Moje stavba Plachetnice Sprint ST-600

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 22

Moje stavba Plachetnice Sprint ST-600

Příspěvekod Kelnasek » sob lis 09, 2013 12:45 am

Zdravím všechny příznivce stavby lodí.

Toto je moje stavba je to někdy velký boj a odříkaní ale baví mě to a je to velká výzva. ;)
Video jsem poskládal v průběhu letošního jara a léta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ChiVYIBl6Mo[/youtube]

A nějaké poslední foto co jsem pořídil.
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » sob lis 09, 2013 12:56 am

Téměř současný stav stavby.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod mirus » sob lis 09, 2013 9:41 am

Pěkná práce-kdyby s takhle kmital ve skutečnosti,tak už máš hotovo.Ať se dílo daří.
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » sob lis 09, 2013 5:42 pm

Super, de ti to fakt rychle, taky bych chtel umet takhle kmitat :lol: A jeste k tomu mas na lodi napsano abys makal, tak bys mel asi pridat.

Taky koukam, ze jak stavis tak moc nelitas (letadla se moc neposouvaj), ja mam ten samej problem, na letadla mi seda prach. Mas v ty dilne v zime teplo? Ja mam v garazi zimu jak v psirne takze v podstate uz ted se tam pomalu prestava dat delat. Trochu me to stve protoze v zime nejakej cas bude.
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » ned lis 10, 2013 1:23 pm

Bylo by to skvělé kdybych byl tak rychlí i ve skutečnosti. :lol:

Bohužel času není nazbyt měl jsem cíl letos udělat palubu a o laminovat ji laminát jsem nestihl. :cry:

Dělám jen o sobotách 8-12 hod.A to je na takový projekt málo. :o

Přes zimu budu dělat el. rozvod, interiér a kování at se u svařování trochu ohřeji. :roll:

V dílně mám jen Pb. kamínka značky pohoda.Když venku mrzne tak místnost vytopí na 12-15 stupňů tak za 2-3 hod. :roll: nic moc na natírání a laminování to není. :cry:

Motivační Heslo co je na boku napsané. ,,Nečum a makej" jsem napsal v bezmocné chvíli když jsem špekuloval co dál. :whist:

Udivuje mě že jsi s toho nápisu vůbec všiml.Asi máš fakt velký monitor. :good:

Na modelařinu letos nebyl čas když stavíš model 1:1 :lol:
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » ned lis 10, 2013 2:24 pm

Jo monitor mam velkej, tak jsem to poradne prohlizel. Vzdy jsem zvedavej na peknou stavbu. Takze pokud mas nejake dalsi fotky kliden to nekam nasdilej.

Ja mam modely od ty doby co stavim 1:1 u ledu, ale tim ze mam v garazi v zime fakt zimu tak to vidim ze bych se v zime mozna mohl do neceho zas pustit, precejen ve sklepe kde mam dilnu je celekm fajn (~10st.). Za kaminka bud rad, ja bohuzel do garaze uz nic nenacpu, jinak bych tam taky nejaky maly dal.

Takze ja planuju tak akorat rezat a zacistovat. Ja hlavne pracuju presne naopak, vetsinou nemam moc cas v jednom kuse, ale proste po praci prijdu a hodinku dve neco kutim. Ja chtel do zimy stihnout i kabinu na Weekenderu ale stihl jsem jen komplet trup. Na druhou stranu je to nekdy lepsi tak pracovat, protoze proste neco nameris, uriznes a prilepis, dalsi den prijdes a je zaschnuto.
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » ned lis 10, 2013 10:02 pm

TAK ještě par fotek akorát mám malou dílnu tak se mě lod nechce vejít do záběru. :oops: a nejsem dobrý fotograf. :roll:

Foto na rajčeti:Rajiče
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » pon lis 11, 2013 11:29 am

O maly dilne mi vypravej :( http://linsystem.net/gallery/index.php?/category/1

Jinak mas odvedeno fakt hafo prace, jak dlouho to uz vlastne stavis? Jo a co na to pouzivas za drevo/preklizku, pripada mi ze nekde to mas dost sukovaty. Nebojis se ze ti to bude nekde praskat?
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » pon lis 11, 2013 11:33 am

