Stěžeň na katamaran

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Petr676
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Stěžeň na katamaran

Příspěvekod Petr676 » úte čer 04, 2019 8:43 pm

IMG-2878.JPG

Ahoj,
koupil jsem si na hraní malý katamaran (a přestalo u nás na pískovně foukat :-))
má dělený stěžeň 630cm, který už není v dobré kondici a navíc je plachta "navlíkací" a nejde v případě potřeby stáhnout :-(
No, a já bych potřeboval jiný stěžeň, když koupím v "metráži" tak jsem našel 8m a bude v celku :-(
Dotaz zní: kde seženu dělený stěžeň?
jaký je materiál stěžně? - dural AW2017/AW2024/7075 ....

Když použiju "běžný" hliník AW6060, koupím dvě trubky,tak aby šli půměry do sebe a nanýtuju(navařím) vodící C drážku pro vytahování plachty - je to blbost, nebo to mám zkusit?

Díky

Petr
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Re: Stěžeň na katamaran

Příspěvekod pan.fotograf » úte čer 04, 2019 10:36 pm

Vítám Tě Petře na fóru !

Gratuluji ke koupi - byl jsi rychlejší než já a katoš mi "vyfoukl". Než jsem se rozhoupal abych vyrazil do Budějovic, trvalo mi to týden a pak už bylo pozdě... 12.000,- byla nádherná cena za kompletní tovární výrobek s plastovými plováky. Na naše podmínky myslím ideál.

Tyto malé katamarány nemají refovací plachty. Plachta je celospírová jako na windsurfingu a funguje i stejně - tunýlek na stěžeň. Radil bych Ti, aby sis pořídil ještě jednu jinou velikost např. z vyřazeného WS. Já např. kupoval na bazoši za 600,- (ovšem jen plachtu bez stěžně). Pak budeš moci zvolit podle větrných podmínek buď menší, nebo větší.

"V případě potřeby" se řeší vypouštěním plachty buď že jí držíváš v ruce. A nebo ji rychle vysekneš z rohatek.

Tip pro Tebe: Bývá zvykem se zde představit - viz. sekce Jachting komunita / Společenská rubrika.
Petr676
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re: Stěžeň na katamaran

Příspěvekod Petr676 » stř čer 05, 2019 9:47 pm

:-) no, je na něm trocha práce, byl na moři a všechno je slaný a zoxidovaný, hlavně hliníkový části :-(
plováky jsou dobrý, trampolína taky, páka kormidla naprasklá (zkusím slepit, snad vydrží), knihy dobrý, listy kormidla spálený od slunce ale vydržet by měli
trápí mě stěžeň, je ohnutý a sežraný od soli :-( ale jezdit s ním chvíly půjde, než to vyřeším.
Plachta ze serfa na to nepůjde, stěžeň má průměr 57mm serfový mají 40/45 a "ohýbají" se do tvaru plachty a starý trojúhelník to ne.
Na větší vítr má v plánu dodělat hrazdu na trapézový závěs a delší pínu.
Jde mi o to když se někde přivážu tak abych mohl stáhnout plachtu a nemusel sklápět stěžeň:-( dělat to někde u mola moc nepůjde.
No uvidím, koupím dvě hliníkový trubky a vyzkouším jestli se to ohne nebo vydrží:-)

P

Zpět na