Plíseň na plachtách ...
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- jirkabb
- návštěvník fóra
- Reputace: 16
Plíseň na plachtách ...
Poradi někdo jak odstranit plíseň z plachet ? Jsou to jen drobné tečky , ale je jich poměrně hodně.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Tak to moc neriskuj. Jelikož je mně známý postup výroby některé chemie "jachetní" a její následky po použití a aplikaci,zůstaň u starých osvědčených receptů,jako je chlór,a.phosporic a často raději nic.Skvrny na plachtách od plísně jsou sice nepříjemná,v globálu ale jenom designová záležitost.Savo,Jawell a jiné prostředky vesměs na Cl základu jsou účinné,dacronu neškodné,ale trochu dej bacha,čím je plachta šitá,k některým nitím a lepidlům trochu agresivní.Co se týče chemie,tak po všeobecně známých následcí(samo že ne všechno a na vše) se jí snaž vyhnout.O naleptaných fendrech,člunech,zničených lan,steřelích nitích na plachtách,kočárkách,bagech a mnoho dalšího jdou psát romány pro otrlé.Následky chvílemi hraničící s podáním žaloby na výrobce,jenž se nejčastěji brání tím,že tahle jeho přebalená chemie(jako třeba obyčejnej prostředek na mytí nádobí přelejeme do předem určených lahviček a prodáváme to jako specielní odmašťovač a čistič na nevím co) byla nesprávně aplikovaná,nebyli dodržené postupy,nebo byla použitá na nesprávném místě.Zrovna jeden příklad hned za čerstva.Prostředek určený na čištění člunů naleptal gumové ochranné pásy na bocích člunu.Odpověď autorizovaného prodejce"Prostředek určený k čištění nafukovacích člunu není určený k čištění některých částí člunů."
V návodu nic nepsané a v odpovědi konkrétní části nespecifikované.Pro soudného člověka na první pohled absolutní nesmysl.Jako kdyby jsi si koupil prostředek na mytí nádobí myl s ním třeba nerez hrnec a naleptal plastové uchá.Je to častejší jev,jako by jsi kdo kdy myslel a proto používej chemii jenom v případě nevyhnutelnosti a jenom takovou,která je už odzkoušena někým jiným a i to na přesně stejném materiálu.No a taky dávej bacha,jenom na plachtě je použito hned několik materiálů.
howk
Monty

howk
Monty
- jirkabb
- návštěvník fóra
- Reputace: 16
Tak to je docela mazec. Na plachty bych se sava asi nebál,ale perseniky jsou docela dost plesnivé a to jsem byl pryč jen pět týdnů
. Šitím si naštěstí hlavu lámat nemusím, manželka má doma sedlářskou dílnu a tak potřebné na jaře přešije. měl jsem spíše obavu, že pokud nastříkám nějaký přípravek proti plísni na bázi sava na plachty, aby jsem je pak neměl flekaté. Němci radí kyselinu citrónovou , místo chlóru , zkoušel jste někdy někdo ?
j

j
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Já měl na minulý lodi plesnivej kočárek ze stanoviny a čistili jsme to savem na praní, krásně to pustilo a fleky na něm žádný.
Více jsem o tom psal zde: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=175
Více jsem o tom psal zde: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=175