Jo hele a proc to ma vlastne ty dve diry na stezen?
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » pon lis 11, 2013 8:22 pm

Tak už to stavím od Lonské zimy.
Ale ne všechno jsem dělal já.Koupil jsem rozpracovaný trup s hotovým kýlem.
Trup jsem musel opravit a Trochu upravit.
Na stavbu jsem používal materiál co jse mě podařil sehnat.Neuvěřitelný problém sehnat v zimě sušené borovicové dřevo na hranoly.
Musel jsem ho na formátovací pile nařezat z obrovské fošny.Půlko jsem vyřadil jako nepoužitelné.
Překližku jsem použil z důvodu dostupnosti a ceny. Vodotěsnou kombinace Borovice dub.
Testoval jsem ji dlouhým varem a měsíc kousek plaval v akváriu a drží.
Chtěl jsem Okumovou překližku ale dodavatelé co tu máme mě nechtěli prodat 8. ploten jedině celí balík za moooc peněz. :gun:
No já doufám že nic nepraskne teď po tom docela cupitám a nejsem zrovna štíhlí a nic jsem neviděl neslyšel prasknout.
A věřím v sílu sklolaminátu minimálně 4.mm tlustý+8.mm překližka hranol z borovice 20x40 a 20x60 pomocné 20x20 každé druhé žebro je zesílené z 20.mm na 60.mm dubový kýlový nosník 120x60.mm A k tomu spousta epoxidové pryskyřice vědět že na to padne tolik plechovek tak jsem koupil celí kanystr a to ji zahušťuji býlím skelným práškem (Bílé saze)

:good: Je to dobře a bytelně navržená lod . :good:

To nejsou dvě díry na stezen ale jedna je na zásuvný kýl jen jsem ještě nevyřezal žebro co vede středem.

Obrázek

Obrázek
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » pon lis 11, 2013 11:19 pm

No bytelne to fakt vypada. Je fakt ze prasknuti bych se asi nebal, spis aby to nezaclo pod tkaninou hnit. S tim mam spatny zkusenosti, tak proto dnes uz radsi poradne vybiram. Ale souhlasim ze vybrat nekdy je fakt podes.

Me se nakonec osvedcil shop Drevonalode, ale je fakt ze to je palka (trochu se mi pritom protocily bulvy :hmm: ).

Ten kyl je vazne zvlastni, pripomina mi to Oracle trimarany z poharu ameriky, ty maj takovej kyl na kazdym plovaku a vytahujou ho na kdyz je plovak v navetri.

A ten stezen je tam natupo? Na tom boxu na kyl?

Jinak ten prach ze skla pouzivam taky, jen si uz davam pozor aby to nebylo nekde kde budu hoblovat nebo rezat. Jednou sem takhle uplne ztupil elektrickej hoblik a mafla (stacil jen kratkej rez).
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » úte lis 12, 2013 3:29 pm

A ten stezen je tam natupo? Na tom boxu na kyl?

Ano je tam jen taková konzole s kloubem na sklopení.
hood
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod hood » úte lis 12, 2013 9:28 pm

ahoj kelnasku se zájmem jsem začal sledovat stavbu tvé lodi děláš to pěkně vím přesně o čem píšeš jenom si už nedávám termíny kdy co dodělám protože se mi stává že špatně odhadnu pracnost některých dílů, co se mi zdálo jako prkotina může být problém a naopak. držím palce abys vytrval ve svém nasazení zdravím hood
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » úte lis 12, 2013 10:06 pm

rxd, Co ti na tom připadá zvláštního? normální kýlkastl. A stěžeň sedí jen v patě a drží ho stěhy, vanty, aby nespadl. Mám to uplně stejně na Micru
Obrázek

Jinak koukám, stejný postižení, éra, podobná plachetka :)
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » úte lis 12, 2013 10:36 pm

Ahoj HOOD-e.

