Hračka na vodu i moře bez VMP.
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Nemyslím, že by to záleželo na otáčkách. Pokud by měl 2T vyšší účinnost než 4T o stejném objemu, tak by 2T musel mít oproti 4T víc než dvakrát větší výkon. AFAIK, nižší účinnost 2T oproti 4T je dána tím, že ve válci v dalším cyklu zůstane část výfukových plynů a naopak část nespálené směsi palivo-vzduch uteče do výfuku.
Výhodou 2T motoru je jednoduchost konstrukce a vyšší měrný výkon, což se dá v podstatě rozumně uplatnit jen u malých až velmi malých motorů (motory pro RC modely).
Výhodou 2T motoru je jednoduchost konstrukce a vyšší měrný výkon, což se dá v podstatě rozumně uplatnit jen u malých až velmi malých motorů (motory pro RC modely).
Třeba se někdy dočkáme na lodích naopak šestitaktu.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
lodnik píše:Nemyslím, že by to záleželo na otáčkách. Pokud by měl 2T vyšší účinnost než 4T o stejném objemu, tak by 2T musel mít oproti 4T víc než dvakrát větší výkon. AFAIK, nižší účinnost 2T oproti 4T je dána tím, že ve válci v dalším cyklu zůstane část výfukových plynů a naopak část nespálené směsi palivo-vzduch uteče do výfuku.
aby směs nelítala do výfuku, dává se vstřikování paliva a plní se kompresorem nebo turbem.
dvoutaktní diesel tohle řeší celkem slušně, jsou jich plné lodě, používí se v náklaďácích a lokomotivách.
malej benzín dvoutakt se vstřikováním má Tohatsu
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze modelarskej 4T ma svoje limity. Velikost ventilu a jeho omezenej zdvih (o viceventilovy technice neuvazuju, to je asi cista utopie), ztraty virenim v klikovy skrini, problemy s mazanim... to vsechno omezuje nebo snizuje vykon/ucinnost ve vysokych otackach. Verim, ze pri urcitych otackach se muze ucinnost 2T a 4T pri stejnym vystupnim vykonu blizit, ne-li obratit ve prospech 2T.
Dalsi vec je samozrejme hmotnost motoru.
Dalsi vec je samozrejme hmotnost motoru.
- petula71pp
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ano....omlouvám se tataSovi není ucinejsi.....nýbrž výkonnější.....ale jsou to jen slova. A nám nejde o poměr výkon- spotreba, ale o maximální výkon při "jakékoliv" spotřebě a hmotnost. A v tom je 2T prostě lepší. Dál mam ještě otázku....kdy jsi naposledy odvrátil zrak od svýho nostalgicky uchovaneho dvoutaktu z Barkasu a podíval se na moderní svět? 2T motory dávno nekouří a při použití vhodného oleje jsou mnohem mnohem šetrnější k přírodě než 4T zkoušel jsi už někdy ekologicky zlikvidovat starý katalizator? Nebo jsi ho hodil při projizdce do Vltavy, protože likvidace stojí peníze a tedy chápu, že zrovna ty jsi t ten okamžik netušil kam s ním....a nakonec....ricinovy olej se už také deset let nepoužívá.....ale to přeci se svými zkušenostmi jistě víš;-)
Naposledy upravil(a) petula71pp dne úte led 17, 2012 6:15 pm, celkem upraveno 1 x.
- petula71pp
- návštěvník fóra

- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
petula71pp:Tvůj sarkazmus není na místě. Jsem podstatně starší (67) a za svůj život jsem těch aut a motorů vlastnil a opravoval (včetně výbrusu) hodně, protože to byl můj koníček. Ty 2T auta jsem používal spíše z ekonom. důvodů. Ono jezdit denně a Jeepem Willisem MB, Hispano Suiza nebo BMW 325 po Praze
není zrovna moc ekonomické. To byli auta na neděli. V běžném provozu mě stačili Citroen 11, DKW Maisterclasse, Škoda Felicia 445, Trabant 601 combi
a na dopravu materiálu Barkas B1000. To k té nostalgii. Ale o tom asi nic moc nevíš. A nebylo pro mě zatěžko dát některé z aut k dispozici dcerám, když
zeťáci neměli s čím jezdit.
Proto tvrdím, že máš zastydlou pubertu a potřebuješ se vykecat. Třeba z toho časem vyrosteš.
není zrovna moc ekonomické. To byli auta na neděli. V běžném provozu mě stačili Citroen 11, DKW Maisterclasse, Škoda Felicia 445, Trabant 601 combi
a na dopravu materiálu Barkas B1000. To k té nostalgii. Ale o tom asi nic moc nevíš. A nebylo pro mě zatěžko dát některé z aut k dispozici dcerám, když
Proto tvrdím, že máš zastydlou pubertu a potřebuješ se vykecat. Třeba z toho časem vyrosteš.
- petula71pp
- návštěvník fóra

