Kompletní oprava trupu- oškrábáno až na laminát

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

radar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod radar » pát dub 12, 2013 9:20 pm

Aha. Oškrábal a obrousil jsem dno lodi (laminat) A potřebuji ho natřít Epoxy základem min. 2x a pak antifoulingem 2x

Radar
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » pát dub 12, 2013 9:38 pm

Ahoj
Dopoledne udělej 1.vrstvu,odpoledne druhou,natírej hned jak to přestene lepit,jak jsem psal dříve ideál jsou dvě vrstvy denně,já dělal 5krát tence celej víkend,jestli to necháš déle jak 48 hodin tvrdnout musíš to lehce přebrousit a odmastit,každou druhou vrstvu malinko natonuj ,poznáš kde už si natíral.molitanový válečky co vrstva vyměnit.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » ned dub 14, 2013 10:41 am

Dotaz:
Koupil jsem kánoi amatérské stavby = povrch byl pouze natřený, v současnosti je barva dost oloupaná - viz.:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lode#krokodyl3.jpg

Dotaz1:
Původně jsem předpokládal, že to: obrousím, dokytuju, přetáhnu jednou vrstvou tkaniny tak 100g/m2, překytuju a natřru, ale jak čtu tohle vlákno, možná by stačilo vybrousit, vykytovat a natřít?????

Dotaz2:
Ještě nevím, jestli byl na stavbu použit epoxid/polyester, ale tady doporučujete epoxy tmel i pro polyester. pryskiřice.... Bude to na sobě držet? Co vím tak soudržnost polzester/epoxy se nepovažuje za nejlepší.... Jakou máte zkušenost?

Dotaz3:
četl jsem tu na fóru, že se dá tmelit laminovací (epoxy) pryskiřicí s přidáním plnidla - skleněných mikrokuliček.
Mám od SKOLILa pryskiřici Araldit GY764CH a tvrdidlo H258 + už zmíněné mikrokuličky Qcell 216. Zbylo mi to z nerealizovaného projektu - tak bych to využil. Máte někdo s tímto zkušenosti?
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » stř čer 05, 2013 2:26 pm

Ahoj,
mám dotaz na opravu gelcoatu na katamaranu HC16.
Koupil bych tohle Imramovsky na opravu skrábanců a odřených míst.
Jak ale s povrchovou úpravou. Starý gelcoat je zmatnělý, místy jsou vidět "stíny" po samolepkách, které už jsou stržené. Má cenu nějaký antifouling, když je cat většinu času na suchu, nebo barva. Otázka jaká, když se nebude natírat/stříkat přímo na laminát, ale na tu vrstvu gelcoatu. Nejraději bych bílou matovku.
Dík
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř čer 05, 2013 3:30 pm

Tady máš za míň peněz dvojnásobné balení....
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2355
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » čtv čer 06, 2013 3:38 pm

Ahoj,
dík za link, asi to využiju.
Jenom jak postupovat? Vzít celé plováky jemným smirkem a komplet nastříkat? Povrch je pak matný nebo lesklý? Podle vydatnosti mi to vystačí 1 plechovka na jeden plovák.
Dík
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » stř črc 03, 2013 2:37 pm

Ještě jeden dotaz. Na jednom plováku jsem našel místo, které bylo zamáznuté silikonem. Po odstranění silkonu byla pryskyřice změklá a musel jsem poměrně silnou vrstvu odtranit oškrábáním až na "zdravý" laminát.
Může být příčinou změknutí kontakt pryskyřice se silikonem, nebo to byla náhoda a předchozí majitel již změklé místo opravil silikonem?
Ptám se proto, že jedna odvodňovací zátka potřebuje vyměnit, tak abych utěsněním silikonem nezpůsobil něco podobného.
Dík
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř črc 03, 2013 2:43 pm

Nevim o reakci silikon vs. laminat, myslim ze by nemel byt problem, ale kazdopadne silikon na lod nepatri.
Uz jsem to tu psal, pouzij polyuretan.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » čtv črc 04, 2013 7:26 am

