Mořidla

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Mořidla

Příspěvekod Ondrais » ned dub 22, 2012 8:36 am

Ahoj,
Nikde jsem nenašel žádný téma věnující se vyloženě mořidlům na dřevo. Snad jsem to někde nepřehlédnul. Rád bych se tedy zeptal na pár zkušeností s mořidly a nechal toto téma k pokračování.

Potřebuji namořit na palubě Gabonovou překližku ( hodně světlá ) do barvy Mahagonu. Nevím jaké mám použít mořidlo, na netu jsem našel nějaká lihová ( Druchema a jiní.. ), která se dělají v různých odstínech tropických dřevin.

Je toto lihové mořidlo vhodné, nebo to neni uplně to pravý? Jaké používáte vy?

děkuji za info. ;-)
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod orko » pon dub 23, 2012 5:42 pm

Lihovým mořidlem nic nezkazíš, namoříš do odstínu co se ti líbí pak dáš 3 vrstvy lodního laku a iluze dokonalá. Já takto dělal obvodové lišty na piráta.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon dub 23, 2012 6:05 pm

Taky používám lihový,od firmy Cheds, navýsost spokojený, používám je i na kůži, to mi tam přidávají domašťovadlo, aby kůže nevysychala. :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon dub 23, 2012 8:44 pm

orko píše:Lihovým mořidlem nic nezkazíš, namoříš do odstínu co se ti líbí pak dáš 3 vrstvy lodního laku a iluze dokonalá. Já takto dělal obvodové lišty na piráta.

mořit lišty je sranda. mořit plochu, ke všemu překližkovou, tak,aby byla rovnoměrně, to je umění. Pokud to není nemožný :hmm:
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pon dub 23, 2012 8:50 pm

No celkem s uspechem jsem to na lodi na vniřkach strikal tou nejmenši stříkací pistolkou vzduchovou.Ale uhlídat aby to bylo stejnoměrný to šlo jo lihový od druchemy ale jak je řídký tak jsem to hooodně uškrtil
Šutrák
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon dub 23, 2012 9:10 pm

Jak říkáš - je to umění, ale možné to je.
V tomto případě nelze lihvá mořidla nanášet štětcem, ale musí se stříkat pistolí a širokýmí houbičkami musí ihned bleskově roztírat. Nebo neeroztírat, ale potom asi nevylezou léta. Větší úspěch je rozhodně zaručen s mořidlem ředěným vodou. Voda neschne tak rychle jako líh a stíhá se ronoměrně roztírat, aniž by mořidlo mapovalo.
U vody se ale zase postaví chlupy byť sebelépe vybroušeného podkladu. Nutno lehonce přebrousit velmi jemnou houbičkou, nanést vrstvu základního laku a tu přebrousit /opět brusné houbičky / ojetá 120 / a teprve potom vrchní lak.
Samozřejmě každý má zkušenost jinou. Existují ještě čpavková mořidla, většinou v odstínech dle výrobce, která zároveň obsahují inpregnační látky proti hmizu, houbám atd. včetně probarvovací složky. S těmi se praacuje daleko lépe než s lihovými, ale problém je, že na ně nelze použít jakýkoli lak / u vody a lihu to lze/ ale nejlépe lak od výrobce mořidla, který je dodává jako ucelený a fungující nátěrový systém /finský TEKNOS, italskÁ ICLA a řada dalších/.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon dub 23, 2012 9:19 pm

No nevím, to jsem asi dost dobrej, :lol: já jsem celého Hermanna domořoval válečkem, a samozřejmě lihem, bez fleků, a neměl jsem s tím moc problém, ta pruhovaná paluba byla mořená odstínem ,,tmavý dub,,, zbytek mahagonem( Zas takovej profík si nepřipadám :roll:) Ostatně palubu Plachetní canoe jsem mořil normálně štětcem :?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon dub 23, 2012 9:55 pm

no mně to teda zrovna moooc nešlo.

každopádně bych nezkušenému doporučil trénovat jinde, než na čerstvě položený nový palubě :whist:

aby ji PAK NEMUSEL NATŘÍT NA ČERNO :cry:

jo, Maxíku, nebyla ta Hermanova paluba z lajsek?
Naposledy upravil(a) david dne úte dub 24, 2012 8:31 am, celkem upraveno 1 x.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte dub 24, 2012 8:20 am

Ne,ne to jsem si nechal nadýhovat na starou palubu,síla dýhy 1,6 mm :)
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » stř dub 25, 2012 11:53 am

Ahoj, ještě taková drobnost. nemoř to na sluníčku, nebo někde, kde je velký teplo. Když je materiál zahřátej, tak mořidlo prostě přischne a už to nenapravíš. Takže prvně namořit, a pak teprve do teplíčka uschnout :)

Zpět na