- petula71pp
- návštěvník fóra

tataS píše:petula71pp:Tvůj sarkazmus není na místě. Jsem podstatně starší (67) a za svůj život jsem těch aut a motorů vlastnil a opravoval (včetně výbrusu) hodně, protože to byl můj koníček. Ty 2T auta jsem používal spíše z ekonom. důvodů. Ono jezdit denně a Jeepem Willisem MB, Hispano Suiza nebo BMW 325 po Praze
Chtěl jsem být slušný....ale víš co? Kašlu na to....chtěl jsem si tu popovídat na téma motorovy prkno.....chtěl jsem poradit.....chtěl jsem si případně předat poznatky....ale tvé příspěvky jsou jen o tom, že je to na "censored".....že nic neumíme (to umíš jen ty) že nic neznáme, nemáme zázemí ani zkušenosti(opět jen ty). Tvé příspěvky k danému tématu mají nulovou hodnotu. Takže....ty už zřejmě v pubertě asi nejsi, zato to zavání stareckou demenci, takže si své blitky laskavě nech pro své dcery a zetaky, protože jsou jediní, kdo bude asi vzhledem k úctě ke stáří něco takového poslouchat. Tím jsem na téma ty vs já skončil a být tebou, udělám to také. zdrz se prosím jakýchkoliv komentářů na mé příspěvky....děkuji
- tataS
- zkušený harcovník

Už to nekuř nebo zblbneš úplně. To že někdo koupí nějaký čínský krám ještě nezakládá jeho nadřazenost. Běžná praxe u těch co něco ví a znají, je že se
napřed snaží si zjistit všechny možnosti a teprve potom se na tom základě rozhodují, jestli to za to stojí koupit. Zatím, kromě siláckých řečí o tom jaký jsi
genius, z tebe nic konkrétního nevypadlo. A je úplně jedno jaký olej do těch motorků používáš- stejně smrdí a lidi co se kolem toho točí jsou tím načichlí.
napřed snaží si zjistit všechny možnosti a teprve potom se na tom základě rozhodují, jestli to za to stojí koupit. Zatím, kromě siláckých řečí o tom jaký jsi
genius, z tebe nic konkrétního nevypadlo. A je úplně jedno jaký olej do těch motorků používáš- stejně smrdí a lidi co se kolem toho točí jsou tím načichlí.
- fishmaster
- aktívní jachtař

Pánové zkuste si přečíst toto modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=788&view=next Třeba se tam poznáte.
Alespoň já tam vidím minimálně jednoho z vás.Schválně jestli se potrefená husa ozve.
Alespoň já tam vidím minimálně jednoho z vás.Schválně jestli se potrefená husa ozve.

- petula71pp
- návštěvník fóra

výkon je 14 koní a opravdu se vyrábí v brně. Měl jsem možnost to vyzkoušet, když byli závody v brně tak pokud by chtěl petula poreferovat tak jsem k dispozici na mailu, ať tu nedělám reklamu.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FgUZN6KZRu0[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FgUZN6KZRu0[/youtube]
ferdas píše:Strejdo Tatasi, koukni sem:
http:\\www.jetsurf.eu
stručně:
váha: 15 kg
délka: 1.8m
max. rychlost: podle provedení 48 - 55 km/h
obsah motoru: 86ccm (osmdesát šest kubických centimetrů)
spotřeba 1.8 L/hod.
motor: 2T mix 1:40, výkon neudán
Vyrábí se v nějakém Brně. (doufám, že to admin nevezme jako reklamu). Je to o tom, že na slušné rozhýbání nemusí mít Petula silný motor, což byla původní námitka k jeho nápadu...
- tataS
- zkušený harcovník

Jo pěkný. Na 14HP dobrý. Ovšem pouze pro jednoho za cenu člunu s motorem, na kterém se odveze celá familie. Asi vhodnější pro půjčovny. Jednomu se
to brzy omrzí, zvlášť když se na tom bude moc jezdit jako na skůtru ve vyhrazených místech. Na moři ve vlnách se to moc používat nedá proti člunu.
Otázka je jak se to bude registrovat a kde to bude mít číslo, kdy to je přes 5HP.
to brzy omrzí, zvlášť když se na tom bude moc jezdit jako na skůtru ve vyhrazených místech. Na moři ve vlnách se to moc používat nedá proti člunu.
Otázka je jak se to bude registrovat a kde to bude mít číslo, kdy to je přes 5HP.