Lehký katamarán - s kosatkou nebo ne ?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- divokan
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Lehký katamarán - s kosatkou nebo ne ?
Ahoj ,
chystám se stavět lehký katamarán . nemám ale jasno ohledně oplachtění . bo jsem naprostá lama co se plachet týká, zakládám následující téma. Mám použít oplachění s kosatkou jako např. třída TORNADO http://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_(sailboat) , nebo bez kosatky jako např. http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... _Catamaran ? domnívám se že s kosatkou bude větší výkon za různých podmínek , ale mám obavy ze složitosti ovládání a konstrukce(stavby) . Je výhoda kosatky tak zásadní že bych se měl do ní pouštět? Budu plachtit v 1-2 lidech .....
díky
chystám se stavět lehký katamarán . nemám ale jasno ohledně oplachtění . bo jsem naprostá lama co se plachet týká, zakládám následující téma. Mám použít oplachění s kosatkou jako např. třída TORNADO http://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_(sailboat) , nebo bez kosatky jako např. http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... _Catamaran ? domnívám se že s kosatkou bude větší výkon za různých podmínek , ale mám obavy ze složitosti ovládání a konstrukce(stavby) . Je výhoda kosatky tak zásadní že bych se měl do ní pouštět? Budu plachtit v 1-2 lidech .....
díky
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Re: Lehký katamarán - s kosatkou nebo ne ?
stavět je dobrý podle nějakejch plánů a tím to je daný. rozdíl ovládání s kosou nebo bez není až takové drama a pokud máš tak jako tak přední stěh, tak ani konstrukčně.
výkon, pokud to řádně nastavíš, je samozřejmě s kosou vyšší.
- divokan
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Re: Lehký katamarán - s kosatkou nebo ne ?
david píše:stavět je dobrý podle nějakejch plánů a tím to je daný. rozdíl ovládání s kosou nebo bez není až takové drama a pokud máš tak jako tak přední stěh, tak ani konstrukčně.
a pakud si mám vybrat mezi plány s kosatkou a bez ?
bo jak jsem pravil jsem lama tak dávám přednost jednoduchosti . pokud tedy není kat bez kosatky omezen např. v plavbě proti větru apod . tak si raději zvolím jednodušší cestu.Divokane, David ti radil přesný opak
a mohu li, tak ti rovněž doporučuji loď s kosatkou.
Při stejné ploše plachet má tato sestava větší výkon
a právě stoupavost proti větru je lepší.
Je to jen jeden špagátek navíc, za který ve správný okažik zatáhneš.
Stačí hodinu plout a pochopíš, jak to je jednoduché.
Navíc, pokud nalodíš např. nějakou dámu, bude mít /s kosatkou/ práci a dámy, jak známo, pokud nemají práci - mají roupy.
To byl jen žert kterému nikdo, ani já , nevěří
Pepa
a mohu li, tak ti rovněž doporučuji loď s kosatkou.
Při stejné ploše plachet má tato sestava větší výkon
a právě stoupavost proti větru je lepší.
Je to jen jeden špagátek navíc, za který ve správný okažik zatáhneš.
Stačí hodinu plout a pochopíš, jak to je jednoduché.
Navíc, pokud nalodíš např. nějakou dámu, bude mít /s kosatkou/ práci a dámy, jak známo, pokud nemají práci - mají roupy.
To byl jen žert kterému nikdo, ani já , nevěří
Pepa
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Asi bych taky trohu zohlednil, zda budeš jezdit převážně sám, nebo častěji ve dvou. Není to jen v ovládání ( přede mnou píšou "jeden špagátek navíc" ale taky o vyvážení. Záleží, jak velkou potvoru chceš stavět. Sportovní katamarány jsou tak jako tak dost přeplachtěné, takže větší katamaran s hl. plachtou i s kosou v jednom člověku snáz překlopíš, ale těžko postavíš nazpět. A naopak. Obecně jeden člen posádky bez kosy, dva s kosou. Je to dost zjednodušeno, ale pro zákl. představu. Konstrukčně je to skoro jedno, předpokládám, že přední stěh tam stejně asi mít budeš muset. Subjektivně: s kosou lepší dotáčení Réčka.Kosatku nemusíš pokaždé použít, zvláště pak, když je rolovací.
bedrich píše: Konstrukčně je to skoro jedno, předpokládám, že přední stěh tam stejně asi mít budeš muset.
