PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)
Moderátoři: Pepa, david, vilma
Re: PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)
Chystáme se taky s desetiletou dcerou na PDR. Chtěl bych se zeptat místních stavitelů, jakou sílu desek použili a na kolik desek vás kachna vyšla. Co říkáte na 5mm a 1 desku 6mm na dno? To by mohlo asi stačit, nebo ne? Laminovat nebudem, pouze venkovní spoje přejedu páskou. Barvu bych použil jen latexovou, aspoň bych si ověřil, co vydrží, pro případné použití na jiných projektech. Pro dcerku to bude první projekt a když vydrží jednu, nebo dvě sezony, tak budu spokojenej. Laminace celého trupu by u nás byla zbytečná investice, protože lodička bude celej život ve stodole a na vodu půjde jen sem tam na den, maximálně dva.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Ahoj Oline , kachna mě vyšla na čtyři desky 6 mm překližky . Přišlo mě to tak akorát , já bych z tenčích nestavěl.
Připojuji odkaz na plány ke stažení zdarma od Jima Michalaka , jen tak pro inspiraci
.
http://www.duckworksbbs.com/plans/jim/catbox/index.htm
Připojuji odkaz na plány ke stažení zdarma od Jima Michalaka , jen tak pro inspiraci

karel píše:Ahoj Oline , kachna mě vyšla na čtyři desky 6 mm překližky . Přišlo mě to tak akorát , já bych z tenčích nestavěl.
Připojuji odkaz na plány ke stažení zdarma od Jima Michalaka , jen tak pro inspiraci.
Ta šestka asi opravdu bude nejlepší. Je fakt, že pro úsporu pár kil by šla pevnost rapidně dolů.
A kolik času jsi na tom strávil? Když to budu brát podle triády, tak tady by mohly stačit 4-5 dní. Počítám jeden den na rozkreslení a vyříznutí, druhej na olaťování, třetí na sestavení a penetraci epoxidem, čtvrtej na laminaci hran a pátej na barvu a kosmetický úpravy. To samozřejmě střílím od boku a počítám s tím, že na něčem můžeme být rychlejší a na něčem se můž zaseknout. Každopádně se s tím nechci sr.t po česku a budu to dělat jako amíci. Ani to nebudu lepit epoxidem, ale pro úsporu času, financí a pracnosti to vezmu PU truhlářským lepidlem. Pevnost tomu pak dodám skelnou páskou.
Prádlo bych pak zkusil sehnat z opťáka, nebo co se naskytne...
Jinak jsem od Michalaka měl v plánu motorovou kajutovku AF4, ale přišel jsem k vraku piráta, ze ktetýho použiju trup, na kterým zvednu boky a udělám polokajutu podle těch Michalakovejch návrhů.
- karel
- Macher
No tak já jsem přesně ten co se s tím docela po česku s..e
, kachnu jsme dělali cca měsíc po večerech a samo o víkendech , to je nejlepší čas na stavbu čehokoliv
. Kolik hodin nevím , pracovní deník jsme si s dcerou nevedli . Nás hodně zdržovalo právě to co ty nechceš moc řešit , loď jsme stavěli tak aby byla co nejvíc odolná vůči vodě . Trup jde samozřejmě rychle , ale my chtěli profilovaný list kormidla , profilovanou kýlovou ploutev a ve sklopném provedení a to fakt zdržuje
.
Plachta z opťáka mě přijde dost malá , myslím že má 3,5 m2 , naše první plachta měla 4 m2 a bylo to takový šudlání , teď máme skoro 8 m2 a je to o poznání jiná jízda .

