Hausbót

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Hausbót

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 3:51 pm

Zdravíčko vespolek,
možná jsem trochu na špatném fóru, ale neřešili jste už někdo, nebo nečetli jste někde o stavbě hausbótu? Mám takovou představu postavit jeden pro svůj plachetní potěr, aby bylo možné se scházet u vody :D
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon říj 03, 2011 4:31 pm

Možná by se ti hodil rozestavěný ponton 13 x 3,5 metru za cenu materiálu.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Hausbot stavba

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 4:49 pm

Je možné,že hodil ;) otázka je,kolik byla cena materiálu a kde ho máš...na jižní Moravu je to kus cesty.Když tak pošli SZ.
Teď dál, jsou nějaké zkušenosti se stavbou? Mám občas možnost nějakých grantů a projektů, ale musím dost podrobně popsat a doložit stavbu.
Myšleno by to bylo jako menší klubovna pro skupinu dětí, takže nutná vyšší nosnost a prostor. Zároveň bych to chtěl celé ze dřeva (dobrý zdroj). Pro začátek by stačil pohon slušnějším přídavným motorem, žádné letadlo :D
Navíc když se dívám na šířku, jestli by to nebylo na Baťák moc široké.
V plánu je mít zakotveno na Moravě u města a jen na prázdniny to přesunout na Baťák.
Díky za názory a nápady
C
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon říj 03, 2011 6:18 pm

Začal jsi ze špatného konce. Místo zkoušení místních, začni tím, že si přečteš co se tady o tom píše. Je tady toho dosti i s předpisy, co musíš dodržet.
Tím si ušetříš spoustu zbytečných otázek a nejspíše tě přejde chuť na stavbu něčeho velkého. Jako takřka vše v tomto státě a EU i toto podléhá
spoustě předpisů a omezení. Z toho dřeva si postav boudu na břehu. Nebude podléhat tolika předpisům a nebude nebezpečí, že se potopí.
Možná by byla lepší větší maringotka.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Díky za radu

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 6:29 pm

Jj, proto jsem se ptal i na možné odkazy ;)
Vyhledávání mi moc nepomohlo a po proklikání toho co jsem našel,vyšly rady na papírování (dobrý a díky za ně), a sem tam výkřiky typu, "vykašli se na to" :?
O úředním šimlíkovi v tomhle státě něco vím :mad: , a s boudou na břehu je to u nás skoro stejná papírová štreka, nehledě o nedostatku volných ploch, tak proto HB.
Zajímají mne názory a zkušenost těch, kteří už podobnou věc stavěli a mohou přispět radou. Pokud bude většina lidí, kteří to už zkusili, zastávat názor "nestavět", popřemýšlím :crazy: .
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Re: Hausbót

Příspěvekod marks » pon říj 03, 2011 8:04 pm

Crazymen píše:Zdravíčko vespolek,
možná jsem trochu na špatném fóru, ale neřešili jste už někdo, nebo nečetli jste někde o stavbě hausbótu? Mám takovou představu postavit jeden pro svůj plachetní potěr, aby bylo možné se scházet u vody :D

jj neptal ses i na možné odkazy, nebo blbě vidím?
Nejdřív zamysli nad svými výkřiky do tmy a s kým se tu chceš o čem bavit, po hledání a přečtení věcí které tu o hausbotech jsou ani závan natož stopa.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 8:35 pm

marks píše:
Crazymen píše:Zdravíčko vespolek,

jj neptal ses i na možné odkazy, nebo blbě vidím?
Nejdřív zamysli nad svými výkřiky do tmy a s kým se tu chceš o čem bavit, po hledání a přečtení věcí které tu o hausbotech jsou ani závan natož stopa.

Omlouvám se pokud jsem se vyjádřil nekonkrétně:
1. našel jsem radu ohledně nahlašování kotviště a s ním spojeného papírování
2. našel jsem radu ohledně výpočtu objemu pontonu
3. našel jsem fotky umělohmotných pontonů a menších plavidel
4. našel jsem velmi rozhořčené názory na WC s drtičem
- to je vše, co jsem našel...
Zajímají mne zkušenosti:
-lépe jeden ponton široký či více vedle sebe (stabilita x výtlak)?
-jsou k dispozici nějaké plány (pro rychlejší papírování)?
-pokud rádce bude tak hodný a má nějaký odkaz poprosím o vložení
možná jsem se blbě díval :oops: , ale téma čistě pro výrobu hausbótu jsem nenašel a to ani jinde na netu..
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon říj 03, 2011 8:51 pm

