oprava plachet v CR

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

oprava plachet v CR

Příspěvekod pepek namornik » úte led 22, 2013 8:21 pm

Mate nekdo nejakou zkusenost, nebo typ kdopak v CR nejlip/nejlevneji/nespolehliveji atd opravuje plachty pro bezne namorni plachetnice?
Potreboval bych opravit nejake diry a nemam tady doma zadne zkusenosti :-(
Diky za radu
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 22, 2013 9:24 pm

Jaký je to materiál? :? Jestli potřebuješ nějaký záplaty, já mám sedlářkou dílnu, dost slušně vybavenou :)
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » stř led 23, 2013 9:06 am

Jedno je normalni dira do cca 300 Dakronu. Dira je cca 30-40cm dlouha - to je hracka. Ale ta druha plachta potrebuje cely novy slunecni lem :-( (material nemam)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 23, 2013 9:28 am

Materiálově zásobenej nejsem, nevím jak to máš šitý, jestli klasicky, nebo entlem, klasicky zvládám materiál do síly 18 mm entl nemám, jsme přece jen spíš na kůži, ale z plátna dělám taky (třeba kabria, a pod,) Nabízí pomc, protože jsme určitě levnější než plachtaři :roll: a vím jak na tom jsi. předpokládám, že to je na LG ?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř led 23, 2013 11:20 am

Nemám Pepku v ČR také zkušenosti, opravy na moři se vždy řešily přímo na místě. V destinacích s jachtařským zaměřením je opravář plachet snad v každé dědině a nebývá to drahé.

Nicméně, pokud Maxík nebude schopen jít do té větší opravy, vídávám dost často reklamu na Fiala Sails a slyšel jsem že jsou dobří.
Jestli požadavek "nejlip/nejlevneji/nespolehliveji" je to pravé, nedokáži posoudit. Já bych šel v tomto případě asi hlavně po kvalitě. ;)
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř led 23, 2013 12:24 pm

v tom samém duchu jako Fiala sails se dá zmínit i O-sails Ovčičky z Příbrami..

jiné jméno mě nenapadá, plachty na kajutovky či námořní plachetnice se ve velké míře nechávají šít v Polsku.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » stř led 23, 2013 12:41 pm

Já si nechal šít novou hl.plachtu u nás v Ostravě zde:
www.slimsails.com
Šijou nové, opravují staré, je to docela velká dílna.
Akorát od vánoc jsou tam nějak rozhádaní a nevím jak moc fungují.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » stř led 23, 2013 12:46 pm

V Příbrami má na plachty dílnu p,. Osička, v Praze je to Fiala Sails. Sídlí na Praze 4 u Šeberáku. U Fiali jsem si nechal ušít persenik na hlavatku, nic moc. Musel jsem ho hned nechat přešít.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 23, 2013 2:38 pm

My zmáknem lecos, jen nemáme mašinu, která entluje, na nic ji nepotřebujeme, ale pokud je to šitý klasickým stehem,a bude materiál, nevídím problém. U O sails jsem si před 5ti lety nechal opravit malou ksatku (2,5m) a zavýměnu předního líku si řekli bez papíru litr+pošovný :shock: tak jsem začal šít sám :roll:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř led 23, 2013 5:19 pm

Maxíku nechci se nikoho zastávat, ale takhle podaná informace je mi k ničemu. Výměna předního líku je pro mě širokej pojem, chtělo by to trošku líp rozepsat, co je to za práce a kolik tak materiálu a hodin? Taky počítám, že si budu šít sám, ale něco jinýho je šít pro sebe a něco jinýho když tě to má uživit, včetně dílny a zaměstnanců.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 23, 2013 5:45 pm

Materiál : šířka,6 cm délka 2,2 m, 2x očnice + cca 2,5m silonového lanka, práci typuju tak na hodinku :? Vím jak to myslíš, taky mám dílnu :cry:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř led 23, 2013 6:00 pm

To už zní jinak, v mém provedení učit se, učit se, asi nakonec neušetřím, ale na dva pokusy mi to vydá a třetí už bych mohl udělat dobře :).
Dík za doplnění i pochopení ;).
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř led 23, 2013 10:33 pm

Hovez píše:Já si nechal šít novou hl.plachtu u nás v Ostravě zde:
www.slimsails.com
.

Tam jsem si nechal udělat menší opravy loni, moc dobře to nedopalo, jsou orientovaní na surfy, o plachtách pro kajutovky toho moc neví.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » čtv led 24, 2013 7:59 am

maxik1958 píše:Materiál : šířka,6 cm délka 2,2 m, 2x očnice + cca 2,5m silonového lanka, práci typuju tak na hodinku :? Vím jak to myslíš, taky mám dílnu :cry:

Opravuji si plachty sám, koupil jsem si i stroj s entlem a když jsem s tím začal tak jsem si představoval jak to bude levné. Ale když dnes vím že jedna očnice Superring 20mm stojí 7,5 éček tak mi ta cena nepřipadá zase tak vysoká. Dřív jsem opravoval u Fialy a z dnešního pohledu mi nepříjde předražený. Ono k té očnici musíte mít taky přípravek na zalisování a patřičný lis a to sou upravdu pálky.
Nic méně k tématu, asi bych radil se přidržet dua Ovčička /Fiala.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 24, 2013 8:18 am