Plachta z opťáka mě přijde dost malá , myslím že má 3,5 m2 , naše první plachta měla 4 m2 a bylo to takový šudlání , teď máme skoro 8 m2 a je to o poznání jiná jízda .
- rpo7
- nováček na fóru
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Díky Karle za užitečné informace.
Budeme loďku provozovat jen na denních výletech, takže asi olaminuji jen hrany. Překližku plánuji 6mm a na dno možná raději 8mm.
Budeme loďku provozovat jen na denních výletech, takže asi olaminuji jen hrany. Překližku plánuji 6mm a na dno možná raději 8mm.
Tak už jsem se do něj pustil. Dělám verzi s komorama na bocích. Zatím mám z 6mm překližky vyřízlý boky. Dno, příď a přední paluba bude 9mm a zrcadlo 12mm, se zesíleným výstupkem na boku pro uchycení motoru. Ploutve udělám dvě sklápěcí na boku. Plachtu budu asi zatím používat z Tritona.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Nevim jestli to s tou pevnosti trochu neprehanis. Podle myho by 6mm na dno mělo stacit.
Viky_CZ píše:Nevim jestli to s tou pevnosti trochu neprehanis. Podle myho by 6mm na dno mělo stacit.
Asi máš pravdu, ale ta 6mm co mám je opravdu bláto. Každopádně použiju jen tři nový desky a na zbytek padne překližka z tý střechy, co jsem měl naroubovanou v Roudnici. Teď jdu udělat sousedům budíček, protože potřebuju na cirkuli nařezat latě, abych to moh začít skládat. Potřebuju mít do večera olaminovaný hrany. V sobotu razíme na Orlík a chci to PDRko vzít sebou. Sice mi v jachťáku nabízej půjčit Optíka, ale do toho se mi obě smráďata nevejdou a navíc se bojím, aby ho někdo neukrad a podobně.
- karel
- Macher
Držím na dálku palce ať to stihneš Oline . Z těch silnějších desek to bude asi trochu ledoborec
, ale co naděláš když ty desky máš
. My máme na naší kachně boční výztuhy taky z prkna na podbití na střechu bárák co mě zbyly , protože bylo po ruce
. S tou plachtou z Tritona je to dobrý nápad
a možná jestli by stejně nešlo využít i kormidlo z Tritona , to by ti dost zrychlilo stavbu , jestli to konstrukčně jde ?
Časem samozřejmě vždy můžeš dodělat origo kormidlo co jsi plánoval , aby jste mohli dělat rodinou regatu
.

a možná jestli by stejně nešlo využít i kormidlo z Tritona , to by ti dost zrychlilo stavbu , jestli to konstrukčně jde ?
Časem samozřejmě vždy můžeš dodělat origo kormidlo co jsi plánoval , aby jste mohli dělat rodinou regatu

Tak do dovolený jsem to nestih. Tři dny jsem měl něco jinýho a pak už to nemělo smysl. Znovu jsem se do toho pustil dnes odpoledne a zde je výsledek:

Teď zbývá udělat nátěry dutin a zadeklovat na stálo. Pak vytmelit vnitřní a přelaminovat vnější spoje páskou, natřít a trup je hotov. Nakonec budu dělat boční sklopné ploutve, kormidlo a dekl na příď. Stěžeň budu prozatím používat z Tritona, jak jsem psal a uchycenej k přední příčce bude pouze na třmeny, které budu dotahovat skrz otvor v přídi.

Teď zbývá udělat nátěry dutin a zadeklovat na stálo. Pak vytmelit vnitřní a přelaminovat vnější spoje páskou, natřít a trup je hotov. Nakonec budu dělat boční sklopné ploutve, kormidlo a dekl na příď. Stěžeň budu prozatím používat z Tritona, jak jsem psal a uchycenej k přední příčce bude pouze na třmeny, které budu dotahovat skrz otvor v přídi.
Jsem rovnou zaregistroval trup a dostal číslo 1021. Tímto mám třetí registrovaný trup v ČR.
- karel
- Macher
jde ti to dobře
. My máme uchycený stěžeň podobně a vlepil jsem pro jistotu kousky prken do míst kde je stěžeň a teď když vím co s tím
děláme (tedy spíš vítr ) tak jsem rád
.

děláme (tedy spíš vítr ) tak jsem rád

Tak jelikož jsem stavbu nestih do dovolený, tak mě nic nepopohání a stavba se zpomalila na minimum. Tady je alespoň pár fotek pro oživení vlákna:

Dnes jsem dělal kování kormidla z kusu vingle a jako čep je osmička kulatina. Doufám, že bude dostatečně dimenzované
.