Bedřichu, obecně máš pravdu, ale v tomto bodě se pouštíš trochu na tenký led. Předpokládáš zřejmě, že tam je možné tu kosatku kdykoli přidat.
Je li plachetnice konstrukčně navržena s jednou hlavní plachtou. potom k teto plachtě respektive k jejímu těžišti, je spočítán laterál. To znamená, že těžiště laterálu je v odpovídající poloze těžišti pouze hlavní plachty. Vytahneš li na takovouto plachetnici "na divoko" kosatku, začne být loď nejspíše nepříjemně závětrná a to vůbec není příjemná vlastnost.
Představ si - teoreticky, že by jsi dal na fina čeleň a přední stěh a vytáhl kosatku. Určitě by to nebylo optimální. To už jsme se ale dostali do příliš teoretických vztahů.
- karf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě jsou katoše jen s hlavní plachtou. HC17 tuším, HC14...stěžeň pak logicky musí být víc v předu (viz pepa a těžiště laterálu vz plachet(plachty)) u hc14 to je asi kvůli velikosti aby se tam vůbec někdo vešel
a u 17ky protože to je turistickej cestovní katoš
ono říct si při stavbě kde stěžeň bude, jde snadno. pak už s ním nehneš. a nakloněním zase tak moc neuděláš.
Osobně mám zkušenost na hc18ce takovou, že při větru k břehu bez kosatky prakticky neodjedeš, protože kačeny zasunout nemůžeš a kormidlo máš jen tak plácnutý do vody a tak nic nefunguje jak má - hlavní tě nerozjede. když takto fouká a vytáhnu kosatku tak se katoš okamžitě rozjede. No a za jízdy je pak sebemenší změna v nastavení kosatky znát v rychlosti protože usměrňuje proudění kolem hlavní plachty. Strach z náročnosti na ovládání mít nemusíš. Já jezdím na 18ce tak půl na půl sám a obě zvládnu celkem v pohodě. Jezdím od začátku července na lipně když to čas dovolí. Zatím jsem jezdil v 7-8metrech, občas v trapézu. Můj katoš má 180kg a 2.44m šířku, takže je dost stabilní. To Tornádo bude taky
No a když si uděláš kosatku ještě samopřehazovací tak pak
A jak psal Pepa s dámama a roupama tak má naprostou pravdu
u Tornáda budeš mít navíc spinaker
btw: tvůj plán mě docela zajímá
kde se pak chystáš plachtit?
a u 17ky protože to je turistickej cestovní katoš
ono říct si při stavbě kde stěžeň bude, jde snadno. pak už s ním nehneš. a nakloněním zase tak moc neuděláš.
Osobně mám zkušenost na hc18ce takovou, že při větru k břehu bez kosatky prakticky neodjedeš, protože kačeny zasunout nemůžeš a kormidlo máš jen tak plácnutý do vody a tak nic nefunguje jak má - hlavní tě nerozjede. když takto fouká a vytáhnu kosatku tak se katoš okamžitě rozjede. No a za jízdy je pak sebemenší změna v nastavení kosatky znát v rychlosti protože usměrňuje proudění kolem hlavní plachty. Strach z náročnosti na ovládání mít nemusíš. Já jezdím na 18ce tak půl na půl sám a obě zvládnu celkem v pohodě. Jezdím od začátku července na lipně když to čas dovolí. Zatím jsem jezdil v 7-8metrech, občas v trapézu. Můj katoš má 180kg a 2.44m šířku, takže je dost stabilní. To Tornádo bude taky
No a když si uděláš kosatku ještě samopřehazovací tak pak
A jak psal Pepa s dámama a roupama tak má naprostou pravdu
u Tornáda budeš mít navíc spinaker
btw: tvůj plán mě docela zajímá
kde se pak chystáš plachtit?- divokan
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
děkuji za názory . myslel jsem si že kosatka tam nebude pro srandu tuleňům ......,ale je-li to tak, že za určitých podmínek je celkem nutná, tak se do ní pustím ....
