Berty, je to pěkná loď.
Mrkni se ale na
Dixův popis materiálů.
Nevím, jak na tom seš s místem stavby, dostupností pracovní síly atd.
Jsou tam rady ověřené mnoha jeho klienty. A dost často si asi stavitelé tyto "problémy" radši nepřipouští;-) Mimochodem, čechojihoafričan
Petr Mužík je Dixův kamarád, což by třeba někdy a někomu z Čech mohlo pomoci.
píše tam třeba něco ve smyslu :
"Má zkušenost s potenciálními klienty kontaktující mě kvůli lodním designům je taková, že mají velmi jednoznačné myšlenky o materiálu, které použijí na konstrukci nové lodě. Bohužel, tato základní myšlenka se zrodila na základě neznalosti a informací z doslechu o zkušenostech (všeobecně špatně), které měli ostatní s těmito různými materiály."
.
.
.
"Pro domácí stavbu v obydlené oblasti není ocel praktickým materiálem. Jestliže vaši sousedé byli v pohodě před započetím stavby, tak téměř jistě nebudou při dokončení. Od začátku do konce jsou „ocelové práce“ zdaleka nejhlučnější. Hluk při broušení (a nemůžete stavět ocelovou loď bez broušení) bude sousedy obracet proti vám. Těžké el. Svářečky mohou rušit TV příjem. Pískováním vznikne v oblasti kolem lodi pošť a písek roznese vítr do všech zahrad a domů v okolí. Použitím přednatřené oceli bude odstraněn problém s pískováním."
.
.
.
"Plně zaoblené dno ocelové konstrukce není pro všechny, ale jen pro velmi schopné domácí stavitele. Ti s menšími schopnostmi mohou vyrobit zaoblené tvary, ale plátování bude zaručeně nehezké s množstvým tmelení. A to není dobré praktikovat. Mnoho amatérů bude volit pro konstrukci lomené šarpie pro její jednoduchost, ale oblý tvar je lepší. Náročná stavba oblého tvaru dna pak souvisí s lepší maloobchodní hodnotu."
.
.
.
A moje oblíbené téma:
"Vývoj/rozvoj WEST (Wood Epoxy Saturation Technique – Dřevo Epoxid Nasycení Technika:-) metoda v lodní konstrukci dává novou šanci stavby lodí ze dřeva. Spojením letitých přírodních materiálů (dřeva) se speciálními výplňovými pryskyřicemi vznikne lehký a pevný stavební systém, opracovatelný běžnými nástroji. WEST systém může být zdárně kombinován s různými konstrukčními metodami, od plaňkových pásů po plně tvarované, ať už s podélníky nebo bez"
Je to jen můj amatérký překlad, tak v tom nehldej chybičky