Tak s těma drpkama co se změní na neuvěřitelně náročnou věc už jsem se setkal mnohokrát a vždy to nějak dopadlo. :mad: :shock:
Pracovně je po svém nazývám ,,Kurvítka"

Každopádně Děkuji za podporu. :good:
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » stř lis 13, 2013 2:07 pm

Ahoj.
Moc pěkná lodička a sympatická technologie.Uvažuji také o stavbě vlastní lodi.Mám několik dotazů:
výrobce/prodejce/překližky,epoxy pryskyřice a skelné tkaniny,event.ceny
stavíš se stavebním povolením plavební správy?
když ne,tak jak prokazovat vlastnictví lodi při kontrole v zahraničí?nebo v ČR
Přeju úspěšné dokončení a mnoho radosti z plutí na vlastní lodi.
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » stř lis 13, 2013 4:39 pm

@plk: ani mi to neprijde divny, jen to moc neznam, znam vetsinou lode co maj stezen az na dno.

orion
:
epoxy: Havel Composites, 5M, Skolil kompozit
tkaniny: Havel, Skolil
drevo/preklizka: ruzne, ja nakupoval u drevonalode.cz

A cena? Celkem dost za vse:)
Epoxy: havel ma dobrou cenu (~150-300kc/kg), u 5m jsem nakupoval lepidla a trochu se zdrahali prodat mi 5 a 10kg (malo), ale je to fakt super lepidlo (~300kc/kg)
Tkaniny: havel zalezi na vaze ale ceny za sklo jsou dobry, uhlik tam asi davat nebudes :D
Drevo: nejvetsi palka, je fakt ze jsem chtel kvalitni, ale sezenes tam vyschly fosny, meky/tvrdy/exoticky drevo, preklizky okume/sapelli, klidne i po kusech
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » stř lis 13, 2013 10:40 pm

Ahojte.

No já jsem nakupoval :
Překližka od http://www.welde.cz/ cena za plotnu kolem 600-700kč
Dřevo borovice sušená vlastní výběr od AGMI,Kroměříž 4.ks. fošen 80x600x5000 cena byla 1850,-
EPOXIDOVÉ PRYSKYŘICE na laminaci od:http://www.5m.cz/ 10.l+tužidlo cca 2200,-
Skelné vlákno role o šířce 2,5 Metru průměr cca 40 cm jsem dostal darem.
Epoxy 1200 800 g do http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/ 260,-
Tmel od http://www.havel-composites.com/
Pak moooo brusného papíru,
Doporučuji pořiď si dobrou přímočarou pilku,Aku vrtačku,Horní frézku. Obeženou brusku a kmitací pilku = věc k nezaplacení.

Stavbu mám samozřejmě schválenou plavební správou každý výkres je orazítkovaný správou zaplacený kolek 500,-
po dokončení kontrola na P.S. Přerov.
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » pát lis 15, 2013 5:23 pm

Děkuji za informace.
Ještě se vracím k části svého dotazu-když zvolím projekt lodi,která svými parametry nemusí být evidována u plavební správy-jak mohu na vodních cestách Evropy prokazovat,že jsem vlastníkem.
Poradí někdo?Díky.
Kelnasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kelnasek » pát lis 15, 2013 6:00 pm

orion píše:Děkuji za informace.
Ještě se vracím k části svého dotazu-když zvolím projekt lodi,která svými parametry nemusí být evidována u plavební správy-jak mohu na vodních cestách Evropy prokazovat,že jsem vlastníkem.
Poradí někdo?Díky.

Tak to nevím zkus to naťuknout v jiném tématu .
Nebo hledej na foru. :rtfm: Kdo hledá najde.

Já bych to řešil fiktivní kupní smlouvou byl by to doklad o nabytí věci. Ale neber to jako radu jak na to je to jen můj nápad.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát lis 15, 2013 6:30 pm

Poradí někdo?Díky.

Jednak to po tobě nikdo nebude chtít, a jednak třeba v Němcích je neregistrovaná loď označena štítkem se jménem a adresou majitele ;)
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » sob lis 16, 2013 4:30 pm

