Polyuretanový tmel...
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Polyuretanový tmel...
Ahoj zblaznil jsem se a chci polepit palubu dřevem ( dřevo na laminát). Řešim stale dilema - velke plany malo peněz, ale k věci. Zasadně se na tuto práci doporučuje Sikaflex 290DC (na tubě je i vyobrazena jachta) ale jedna kartuš stoji v AvarYachtu 560Kč ( nikde jinde jsem ho nesehnal). Hledal jsem a i tady někde na foru bylo doporučení na Wurth K+S tohle stojí tuba 300Kč. Potrebuji cca 20 tub. No a tedka jsem mluvil s chlapikem, který prodává DenBraven BOND FLEX PU 40 FC tuba 131Kč a pišou u toho odolnémnořskévodě. Mate někdo zkušenost s temito tmely? Připadně mi ještě něco poradte...
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
DenBraven jsem se pokusil pouzit na nalepeni oken z p[lexi na laminat. Jedno mi po roce odpadlo, druhy zatim drzi.
Kdyz jsem zacinal, shanel jsem kde ho maji skladem. Je to ovsem blbost.
Je potreba si tech par dni pockat a nechat si dovezt cerstvej. S tim ze skladu bylo nalepeny to okno co upadlo. Ac originalne zabalenej, strasi uz byl dost gumovej a nedalo se s tim delat. Novej byl uplne o necem jinym. Na laminatu drzi po roce starej i novej stale dobre.
Kdyz jsem zacinal, shanel jsem kde ho maji skladem. Je to ovsem blbost.
Je potreba si tech par dni pockat a nechat si dovezt cerstvej. S tim ze skladu bylo nalepeny to okno co upadlo. Ac originalne zabalenej, strasi uz byl dost gumovej a nedalo se s tim delat. Novej byl uplne o necem jinym. Na laminatu drzi po roce starej i novej stale dobre.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polyuretanový tmel...
davidhd píše: Zasadně se na tuto práci doporučuje Sikaflex 290DC (na tubě je i vyobrazena jachta) ale jedna kartuš stoji v AvarYachtu 560Kč ( nikde jinde jsem ho nesehnal).
Co jsem komu udělal ...pořad dokolečka dokola...
"Nikde jsem ho nesehnal"......Nabízí se známé ...."a jak jsi ho hledal"? Vede každý pořádný yachtshop......
Tady ho máš přímo pod nosem za 396,-
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=899
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polyuretanový tmel...
davidhd píše:Ahoj zblaznil jsem se a chci polepit palubu dřevem ( dřevo na laminát). Řešim stale dilema - velke plany malo peněz, ale k věci. Zasadně se na tuto práci doporučuje Sikaflex 290DC (na tubě je i vyobrazena jachta) ale jedna kartuš stoji v AvarYachtu 560Kč ( nikde jinde jsem ho nesehnal). Hledal jsem a i tady někde na foru bylo doporučení na Wurth K+S tohle stojí tuba 300Kč. Potrebuji cca 20 tub. No a tedka jsem mluvil s chlapikem, který prodává DenBraven BOND FLEX PU 40 FC tuba 131Kč a pišou u toho odolnémnořskévodě. Mate někdo zkušenost s temito tmely? Připadně mi ještě něco poradte...
vůbec nad tím nespekuluj. Na lodi na které pracuji jsme zadávali celou týkovou palubu, zhruba 200 m2. Paluba sa předělává právě díky tomu že při konstrukci té staré byl pužit polyuretan. Je to katastrofa protože stará paluba se po třech letech na mnoha místech odlepila. Hodně drahé šetření materiálem. Firmy co jsou ve výběrovém řízení jsou profesionálové na superjachty a o jiném tmelu než sika nechtěli ani slyšet. Byl jsem se podívat na práci těchto firem a sika fakt funguje. Vím že dost materiálů dokáže ušetřit kapsu, ale teak a sika je zřejmě zákon. Alespoň tady, Možná že existují jiné materiáli, moc tomu nevěřím. Mluvím o teaku, jak se lepí jiné dřevo na palubu nevím, protože to nej a vyzkoušené je teak.
Sika-shop
Tak Sika shop jsem si vygooglil, ale dodací termín mi napsali 4 - 6 týdnů, no to letos o prazdninách nevypluji...
bozakafka píše:Iroko není až tak velká potíž pro malé lodi. Ono totiž Iroko jinak dilatuje a může praskat, protože nemá uspořádané léta, nejsem odborník jen přenáším názory odborníků. Sika se dá sehnat za dobré peníze. Například tady stojí ve velkoobchodu kolem 8Eur.
Tak lodičku mam malinkou 6,10m, jinak bych se do toho ani nepouštěl. Paluba je naprosto plochá, takže o nějakém pnutí materiálu nemůže být ani řeči ( samozřejmě krom vlastního pnutí materiálu). Klad dřeva jsem navíce vzhledem ke svým zkušenostem a možnostem zvolil zcela rovnoběžný s podélnou osou lodě. Čiste pocitově tedy předpokládám, že dřevo si bude "jen tak ležet" takže k tomu aby se masivně odlupovalo nebo něco podobného snad nebude důvod...teda doufam.
