Usazeniny na trupu.

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Usazeniny na trupu.

Příspěvekod Sullaco » pát lis 02, 2007 1:36 pm

Ahoj kluci,

můj člun (motorák) měl předchozí majitel několk týdnů na moři a na trupu jsou takové jakoby zaschlé kapky. Myslel jsem, že to je jen sůl a že to půjde umýt, ale ouha - furt to tam je. Jde to pouze seškrábat nehtem. Poradíte mi čím to dostat dobře dolů? Nerad bych použil třeba něco, co by mi mohlo sežrat barvu. Díkec! :)
AdsBot [Google]
Reputace: 0

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát lis 02, 2007 3:17 pm

Já taky nemám antifoulingový nátěr a po dovolené (20 dní na moři) jsem měl všude pod čárou ponoru na povrchu takové jakoby struhadlo. Zřejmě jsou to schránky nějakých korýšů.
Doma jsem pak vzal houbičku na nádobí (to když už jsem měl obroušené všechny nehty) a tou drsnější stranou po zalehnutí pod loď centimetr po centimetru opatrně drhnul a drhnul. Několik hodin :(
Nejdřív jsem si vyzkoušel, jestli to nenechává škrábance. Byla to síla, zjara jsem celou loď brousil a stříkal, takže jsem pod ní ležel 4 víkendy. Doufal jsem, že už nikdy a uplynulo jen pár týdnů a už jsem se pod ní válel znova.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pát lis 02, 2007 9:46 pm

Ahoj, no nevím jestli to jsou nějaké schránky, ale vypadá to přesně jako zaschlé malé kapičky a vidět to mám jen na červeném pruhu co je kolem trupu. Z půl metru tam není vidět nic. Jo a je to vysoko nad čarou ponoru.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 02, 2007 11:29 pm

Pokud to je nad čarou ponoru, není možné aby to byly korýši. Jsou to asi usazeniny minerálů po odpaření vody.
Něco podobného se mě udělalo na autě, když jsem je omylem postříkal vodou ze studny. Taky to zaboha nešlo dolů. Vlez manželce do komory a vezmi na to nějaký Ajax, nebo něco, co se používá na vany. A nebo obyčejný ocet. Ten také likviduje vápník.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » sob lis 03, 2007 11:27 am

Jo to bude přesně ono, jen to ale nechci poškrábat. Zkusím ten ocet :?
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » ned lis 04, 2007 5:37 pm

Pod i nad čarou ponoru to jsou vápenaté a minerální usazeniny. I ty schránky korýšů a jiné havěti jsou vápenatého původu. Stačí slabý roztok jakékoliv kyseliny (citronová, mravenčí ,ocet čističe na WC .........atd) postříkat ,nechat působit a umýt "Wapkou". Po omytí, neutralizaci a osušení vyleštit leštěnkou s voskem. 14 dní na moři by to mělo vydržet bez problémů. Po vytažení z moře nejlépe na mítě popřípadě co nejdříve ostříkat.
Berty
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon lis 05, 2007 7:30 pm

To s tím voskem mě zaujalo. Máš nějaký vyzkoušený? Nešel jsem do antifoulingu, protože loď parkuju na přívěsu a na vodě je jen příležitostně a o dovolené. To prý antifouling nevydrží. Ale navoskovat před dovolenou a zjednodušit si tím následné očištění, to mě hodně zajímá!
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon lis 05, 2007 11:22 pm

Ocet zafungoval perfektně, jen to budu muset pořádně umejt páč to v garáži smrdí jak v márnici :)

Co se týká vosku, koupil jsem ho taky, spolu s leštěnkou a myslím si, že to bude dobrá ochrana. Když si vyleštím auto nebo motorku, suprově to odpuzuje vodu a špínu. Když přidám vosk mám i o 50% míň much.

Zpět na