- karel
- Macher
Jde ti to dobře Oline , to vypadá že stihneš pořádný podzimní vítr
. Kování bude v pohodě , já mám jako čepy šrouby M6 a drží dva roky .
My jsme z dcerou loď přetřeli , tak trochu kvůli mě , moc jsem se v té růžové lodi necítil dobře , tahle barevná kombinace mě jde líp k pleti
.

My jsme z dcerou loď přetřeli , tak trochu kvůli mě , moc jsem se v té růžové lodi necítil dobře , tahle barevná kombinace mě jde líp k pleti

No já chtěl už zítra na vodu, ale bohužel jsem včera nestih natřít trup druhou vrstvou žlutý barvy. Když ho natřu dnes odpoledne, tak do zítřka asi nestihne zaschnout.
Aktuální stav:

Aktuální stav:

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
Olin
docela ma zaujali inšpekčné dekle z plastových nádob. Ako to upevňuješ do preglejky?
Dik
A.
docela ma zaujali inšpekčné dekle z plastových nádob. Ako to upevňuješ do preglejky?
Dik
A.
Andrejjeep píše:Olin
Dik
A.
Jsou přišroubovaný ke dřevěným špalíčkům vlepeným zevnitř a podmazáno obyč silikonem. Víc je vidět na rajčeti:
http://olin77.rajce.idnes.cz/PDRacer_No.1021/
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
DIk.
Chytrý nápad.
A.
Chytrý nápad.
A.
Tak dnes odpoledne jedem testovat na jezero Milada do Ústí. Plachtu ještě nemám, tak si zatím půjčím z Tritona. Sice ta plachta má jen něco málo přez 4m², ale na Miladě to docela fouká pořád a já nikdy neplachtil, takže to možná bude do začátku až až.
Tak první zkouška dopadla dobře. Celou plochu o rozloze Mácháče jsme měly pouze pro sebe.

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Gratuluji k uspesne stavbe nove plachetnice! 