No, Pepek by to taky mohl s firmou domluvit formou reklamy :? Třeba by se někdo chytil ( Jinak ty očnice co tam mám, prodávají v Akrosu za 12 Kč :mad: A žádný lis na ně nepotřebuješ,protože jsou jenom obtočené lankem, jestli jsi spíš nemyslel plachtové kruhy?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv led 24, 2013 9:10 am

U pana Ovčičky jsem byl s opravami několikrát. V dílně sedí za strojem, jako pilná vietnamka :) , takže když tam vlezete, ani nevíte že mu to patří. Cena oprav a nějakých záplat, byla vždy v ceně pár stovek.

Kdo by si chtěl šít (dělat opravy) sám, musí mít UV stabilní nit odolnou proti slané vodě. Je potřeba si uvědomit, kde ta plachta má jezdit. Když jí někdo vytáhne jednnou, nebo dvakrát do roka na půl dne na Orlíku, je to něco jiného než když ta plachta jezdí na moři celý rok, a na slunci visí každý den.

Plachty z dacronu a podobných materiálů se šijí entlem.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » čtv led 24, 2013 9:13 am

Nevím jaký je správný výraz pro kovové oko které se dává do rohů plachet. Já tomu říkam očnice, ty třeba plachtové oko. Otázka je za jakým účelem a kam se to oko dává. A když más na otěžovém rohu 7x zesilení (3x přeplátování z dvojité tkaniny + plachta, to je originál ušitý v Německu) tak se fakt s okem za 12 z Akrosu nechytáš. Já musím všechna oka na plachtách vyměnit, protože soudruzi někde udělali chybu a do těch původních nerezových ok dávali hlinikovou distanci. No a článek vykonal své. Tak že odpárat, nastavit a přeplátovat vše z nového materiálu a do toho zalisovat oko. Používám Super Ring System, vyrábí Rutgerson, nakupuji u Lindemanna. Pro oka s dírou 35mm je zálisná síla 22 tun. O ceně se asi nemá cenu bavit kdo chce najde si sám. Bez přípravku to oko nezalisuješ. Tak že + přípravek. Ale protože mám v současnosti 12 plachet tak se mi ta investice vyplatí. Kdybych řešil jednorázovou opravu tak jdu k profikům ale v tomhle množství už je jednoduší si to dělt sám. (a samozřejmě si to potom vzít sebou na loď, oni ti přístavní sailmakers nejsou zase až tak levní)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 24, 2013 12:23 pm

RACEK píše:Kdo by si chtěl šít (dělat opravy) sám, musí mít UV stabilní nit odolnou proti slané vodě.

Ta se dá v čechách koupit, objednával jsem si dvě cívky - silnější a slabší. Když jsem si šil perseniky na plachty.

Jen ale nemůžu najít kontakt, kde jsem je bral
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv led 24, 2013 4:11 pm

Nevíte někdo jak funguje North Sails - Milan Hájek. Máte od nich někdo něco?
smike
moderátor

Příspěvekod smike » čtv led 24, 2013 5:28 pm

to jsou prodejci - zastoupení firmy North sails.. v postatě u nich (přes ně) koupíš či si můžeš nechat ušít plachtu na jakoukoliv loď
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 24, 2013 5:47 pm

Charlie píše:
RACEK píše:Kdo by si chtěl šít (dělat opravy) sám, musí mít UV stabilní nit odolnou proti slané vodě.

Ta se dá v čechách koupit, objednával jsem si dvě cívky - silnější a slabší. Když jsem si šil perseniky na plachty.

Jen ale nemůžu najít kontakt, kde jsem je bral

Nitě UV stabilní máš tady http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=604
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 24, 2013 5:54 pm

Libor píše:Nitě UV stabilní máš tady http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=604

Já bral poněkud větší balení - průmyslovou cívku, myslím, že tam bylo 500m nitě.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » čtv led 24, 2013 6:10 pm

kompletní sortiment pro sailmakery má Lindemann. Na webu je katalog, prodávají od nití po Dacron, teď čekám na materiál na kočárek.
Ale je pravda že se v současné době krize na některé věi dost dlouho čeká, nedrží všechny položky skladem.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 24, 2013 7:27 pm

Charlie píše:Já bral poněkud větší balení - průmyslovou cívku, myslím, že tam bylo 500m nitě.

Snad 5000 m, ne? V obyčejný cívce od Syntonu 20ka síla je cca 2000m.....a myslím, že na plachty bude slabší než 20ka :roll:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 24, 2013 7:58 pm

No je to možný, už je to nějakej rok zpátky, a pořád z tý cívky jedu. Na jaře mi čeká přešití perseniku hlavní plachty na lazybag, persenik na genu, a ještě nějaký drobný perseniky - vinšny, pína, atd.

Zpět na