Plíseň na plachtách ...

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Plíseň na plachtách ...

Příspěvekod jirkabb » pon říj 15, 2012 3:13 pm

Poradi někdo jak odstranit plíseň z plachet ? Jsou to jen drobné tečky , ale je jich poměrně hodně.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod DonEmilio » pon říj 15, 2012 3:50 pm

Mně se na dacron i na tkaný igelit osvědčilo Savo ve spreji - nastříkat ležící plachtu, po 30 minutách vydrbat kartáčkem zbytky. důkladně spláchnout vodou a nechat usušit rozvinutou. Vždycky skladovat dobře usušenou. Bavlnu koncentrovaným savem NE, tam neporadím :-(.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » úte říj 16, 2012 7:37 am

to jirkabb: no ja jsem shanela na netu taky neco podobnyho. Nasla jsem cistic plachet od firmy YACHTICON - Segelreiniger. Stoji kolem 300,-Kc.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte říj 16, 2012 7:49 am

jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » úte říj 16, 2012 8:59 am

Moc všem děkuji, vyzkoušíme vše, jsou plesnivé i perseniky ... uplakaný Balt ... :hmm:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte říj 16, 2012 10:18 am

Tak to moc neriskuj. Jelikož je mně známý postup výroby některé chemie "jachetní" a její následky po použití a aplikaci,zůstaň u starých osvědčených receptů,jako je chlór,a.phosporic a často raději nic.Skvrny na plachtách od plísně jsou sice nepříjemná,v globálu ale jenom designová záležitost.Savo,Jawell a jiné prostředky vesměs na Cl základu jsou účinné,dacronu neškodné,ale trochu dej bacha,čím je plachta šitá,k některým nitím a lepidlům trochu agresivní.Co se týče chemie,tak po všeobecně známých následcí(samo že ne všechno a na vše) se jí snaž vyhnout.O naleptaných fendrech,člunech,zničených lan,steřelích nitích na plachtách,kočárkách,bagech a mnoho dalšího jdou psát romány pro otrlé.Následky chvílemi hraničící s podáním žaloby na výrobce,jenž se nejčastěji brání tím,že tahle jeho přebalená chemie(jako třeba obyčejnej prostředek na mytí nádobí přelejeme do předem určených lahviček a prodáváme to jako specielní odmašťovač a čistič na nevím co) byla nesprávně aplikovaná,nebyli dodržené postupy,nebo byla použitá na nesprávném místě.Zrovna jeden příklad hned za čerstva.Prostředek určený na čištění člunů naleptal gumové ochranné pásy na bocích člunu.Odpověď autorizovaného prodejce"Prostředek určený k čištění nafukovacích člunu není určený k čištění některých částí člunů." :lol: V návodu nic nepsané a v odpovědi konkrétní části nespecifikované.Pro soudného člověka na první pohled absolutní nesmysl.Jako kdyby jsi si koupil prostředek na mytí nádobí myl s ním třeba nerez hrnec a naleptal plastové uchá.Je to častejší jev,jako by jsi kdo kdy myslel a proto používej chemii jenom v případě nevyhnutelnosti a jenom takovou,která je už odzkoušena někým jiným a i to na přesně stejném materiálu.No a taky dávej bacha,jenom na plachtě je použito hned několik materiálů.

howk
Monty
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jirkabb » úte říj 16, 2012 11:19 am

Tak to je docela mazec. Na plachty bych se sava asi nebál,ale perseniky jsou docela dost plesnivé a to jsem byl pryč jen pět týdnů :? . Šitím si naštěstí hlavu lámat nemusím, manželka má doma sedlářskou dílnu a tak potřebné na jaře přešije. měl jsem spíše obavu, že pokud nastříkám nějaký přípravek proti plísni na bázi sava na plachty, aby jsem je pak neměl flekaté. Němci radí kyselinu citrónovou , místo chlóru , zkoušel jste někdy někdo ?

j
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte říj 16, 2012 12:28 pm

Já měl na minulý lodi plesnivej kočárek ze stanoviny a čistili jsme to savem na praní, krásně to pustilo a fleky na něm žádný.

Více jsem o tom psal zde: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=175
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » úte říj 16, 2012 2:21 pm

Já používám postup Dona Emília, plachty mám Dacron. SAVO ve sprey, nastříkám vždy menší kus plachty a po cca 5-10 minutách vodu s trochou saponátu a vše vymyji. Vodou nešetřím. Vyschnout nechávám vytaženou plachtu na stěžni s volnou otěží. A vše drží, naprosto v pohodě.

Zpět na