PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte úno 18, 2014 10:27 am

Jeee... to je snad poprvy, kdy mam pocit, ze na ty svy kocábce mam velkou kajutu!
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » úte úno 18, 2014 12:14 pm

Tady je s opravdovou kabinou, vlastne spis 2 hundekoje: http://www.pdracer.com/boat-building/286-building/
Dekl by se dal prohlasit za navigacni stolek a verim tomu, ze i ten chemickej hajzlik a lihovej varic by tam clovek nejak nacpal :)
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » úte úno 18, 2014 12:48 pm

Pro mne je nejlepší s kabinou tenhle:
http://www.duckworksbbs.com/plans/korho ... /index.htm
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » úte úno 18, 2014 9:07 pm

Corwin píše:Pro mne je nejlepší s kabinou tenhle:

Tak to je opravdu móóóc hezké plavidýlko. Dokázal by to někdo u nás vyrobit a prodat?
ferodedek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

duck

Příspěvekod ferodedek » stř úno 19, 2014 6:48 am

Omen píše:
Corwin píše:Pro mne je nejlepší s kabinou tenhle:

Tak to je opravdu móóóc hezké plavidýlko. Dokázal by to někdo u nás vyrobit a prodat?

Vyrobit by neměl být problém, problém bude prodat. Muselo by to být pouze na objednávku a za pevnou dohodnutou cenu.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » stř úno 19, 2014 12:58 pm

Tohle je mikrolodička přesně pro samo-domo výrobu. Materiálově bude velmi levná. Myslím, že cena práce tam bude několikanásobně dražší. Myslím, že by byla neprodejná.... Leda pro někoho jako "srdcovka" :D
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » stř úno 19, 2014 2:11 pm

Dovoluju si poznamenat, ze OzRacer nesplnuje legalni pozadavky na PDRacer, ma malinko jinej tvar dna. Byt by nebyl zadnej problem ho upravit.
A tohle je opravdu idealni vec na samodomo, 4-5 desek preklizky a rozmery takovy, ze se to do normalni mistnosi da postavit na zrcadlo a nedosahne na strop. Navic opravdu trivialni konstrukce, srouby a late. Asi do nej pujdu pristi rok, to uz dceri budou skoro tri roky a na blbnuti s ni to bude fajn.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř úno 19, 2014 2:21 pm

bahno píše:Dovoluju si poznamenat, ze OzRacer nesplnuje legalni pozadavky na PDRacer ... Asi do nej pujdu pristi rok, to uz dceri budou skoro tri roky a na blbnuti s ni to bude fajn.

A kdo a kde bude tu "legálnost" kontrolovat? :mad: Tím bych se netrápil.

Přesně moje myšlenka, můj vnuk bude mít příští rok taky 3 roky, nechceš to Bahno v rámci tréningu dělat double? :?
Na to samo-domo přece jenom musí být kumšt, který mi chybí :(
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » stř úno 19, 2014 4:34 pm

Rozměrovou "Legálnost" PD racera ti v americe na větších závodech určitě zkontrolují :lol: :good: :crazy:
To: Omen - ničeho bych se nebál, stavbu základního nekajutového PD zvládnou prý i příslušnice něžného pohlaví ;)
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř úno 19, 2014 5:10 pm

Tolerance prohnutí dna u PDR je +- 1/2 inch v jednotlivejch měřicích bodech.
Podle vyjádření autora třídy : Nikdo vás nebude kontrolovat, stačí prohlášení "že jste se snažili".
Přesné dodržení těch několika vnějších rozměrů má smysl jenom pokud máš ambici skutečně trup registrovat a závodit.
A to asi nehrozí. :) Moje kachna zatím stojí ve frontě, ve stavu slepenýho a částečně natřenýho trupu.
Předběhly jí dvě další lodě, tak pokračování asi až v létě. :D Za dlouhých letních večerů...
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř úno 19, 2014 8:11 pm

muzete mi nekdo objasnit jake ma tohle (PDR) vyhody proti Optimistu? Plachtam nehovim ( jsem se parkrat svez) ale vnučky pomalu dorustají veku kdy je potreba je trochu nakazit-k male radosti rodičů-ale na motor je to prece jen trochu brzo
pritahnout to za lodí na Sandberk :) ,na terase v chladku a holka by se dole placatila-docela to vidim :)
jinak bych to měl na boudě na ryby-na krmení a zavážení
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř úno 19, 2014 9:22 pm

Skoro normální pramička, velká tak aby se vešla do rozmněru tabulí překližky.
Optík už při 45kg posádce moc nejede, tohle uveze dva dospělý. A můžeš si vymyslet prakticky cokoliv.
Omezená min. šířka (na šířku tabule překližky) prohnutí dna s velkou tolerancí, max dýlka a rovnoběžný boky. I malí kluci tuhle krabici postavěj s přehledem sami a můžou blbnout na rybníku ... Velký kluci na tom jezděj 250 nm nonstop :)
Prostě je to víc zábavy než práce, rozpočet do 8 - 9.000,- + ca 75 hodin
Největší položka barva (zbytečně kvalitní) a bazarová plachta.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » stř úno 19, 2014 9:31 pm

