kýly plachetnic

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

krakonosovo
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

kýly plachetnic

Příspěvekod krakonosovo » ned kvě 22, 2011 9:10 pm

mám v plánu si sehnat/postavit plachetnici.
sháním zrovna informace, jaký je rozdíl (v plavebních schopnostech atd) mezi různými druhy kýlů:
například: lodě typu "spray 37" (http://www.bruceroberts.com/public/HTML/S370.htm) -která má ponor dle mého názoru malý ponor-1,2m a podélný kýl
lodě jako třeba polárka (http://www.polarka.com/polarka/polarka.html)-která má ponor 3m a kýl tuším "ploutvový" (?)
díky
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon kvě 23, 2011 12:58 am

Je vidět, že do toho jdeš s vervou a to se cení, trošku si to tady pročti, podle otázky to vidím na velmi intenzivní asi týden a rád se dozvím co chceš opravdu vědět, možná snad i stavět ;). Samozřejmě platí, buď vítán kdož v dobrém přihlásíš a neboj všechno je tu k mání, jen to chce trošku samostudia a trpělivosti, abys zvěděl čehož si žádáš :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon kvě 23, 2011 9:52 am

Hlavný rozdiel je v hĺbke ponoru. Následne pri rovnakej stabilite potrebuješ na hlbší kýl menej záťaže, teda loď je potom lahšia. A pri rovnakej záťaži v kýle má hlbší kýl lepšiu stabilitu lode. Ďalšie je znos pri náklone lode, čím večší náklon a plytší kýl, tým viac ťa to berie bokom. Nízky kýl, teda plytký ponor má svoje výhody a tak sa najme cestovné- turistické lode- plachetnice snažia o kompromis. Riešenia sú aj dvojkýl, alebo liftkýl, používa ho konštruktér Barros.
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: kýly plachetnic

Příspěvekod IvoK » pon kvě 23, 2011 10:07 am

krakonosovo píše:mám v plánu si sehnat/postavit plachetnici.
sháním zrovna informace, jaký je rozdíl (v plavebních schopnostech atd) mezi různými druhy kýlů:
například: lodě typu "spray 37" (http://www.bruceroberts.com/public/HTML/S370.htm) -která má ponor dle mého názoru malý ponor-1,2m a podélný kýl
lodě jako třeba polárka (http://www.polarka.com/polarka/polarka.html)-která má ponor 3m a kýl tuším "ploutvový" (?)
díky

Vždy záleží, co od lodi chceš a kde s ní budeš plout. Pokud uvažuješ, že se s lodí budeš vydávat do Francie a Anglie, musíš zvolit takový kýl, aby loď mohla dosednout na dno. Návodem ti mohou být výrobci poloracing lodí. Pokud uvažuješ o velikosti 37, tak by kýl měl být určitě 1,95 - 2,25.

Příliž malý kýl ti zapříčiní, že s lodí budeš driftovat, kam se jí bude chtít. Ještě bych se pídil po informaci, snad to sem někdo napíše, zda jednotlivé kýly nemusejí mít rozdílnou velikost (hloubku) při zachování stejných vlastností lodě.

I.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 23, 2011 12:20 pm

ja tedy presne nevim, na co ten clovek tu lod chce, ale z pohledu cestovatele(cruisera) si troufnu rict, ze pokud nekdo postavi 37' lod s ponorem pres dva metry ... je magor nebo zavodnik :? kazdy cm ponoru navic, je problem navic ... uz poto ze rada pilotu oznacuje bezpecnou hloubku jako 2m (ony to nutne nemusi byt presne 2m, ale vychazi se z toho ze 2m vetsine "putovatelu" staci) ... pokud mas >2m mas problem, nebo alespon drobne dilema ... jsou ty uvedene 2m _OPRAVDU A JEN_ 2m metry a skrtnes nebo je to tam napsano "jen jako". Zatimco pokud mas < 2m jsi ve smichu ... Ja osobne bych nikdy lod do 43stop s ponorem vetsim jak 2m nechtel .... a vskutku, rada dobrych vyrobcu se tohoto pravidla docela drzi ...

