Zdravím
Na rybníku mám takovou domamont plachetnici. Problém je v tom, že poslední dva roky je hladina vody nižší, loni cca o 10cm a letos tak o 20, loď potřebuje cca tak 80 cm minimální hloubku kvůli kýlu, který je velký asi 60x60 cm a kormidlu. Ovšem v současnosti je hladina dosti nízko a tak ani kotvení u konce mola nepomůže z důvodu mělkosti u břehu a i na konci mola je hloubka kolem 60-70 cm.
Zde bych se chtěl zeptat jestli je nějaká minimální velikost kýlu, protože jediné co mne napadá je kýl zkrátit cca o 20 cm aby to dalo alespoň ke konci mola bez drhnutí o dno.
Za rady a doporučení předem dík
Úprava lodi pro mělký rybník
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Re: Úprava lodi pro mělký rybník
Minimální plocha kormidelního listu pod cwl je 1,2 až 1,5 % z plochy základnícho oplachtění.
Rozumná minimální plocha kýlu je 3 až 3,5 % z plochy základního oplachtění.
trochu více zde..
viewtopic.php?f=64&t=471
Rozumná minimální plocha kýlu je 3 až 3,5 % z plochy základního oplachtění.
trochu více zde..
viewtopic.php?f=64&t=471
Díky za info. chápu tedy správně, že když budu mít odpovídající procentuální rozlohu kýlu a kormidla, tak je jedno jestli to bude například ve formátu čtverce 60x60 cm, nebo ve formátu obdélníku 30x120cm?
-
- moderátor
- Reputace: 234
v postatě ano, ale nesmí se změnit těžiště laterálu. Mimo to, loď s podlouhlým kýlem bude o poznání hůř zatáčet. zkrácením kýlu na výšku se taky zhorší stabilita lodě
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Baal píše:Zdravím
Na rybníku mám takovou domamont plachetnici. Problém je v tom, že poslední dva roky je hladina vody nižší, loni cca o 10cm a letos tak o 20, loď potřebuje cca tak 80 cm minimální hloubku kvůli kýlu, který je velký asi 60x60 cm a kormidlu. Ovšem v současnosti je hladina dosti nízko a tak ani kotvení u konce mola nepomůže z důvodu mělkosti u břehu a i na konci mola je hloubka kolem 60-70 cm.
Zde bych se chtěl zeptat jestli je nějaká minimální velikost kýlu, protože jediné co mne napadá je kýl zkrátit cca o 20 cm aby to dalo alespoň ke konci mola bez drhnutí o dno.
Za rady a doporučení předem dík
A není to skvělý důvod vyrazit s lodí na větší a hlubší vodu ?

No pokud vím, tak Špinka je největší rybník v Hradeckém kraji, na rozkoš si netroufám, protože tam by mne silnější vítr poslal ke dnu. Přecijenom loď je domamont a na nic většího než je Špinka nejspíše nemá, nemluvě o faktu, že by byl problém s dopravou...