Stavba vlastní plachetnice
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Zdravím přátel= všech vod,
již několik let uvažuji o stavbě vlastní plachetnice. Věnuji se jachtingu již několik let a zároveň při tom studuji na Fakultě architektury. Bohužel k lodnímu designu se tolik nedostanu, Pouze si mohu přečíst stará skripta z roku 1975 "Lodní stavitelství", které se kdysi vyučovalo.
Rád by jsem začal s plánováním a rozkreslováním lodi. Chtěl bych to vzít asi směrem samouka, kdy si sám nastuduji veškeré podklady a věci potřebné k tomu navrhnout vlastní loď. Rád by jsem stavěl zhruba 10 metrů dlouhou loď, nejspíše sendvičového typu, ale rád by jsem se o tomto způsobu stavby více dozvěděl. Nebo si také nechám doporučit nějaké další techniky. Prosím, pokud je to možné, pište mi publikace, které by jsem měl projít a nastudovat.
Díky předem...
již několik let uvažuji o stavbě vlastní plachetnice. Věnuji se jachtingu již několik let a zároveň při tom studuji na Fakultě architektury. Bohužel k lodnímu designu se tolik nedostanu, Pouze si mohu přečíst stará skripta z roku 1975 "Lodní stavitelství", které se kdysi vyučovalo.
Rád by jsem začal s plánováním a rozkreslováním lodi. Chtěl bych to vzít asi směrem samouka, kdy si sám nastuduji veškeré podklady a věci potřebné k tomu navrhnout vlastní loď. Rád by jsem stavěl zhruba 10 metrů dlouhou loď, nejspíše sendvičového typu, ale rád by jsem se o tomto způsobu stavby více dozvěděl. Nebo si také nechám doporučit nějaké další techniky. Prosím, pokud je to možné, pište mi publikace, které by jsem měl projít a nastudovat.
Díky předem...
No já nevím,
když člověk pročítá forum, tak je to každou chvilku.
Jestli ti není líto promarněného času, peněz, marné práce a snahy, tak ti držím palce. Nakonec by jsi mohl zjistit, že jsi promarnil značnou část života, kterou jsi mohl jachtit. Ale proti gustu žádnej dišputát.
Já bych to na tvém místě řešil nákupem výlisku z laminátu vyzkoušeného typu a dostavbou s úpravami k obrazu svému. Naučíš se laminovat, řezat, brousit, tmelit, kitovat, pilovat a spousty dalších kutilských činností (stejně, jako bys stavěl od začátku) a budeš mít jakousi záruku, že to půjde přihlásit a že se to bude na vodě chovat alespoň trochu tak, jak by mělo.
Nicméně ti nechci brát nadšení, zápal a elán.
Pokud se do toho pustíš od náčrtku na svačinovém papíru, tak držím palce, a když to dokáže plout, tak smekám.
S pozdravem Martin
když člověk pročítá forum, tak je to každou chvilku.
Jestli ti není líto promarněného času, peněz, marné práce a snahy, tak ti držím palce. Nakonec by jsi mohl zjistit, že jsi promarnil značnou část života, kterou jsi mohl jachtit. Ale proti gustu žádnej dišputát.
Já bych to na tvém místě řešil nákupem výlisku z laminátu vyzkoušeného typu a dostavbou s úpravami k obrazu svému. Naučíš se laminovat, řezat, brousit, tmelit, kitovat, pilovat a spousty dalších kutilských činností (stejně, jako bys stavěl od začátku) a budeš mít jakousi záruku, že to půjde přihlásit a že se to bude na vodě chovat alespoň trochu tak, jak by mělo.
Nicméně ti nechci brát nadšení, zápal a elán.
Pokud se do toho pustíš od náčrtku na svačinovém papíru, tak držím palce, a když to dokáže plout, tak smekám.
S pozdravem Martin
- samoliter
- účet uživatele zrušen
- Reputace: 0
Knihy.
Ahoj Vicky7. Jen rychle, namátkou. Ve vědecké knihovně, nebo antikvariátu si sežeň tyto knihy:
Kovačík, Pernický - Motorové člny rekreačné.
Zizius a kol. - Stavba, údržba a opravy lodí.
Opll - Jak si postavim plachetnice a motorové čluny.
Dále pak knihy autorů Štěpán, Hubert.
Názvy teď rychle z hlavy nevytáhnu, ale tuším asi Motorové čluny.
Budeš mít k samostudiu dost informací. Pokud něco z toho Ti bude nejasné, pak se ptej na konkrétní věc. A rozhodně je dobré postupně pročítat staré vlákna tady ve foru o stavbě lodí, údržbě, výstroji, technice, motorech. samoliter.
Kovačík, Pernický - Motorové člny rekreačné.
Zizius a kol. - Stavba, údržba a opravy lodí.