Ahoj
Zásadně se na lepení teakové paluby doporučuje Sika 298.290DC se používá na spárování,doporučení wirta je absolutní blbost,použití Iroka bych hodně zvážil.prakticky nedoporučil,protože je to dřevo newstabilní a v krátkém čase začne praskat.při lepení paluby a spárováníje důležité použití primeru Sika 290DC,natírají se obě plochy dřevo i Gfk. při spárování profilovaných planků je nutné použití distanční pásky,lze nahradit audiokazetou.Vše za slušné peníze zde:http://www.sikamarineservis.cz/?p=p_79&sName=kontakt.
Zásadně se na lepení teakové paluby doporučuje Sika 298.290DC se používá na spárování,doporučení wirta je absolutní blbost,použití Iroka bych hodně zvážil.prakticky nedoporučil,protože je to dřevo newstabilní a v krátkém čase začne praskat.při lepení paluby a spárováníje důležité použití primeru Sika 290DC,natírají se obě plochy dřevo i Gfk. při spárování profilovaných planků je nutné použití distanční pásky,lze nahradit audiokazetou.Vše za slušné peníze zde:http://www.sikamarineservis.cz/?p=p_79&sName=kontakt.
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
bomba píše:Ahoj
Je to tak. Teak paluba je investice drahá, ale krásná. Tady bych neexperimentoval. Paluba jachty na které pracuji s iroka je k zblití. Je popraskaná a odlepená. Firma co to bude předělávat si řekla 180000 Euro. Trochu se té naší kompanii šetřit nevyplatilo

- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Já zrovna teack řeším taky,jenom trochu větší paluba.Spíše ale jak ho dostat s paluby dolů,nepoškodit a pak ho dát spět.Asi tejden dozadu jsem tady díval na jednu ocelovku.8 metrů a řešeno...no,těžko mi to soudit.Chlápek ho dával dolů,páč železo musel vyvařit.A jak ho dal zpátky???Zalil palubu epoxydem a do toho to naukládal spět,po zatuhnutí vyspároval a zabrousil.Říkal mi,že to dělal v roce 2005.Těžko mi soudit,jak to vypadá pod teacke dneska,ale zvenku to vypadá jako nové z fabriky i po sedmi letech.Koroze kolem pražádná,dřevo drží pevně,nikde se nevydouvá,nepraská,neodlupuje.Jakej epoxy použil fakt nevím,tady jich je na každou kravinu jinej.Co to udělá s tou ocelí za delší čas nevím, a ani co to udělá s dřevem.Procházel jsem to docela detailně,ale zatím jsem tam nic,co by svědčilo o něčem neblahém nenašel.Paluba po vyvaření nebyla ani pískováná,což bylo dle něho důvod,proč ten epoxy použil.A docela se divil,že se divím.Prý běžná praxe...Na druhou stranu jsem to ještě neviděl,i když možná jo,ale pokud se s tím majitelem nebavím o tom,tak se to asi těžko na první pohled pozná.
howk
Monty
howk
Monty
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Sika tmel je bez problémov použitelný aj rok po záruke, Den Braven je problémový už pred skončením záruky. S Den Bravenom robím často, lebo je lacný, kvalita primeraná, ale nič extra. Ale od tej doby čo som pichol šroubovákom do Francúza /Peugeot Boxer/ ktorý má Sikou tmelené spoje plechov na podvozku a pod tým tmelom boli vyhrdzavené diery, tak PU tmelom doverujem menej ako pred tým. A chápem že niekto si nalepí na ocelovku teak lišty epoxidom. A prečo nie? Epoxid je pružný, je to lepidlo, odtrhovú pevnosť má takú ako najlepší zo Sika tmelov a stojí 10x menej.
Monty, frekvenčnou brúskou, ak sú tie lišty lepené tmelom. Ak epoxidom, tak soráč /krompáč/.
Monty, frekvenčnou brúskou, ak sú tie lišty lepené tmelom. Ak epoxidom, tak soráč /krompáč/.
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Mám...Ale chci to jinak...Ono je totiž mezi palubou a teackem ještě překliška...Příčina potíží.Chtěl bych to strchnou z paluby jako celej plát,a rozebírat až mimo a lepit pak přímo na palubu...Mám tady známého,má tady Marinu a dělají hlavně dřevo...Dal pár rad a že prý mi to u něj na firmě udělají...Bylo by to fajn,ale je to nejdražší firma,jakou znám...
.Bez faktury 40,-€ hodina...Hold Francie...
howk
Monty
P.S.:Tady i obyčejná epoxydová barva stojí 30,-€ a více...Za třicet jenom po známosti...Nechal jsem si ji dovézt z Čech.
.Bez faktury 40,-€ hodina...Hold Francie...
howk
Monty
P.S.:Tady i obyčejná epoxydová barva stojí 30,-€ a více...Za třicet jenom po známosti...Nechal jsem si ji dovézt z Čech.