Hlavní výhody vidím čtyři:
1) jednoduchost stavby - i oproti optimistu dost značný rodíl (jen krabice, žádné ohýbání desek kromě dna....)
2) záloha plovatelnosti trupu - je to konstrukční požadavek = do lodi nejsou třeba přidávat gumové vaky kvůli zachování plovatelnosti při převržení
3) lze sedět na okraji trupu - vzduchové komory tvoří "sedátka". Viděl jsem fotku dospěláka se dvěma dětmi na PDR. To se na Opťáku asi nepovede. Ráhno posadit výš aby se pod ním dalo podplazit a je to :-)
4) nosnost PDR je ca 300kg (630liber). (a to je ponořena pouze prohnutá část dna)

Otázka k uvedenému výše? Víte, proč vznikly ty různé OZ racery a další klony?
Odpovím si sám. Protože tvůrce konceptu PD Racer zakázal prodej plánů postavených na tomto konceptu. Plány smí být šířené pouze zdarma. No, tak se udělá drobná modifikace, nazve se to jinak a plány se vesele prodávají.... (samozřejmě ale vlivem rozdílů nemůžu závodit ve třídě PDR.....)
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř úno 19, 2014 10:18 pm

Corwin píše: ....To: Omen - ničeho bych se nebál, stavbu základního nekajutového PD zvládnou prý i příslušnice něžného pohlaví ;)

Ale mě se líbí právě ten kajuťáček. Já jsem menší, byla by to taková trucovna i pro mně :mad:
A s dítětem tam vlezem na přespání oba.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » čtv úno 20, 2014 7:43 am

Úplně tě chápu - taky mne dostal - je to taková mikro-expediční lodička. Je odvézt na běžném vozíku za auto (když se pod ní udělá manipulační vozíček na výjezd z vody). Dokáže jí vyložit a naložit jediná osoba a navíc i přes svoji absolutní hranatost nepostrádá určitou eleganci :-)
Tak hodně zdaru do stavby :lol:

Já ji chtěl kdysi trochu zvětšit - viz. tady:
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6435

no, ale teď se bavím oplachtěním kanoe.... v té se dá přespat taky - v extrému :-)
PeterCanned
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod PeterCanned » čtv úno 20, 2014 5:56 pm

Jako alternativu k PDRacer lze vzít: http://www.onsail.de/start.html
nebo větší a drahší : http://www.onsail.de/start.html
sportovněji: http://www.onsail.de/start.html
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » pát úno 21, 2014 7:48 am

Ahoj.
Všechny odkazy jsou na jednu stránku -
- nicméně, promiň, ale jestli má být tohle alternativa PDR, tak už ta alternativa může být cokoli....
Je to alternativa ve stylu trabant vs. audina. Ano, obě jsou auta a ano, obě tě teoreticky přepraví z místa A na místo B... ovšem komfort, spolehlivost, zážitky.... ale bohužel i cena ..... jsou úúúúúúplně jinde.
PDR koncept stojí na heslu "za málo peněz spousta zábavy" - jakákoli k němu alternativní loď toto musí také splňovat.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » pát úno 21, 2014 9:04 am

Omen píše:
Corwin píše: ....To: Omen - ničeho bych se nebál, stavbu základního nekajutového PD zvládnou prý i příslušnice něžného pohlaví ;)

Ale mě se líbí právě ten kajuťáček. Já jsem menší, byla by to taková trucovna i pro mně :mad:
A s dítětem tam vlezem na přespání oba.

No a? Kajutak neni o nic slozitejsi nez nekajutak, furt jsou to jenom desky, late, lepidlo a nerezovy vruty. Kde tam vidim vic prace a tak nejak narocnejsi prace, to je ten posuvnej dekl kajuty. Pokud si na nej netroufas, neni problem zaangazovat nejblizsiho truhlare, at ti to vyrobi a ty si to tam hotovy jenom priheftnes. Kdo zvladne udelat policku domu, zvladne postavit kacenu. Z vercajku staci pila(prinejhorsim i rucni ocaska, zas tak moc rezani to neni) a sroubovacka, vingl, raspli a smirgl. Prostoru staci minimalne, klidne stavet venku a na pres noc to soupnou pod strechu, cela lod bude tak 40kg, to neni problem s nekym poodnest. Transport klidne i na strese auta.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » pát úno 21, 2014 10:53 am

Taky jsem rád , že už ho máme, že je tady.
rozvid
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod rozvid » úte črc 28, 2015 11:56 am

Ahoj jachtari,

hlasim novou PDR na tuzemskych vodach. O vikendu jsem po dvou letech extenzivni stavby pokrtil svoji kachnu na Jevanskem rybniku.

