Ovládání kormidla

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Ovládání kormidla

Příspěvekod captain65 » sob říj 16, 2010 6:49 pm

Zdravím všechny

Rád bych Vás požadal o širokou konzultaci, zda někdo ví - zná důvod, proč se na ovládání kormidla u mot. lodí všeobecně prodává a používá systém hydrauliky a ne stejně jako u přívěsných motorů levný systém bovdenu a převodky. Mám za to, že když bovden bezpečně a dlouhodobě hýbe těžkým vibrujícím motorem, mohl by ovládat i kormidlo. Konkrétně řeším kormidlo na stavbě 10m AL lodě, (výtlačná plavba, motor PERKINS SABRE cca 92 HP). Vím, že se s úspěchem používá i systém úhlových převodovek a nebo i řetěz, nebo lana. Potřebuju spolehlivost a jednoduchost
Musí existovat tisíce spolehlivých samo-domo řešení. Budu rád jenom za odzkoušené nápady.

Díky všem
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob říj 16, 2010 8:16 pm

Já mám ocelové lanko 8mm....8m loď,u kormidelního kola řetěz z motorky...
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » sob říj 16, 2010 8:27 pm

Ahoj maxik1958,

mohl bych tě poprosit o pár fotek, nebo náčrt jak to máš udělaný? popřípadě i trochu rozměry a průměry kol?.

Díky
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » sob říj 16, 2010 9:20 pm

Inspiraci můžeš najít u www.edsonmarine.com a www.jefa.com
Prohledáš-li oba odkazy najdeš náčrty různých řešení, postupy výpočtů převodů atd.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned říj 17, 2010 1:00 am

Protože hydraulika je dražší a je z ní větší kšeft. Taky se jednodušejc udělá dvojí řízení. Na kormidle může být výrazně větší síla na ovládání, což hydr. zvládne lépe. Záleží na vyvážení kormidla. Vadí mi u ní velký počet otáček kormidelním kolem. Z-nohy sice mají bowden, ale taky většinou hydr. posilovač jako v autě. Obecně mi vadí u bowdenového řízení, zvláště levnější modely, velká vůle řízení. A proto mám na parníku lano + řetěz, a to dokonce na dvě kormidelní kola. Nema problema
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned říj 17, 2010 8:30 am

captain65 píše:Ahoj maxik1958,

mohl bych tě poprosit o pár fotek, nebo náčrt jak to máš udělaný? popřípadě i trochu rozměry a průměry kol?.

Díky

mám to zakrytovaný :roll: kladky maj pr. cca 7cm,ozubené kolo na řetěz 12cm k náhledu Praha 8
david
moderátor

Příspěvekod david » ned říj 17, 2010 10:44 am

kladky i segment musí mít hlubokou drážku, aby lano nevypadávalo
řetěz z motorky. článkem se dá snadno prostrčit lano, ohnout a zasvorkovat

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned říj 17, 2010 12:18 pm

Hydraulika je hydraulika mnohem lehčí ovládání. Pokud je vše děláno s profesionalitou tak je to bezproblémové a jednoduché. Já bych neměnil zase tak drahé to není do 25tis se dá vejít od Vetusu.
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon říj 18, 2010 8:44 am

Ahoj díky všem za rady,

všechny ukázky jsou poměrně dlouhodobě známé. Chtěl jsem použít stejný systém jako u přívěsného motoru. Pochopil jsem, že když se vyřeší - vyrobí píst poháněný bovdenem (stejně jako u velkých přívesných motorů) tak bude muset vše fungovat. Systém lan a řetězů je asi dlouhodobě spolehlivý ale nějak se mi do něj nechce:-) Davide díky za náčrtek a Richarde za odkaz na stránky.

Petr
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » sob úno 19, 2011 12:15 pm

díky za všechny odpovědi a Davidovi za náčrtek.

Můžeš mi Davide, nebo někdo jiný říct, jestli existuje nějaký známý důvod, proč se používá ocelové lanko? proč nepoužít třeba kevlarové nebo jině lano s menší průtažností? jsou na to levně k sehnání ložiskové bezpečné plastové kladky a třeba lana a kladky výtahů plachet vydrží přece strašné tahy a také do 90° No a nemusel bych kladky vyrábět. :whist:

Jo a viděl jste někdo někde prodávat otočný 120° segment na kormidlo? Nebo to budu také vyrábět? Hřídel kormidla jsem vyrobil průměr 40 mm