Co se týká stavby , tak jsem se nadchnul pro celopřekližkový katamarán . Už jsem si vyzkoušel nářezy a pracovní postup na modelech a vypadá to slibně (navíc je to celkem zaběhlej postup , nevymýšlel sem nic novýho). Fór je v tom , že by celá sestava měla mít kolem 130kg takže bych to měl převézt na zahrádce . Takže bych si objezdil hafo nádrží a časem třeba i něco slanějšího ........
Zvažuji zda postavím přesné Tornádo (6,09m) , nebo „babyTornado“ (cca.5,2 m ) . samozřejmě zmenšená verze bude mít své mouchy , ale jako 1. lod by mohla být dostačující ......
P.S.:pro milé adminy . v prvním příspěvku je 1. odkaz nenačtený v celé své délce a tudíž nefachá . dík za opravu.
pro názornost obrázek

Co se týká stavby , tak jsem se nadchnul pro celopřekližkový katamarán . Už jsem si vyzkoušel nářezy a pracovní postup na modelech a vypadá to slibně (navíc je to celkem zaběhlej postup , nevymýšlel sem nic novýho). Fór je v tom , že by celá sestava měla mít kolem 130kg takže bych to měl převézt na zahrádce . Takže bych si objezdil hafo nádrží a časem třeba i něco slanějšího ........
Zvažuji zda postavím přesné Tornádo (6,09m) , nebo „babyTornado“ (cca.5,2 m ) . samozřejmě zmenšená verze bude mít své mouchy , ale jako 1. lod by mohla být dostačující ......
P.S.:pro milé adminy . v prvním příspěvku je 1. odkaz nenačtený v celé své délce a tudíž nefachá . dík za opravu.
pro názornost obrázek

- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
To Pepa:
S teorií těžiště plachet versus laterálu se plně ztotožňuju. K mým poznámkám mě pouze vedla skutečnost, že ta moje "hračka" Topcat F2 existuje i ve verzi F1 - stejné plováky, stejná poloha paty stěžně, ale bez kosatky, s jiným uchycením předního stěhu. Zrovnatak Hobiecat FX One - typická jednoplachtovka, lze dovybavit malou kosou. Možná se změnou dělky stěhu a vantů jinak zaklání stěžeň. Nevím, ale existuje to. I váhové těžiště mají mít katamarany asi víc vzadu (oproti jednotrupům - nedávno probíráno v jiném vlákně o vylepšování plachetnice) O tom jsem před pár dny přemýšlel při nečekaném silném poryvu, kdy jsme se se synem během pár vteřin překlopili přes špičku závětrného plováku.
S teorií těžiště plachet versus laterálu se plně ztotožňuju. K mým poznámkám mě pouze vedla skutečnost, že ta moje "hračka" Topcat F2 existuje i ve verzi F1 - stejné plováky, stejná poloha paty stěžně, ale bez kosatky, s jiným uchycením předního stěhu. Zrovnatak Hobiecat FX One - typická jednoplachtovka, lze dovybavit malou kosou. Možná se změnou dělky stěhu a vantů jinak zaklání stěžeň. Nevím, ale existuje to. I váhové těžiště mají mít katamarany asi víc vzadu (oproti jednotrupům - nedávno probíráno v jiném vlákně o vylepšování plachetnice) O tom jsem před pár dny přemýšlel při nečekaném silném poryvu, kdy jsme se se synem během pár vteřin překlopili přes špičku závětrného plováku.
- divokan
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
karf píše:Takže ho pokaždé k vodě povezeš a budeš stavět? Pak bude asi lepší kratší 5.2 metru. Pro jednoho/dva lidi se na 5.5m vejdeme v pohodě a nejspíš bude ovladatelnější v menší rychlosti (slabším větru) a víc si s ním užiješ na menších přehradách. 20ka je tak na to Lipno...
jj . taky bych to tak viděl .....uvidíme........