Četl jsem, co jsi tu psal. Problém je v tom, že zátka má malé osazení, je dost těsná v otvoru a polyuretan není kam nalepit.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv črc 04, 2013 9:48 am

Mě by zajímal důvod proč na loď silikon nepatří. Různě jsem se dočetl, že silikon na loď ne, ale nikde nebyl uveden důvod. Vím o pár lodích kde je s úspěchem použit acetátový silikon nad i pod čarou ponoru už pár let a bez problému. Ale teda je to jen na sladké vodě. Já teď dával na těsnění siku a dekalin uvidíme co to bude dělat po čase.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » čtv črc 04, 2013 1:17 pm

Hlavni duvod vidim v tom, ze na laminatu/gelcoutu proste nedrzi a velmi brzy se "odlepi" a nema takovou pevnost jako polyuretan.
Dalsi duvod je zbytkova kontaminace, protoze zbytky silikonu nejdou chemicky prakticky odstranit, takze to neprelakujes nebo nemuzes jiz zmenit za jiny druh lepidla.
Jedina moznost je to oskrabat vc. male vrchni casti gelcoatu.

Nektere plasty (myslim ze akrylat) lze lepit jedine silikonem, ale to je tak max. na okna. Urcite ne pod caru ponoru nebo na namahane spoje (sloupky, zebriky atp)

Mam dlouholetou zkusenost, kdy vsechny me predesle lode byli takto "zalepeny" od predchozich majitelu a nikdy to nevydrzelo dyl jak par let.

Navic tuba nejakeho lepsiho polyuretanu od K+D nebo Sika Flex neni o moc drazsi nez tuba silikonu, takze proc si pridelat praci? :)
daliborM
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Silikon na lodi aneb co rika literatura.

Příspěvekod daliborM » pon zář 16, 2013 4:46 pm

Ohledne toho siikonu jsem si neco dohledal z knizky "This old boat" od Dona Caseyho.

Tedy: Podle toho jak tomu rozumim, tak silikon doporucuje jen jako tesneni na okna a to bud silikon nebo polyuretan jako Sikaflex. U ventilů, tedy pod čarou ponoru nedoporučuje poyuretan kvuli tomu, ze by to pak neslo ven az budou potreba vymenit. Takze na ventily teflonovou tesninici pasku.
Jak to popisuje se muzete podivat tady: http://dalibormlcak.rajce.idnes.cz/Silikon_na_lodi
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon zář 16, 2013 7:50 pm

telfonovou těsnící pásku bych nedoporučoval. Buď tam toho dáte moc a celý se to svlíkne, nebo málo a netěsní. Nedobře snáší malý povolení, pokud zjistíte, že další otáčku nedotáhnete, tak je to špatný. Těsnící šňůra loctite je mnohem lepší. Samozřejmě jde vše udělat i teflonem, ale loctite šňůra je lepší.
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Silikon na lodi aneb co rika literatura.

Příspěvekod DB2 » pon zář 16, 2013 7:57 pm

daliborM píše:Ohledne toho siikonu jsem si neco dohledal z knizky "This old boat" od Dona Caseyho.

Tedy: Podle toho jak tomu rozumim, tak silikon doporucuje jen jako tesneni na okna a to bud silikon nebo polyuretan jako Sikaflex. U ventilů, tedy pod čarou ponoru nedoporučuje poyuretan kvuli tomu, ze by to pak neslo ven az budou potreba vymenit. Takze na ventily teflonovou tesninici pasku.
Jak to popisuje se muzete podivat tady: http://dalibormlcak.rajce.idnes.cz/Silikon_na_lodi

na vstupné a výpustné ventily nikdy teflon pásku na lodi !
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon zář 16, 2013 8:05 pm

mám ji na všech ventilech 10let. Loď je pernamentně na vodě. Takže ze zkušenosti, bych to tak černě neviděl. Ale jistě pro to máš důvod.

Zpět na