Opll - Jak si postavim plachetnice a motorové čluny.
Dále pak knihy autorů Štěpán, Hubert.
Názvy teď rychle z hlavy nevytáhnu, ale tuším asi Motorové čluny.
Budeš mít k samostudiu dost informací. Pokud něco z toho Ti bude nejasné, pak se ptej na konkrétní věc. A rozhodně je dobré postupně pročítat staré vlákna tady ve foru o stavbě lodí, údržbě, výstroji, technice, motorech. samoliter.
- teista
- aktívní jachtař

- Reputace: 1
Ahoj, tady něco pro inspiraci.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=471&highlight=spo%E8%EDtat
t.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=471&highlight=spo%E8%EDtat
t.
Martin: díky moc, jací výrobci prodávají například již hotový výlisek? Co jsem kokal na nedávném Lodě na vodě, tak všichni výrobci byli trochu více proti tomu prodávat samotný laminátový trup... minulý rok jsem tam zahlédl například od Biehlmarine jejich Daysailer 8.5. Je to parádní kousek na rekreační plavbu. Aby jsem byl upřímný, mám dost svých skic po šuplíkách těchto kousků. Na fakultě se setkávám s profesorem, který pracoval rok pro jednu francouzskou kancelář, co stavěla lodě....
Dále díky za tipy na knihy, zkusím se podívat po knihovnách, zda to najdu, již pročítám staré ročníky "Lodní stavitelství", ale není to k něčemu, jsou tam jenom velké tankery a spíše průmyslové stroje....
Také mě napadla ta možnost koupi ojeté plachetnice a tu zrenovovat a značně zmodernizovat, jhe pravda, že stavba lodě je na pořádně dlouhou dobu. Již jsem se s tím setkal, když známý na Císařáku stavěl/renovoval vlastní loď a nakonec ji stejně prodal, protože s tím bylo více trápení než radosti.
Díky za vaše názory dosavadní i budoucí....
Dále díky za tipy na knihy, zkusím se podívat po knihovnách, zda to najdu, již pročítám staré ročníky "Lodní stavitelství", ale není to k něčemu, jsou tam jenom velké tankery a spíše průmyslové stroje....
Také mě napadla ta možnost koupi ojeté plachetnice a tu zrenovovat a značně zmodernizovat, jhe pravda, že stavba lodě je na pořádně dlouhou dobu. Již jsem se s tím setkal, když známý na Císařáku stavěl/renovoval vlastní loď a nakonec ji stejně prodal, protože s tím bylo více trápení než radosti.
Díky za vaše názory dosavadní i budoucí....
Ahoj Vicky 7,
kde sehnat konkrétní typ, to nevím, ale občas se dá něco najít v inzerci, taťka takhle stavěl Štíra. Úplně geniální a pro mě velice, velice zajímavé je v tomto vlákně modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2795&postdays=0&postorder=asc&start=0. To je super nápad !!!!!Sám jsem po přečtení uvažoval o stavbě Belugy, ale nikde není psáno, že tímto způsobem nemůžeš "zrestaurovat" 9m loď - vyzkoušenou, přihlášenou,atd.
V tomto vlákně, modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4239&postdays=0&postorder=asc&start=125, je taky spousta info. Tady byl i nějaký výlisek, nevím jestli ještě je, nekoukal jsem http://mazury.info.pl/sprzedam/drobne/ogloszenia.php. Mám pocit, že v Roudnici n.L. byl jeden na prodej celou zimu (plavidla.cz, bazar). Chce to hledat. Je spousta lidí, komu to doma leží a z nějakého důvodu už to nikdo nedokončí. Já jsem se byl kdysi podívat na trup Sasanky, z pozůstalosti. JSOU. Trup byl skvělý, ale cena se dostala nad mé max, a tak to dopadlo tak, že jsem koupil za dvojnásobnou cenu komplet hotovou, vybavenou, jetou, skvělou Montu ( vlákno "moje současná loď " Monta 21)
Promysli, prohledej, po hlavě se do toho dej, pořádně si zajachti !!!
kde sehnat konkrétní typ, to nevím, ale občas se dá něco najít v inzerci, taťka takhle stavěl Štíra. Úplně geniální a pro mě velice, velice zajímavé je v tomto vlákně modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2795&postdays=0&postorder=asc&start=0. To je super nápad !!!!!Sám jsem po přečtení uvažoval o stavbě Belugy, ale nikde není psáno, že tímto způsobem nemůžeš "zrestaurovat" 9m loď - vyzkoušenou, přihlášenou,atd.