Častým cvikem k naprosté dokonalosti. Je to vlákno, kde se o tom hodně mluví i s obrázky -myslím, že se to jmenuje "stavba hausbótu" nebo tak nějak.
Hlavně nesmí mít více než 1000kg a motor přes 5HP. Jinak je třeba projekt a celé schvalování.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon říj 03, 2011 9:19 pm

Crazyman napísal: " Mám občas možnost nějakých grantů a projektů," ??? To by ma strašne zaujímalo kto dnes financuje takéto "pánske huncútsvá" ako to ten hausbót? Asi tu máme ďalšieho táraja ( po česky žvanil).
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon říj 03, 2011 9:49 pm

Ozzie, to si mierne prehnal. Zrejme o grantoch nevieš vôbec nič.

Crazymen, tvoja činnosť je s deťmi je potešujúca a hodná obdivu. Večšina hausbootov sa dnes stavia ako nepojazdné obytné chaty na pontóne. Ty chceš skutočný hausboot, teda pojazdný, schopný presunov. Osobne by som začal návštevou, konzultáciou u lodného konštruktéra, ktorému treba zadefinovať svoje požiadavky. Teda kolko detí, aká výbava a podobne a on by mal s toho spetne zadefinovať velkosť hausbootu a motorizáciu. S toho ti vyjde, či sa dá kúpiť nejaký projekt hotový, alebo treba zbrusu nový. Je viac menej jasné, že to bude nad 1000 kg a nad 5 HP motor. S takýmto projektom musíš žiadať povolenie na stavbu na SPS, v Přerove. Príslušné povodie zasa musíš požiadať o možnosť kotvenia. Tiež musíš mať pripravené miesto na na zimovanie, teda niekde na brehu. Celý hausboot by mal mať také rozmery a váhu aby bol možný transport.

Tu máš lacný projekt: http://www.bateau.com/proddetail.php?prod=GT27
vyšla by tam klubovňa cca 6 x 2,4 m. Je to transportovatelné, na Baťák by stačilo 20-25 HP motor a dvaja šikovný stolári to za zimu postavia. Ak by si potreboval poradiť zo stavbou, som ti k dispozícii.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Díky za radu

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 10:05 pm

To Denis: Díky za konstruktivní radu, určitě bude vhodnější pro začátek menší hausbót s vychytání chybiček, než se pouštět do "velkého" projektu.
To Ozzie: Ano, některé plány občas neprojdou, ale budu radši u některých za "žvanila", než abych nedělal nic. Současné skóre je 6:1 ;)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon říj 03, 2011 10:09 pm

pokud ti mohu poradit, vykašli se na radili, co maj v obejváku sfouknutej gumák a nepostavili ani maňáska. spoj se s: Pavel Hellebrand – loděnice
Probulov 48, 398 07 - Orlík nad Vltavou

Telefon 775390913

Mail: phellebrand@volny.cz

původně technik ze SPS Praha, po převratu se jeden čas dost intenzivně věnoval stavbě a legislativě okolo hausbótů, kotvišť pro ně atd. věřím, že ti poradí
jo, a že ho pozdravuju
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Kontakt

Příspěvekod Crazymen » pon říj 03, 2011 10:30 pm

JJ, díky za kontakt, určitě budu pozdravovat a dám vědět jak to probíhá dále...
C
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob říj 08, 2011 10:32 am

Geronimo: Kolik ten ponton vazi? Predpokladam ze aspon 5 tun, ne?
Crazymen: Porad mi to vrtalo hlavou,nakonec mi z toho vylezl "parnik" s rozmerama 40' kontejneru, aby se to dalo i odvyzt.
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Hausbot stavba

Příspěvekod bvp1 » sob říj 08, 2011 6:24 pm

Crazymen píše:Je možné,že hodil ;) otázka je,kolik byla cena materiálu a kde ho máš...na jižní Moravu je to kus cesty.Když tak pošli SZ.
Teď dál, jsou nějaké zkušenosti se stavbou? Mám občas možnost nějakých grantů a projektů, ale musím dost podrobně popsat a doložit stavbu.
Myšleno by to bylo jako menší klubovna pro skupinu dětí, takže nutná vyšší nosnost a prostor. Zároveň bych to chtěl celé ze dřeva (dobrý zdroj). Pro začátek by stačil pohon slušnějším přídavným motorem, žádné letadlo :D
Navíc když se dívám na šířku, jestli by to nebylo na Baťák moc široké.
V plánu je mít zakotveno na Moravě u města a jen na prázdniny to přesunout na Baťák.
Díky za názory a nápady
C