Pokud se ovsem bavime o lodi polozavodni ci sportovni, pak muj argument je irelevantni ...
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » pon kvě 23, 2011 1:06 pm

TashonkaWitko píše:ja tedy presne nevim, na co ten clovek tu lod chce, ale z pohledu cestovatele(cruisera) si troufnu rict, ze pokud nekdo postavi 37' lod s ponorem pres dva metry ... je magor nebo zavodnik :? kazdy cm ponoru navic, je problem navic ... uz poto ze rada pilotu oznacuje bezpecnou hloubku jako 2m (ony to nutne nemusi byt presne 2m, ale vychazi se z toho ze 2m vetsine "putovatelu" staci) ... pokud mas >2m mas problem, nebo alespon drobne dilema ... jsou ty uvedene 2m _OPRAVDU A JEN_ 2m metry a skrtnes nebo je to tam napsano "jen jako". Zatimco pokud mas < 2m jsi ve smichu ... Ja osobne bych nikdy lod do 43stop s ponorem vetsim jak 2m nechtel .... a vskutku, rada dobrych vyrobcu se tohoto pravidla docela drzi ...

Pokud se ovsem bavime o lodi polozavodni ci sportovni, pak muj argument je irelevantni ...

Pravdou je, že na to nahlížím svojí trochu sportovnější optikou. Na druhou stranu lod s kýlem 1,7 apod bych také nechtěl.

I.
krakonosovo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod krakonosovo » pon kvě 23, 2011 9:34 pm

moc děkuji za odpovědi, omlouvám se za možná trochu polopatickou otázku ohledně druhu kýlů...neřadím se úplně k začátečním jachtařům, ovšem nevyzkoušel jsem příliš typů lodí, a proto sháním tu "zkušenost" u ostatních, než začnu se stavbou. obeplul sem atlantský oceán na viktorii rudy krautschneidera a za těch 7měsíců jsem si tak nějak dával dohromady co od té lodi chci. rozhodně mi nejde o žádné závodní/sportovní typy..ujasnil jsem si, že lod má mít 8-9 metrů, ocelová-rád bych i do norska na sever. jde mi o bezpečnost a spolehnutí. zajímalo by mě jaké je takové optimum pro osmi metrovou lod-ponor a typ kýlu, zásuvného kýlu (lift kýl) se trochu bojím, i když je to určitě dost praktické..
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 23, 2011 10:17 pm

Těžko radit, takových informací (a proti chůdných) je jako šafranu.

Zrovna čtu od Pepy Rozáry jeho poslední knížku. I když je převážně o plavbách, je tam i dost o tom jak by měla vypadat a být udělána loď pro dálkové plavby.
Velmi poučné a smutné v tom, že snad taková loď ani na trhu není.

U svého Štíra II. měl ploutvokýl ponor 2,5/1,15, později předělaný na pevný kýl. Je to stejný trup, skoro stejná loď (Lizard 40 ) jako Fera Standy Kubíčka.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon kvě 23, 2011 10:23 pm

krakonosovo neber to prosím ve zlém, bylo tu dobrým zvykem nováčka přivítat a odeslat nejdříve ke zkoumání a tak jak jsem koupil prodávám. Opravdu je tady spousta informací, možná to není přesně co chceš vědět, ale mohl jsi navázat.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=66596
vyhledávání tu moc nefunguje, přes google to jde ;) .
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

liftkýl

Příspěvekod kanic » pon lis 19, 2012 4:15 pm

O víkendu se tady probíralo zvedání výsuvného kýlu na Hartley 16.
Mimo jiné hydraulicky. Omrkl jsem Iveco Cargo a jeho zvedání kabiny.

Válec má průměr ca 50 mm, délku ca 600 mm. Je 2 činný.
Pumpa ruční s integrovanou nádržkou má rozměr ca 130x150x200mm.
K tomu 2 plastové hadičky se samolisovacími koncovkami.
Jednoduché, spolehlivé a bezpečné. k.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon lis 19, 2012 4:47 pm

Myslím, že skutečně základní otázkou je, na co chci loď, či kde se chci s lodí plavit. Řada konstruktérů nabízí u téhož typu lodě různé varianty kýlu (co do ponoru i konstrukce). Pokud chci na moře i francouzské kanály, do většiny polských přístavů na Baltu, splavit Labe tak to vidím na maximum kolem 1,50 m (u pevného kýlu). S větším ponorem už budeš narážet na omezení a budou místa, kam nebudeš moci. Pak jsou různá technická řešení, která umožňují i menší ponory ... twin kýl, ploutve (zasouvací, výkyvné ... ). A budeš-li "cestovatelem", pak rychlost i poněkud větší míra snosu nemusí být tím, co by Tě nejvíce zajímalo. Ber to jako můj osobní názor - volil bych řešení do max 1.50 m.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » pon lis 19, 2012 5:02 pm