Postavil jsem ji ze 6 mm stavebne preklizky (300 Kc za kus), nekolika smrkovych prken a asi 3 kg pryskyrice CHS EPOXY 324. Zatim jenom vesluji, ale zaroven uz pracuji na plachetni verzi.

jeste par fotek:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jak pokracuje stavba u ostatnich? Nektery jste to meli uz rozestavene.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » úte črc 28, 2015 12:09 pm

Gratuluju - vypadá fajn....a co teprve s oplachtěním....¨
Já zatím ani stavět nezačal... Tedy začal, ale trochu větší projekt - stavbu RD. Tak mi na lodě a lodičky nezbývá čas....
Ale budu tam mí i slušnou garáž s dílničkou ;)
rozvid
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod rozvid » stř črc 29, 2015 11:12 am

Tak budu drzet palce.
A dilna je urcite dobry napad. Takovou PDR budes mit hned hotovou. Ja stavim na chalupe pod sirym nebem, takze kdyz jsem tam, mam cas, je dobre pocasi a dost teplo aby epoxy tuhl :)
karel
Macher
Reputace: 14

Re: PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)

Příspěvekod karel » stř srp 24, 2016 1:42 pm

Tak také konečně hlásím dokončení naší plovací skříně :D . Barva je zatím netypická , když na ní pluje dcera tak v pohodě , když já tak jsem zdrojem divných poznámek , ale za ty peníze ( z něčeho mě zbyla 5kg epoxidové růžové barvy ) dobrá . K pohonu požíváme 2,5 Suzuki a plachtu , a až pořešíme havlinky tak vesla .
Přílohy
IMG_20160813_122546.jpg
rpo7
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rpo7 » úte zář 27, 2016 8:08 am

Zdravím všechny stavitele, rozhodl jsem se taky pokusit postavit PDR jako projekt se syny (asi na jaře). Protože jsem ale plavidlo nikdy nestavěl, rád bych si nechal poradit od místních (vím, že jsou zde speciální vlákna o stavbě lodí a postupně je pročítám). Stránky PDRacer obsahují spoustu info, ale hlavně o amerických materiálech, mne zajímá s čím pracovat u nás. Stavba by měla být rychlá a spíše levná.

1. Jaké používáte lepidlo pro lepení vrstev prekližky (kormidlo/ploutev), jaké lepidlo pro lepení překližka/hranol? PU lepidlo?
2. Laminace hran (nebo laminujete celé dno?) - Polyester (Lamit) nebo Epoxid (jaký)?
3. Barva - stačí latexová barva?
4. Dřevěné části (stěžeň, páka kormidla) - lak?

Dík,
Radim
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » stř zář 28, 2016 12:17 pm

Ahoj Radime ,
já jsem stavěl PDR společně s dcerou a bylo to super , nehledě na to že žádná loď asi nikdy není úplně hotová pokud ji neprodáš :D (pořád máme co dělat).

1) já mám lepení kombinovaný , vnější plášť (boky ,dno a přední a zadní panel ) jsem lepil epoxidem a zbývající věci (vrch paluby ,kýlovou a kormidelní ploutev ) PU lepidlem s nejvyšší třídou vodě odolnosti D4 .
2) laminování je závislé na způsobu používání a použitých překližkách . když budeš mít okume překližky a loď budeš mít na vodě jen krátkodobě ( víkend , denní plavba ) a jinak bude loď na suchu tak stačí jen olaminovat hrany /spoje překližek . Když použiješ obyčejnou překližku ( pokud možno alespoň borovici , určitě ne březovou nebo topolovou ) tak je lepší laminovat kvůli zvýšení odolnosti vůči vodě . Já mám loďku na vodě třeba měsíc , tak mám laminaci celého trupu , paluby a vnitřku lodi .
3) barva je zas závislá na způsobu používání , já preferuji epoxid nebo polyuretan (používám české barvy) , ale vím že tu někdo psal že má překližkovou loďku nabarvenou latexem , já s tím nemám zkušenost .
4)dřevěné části jsem natíral tenkovrstvou lazurou alá teak od BORI , mám s ní dobrou zkušenost , u těchto části stejně přes sezonu používáním poškodíš nátěr a tenkovrstvá lazura se dobře brousí a opravuje novým nátěrem .

Kdyby jsi měl další dotazy tak neváhej a piš , co budu vědět tak poradím a třeba někdy na vodě

Ahoj Karel

přikládám fotku aby bylo jasný proč mám laminovaný i vnitřek lodi , zatím mám rekord 75 l vody :D .
IMG_20160917_143836.jpg

Zpět na