Laminat na drevo. Jak na to (?)

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Laminat na drevo. Jak na to (?)

Příspěvekod StHepa » čtv říj 09, 2008 7:45 am

Ahoj,
vim, ze o laminatu uz se tady mluvilo hodnekrat, ale informace jsou zde "rozhazeny" po celem foru. Byl bych rad, kdyby se v teto misnosti vsechno shrnulo a treba i doplnilo, aby ti nezkuseni zelenaci, jako jsem ja, mohli ziskat informace k oprave svych barek :D

Muj konkretni problem je laminat na drevo...

Proste, Finn zacal tyct, drevo uz je ve spatnem stavu a tak jsem se jednou pro vzdy rozhodl k prelaminovani trupu az k okraji.
Na podponorovou cast mam v planu dat 2-3 vrstvy, na nadponorovou myslim, ze staci jedna.

Ale jak ted zacit..? Laminat musim asi nanaset primo na drevo, takze se zbavit puvodniho nateru. Chemicky, brousenim? A jakou bruskou, pasovou, vibracni, rotacni?

To si myslim, ze by zatim stacilo :) Pozdeji Vas budu "otravovat" s dalsimy dotazy podle toho, jak budu pokracovat ;)

Diky StHepa
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » čtv říj 09, 2008 7:53 am

...tak podobnej problem jsem taky resila. Potrebovala jsem sundat starou barvu dolu a pak nove pretrit. Zacali jsme to resit bruskou, ale problem byl v tom, ze se hned zacala zanaset. Takze po precteni clanku na foru (bohuzel nevim ted, kde uz to je) jsme zacali barvu sundavat mechanicky, a to seskrabanim. Sehnali jsme si zbytkovou tabuli skla a tu rozmlatili na male kousky. Neverila bych, jak barva pujde dolu ...
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Odstranění barvy.

Příspěvekod Ferdinand » čtv říj 09, 2008 9:39 am

Odstraňovače barvy - no - dobrý, ale naprosto spolehlivé je odstranění barvy pomocí horkovzdušné pistole a ocelové stěrky.
Nastav si teplotu tak na 250 ° a více dle citu - a jedu :) až na dřevo. Laminát pod tím nemáš takže nic nemůžeš pokazit.
Potom to pásovou bruskou přesmirkuješ trošku na hrubo, aby měl laminát na co chytat atd. Máš na to celou zimu.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod pecho » čtv říj 09, 2008 10:05 am

Ferdinand má pravdu, dřív se to dělalo letlampou např. okna, a když nebyl čas, napatlal jsem předmět barvožroutem (odstraňovač starých nátěrů), nechal do druhého dne a pak jsem to špachtlí seškrábnul a pak to opláchnout vodou. Zdraví Pecho
Naposledy upravil(a) pecho dne čtv říj 09, 2008 11:32 am, celkem upraveno 1 x.
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » čtv říj 09, 2008 10:13 am

No super, horkovzusna pistole...to me ani nenapadlo :D diky ;)
Jen nevim, jestli nater odstranovat pred zimou, muze se taky stat, ze tam kvuli teplote ten laminat nedam treba az do jara.
Ale lodka je v garazi, tak by to snad nevadilo.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv říj 09, 2008 12:01 pm

StHepa píše:No super, horkovzusna pistole...to me ani nenapadlo :D diky ;)
Jen nevim, jestli nater odstranovat pred zimou, muze se taky stat, ze tam kvuli teplote ten laminat nedam treba az do jara.
Ale lodka je v garazi, tak by to snad nevadilo.

V garáži jsi v pohodě.
Na laminování se dá i přitopit.
Do jara, máš práce tak akorát. Začni hned. ;)
alffa
burdal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod burdal1 » čtv říj 09, 2008 5:03 pm

Dovolim si pridat se s dotazem, ke kteremu se v prubehu oprav urcite take dostanes.
Vyznate se nekdo dobre v ruznych typech skelnych tkanin. Pojmy jako vazba-kepr, platno; tkanina rovingova, prizova?
Vicemene je mi vyznam tech pojmu jasny. Vim jak vypada kepr atd, ale nemam zkusenosti jak se jednotlive latky chovaji ve vetsich gramazich. Do ted jsem laminoval jen modely latkami nizkych gramazi <=120g/m^2 a tam to zase tak moc nerozhodovalo. Ale jak je to u velkych lodi? Ktera vazba je na co vhodnejsi a proc atd...
(kdyz jsem se minule takle prifaril k dotazu o preklizkach, rozpoutala se ostrejsi vymena nazoru, tak doufam ze tady uz vasne muj dotaz nerozdmycha ;) )
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » stř říj 15, 2008 11:37 am

Rozhodl jsem se i renovaci rahna a kormidla... Zeptam se, cim byste je natreli..? A mel bych kormidlo z duvodu delsi zivotnosti taky radsi olaminovat..? :?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř říj 15, 2008 8:28 pm

Ráhno a kormidlo sú z dreva?
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » stř říj 15, 2008 9:24 pm

Ano, oboji je ze dreva.. Chtel jsem radeji zacit kormidlem, vypada, ze je natrene stejnou barvou jako trup, tak bych si to opalovani barvy horkovzdusnou pistoli nejdriv vyzkousel na necem mensim.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř říj 15, 2008 10:59 pm

Osvedčený postup: prvý náter epoxidom, nariediť acetónom v pomere 1:2-3, potom 2x epoxidovou základovou, na ňu 2x základovú dvojkomponentnú polyuretanovú a na vrch 2-3x 2k PU email. Nanášať valčekom, pozor nie každá farba sa dá nanášať válčekom, štetec nie je moc dobrý.
Ak má byť drevo priznané tak 1. náter epoxidom a cca 5x náter UV stabilným lodným lakom. Najlacnejšie, resp najvýhodnejšie je kúpiť Hempel lak v Chorvátsku.
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » stř říj 15, 2008 11:14 pm

Takze zadnou tkaninu do toho necpat.?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř říj 15, 2008 11:31 pm

Podla môjho názoru tkaninu len vtedy ak chceš zvýšiť oteruvzdornosť. Ak je tam použitá vodovzdorná preglejka tak uvedená skladba náterov ju dostatočne ochráni. Tiež je dôležité ako dlho tam bola tá pôvodná úprava povrchu. A aká bola.Ak tam bola len farba a vydržala roky tak nemáš dôvod vymýšlať nič nové. Nové budú akurát kvalitnejšie farby.
StHepa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod StHepa » čtv říj 16, 2008 8:55 pm

No, vypada to, ze barva tam mohla byt tak 5 a vice let.. Takze ji proste odstranim a natru znovu, myslim, ze by to mohlo stacit..
Ready
nováček na fóru
nováček na fóru

Oprava rahna

Příspěvekod Ready » pon pro 01, 2008 10:18 am

Pro StHepa
Zdravim, jen mozna nepatricny dotaz..Neslo by to rahno misto opravy udelat z duraloveho profilu? Zrovna na tom delam
Radim

Zpět na