druh kýlu podstatatným způsobem ovlivnuje plavební vlastnosti lodě. tak že jde o to co chceš podniknout. Dlouhý kýl (prosím nepoužívat výraz podélný) sice driftuje, ale není to až tak strašné jak by se mohlo z předchozích příspěvků zdát, ohromnou výhodou je ale směrová stabilita, pomocí plachet se dá dosáhnout samořiditelnosti. Když zmiňuješ Robertse a Spray přečti si Slocumovu knihu Sám na lodi kolem světa, Robertsovy plány kopírují tvar trupu původní Spray. Nevýhodou dlouhého kýlu je horší manévrovatelnost, když chceš dělat ré každých 5 minut tak je to otročina, ale na všechno se dá zvyknout. Další výhodou dlouhého kýlu je že ho nemůžeš urazit při nasednutí. Jinak dlouhé kýly se dělají většinou u kovových nebo dřevěných lodí, o laminátce nevím ale možná jsou také. Z čeho chceš stavět? Kdyby jsi chtěl něco většího mám plány na Spray 40.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon lis 19, 2012 5:08 pm

kanic píše:O víkendu se tady probíralo zvedání výsuvného kýlu na Hartley 16.
Mimo jiné hydraulicky. Omrkl jsem Iveco Cargo a jeho zvedání kabiny.

Válec má průměr ca 50 mm, délku ca 600 mm. Je 2 činný.
Pumpa ruční s integrovanou nádržkou má rozměr ca 130x150x200mm.
K tomu 2 plastové hadičky se samolisovacími koncovkami.
Jednoduché, spolehlivé a bezpečné. k.

Dvojičinný je skoro zbyečný, zpětný chod obstará klesající váha kýlu, ale závada to není.
tento pístu bude tlačit cca 2500 kg.

Maximální ponor je věčné dilema. Řeším jej už 2 roky.
170 cm (moje max) je z hldiska stability lepší.
Jenže spusta přístavů má třeba i polovinu plochy značnou hloubkou 2 m /mnohdy celé přístavy zvláště, jak píše Richard, na severu.
S ponorem 150 tam vlezu ale se 170-175.....?? jak říkám,je to dilema, v kterém se nakonec také přikloním k těm 150 cm.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pon lis 19, 2012 5:18 pm

Ano kanici, uznávám, máš pravdu, je to řešení. Tak jak to popsal Pepa v kombinaci s tím kladkostrojem by šlo dosáhnout požadovanýho zdvihu. Mě to včera nějak nedocvaklo že se to dá zkombinovat. Ale přece jen, u lodí jako je Hartley 16 bude kýl max. 200 kg a dost málo místa. Tak si myslím že na to by měl stačit samotnej kladkostroj. U něčeho těžšího si to už ale dovedu představit.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pon lis 19, 2012 5:32 pm

Pepo, jak jsi mi před více, než rokem ochotně vypočítal nižší kýl, tak důvodem bylo
právě snížit ponor ze 135 na 105cm. Má i verzi twin s ponorem 0,95m.
Proč ? Kanály ve vnitrozemí F jsou ve většině průjezdné s ponorem 120cm
a loď se komfortněji uvolňuje z písku, když máš vodu pod prsa,
než když šplouchá do otevřené pusy, nebo nosu - vzpomínky na NDR.

Píku, H 16 byla jen podnět, osobně je pro mně moc sportovní.
Píst bych spojil s ramenem raději, než s kladkou.
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » úte lis 20, 2012 10:20 am

A jak to s tím kýlem dopadlo.
Udělali jste jej, pokud ano jak funguje?

U menších plachetnic do 8 m a s pevným kýlem 150 a více cm, samozřejmě předpokládám kýl demontovatelý,
na šroubech (svorníky). Tím mám otevřeny dvě možnosti.
Pokud chci být na řekách s plachtou, mohu si zhotovit 2. kýl nízky pouze pro řeku,
nebo pluji po řece bez kýlu. Ten si nechám dopravait do bodu B, kde jej již mohu zase připevnit - ústí řeky.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » úte lis 20, 2012 3:31 pm

Kýl je zatím na flešce, rozkreslený na výpalky. Bude na přírubu a je univerzální na řeky i
moře. Tak, jak jsi jej navrhnul. Mám objednáno ve sběrně 900 kg olova. Teď řeším motor.
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » úte lis 20, 2012 4:37 pm

V tom návrhu jsem už nedotáhl poslední kapitolu a to je náběžná hrana kýlu.
je tvořena kulatinou o stanoveném průměru.
Průměr se mění dle typu profilu a jeho hloubky, respektive délky kýlu.
Myslím,že u tvého kýlu to bylo 30-35 mm.
Připomeň se ve vlákně, než budeš pálit, kouknu na to.
Omluvám se za už neochybně off topic.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » úte lis 20, 2012 5:14 pm

Jo ? Tak ten můj konstruktér to udělal o dost tupější !
Asi dostane skromného ježíška. Dík. k.

Zpět na