zkušenost s tím, jak polyuretan vydrží na suchu.

Je to tak, proto svou zkušenost popisuji ve vazbě na můj způsob využití lodě. Ale takových nás bude hodně, třeba to někomu pomůže jako ověřená možnost.

Mimochodem, tuhle barvu mi doporučil výrobce jako vhodnou pro loď a neřešilo se, jestli bude či nebude stále na vodě. Po zkušenostech s ní i na vrtuli jsem přesvědčený, že by s ní nebyl problém i kdyby loď stála ve vodě, Ale to už je jen doměnka, víra ....
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv zář 01, 2011 3:45 pm

měl jsem moji první plachetnici lakovanou po opravě laminátu polyuretanovým lakem,
po dvou sezonách byl lak pod vodou dosti poškozený. Napadený vodními živočichy a místy i puchýře. Ale měl jsem plachetnici na vodě 4 měsíce , nebyla natřena antifoulingem. Gelcoat by to vydržel. Z toho se dá usoudit, že natřít zespodu raději Topcoatem, i když je to značně pracnější.
Nad čarou ponoru byl lak OK.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv zář 01, 2011 8:30 pm

[quote="marks"]Hoši nerad ruším vaši debatu o polyuretanové barvě, ale rád bych doladil pro mě aktuální použití gelcoatu. Trošku se obávám míst opravovaných epoxidem, víte o tom někdo něco? Zvažoval jsem před stříkáním převálet nově epoxi a stříkat do živého, jasně že je to jen kánoi, ale rád bych se u toho naučil udělat to pořádně. Taky řešíme jakou pistol, kamarád má na gelcoat, a bojí se té velikosti trysky, ještě topcoat nestříkal a tak bych taky radu uvítal, nějaké pistole na barvu tu máme. Mohli by jsme to zkusit na vnitřku, ale tam se bude původní laminát špatně brousit, s ohledem na nechtěné probroušení vláken, já bych rád přestřík alespoň nově dělané vzduchové komory, jen ty jsou zas na broušení super kousek ohledně přístupu a jsou opět epoxy,[/quote]

Štetec, alebo váleček si zavrhol? Musí to ísť takou pištolou, ktorou sa dá striekať špricgit. Ťažko radiť čo s tými epoxi vysprávkami, ja myslím že by to stačilo nadrsniť hrubým šmirglom.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » pát zář 02, 2011 8:36 am

Lubor píše:Mohu vlastní zkušeností potvrdit co psal Denis.
Loď mám 5 let pod čarou ponoru nastříkanou (samo domo) polyuretanovou barvou Pragopur U2065. Stříkal jsem tlakem 0,4 MPa a malou tryskou. Ředit jsem musel až téměř na výrobcem povolený poměr ředidla. Loď je každý rok 14 dní na moři a pak pár jednodenních a dvoudenních výletů za rok po ČR. Jinak je na přívěsu.
Po pěti letech je povrch stále lesklý, velmi dobře udržovatelný, nikde se to neloupe, nedělá to puchýře. Horší povrch je jen v místech, kde to leží na přívěsu a tam, co se otírá kurt při přepravě.
Pro moje používání lodi je barva vyhovující, cena příznivá.

Přesně tu samou zkušenost mám s barvou i já...... 10 let a je jak nová a krásně lesklá.
Podle mě je poměr cena / kvalita = výborný
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát zář 02, 2011 9:06 pm

Denis píše: Štetec, alebo váleček si zavrhol? Musí to ísť takou pištolou, ktorou sa dá striekať špricgit. Ťažko radiť čo s tými epoxi vysprávkami, ja myslím že by to stačilo nadrsniť hrubým šmirglom.

Štětku s válečkem jsem pro tentokrát zavrhnul, vím jak to funguje s barvami a přebrušováním a doleštěním. Když už jsem tomu věnoval čas chci jít cestou stříkání, věřím že do budoucna zkušenost k nezaplacení.
Pistol s velkou tryskou kámoš používá na gelcoat a jak říká, dělá mu to pak z vnitřní strany poměrně hrubý pomeranč. Jsme na variantě klasický pistole, řidší nástřik ve dvou vrstvách. Jdeme na to nejspíš zítra pokud by jste měl někdo nějakou radu či zkušenost, budu za ní rád a v potaz jí budeme brát určitě, oba jsme zvědavý jak to dopadne.
Obroušena je celá loď, nejdřív 40, pak rapid a po kytování 80, ráno ještě dobrousím poslední dolaďovačky a pokud je něco co bych mohl zlepšit nemám problém to udělat, ale to už se opakuju
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned úno 26, 2012 11:31 am

Pomóóóóóc... :( co je to gelcoat a topcoat? nenašel jsem to ani tu v encyklopedii

Tady to Denis tak krásně začal..

modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1203&postdays=0&postorder=asc&start=25
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » ned úno 26, 2012 12:04 pm

Gelcoat a topcoat sou povrchovy vrstvy epoxidovy pryskyrice v laminatu. Davaj se ne kvuli pevnosti, ale kvuli vzhledu, proto maj jiny slozeni a jsou drazsi. Nejaka teorie je u havel composites, tak koukni.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned úno 26, 2012 12:35 pm

Díky, alespoň tohle. Zkoušel jsem strejdu Gůgla, ale vypadne tisíc odkazů na prodej, nic víc. Wikipedie taky mlčí, zeptám se u Havlů ;)

To by bylo príma, kdyby se tu někdo zkušenej pokusil pro nás pitomce nějak shrnout povrchové úpravy. Tedy olaminuju překližku a ...

Měl jsem z jednoho příspěvku pocit, že se ten gelcoat dá nastříkat na překližku, místo lamina. Tož nevím.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned úno 26, 2012 12:39 pm

gelcoat - většinou probarvená nevyztužená povrchová vrstva o tlouštce 0.3-1 mm, která se nanáší jako první vrstva do formy při laminování. Po jeho částečném vytvrzení se kladou jednotlivé vrstvy výztuže.

topcoat - v podstatě vrchní nátěr - aplikuje se jako poslední

Zpět na