Otázka ? laminát
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- andrej
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
Otázka ? laminát
Ahoj všetci, chcem by som sa opýtať ako rozoznám na loďke či sa jedná o epoxidový sklolaminát alebo polyesterový sklolaminát.
Vďaka za všetky odpovede. S pozdravom A
Vďaka za všetky odpovede. S pozdravom A
- andrej
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
Mne je jasné , že väčšina lodí je polyester. Jedná sa mi o to že loď ktorú som v poľsku kúpil,
mi predchádzajúci majiteľ tvrdil že je to epoxidová skladba laminátu , aj to prehliadam z každej strany
ale istý som si veru neni. A keď že by som si chcel na nej robiť volajaké údržby a prestavby bolo by mi presne zistiť aký materiál bol na stavbu použitý aby som niečo neposr.... použitím nevhodných materiálov. A preto som sa obrátil na Vás aby mi niekto poradil či sa to dá spoľahlivo zistiť nejakým jednoduchým spôsobom. Ďakujem A
mi predchádzajúci majiteľ tvrdil že je to epoxidová skladba laminátu , aj to prehliadam z každej strany
ale istý som si veru neni. A keď že by som si chcel na nej robiť volajaké údržby a prestavby bolo by mi presne zistiť aký materiál bol na stavbu použitý aby som niečo neposr.... použitím nevhodných materiálov. A preto som sa obrátil na Vás aby mi niekto poradil či sa to dá spoľahlivo zistiť nejakým jednoduchým spôsobom. Ďakujem A
- ficcus
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj andreji, jestli je to tovární výroba, tak bude někde typový štítek a na něm číslo trupu. Napiš výrobci e-mail s jednoduchou otázkou a dostaneš (možná) jednoduchou odpověď. Je-li to starší loď, tak výrobce už nemusí existovat.
Pokud jde o loď polské výroby (garážové malovýroby), tak máš možnost tu otázku položit na nějakém polském jachetním fóru a majitelé stejného typu ti třeba odpoví.
I sem jsi mohl napsat typ a stáří lodě
Pokud jde o loď polské výroby (garážové malovýroby), tak máš možnost tu otázku položit na nějakém polském jachetním fóru a majitelé stejného typu ti třeba odpoví.
I sem jsi mohl napsat typ a stáří lodě

- bokal
- aktívní jachtař

- Reputace: 1
Podle informací, které mám z polských publikací, byly v polsku vyráběny kdysi epoxidové lamináty ve státních loděnicích Polsport Chojnice a Conrad ve Gdaňsku, ale taky ne všechny. Bylo to např. Venus, ale asi tak do roku 1980.
Pokud je Andrejova plachetnice typu Sportina 595, ty se vyráběly ve více místech, taky v jachetních klubech, pravděpodobnější bude, že byly z polyesteru.
Se zjištěním původu to nebývá jednoduché, protože tam v letech cca 1985-2005 byly příliš liberální předpisy a tak většina lodí z té doby nebyla opatřena výrobním štítkem. No a ty staré fabriky už samozřejmě dávno neexistují.
Jak píše Ozzie, polyester při broušení nebo zahřátí smrdí výrazně polyesterem. Stačí brusným kotoučem někde uvnitř škrábnout a bude to jasné. No a to, že polský prodejce něco tvrdí, už jsem si zvykl nebrát moc vážně.
Pokud je Andrejova plachetnice typu Sportina 595, ty se vyráběly ve více místech, taky v jachetních klubech, pravděpodobnější bude, že byly z polyesteru.
Se zjištěním původu to nebývá jednoduché, protože tam v letech cca 1985-2005 byly příliš liberální předpisy a tak většina lodí z té doby nebyla opatřena výrobním štítkem. No a ty staré fabriky už samozřejmě dávno neexistují.
Jak píše Ozzie, polyester při broušení nebo zahřátí smrdí výrazně polyesterem. Stačí brusným kotoučem někde uvnitř škrábnout a bude to jasné. No a to, že polský prodejce něco tvrdí, už jsem si zvykl nebrát moc vážně.
- Marty
- návštěvník fóra

- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Na barevnost se spoléhat nedá a pach při řezání, nebo broušení u přestárlého a vyvětraného polyesteru je také někdy nejednoznačně identifikovatelný. Zejména, když někdo přesně neví jak styren "smrdí" .... Je na to ale jednoduchý trik: musíte mít dva kousky laminátu (bez gelcoatu) u nichž 100% víte, že jeden je z polyesteru a druhý z epoxidu. Poté zapálíte okraje těchto destiček, samozřejmě, nejprve jednu, poté druhou. Laminát nebude hořet, ale po chvilce začne mírně dýmit, stačí přičichnout a hned naprosto zřetelně poznáte rozdíl. Při hoření se totiž uvolňují specifické látky a tudíž je úplně jedno jak je ten který laminát starý, či barevný. Jen pozor, není to zrovna moc zdravá zkouška, tak to s tím "zkoušením" nepřehánějte....