Kelnasek píše:Tak už to stavím od Lonské zimy.
Ale ne všechno jsem dělal já.Koupil jsem rozpracovaný trup s hotovým kýlem.
Trup jsem musel opravit a Trochu upravit.
Na stavbu jsem používal materiál co jse mě podařil sehnat.Neuvěřitelný problém sehnat v zimě sušené borovicové dřevo na hranoly.
Musel jsem ho na formátovací pile nařezat z obrovské fošny.Půlko jsem vyřadil jako nepoužitelné.
Překližku jsem použil z důvodu dostupnosti a ceny. Vodotěsnou kombinace Borovice dub.
Testoval jsem ji dlouhým varem a měsíc kousek plaval v akváriu a drží.
Chtěl jsem Okumovou překližku ale dodavatelé co tu máme mě nechtěli prodat 8. ploten jedině celí balík za moooc peněz. :gun:
No já doufám že nic nepraskne teď po tom docela cupitám a nejsem zrovna štíhlí a nic jsem neviděl neslyšel prasknout.
A věřím v sílu sklolaminátu minimálně 4.mm tlustý+8.mm překližka hranol z borovice 20x40 a 20x60 pomocné 20x20 každé druhé žebro je zesílené z 20.mm na 60.mm dubový kýlový nosník 120x60.mm A k tomu spousta epoxidové pryskyřice vědět že na to padne tolik plechovek tak jsem koupil celí kanystr a to ji zahušťuji býlím skelným práškem (Bílé saze)

:good: Je to dobře a bytelně navržená lod . :good:

Obrázek

Obrázek

No ,,, sám mám sportinu 595 už 3 rok, je to výborná lodka , na plachty ju len tak niečo nedostihne, je ľahká obratná, jednoznačne pre milovníkov sportovej plavby, ale tiež má svoje mušky . Velký kufor v kokpite je síce super , zmestí sa doň veľa vecí ale zavadzá pri plachteni aj pri státi v maríne, pri plachtení viacerých osôb si tam nie je kde dať nohy. Ja by som pri stavbe určite ten kufor vyhodil , urobil samovylievací kokpit aj na úkor zmenšenia odkladacieho priestoru.
A tak isto aj vyťahovací - lift kýl. Na plavebné vlastnosti je to naj. riešenie, ale pre bezpečnosť je nepochybne lepšia sklápacia plutva, ktorá sa v prípade kolízie zaklopí do kýl. skrinky a nerozláme celú kýlovú skrińu, popr. nezatopí sa plavidlo. aj ten tunel v kajute zavadzá.

Ale inak je to ideálna malá loďka ktorá splní nadštandartne všetky bežné očakávania z vnútrozemského plachtenia.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » sob lis 16, 2013 5:41 pm

Sprint ST600 je překreslená Sportina od Skrzata. Polské plány upravil někdy před rokem 1989 p.Štěpánek a nechal je schválit na SPS. Těchto lodí musí být postaveno několik desítek. Stavěli je hodně v Děčíně i orig. Polské. Já ji dokončil v roce 1995. Spouštěcí kýl má své klady a samozřejmě zápory. Já mám kýl 250kg a při spuštění a zajištění dole má loď dobrou stabilitu při ponoru 1,3m. S vytažením nemám problém mám udělaný naviják přes šnekárnu. To, že musíš dát pozor aby jsi nenarazil o skálu je jasné, ale s kýlovou plachetnicí musíš dát pozor také. U ploutvové se ploutev sklopí to je pravda ale ta loď není tak stabilní v náklonech. Jinak dobrá loď na transport a spouštění do vody.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned lis 17, 2013 12:53 pm

Poradí někdo?Díky.

V ČR je to riešené v zákone, ak nie je loď registrovaná a nepodleha registrácii zo zákonných dôvodov, tak musí byť označená menom a adresou majitela. Večšinou sa to píše farbou na zrkadlo, ale môžeš si spraviť aj malý štítok z nerezu a prinitovať ho na stenu kajuty.

Dávno to riešil Teista, vyrobil si niečo ako technické osvedčenie plavidla, kde svoju loď presne popísal: dĺžka šírka ponor, motor, meno lode a podobne a dal si tento glejt overiť na matrike a potom ho zatavil do fólie, mal to tuším vo velkosti A8.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned lis 17, 2013 3:03 pm

Denisi správnou odpověď najdeš zde.

Ze souboru otázek SPS pro způsobilost M 100:

Otázka č. 68.
Jméno a adresa vlastníka (provozovatele) malého plavidla nespadajícího do evidence, musí být vyznačeno:

--------------------------------------------------------------------------------

Správná odpověď:

na viditelném místě, na vnější nebo vnitřní straně přední části plavidla.

Zpět na