- karf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
hobie cat 14 se dělá s kosatkou = hc14 turbo. ale hc14 je spíš taková ponorka tak maximálně pro jednoho člověka. i hc16 sotva uveze 3 lidi. oba ale mají banánový plováky takže jízda na nich je trochu náročnější než na 18ce, nacrach, topcatech a dalších, který se dopředu/dozadu nehoupou
když s tím Tornadem začne jezdit v mírným větru tak 2-4metry tak se nemusí velikosti bát. ovládání je pořád stejný - pína a 2 otěže
když s tím Tornadem začne jezdit v mírným větru tak 2-4metry tak se nemusí velikosti bát. ovládání je pořád stejný - pína a 2 otěže

- divokan
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
kanic píše:Ahoj Divokane.
Co říkáš na Hitii 14 od Wharrama?
Jeden náš kolega z Hodonína jej už postavil. k.
čau . samozřejmě wharram je klasik nad klasiky.....stačí se jen podívat na pár lodí co má na webu a člověk se rázem ocitne někde v mikronésii
.....ale čistě subjektivně nechci banánový tvar (nelíbí se mi tolik).....a chci něco kapku většího (5,2-6m) . Jinak u té hittie je solidní poměr d/š ...... http://wharram.com/hitia14.html
jinak "plánky" na tornado mám .... akorát si je trochu upravím ....
- zepelin
- nováček na fóru

Zdravím z Hodonína,
tak jsem se konečně dočkal toho, že někdo píše o Hitii 14, kterou jsem si v roce 2008 postavil. Na tomto fóru si rád počtu, je tady spousta dobrých rad, ale většinou se zde píše o jachtách mořských či tuzemských. Ten můj katík se bere jako sportovní náčiní a jelikož i moje praktické zkušenosti s plachtěním nejsou nic moc zatím jsem se diskusí nezúčastnil. Tedy moje premiéra. Hitii jsem si postavil pro radost a také proto, že se dá uskladnit v garáži (délka 4,4m) a převeze se lehce na střeše auta. Stavba je pro začátečníka ideální, plány co jsem koupil jsou podrobné. Chtěl jsem si udělat všechno sám a tak jsem si ušil i plachty. Oplachtění jsem udělal podle návrhu Wharrama, kde je pomocný sprit pro vyložení hlavní plachty a kosatka. Kosatka hodně zlepšuje výkon hlavní plachty, je nenáročná na obsluhu a při tomto druhu oplachtění je jistě nezbytná. Vysoké oplachtění s celospírovou plachtou je elegantní a láká mě vyzkoušet na Hitii i tuto variantu. Nevím jestli se hned napoprvé mohu vůbec tak rozkecat? No jestli má někdo zájem, rád se o své zkušenosti se stavbou i plavbou na tomto katu rozdělím. Zdravím tímto i KANICE, jak jsi daleko se svou Hitií . Už ji proháníš?
ZEPELIN
tak jsem se konečně dočkal toho, že někdo píše o Hitii 14, kterou jsem si v roce 2008 postavil. Na tomto fóru si rád počtu, je tady spousta dobrých rad, ale většinou se zde píše o jachtách mořských či tuzemských. Ten můj katík se bere jako sportovní náčiní a jelikož i moje praktické zkušenosti s plachtěním nejsou nic moc zatím jsem se diskusí nezúčastnil. Tedy moje premiéra. Hitii jsem si postavil pro radost a také proto, že se dá uskladnit v garáži (délka 4,4m) a převeze se lehce na střeše auta. Stavba je pro začátečníka ideální, plány co jsem koupil jsou podrobné. Chtěl jsem si udělat všechno sám a tak jsem si ušil i plachty. Oplachtění jsem udělal podle návrhu Wharrama, kde je pomocný sprit pro vyložení hlavní plachty a kosatka. Kosatka hodně zlepšuje výkon hlavní plachty, je nenáročná na obsluhu a při tomto druhu oplachtění je jistě nezbytná. Vysoké oplachtění s celospírovou plachtou je elegantní a láká mě vyzkoušet na Hitii i tuto variantu. Nevím jestli se hned napoprvé mohu vůbec tak rozkecat? No jestli má někdo zájem, rád se o své zkušenosti se stavbou i plavbou na tomto katu rozdělím. Zdravím tímto i KANICE, jak jsi daleko se svou Hitií . Už ji proháníš?
