Ovládání kormidla
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- captain65
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Ovládání kormidla
Zdravím všechny
Rád bych Vás požadal o širokou konzultaci, zda někdo ví - zná důvod, proč se na ovládání kormidla u mot. lodí všeobecně prodává a používá systém hydrauliky a ne stejně jako u přívěsných motorů levný systém bovdenu a převodky. Mám za to, že když bovden bezpečně a dlouhodobě hýbe těžkým vibrujícím motorem, mohl by ovládat i kormidlo. Konkrétně řeším kormidlo na stavbě 10m AL lodě, (výtlačná plavba, motor PERKINS SABRE cca 92 HP). Vím, že se s úspěchem používá i systém úhlových převodovek a nebo i řetěz, nebo lana. Potřebuju spolehlivost a jednoduchost
Musí existovat tisíce spolehlivých samo-domo řešení. Budu rád jenom za odzkoušené nápady.
Díky všem
Rád bych Vás požadal o širokou konzultaci, zda někdo ví - zná důvod, proč se na ovládání kormidla u mot. lodí všeobecně prodává a používá systém hydrauliky a ne stejně jako u přívěsných motorů levný systém bovdenu a převodky. Mám za to, že když bovden bezpečně a dlouhodobě hýbe těžkým vibrujícím motorem, mohl by ovládat i kormidlo. Konkrétně řeším kormidlo na stavbě 10m AL lodě, (výtlačná plavba, motor PERKINS SABRE cca 92 HP). Vím, že se s úspěchem používá i systém úhlových převodovek a nebo i řetěz, nebo lana. Potřebuju spolehlivost a jednoduchost
Musí existovat tisíce spolehlivých samo-domo řešení. Budu rád jenom za odzkoušené nápady.
Díky všem
- Richard
- věčný začátečník

- Reputace: 82
Inspiraci můžeš najít u www.edsonmarine.com a www.jefa.com
Prohledáš-li oba odkazy najdeš náčrty různých řešení, postupy výpočtů převodů atd.
Prohledáš-li oba odkazy najdeš náčrty různých řešení, postupy výpočtů převodů atd.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Protože hydraulika je dražší a je z ní větší kšeft. Taky se jednodušejc udělá dvojí řízení. Na kormidle může být výrazně větší síla na ovládání, což hydr. zvládne lépe. Záleží na vyvážení kormidla. Vadí mi u ní velký počet otáček kormidelním kolem. Z-nohy sice mají bowden, ale taky většinou hydr. posilovač jako v autě. Obecně mi vadí u bowdenového řízení, zvláště levnější modely, velká vůle řízení. A proto mám na parníku lano + řetěz, a to dokonce na dvě kormidelní kola. Nema problema
-
david
- moderátor
kladky i segment musí mít hlubokou drážku, aby lano nevypadávalo
řetěz z motorky. článkem se dá snadno prostrčit lano, ohnout a zasvorkovat
Uploaded with ImageShack.us
řetěz z motorky. článkem se dá snadno prostrčit lano, ohnout a zasvorkovat
Uploaded with ImageShack.us
- captain65
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj díky všem za rady,
všechny ukázky jsou poměrně dlouhodobě známé. Chtěl jsem použít stejný systém jako u přívěsného motoru. Pochopil jsem, že když se vyřeší - vyrobí píst poháněný bovdenem (stejně jako u velkých přívesných motorů) tak bude muset vše fungovat. Systém lan a řetězů je asi dlouhodobě spolehlivý ale nějak se mi do něj nechce:-) Davide díky za náčrtek a Richarde za odkaz na stránky.
Petr
všechny ukázky jsou poměrně dlouhodobě známé. Chtěl jsem použít stejný systém jako u přívěsného motoru. Pochopil jsem, že když se vyřeší - vyrobí píst poháněný bovdenem (stejně jako u velkých přívesných motorů) tak bude muset vše fungovat. Systém lan a řetězů je asi dlouhodobě spolehlivý ale nějak se mi do něj nechce:-) Davide díky za náčrtek a Richarde za odkaz na stránky.
Petr
- captain65
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
díky za všechny odpovědi a Davidovi za náčrtek.
Můžeš mi Davide, nebo někdo jiný říct, jestli existuje nějaký známý důvod, proč se používá ocelové lanko? proč nepoužít třeba kevlarové nebo jině lano s menší průtažností? jsou na to levně k sehnání ložiskové bezpečné plastové kladky a třeba lana a kladky výtahů plachet vydrží přece strašné tahy a také do 90° No a nemusel bych kladky vyrábět. :whist:
Jo a viděl jste někdo někde prodávat otočný 120° segment na kormidlo? Nebo to budu také vyrábět? Hřídel kormidla jsem vyrobil průměr 40 mm
Díky za odpovědi
Můžeš mi Davide, nebo někdo jiný říct, jestli existuje nějaký známý důvod, proč se používá ocelové lanko? proč nepoužít třeba kevlarové nebo jině lano s menší průtažností? jsou na to levně k sehnání ložiskové bezpečné plastové kladky a třeba lana a kladky výtahů plachet vydrží přece strašné tahy a také do 90° No a nemusel bych kladky vyrábět. :whist:
Jo a viděl jste někdo někde prodávat otočný 120° segment na kormidlo? Nebo to budu také vyrábět? Hřídel kormidla jsem vyrobil průměr 40 mm
Díky za odpovědi
-
david
- moderátor
především nejde o síly, ty nejsou zas tak zásadní. daleko větší je namáhání na ohyb v kladkách a to zejména ta část lana, co je v kladce pří přímém směru. co by tomu říkal kevlar nevím.
podle mě je zásadní zádrhel v negativním koef. tepelné roztažnosti, kdy s rostoucí teplotou se loď natahuje, ale kevlar. lano zkracuje.
podle mě je zásadní zádrhel v negativním koef. tepelné roztažnosti, kdy s rostoucí teplotou se loď natahuje, ale kevlar. lano zkracuje.
- captain65
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Packa :
prosím o fotky a základní rozměry na captain65@gmail.com
díky.
David: loď se možná trochu na vodě vlivem tepla natahuje, nebo stahuje. Voda se ale nijak rychle tepelně nehýbá a tak bude držet i teplotu spodku lodi v min. mezích. Uložení koncové kladky, dle tvého nákresu, toto bude bez problémů eliminovat. Důvodem snad může být bezpečnost provozu, nic jiného mě opravdu nenapadá.
díky
prosím o fotky a základní rozměry na captain65@gmail.com
díky.
David: loď se možná trochu na vodě vlivem tepla natahuje, nebo stahuje. Voda se ale nijak rychle tepelně nehýbá a tak bude držet i teplotu spodku lodi v min. mezích. Uložení koncové kladky, dle tvého nákresu, toto bude bez problémů eliminovat. Důvodem snad může být bezpečnost provozu, nic jiného mě opravdu nenapadá.
díky
- packa
- zkušený harcovník