Viky_CZ píše:Gratuluji k uspesne stavbe nove plachetnice!
Dík, příští projekt bude zase kamnářskej....
Chtěl bych se zeptat na několik detailů.
Šroubují se desky k sobě? (někde je šroubovaly a ani netmelí)
Nebo je lepíte epoxidem nebo lepidlem D4
Co airboxy koukal jsem a přelouskal v angličtině nějaké info ale nemohu se rozhodnout boční či zadní?
Zesiluje se záď nebo to není třeba?
Jeden stavitel dokonce airboxy nedělal jen do boků vložil polystyren xps a zaklopil co vy na to?
(získal větší vnitřní prostor)
Co stěžeň někdo ho má z trubky hliníkové, někdo dřevo nebo lepené překližky a laminované ?
Nemluvě o upevnění (to jsem jelen co člověk to něco jiného) a umístění to je (španělská vesnice)
(mě se zamlouvá ta hliníková trubka když se kačena rozpadne tak se dá použít i jinak ale jáká velikost? 40x5mm)
Ono totiž je pravda že to každý dělá jak chce.
Rád bych dodržel koncepci levné stavby čas není tak akutní (nejdřív musím uklidit sklep a zima je dlouhá. Prostor je, dřevo není zas takový problém, nářadí mám a nerez šroubů mám dostatek. Desky jsou za pakatel. Jediné co je položka je epoxid.
Předem děkuji za rady a doporučení.
Šroubují se desky k sobě? (někde je šroubovaly a ani netmelí)
Nebo je lepíte epoxidem nebo lepidlem D4
Co airboxy koukal jsem a přelouskal v angličtině nějaké info ale nemohu se rozhodnout boční či zadní?
Zesiluje se záď nebo to není třeba?
Jeden stavitel dokonce airboxy nedělal jen do boků vložil polystyren xps a zaklopil co vy na to?
(získal větší vnitřní prostor)
Co stěžeň někdo ho má z trubky hliníkové, někdo dřevo nebo lepené překližky a laminované ?
Nemluvě o upevnění (to jsem jelen co člověk to něco jiného) a umístění to je (španělská vesnice)
(mě se zamlouvá ta hliníková trubka když se kačena rozpadne tak se dá použít i jinak ale jáká velikost? 40x5mm)
Ono totiž je pravda že to každý dělá jak chce.
Rád bych dodržel koncepci levné stavby čas není tak akutní (nejdřív musím uklidit sklep a zima je dlouhá. Prostor je, dřevo není zas takový problém, nářadí mám a nerez šroubů mám dostatek. Desky jsou za pakatel. Jediné co je položka je epoxid.
Předem děkuji za rady a doporučení.
Každopádně myšlenka PDR je co nejjednodušeji a co nejlaciněji. Trup je nejlepší sešroubovat do latí které jsou podlepený. Na podlepení je ta D4 zbytečnej luxus, stačí obyč PU lepidlo, které vyplní nerovnosti a zbytek ořízneš. Je lepší si koupit nějaký s delší dobou zpracovatelnosti, aby jsi stihnul přilepit delší spoje s rádiusem a pak rychleschnoucí na to ostatní. Každopádně je potřeba olaminovat alespoň hrany, aby se ti nerozjely. Na zbytek ti stačí nátěr pořádnou barvou, nebo aspoň řídkým epoxidem. Já osobně mám zplácaninu nátěrů, kde dno mám epoxidovou barvou, borty Bisilem a kokpit epoxidem 1200 ředěným lihem.
Zrcadlo je lepší bytelnější, aby jsi ho nerozlámal kormidlem, nebo motorem. Stěžeň mám v plánu udělat z ocelový tenkostěný trubky (koupený ve stavebninách jako plotovej sloupek), která mi zbyla po opravě oplocení. Nevím, zda vydrží, ale mám ji doma. Jeden čecháček použil zase madlo k zábradlí koupený v Hornbachu.Když nevydrží, tak koupím hliníkovou trubku 50x3. Na ráhko je použitelná násada na koště, nebo garnýž a podobně. Plachtu udělám z poltarpu.
Co se týče vzduchových komor, tak jsem je udělal po stranách, aby mi tam nenatekla voda, když se náhodou cvaknem a abych co nejmíň vybíral po dešti. Když je uděláš vpředu a vzadu, tak budeš zase mít lodičku prostornější.
Prostě dělej z toho co je po ruce, nebo snadno a levně sehnatelný. Není to žádná jachta, ale spíš jen taková hračka na blbnutí, tak to neber zase moc vážně. Pokud tě to na vodě chytne, tak se za chvíli stejně poohlídneš po něčem jiným.
Tady máš mojí stavbu: http://olin77.rajce.idnes.cz/PDRacer_No.1021/
Zrcadlo je lepší bytelnější, aby jsi ho nerozlámal kormidlem, nebo motorem. Stěžeň mám v plánu udělat z ocelový tenkostěný trubky (koupený ve stavebninách jako plotovej sloupek), která mi zbyla po opravě oplocení. Nevím, zda vydrží, ale mám ji doma. Jeden čecháček použil zase madlo k zábradlí koupený v Hornbachu.Když nevydrží, tak koupím hliníkovou trubku 50x3. Na ráhko je použitelná násada na koště, nebo garnýž a podobně. Plachtu udělám z poltarpu.
Co se týče vzduchových komor, tak jsem je udělal po stranách, aby mi tam nenatekla voda, když se náhodou cvaknem a abych co nejmíň vybíral po dešti. Když je uděláš vpředu a vzadu, tak budeš zase mít lodičku prostornější.
Prostě dělej z toho co je po ruce, nebo snadno a levně sehnatelný. Není to žádná jachta, ale spíš jen taková hračka na blbnutí, tak to neber zase moc vážně. Pokud tě to na vodě chytne, tak se za chvíli stejně poohlídneš po něčem jiným.
Tady máš mojí stavbu: http://olin77.rajce.idnes.cz/PDRacer_No.1021/