Úprava lodi pro mělký rybník

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Úprava lodi pro mělký rybník

Příspěvekod Baal » stř čer 08, 2016 5:26 am

Zdravím
Na rybníku mám takovou domamont plachetnici. Problém je v tom, že poslední dva roky je hladina vody nižší, loni cca o 10cm a letos tak o 20, loď potřebuje cca tak 80 cm minimální hloubku kvůli kýlu, který je velký asi 60x60 cm a kormidlu. Ovšem v současnosti je hladina dosti nízko a tak ani kotvení u konce mola nepomůže z důvodu mělkosti u břehu a i na konci mola je hloubka kolem 60-70 cm.
Zde bych se chtěl zeptat jestli je nějaká minimální velikost kýlu, protože jediné co mne napadá je kýl zkrátit cca o 20 cm aby to dalo alespoň ke konci mola bez drhnutí o dno.
Za rady a doporučení předem dík
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Re: Úprava lodi pro mělký rybník

Příspěvekod Pepa » stř čer 08, 2016 6:08 pm

Minimální plocha kormidelního listu pod cwl je 1,2 až 1,5 % z plochy základnícho oplachtění.
Rozumná minimální plocha kýlu je 3 až 3,5 % z plochy základního oplachtění.

trochu více zde..
viewtopic.php?f=64&t=471
Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baal » pát čer 10, 2016 1:21 pm

Díky za info. chápu tedy správně, že když budu mít odpovídající procentuální rozlohu kýlu a kormidla, tak je jedno jestli to bude například ve formátu čtverce 60x60 cm, nebo ve formátu obdélníku 30x120cm?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát čer 10, 2016 1:32 pm

v postatě ano, ale nesmí se změnit těžiště laterálu. Mimo to, loď s podlouhlým kýlem bude o poznání hůř zatáčet. zkrácením kýlu na výšku se taky zhorší stabilita lodě
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát čer 10, 2016 3:33 pm

Baal píše:Zdravím
Na rybníku mám takovou domamont plachetnici. Problém je v tom, že poslední dva roky je hladina vody nižší, loni cca o 10cm a letos tak o 20, loď potřebuje cca tak 80 cm minimální hloubku kvůli kýlu, který je velký asi 60x60 cm a kormidlu. Ovšem v současnosti je hladina dosti nízko a tak ani kotvení u konce mola nepomůže z důvodu mělkosti u břehu a i na konci mola je hloubka kolem 60-70 cm.
Zde bych se chtěl zeptat jestli je nějaká minimální velikost kýlu, protože jediné co mne napadá je kýl zkrátit cca o 20 cm aby to dalo alespoň ke konci mola bez drhnutí o dno.
Za rady a doporučení předem dík

A není to skvělý důvod vyrazit s lodí na větší a hlubší vodu ? :D :good:
Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baal » úte čer 14, 2016 6:00 pm

No pokud vím, tak Špinka je největší rybník v Hradeckém kraji, na rozkoš si netroufám, protože tam by mne silnější vítr poslal ke dnu. Přecijenom loď je domamont a na nic většího než je Špinka nejspíše nemá, nemluvě o faktu, že by byl problém s dopravou...

Zpět na