- Reputace: 12
fotku nemam a rozmery? odmeril jsem polomer od osy otaceni nohy k lanku,z MDF vyriznul tvar tak by tam pasoval opracoval,natrel,a dal odlejt nic svetoornehio na tom neni-stejne se to musi nepasovat na konkretni motor a lod.mel jsem predtim klasickou kulisu a se obcas sprajcla tak jsem udelal toto a zatim se mi to zda lepsi ale jel jsem s tim na podzim dvakrat
je to skoro to same co maloval maxik akorat to je ne privesu
je to skoro to same co maloval maxik akorat to je ne privesu
packo, měl bych dotaz. Když jsi ten segment /s lanky/použil k ovládní přívěsného motoru, jak máš potom vyřešeno zvedání motoru /pantograf/ případně jeho vyklápení při najíždění ke břehu. Standardně by ti lanka nedovolily změnit polohu motoru.
Pepa
Edit: Já přišel jen na možnost nepoužívat kladky, ale pouze dva volné bovdeny se zafixovanými konci k motoru a lanka tahjí za segment.
Pepa
Edit: Já přišel jen na možnost nepoužívat kladky, ale pouze dva volné bovdeny se zafixovanými konci k motoru a lanka tahjí za segment.
- packa
- zkušený harcovník

- Reputace: 12
byl udelanej jen jeden kus a toprimo na motor PARSUN 15 model mam jinak odlejvat davam do kolina-slevarna bar.kovu pisecna ul. delaji rychle a levne-ted jsem davel odlejvat pozicni svetla pro me a vikiho-8 ks za 275 normalne na doklad
P.S. nevite nekdo kde by se daly sehnat skla do pozicek co byly driv treba na sportech?takove kapky z al.
P.S. nevite nekdo kde by se daly sehnat skla do pozicek co byly driv treba na sportech?takove kapky z al.