ZEPELIN
- kanic
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
kosatka na katu
Ahoj zepeline,
jsem rád, že jsi se veřejně rozepsal o svém pojetí jachtingu.
Kat je určitě to nejvděčnější plavidlo a myslím, aspoň podle Tvých priorit, že jsi trefil do černého.
Co se mně týče, taky jsem vypustil sprit a nahradím jej gaflovým ráhnem, jako u Tiki 21, mám duralový stěžeň s drážkou pro Al. jezdce a vymýšlím kajutku mezi plováky se 2 lůžky.
Zatím jsem stále ve stádiu stavby, pevný termín dokončení nemám.
Doufám, že brzy napíšeš, jak loď stoupá, jak reaguje na obraty proti větru a jak Ti to fičí i bez vynořeného plováku.
Měj se fajn. kanic
jsem rád, že jsi se veřejně rozepsal o svém pojetí jachtingu.
Kat je určitě to nejvděčnější plavidlo a myslím, aspoň podle Tvých priorit, že jsi trefil do černého.
Co se mně týče, taky jsem vypustil sprit a nahradím jej gaflovým ráhnem, jako u Tiki 21, mám duralový stěžeň s drážkou pro Al. jezdce a vymýšlím kajutku mezi plováky se 2 lůžky.
Zatím jsem stále ve stádiu stavby, pevný termín dokončení nemám.
Doufám, že brzy napíšeš, jak loď stoupá, jak reaguje na obraty proti větru a jak Ti to fičí i bez vynořeného plováku.
Měj se fajn. kanic
- zepelin
- nováček na fóru

Ahoj kanici,
jsem rád, že pokračuješ na svém katu a doufám, že to jednou vyzkoušíme spolu na vodě. Jelikož jsem neměl možnost se projet na jiném katu ani na jednotrupu, nemohu porovnávat jízdní vlastnosti s mou Hitií. Stoupání proti větru je vcelku slušné díky "V" plovákům. Obraty proti větru se mi daří bez problémů jen když pořádně fouká. Při slabém větru si musím někdy pomoci veslem. Rychlost je jistě hlavní devizou tohoto typu plavidla. Na Lipně jsem podle mého názoru jezdil hodně rychle a na Nových Mlýnech, kde umí opravdu zafoukat, jsem vynořil plovák. Přiznám se, že už jsem měl strach z převržení. O té nástavbě mezi plováky také uvažuju, ale nic kloudného mě zatím nenapadlo.
zepelin
jsem rád, že pokračuješ na svém katu a doufám, že to jednou vyzkoušíme spolu na vodě. Jelikož jsem neměl možnost se projet na jiném katu ani na jednotrupu, nemohu porovnávat jízdní vlastnosti s mou Hitií. Stoupání proti větru je vcelku slušné díky "V" plovákům. Obraty proti větru se mi daří bez problémů jen když pořádně fouká. Při slabém větru si musím někdy pomoci veslem. Rychlost je jistě hlavní devizou tohoto typu plavidla. Na Lipně jsem podle mého názoru jezdil hodně rychle a na Nových Mlýnech, kde umí opravdu zafoukat, jsem vynořil plovák. Přiznám se, že už jsem měl strach z převržení. O té nástavbě mezi plováky také uvažuju, ale nic kloudného mě zatím nenapadlo.
zepelin
- samoliter
- účet uživatele zrušen
Kajutka na katu.
Ahoj Zepeline. Koukni se tady: http://www.sailingcatamarans.com/index.htm . Pak vlevo dej Design, potom Under 25ft . Je tam Wizard, s malou kabinou mezi plováky. Pro transport ji můžeš sundat. Projdi si tam odkazy i videa. samoliter.
------------------------
Prosím, někdo šikovnej by mohl tu fotku od divokana nahoře zmenšit, aby neroztahovala moc stránku. Dík.
------------------------
Prosím, někdo šikovnej by mohl tu fotku od divokana nahoře zmenšit, aby neroztahovala moc stránku. Dík.