3,5 m šířky může být na Baťák dost...
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob říj 08, 2011 6:35 pm

Podle spotřebovaného materiálu to teď má cca 2000 kg, hotové to mělo vážit 6t.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Hasbooot

Příspěvekod Crazymen » ned říj 09, 2011 1:00 am

Koukám,že si z nás někdo dělá postavičky do komixu :D
Rozhodně 2tuny jen v pontonech jsou víc, než jsem si kdykoliv představoval, ale..... :whist:
Stejně by mne zajímalo, jak to mělo původně vypadat :?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » ned říj 09, 2011 8:35 am

6 ton nie je tak moc. Hausbooty sú často konštruované ako nepojazdné, sú to natrvalo ukotvené plávajúce zariadenia, často sa nevyťahujú ani na zimu, sú schopné odolať tlaku ladu. Ak sa na nich robí údržba, tak ich nejakáloď , zvyčajne malý remorkér odtlačí do prístavu a tam ich zdvihne velký žeriav. 6 ton nie je vela ani na motor, na pokojné vody stačí dízlak niečo okolo 20 koní, možno by stačil aj prívesák. Samozrejme to nie o prevážaní po cestách.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned říj 09, 2011 9:37 am

Tento ponton vypadá na ideu samo plovoucího plavidla (hausbootu) s vlastním motorem. (Možná klubovny mladých vodáků, nebo i starších vodáčnic).
Vzhledem k použitým jecklům a plechu tenčího než 3mm stavitel dodatečně zjistil, že mu to neprojde na SPS a se stavbou skončil. Nyní to má cenu
šrotu, který se prodraží o rozřezání na kusy vhodné pro transport do kovošrotu. Bohužel, jinak to vypadá hezky a mohlo to pěkně sloužit.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned říj 09, 2011 11:25 am

Ja jsem si rikal, ze 2t je nejak malo. Aby to proslo SPS, tak musi byt aspon 3mm? Ja jsem si myslel ze 5mm. Z tenkych plechu by to muselo bejt asi jenom do 1000kg, aby to SPS nezajimalo, ale to si nedokazu predstavit, ze by se s klubovnou do vahy veslo a zaroven to bylo prijatelne bezpecny. Kolik deti tam vubec ma bejt, da se to udelat jako maly plavidlo do 12osob na palube?
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » ned říj 09, 2011 11:43 am

já tam žádný jekly nevidím , asi mám nějaký jiný obrázek . Jako výztuhy dna a boků jsou použité L profily , jediný uzavřený profil je ta silnostěná trubka na hraně bortu , s tou ale SPS žádný problém mít nebude . A podle váhy co uvádí geronimo by to rozhodně měla být obšívka z 3 mm plechu .
Mě příjde ten ponton velice profesionálně vyrobenej .
To ale asi stejně neřeší případný problém s šířkou na Baťáku .
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » ned říj 09, 2011 12:23 pm

Tak mi to nedalo, vzal jsem si jako podklad ten obrázek s kótováním a pokusil se udělat jednoduchý výpočet váhy hotového pontonu.
Pokud budu usuzovat z fotografií a z uvedeného výkresu, že budou použité materiály následující: plech 3 mm (1m2- 24kg), dnové příčky, boční žebra, rámové palubníky - L profil 40x40x4 mm - 2,61kg/1bm, dnové podélníky - pásovina 40x4 mm - 1,26kg/1bm, opásnice - z fotografie to není úplně jasné, tak používám pro výpočet také L profil 40x40x4mm, bude váha svařené konstrukce přibližně 2.611,3 kg, pokud byl použit plech 2,5 mm, bude hmotnost 2.282,9 kg.
Skutečnost, se však bude lišit, neboť vstupní informace jsou odhadovány z fotografií (profily, neznámá skutečná tl. obšívky, atd.).