V tomto vlákně, modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4239&postdays=0&postorder=asc&start=125, je taky spousta info. Tady byl i nějaký výlisek, nevím jestli ještě je, nekoukal jsem http://mazury.info.pl/sprzedam/drobne/ogloszenia.php. Mám pocit, že v Roudnici n.L. byl jeden na prodej celou zimu (plavidla.cz, bazar). Chce to hledat. Je spousta lidí, komu to doma leží a z nějakého důvodu už to nikdo nedokončí. Já jsem se byl kdysi podívat na trup Sasanky, z pozůstalosti. JSOU. Trup byl skvělý, ale cena se dostala nad mé max, a tak to dopadlo tak, že jsem koupil za dvojnásobnou cenu komplet hotovou, vybavenou, jetou, skvělou Montu ( vlákno "moje současná loď " Monta 21)
Promysli, prohledej, po hlavě se do toho dej, pořádně si zajachti !!!
- samoliter
- účet uživatele zrušen
- Reputace: 0
Vicky7. Laminátový trup je i tady: http://www.boatshop24.com/de/segelboote ... _PMAX=5000 .
Je to tato loď:
Bumerang GFK-Bauform für Segelyach
Länge (m): 8,60m;
Breite (m): 2,96m;
Tiefgang (m): 0,85m;
Liegeplatz: Esens, Deutschland
EUR 1.200,- .
----------------------------------
Ale jsou tam i jiné lodě. Třeba ten menší :
Contest (NL)
Länge (m): 6,00m;
Breite (m): 2,30m;
Tiefgang (m): 0,90m;
Bj.: 1975;
Liegeplatz: Zeewolde, Niederlande
EUR 1.000,- .
Otevřel jsem Ti to: Všechny plachetnice, ALL Segelboote, od 1000 do 5000 EUR.
Napiš mi SZ, soukromou zprávu, kolik máš chechtáků na koupi, a co bys asi chtěl, rozměry lodě. Jestli hotovou loď, nebo něco k rekonstrukci, nebo jen holý trup. Prolítnu evropské bazary a nějaké výsledky Ti pošlu přes SZ. Pak už je to na Tobě. samoliter.
Je to tato loď:
Bumerang GFK-Bauform für Segelyach
Länge (m): 8,60m;
Breite (m): 2,96m;
Tiefgang (m): 0,85m;
Liegeplatz: Esens, Deutschland
EUR 1.200,- .
Ale jsou tam i jiné lodě. Třeba ten menší :
Contest (NL)
Länge (m): 6,00m;
Breite (m): 2,30m;
Tiefgang (m): 0,90m;
Bj.: 1975;
Liegeplatz: Zeewolde, Niederlande
EUR 1.000,- .
Otevřel jsem Ti to: Všechny plachetnice, ALL Segelboote, od 1000 do 5000 EUR.
Napiš mi SZ, soukromou zprávu, kolik máš chechtáků na koupi, a co bys asi chtěl, rozměry lodě. Jestli hotovou loď, nebo něco k rekonstrukci, nebo jen holý trup. Prolítnu evropské bazary a nějaké výsledky Ti pošlu přes SZ. Pak už je to na Tobě. samoliter.
- Rumex
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 5
Zdarec
náhodou jsem narazil na tohle, možná ti to bude vyhovovat.
Je to skoro komplet stavebnice, teda hlavní části.
http://moto.allegro.pl/tes-720-nowy-do- ... 28901.html

náhodou jsem narazil na tohle, možná ti to bude vyhovovat.
Je to skoro komplet stavebnice, teda hlavní části.
http://moto.allegro.pl/tes-720-nowy-do- ... 28901.html
Btw..,. ono to tolik nespěchá... tím, že ještě k tomu všemu studuji, tak není extra času na to, krom víkendů, ale ono se to po studiu asi ani nezlepší, tak co už. Zatím budu plachtit na charterovkách, co jiného mi zbývá. Když jsme u toho, koho by jste mi doporučili na půjčení plachetnice na českých vodách (Orlík a Lipno)? Chci tento rok vyrazit i na české vody (doteď jsem kroužil v Chorvatsku, Anglii a Bulharsku) a chci i u nás na menších kusech...
Zdravím,
trochu to tady utichlo a já mezitím hledal po internetu. Velice se mi líbí tato loď
Byl by tu tak někdo hodný a zkušený, kdo by mi zhruba spočítal náklady na stavbu? Aby jsem měl tak trochu představu, co mně čeká. Rád by jsemi se pustil do Spray 27 Version B (Pilot House).
Díky moc za pomoc
trochu to tady utichlo a já mezitím hledal po internetu. Velice se mi líbí tato loď
Kód: Vybrat vše
http://www.bruceroberts.com/public/HTML/descriptions/spray27_description.htmByl by tu tak někdo hodný a zkušený, kdo by mi zhruba spočítal náklady na stavbu? Aby jsem měl tak trochu představu, co mně čeká. Rád by jsemi se pustil do Spray 27 Version B (Pilot House).
Díky moc za pomoc