Díky za odpovědi
david
moderátor

Příspěvekod david » sob úno 19, 2011 12:51 pm

především nejde o síly, ty nejsou zas tak zásadní. daleko větší je namáhání na ohyb v kladkách a to zejména ta část lana, co je v kladce pří přímém směru. co by tomu říkal kevlar nevím.
podle mě je zásadní zádrhel v negativním koef. tepelné roztažnosti, kdy s rostoucí teplotou se loď natahuje, ale kevlar. lano zkracuje.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » sob úno 19, 2011 12:55 pm

segment mam odlity z al.slitiny vcetne drazky mam to na privesak ale neni problem ho udelat i na kormidlo se ctyrhranem model jsem udelal z MDF stacila na to primocarka a frezka povrch natrenej barvou-cena odlitku kolem 300 kc
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » sob úno 19, 2011 1:40 pm

Packa :

prosím o fotky a základní rozměry na captain65@gmail.com

díky.

David: loď se možná trochu na vodě vlivem tepla natahuje, nebo stahuje. Voda se ale nijak rychle tepelně nehýbá a tak bude držet i teplotu spodku lodi v min. mezích. Uložení koncové kladky, dle tvého nákresu, toto bude bez problémů eliminovat. Důvodem snad může být bezpečnost provozu, nic jiného mě opravdu nenapadá. :?

díky
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » sob úno 19, 2011 2:40 pm

fotku nemam a rozmery? odmeril jsem polomer od osy otaceni nohy k lanku,z MDF vyriznul tvar tak by tam pasoval opracoval,natrel,a dal odlejt nic svetoornehio na tom neni-stejne se to musi nepasovat na konkretni motor a lod.mel jsem predtim klasickou kulisu a se obcas sprajcla tak jsem udelal toto a zatim se mi to zda lepsi ale jel jsem s tim na podzim dvakrat
je to skoro to same co maloval maxik akorat to je ne privesu
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob úno 19, 2011 3:23 pm

packo, měl bych dotaz. Když jsi ten segment /s lanky/použil k ovládní přívěsného motoru, jak máš potom vyřešeno zvedání motoru /pantograf/ případně jeho vyklápení při najíždění ke břehu. Standardně by ti lanka nedovolily změnit polohu motoru.
Pepa

Edit: Já přišel jen na možnost nepoužívat kladky, ale pouze dva volné bovdeny se zafixovanými konci k motoru a lanka tahjí za segment.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » sob úno 19, 2011 4:12 pm

celej segment odsroubuju.ale je fakt ze z lenosti ho nechavam pres noc ve vode takze jedine kdyz neco namotam mam to na 2 sroubech imbus tu kulisu jsem taky musel povolit to co uvadis jsem pred casem konzultoval s davidem ale pak to usnulo no treba casem to nejak prekopu
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » ned úno 20, 2011 2:37 pm

Packo,

měl jsem pocit že máš nalito víc segmantů a že jeden třeba prodáváš. Proto jsem chtěl fotky a rozměry. Já nemám možnost lití ale můžu prakticky libovolně CNC frézovat a soustružit tak koupím Al blok a sice dráž ale vyfrézuju to z plnýho matroše.

díky

PK
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » ned úno 20, 2011 3:17 pm

byl udelanej jen jeden kus a toprimo na motor PARSUN 15 model mam jinak odlejvat davam do kolina-slevarna bar.kovu pisecna ul. delaji rychle a levne-ted jsem davel odlejvat pozicni svetla pro me a vikiho-8 ks za 275 normalne na doklad
P.S. nevite nekdo kde by se daly sehnat skla do pozicek co byly driv treba na sportech?takove kapky z al.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon úno 21, 2011 11:52 am

Jo, tak to je velkej problém,ale Tove,myslím má někoho kdo dělá repliky, taky bych potřeboval :?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon úno 21, 2011 5:05 pm

Maxiku ve skole vytvarny krouzek pouziva odlevaci kristalovou hmotu-vysledek je perfekt(delal jsem jim vakuovani) ale udelat formu a ....... kdyby to nekdo nabizel za rozumnou cenu- jinak se holt obetuju- to svetlo je to od tebe
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon úno 21, 2011 7:13 pm

Mám i vzorky skel, že bychom se do toho pustili? :?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » pon úno 21, 2011 8:42 pm

kdyz nikdo nenabidne tak mi nic jineho nezbyde-ted me napada nepojedes vyhnat pavouky z laufu? a spojit to s prohlidkou toho mahagonoveho krasavce v Recanech
jeste doplnim kontakt na slevarnu bar.kovu v koline-lejou al. a bronz mozna i jine ale to nevim urcite... SLEKO tel.603242410 p.Zateckova
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon úno 21, 2011 10:37 pm

:roll: je zima :oops: ale jak se oteplí ;)

Zpět na