Rozteč dnových přepážek a žeber je dle obrázku 0,5 m. Použité L profily jsou v pořádku. Také si myslím, že to nejsou jekly. Chybí pouze rožnice v místě navázání dnových příček a bočních žeber a také sváry na dnových žebrech (alespoň na třetí fotografii) jsou nedostatečné, ....respektive skoro žádné nejsou....
Ale to jsou věci, které lze snadno doplnit. Myslím si, že ten ponton je pěkný, spíš mám pocit, že informace o tom kolik to váží nyní, bude nepřesná. Pokud bude skutečná váha nyní zhotoveného pontonu mezi 2.6 až 2.8 t, nebude patrně poddimenzovaný. Všechno to jsou ale jen úvahy nad fotkami a jedním okótovaným obrázkem. Nejjednodušší by bylo, zeptat se přímo u výrobce. Ale takhle na první pohled to špatně nevypadá, pokud tedy opravdu není současná váha 2t, to by pak asi byl skutečně problém s dimenzováním konstrukce.
Jinak pro doplnění:
Hmotnost obšívky při tl. 3 mm 1.970,4 kg ( při tl. plechu 2,5 mm - 1.642,0 kg)
Hmotnost žeber (dnové a boční) 339,3 kg
Hmotnost palubníků 182,7 kg
Hmotnost opásnice 86,13 kg
Hmotnost podélníků 32,76

Minimální tl. plechu pro schválení není 5 mm, tento údaj se vypočítává, tedy není schválena nějaká univerzální konstanta, jako, že 5 mm je ok...., ale to je na delší vypisování nezáživných vzorečků, které jsem se byl donucen naučit...
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned říj 09, 2011 12:26 pm

Myslim ze 3.5m nebude moc:
http://batakanal.cz/hausbot-zapa.htm
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Maxi hausbót

Příspěvekod Crazymen » ned říj 09, 2011 1:19 pm

Koukám, jak se to tady rozjelo....
Pro zopakování, tento ponton nebyl zamýšlen jako základ plovoucí klubovny, pouze byl nabídnut v jedné z prvních reakcí. Byl osloven(zatím jen mailem) konstruktér, aby se vyjádřil k základním technickým předpokladům atd.Ze zvědavosti jsem požádal i výrobce o náhled do plánů, jaké bylo původní zadání.
Nicméně za předpokladu, že máme k dispozici sponzora na dřevený materiál - od zdroje až po kompletní sestavení "boudy", přijde mi jako dobrá myšlenka v podstatě udělat nástavbu s co nejméně děleným vnitřním prostorem. J
Vznikají ami z toho ale dotazy:
Jak potom vyřešit izolaci a vytápění pro celoroční provoz?
Sociálka je potřebná prakticky jen jedna s umyvadlem. Ale kam s ní?
Na nádrž s vodou je tu všude místa až-až, jen co potom potrubí?
Když by byla střecha pochozí, tak jaký řešit sklon?
Jaký motor by musel takovouhle potvoru tlačit ,aby se pohla. Nemyslím Baťák, ale třeba Vltavu, či Labe...
a spousta dalších...

Teda je to jen zamýšlení nad coby-kdyby a celé vlákno by se takhle mělo asi přesunout spíš do "Loď snů" ;),ale pokud se k tomu někdo bude chtít vyjádřit,tak směle do toho 8) .
Dejme si předpoklad max 15 dětí (do 50kg) a max.4 dospělé.
Celoroční provoz - denní i noční (přespávání možno řešit na zami matrací a spacákem)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned říj 09, 2011 1:27 pm

Obavam se, ze kapacita 4+15 je legislativni problem. Pres 12osob na palube to uz neni maly plavidlo. Plavit by ses teda mohl maximalne v poctu 12. Jestli se tam muze i tak sejit vic lidi, kdyz je to zakotveny, to vazne nevim, ale rekl bych ze jo.

Plavit se s pontonem tohodle rozmeru na Labi neni problem v kanalizovanych usecich (Strekov az Prelouc) i s malzm motorem, mohl by stacit motor kolem 20-30HP, a asi i privesny, pokud bude mit vhodny sroub, ale je zase problem s prepravou na to Labe.

Dokud se vejdes do 2,5m sirky, "normalne" to nalozis na nakladak s navesem a jedes, pri 3.5m sirky je to ale nadmerny naklad a musi ti prepravu povolit urady.

Jinak co se tyka konstrukce, bejt tebou, prohlidnu si dobre co ted na Bataku jezdi za lode v kapacite 20 osob, kdyz to okopirujes a do papiru se napise 12osob, tak jsi v pohode.

Zpět na